Επισκευή ή αντικατάσταση συσκευής;

 

Ένα ίσως περίεργο αλλά εν μέρει κατανοητό χαρακτηριστικό μας , είναι ότι δενόμαστε πολύ με συγκεκριμένα αντικείμενα. Το σπίτι, το αυτοκίνητο αλλά και οι οικιακές συσκευές όπως πλυντήριο ή κουζίνα, είναι πράγματα που δύσκολα αποχωριζόμαστε από το νοικοκυριό μας. Αυτό ισχύει ακόμη κι αν η συσκευή έχει παλιώσει και δημιουργεί συνεχώς προβλήματα.

Αν πρόκειται για τεχνολογικά προϊόντα, όπως smartphone ή laptop, τα κριτήρια αντικατάστασης είναι πολύ διαφορετικά αφού τα δεδομένα του χώρου εξελίσσονται ραγδαία.

Φυσικά η «κατάλληλη» στιγμή απόσυρσης ή αντικατάστασης δεν αφορά συσκευές που έχουν χαλάσει εντελώς κι ανεπανόρθωτα. Τότε η αντικατάσταση είναι η μόνη λύση. Σε περίπτωση όμως που ο τεχνικός κρίνει πως υπάρχει δυνατότητα επισκευής θα πρέπει να αποφασίσεις αν αξίζει να μπεις σε αυτή τη διαδικασία. Δεν σε συμφέρει να σπαταλίσεις κάποιο χρηματικό ποσό για την επισκευή μιας συσκευής που είναι πολύ παλιά. Σίγουρα θα υπάρχουν σύγχρονα προϊόντα στην ίδια κατηγορία με πιο εξελιγμένα χαρακτηριστικά και με λιγότερη κατανάλωση ενέργειας.

 

 

Πότε αντικαθιστώ μια συσκευή με βλάβη

Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να κάνεις μια σύντομη έρευνα για το ποιο είναι το κόστος απόκτησης μιας νέας παρόμοιας συσκευής. Αν το κόστος αντικατάστασης είναι χαμηλότερο ή ίσο με το κόστος επισκευής, μάλλον αξίζει η αντικατάσταση της παλιάς συσκευής με μια πιο σύγχρονη.

Πολλές φορές αξίζει να σκεφτείς την αντικατάσταση. Όσο πιο νέα είναι μια συσκευή, τόσο πιο οικονομική είναι η λειτουργία της, αφού οι κατασκευάστριες εταιρίες πλέον επενδύουν τεράστια κεφάλαια στην κατασκευή συσκευών που κάνουν οικονομία στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα αναλώσιμα (μελάνι για εκτυπωτές, απορρυπαντικό για πλυντήρια κ.λπ).

 

 

Αντικατάσταση συσκευής χωρίς βλάβη

Οι απαιτήσεις των χρηστών αυξάνονται ανάλογα με τις ολοένα βελτιωμένες δυνατότητες που τους προσφέρει η τεχνολογία. Τα χαρακτηριστικά των συσκευών καθημερινής χρήσης γίνονται διαρκώς καλύτερα.

 

Smartphone

  • Μια καλή ευκαιρία να αντικαταστήσεις το smartphone σου είναι όταν λήγει το συμβόλαιό σου και εφόσον η εταιρία κινητής τηλεφωνίας που συνεργάζεσαι σου παρέχει κίνητρο αντικατάστασης.
  • Αν το τηλέφωνό σου δεν καλύπτει πλέον τις ανάγκες σου γιατί χρειάζεσαι μεγαλύτερη οθόνη για να βλέπεις ταινίες, είτε γιατί χρειάζεσαι ταχύτερο Internet, είτε γιατί να βγάζεις πιο ποιοτικές φωτογραφίες κ.ο.κ.

 

Desktop ή laptop

Το θετικό με τους υπολογιστές είναι πως μπορούν σταδιακά να αναβαθμίζονται. Αυτό ισχύει περισσότερο στα desktop και φυσικά, λιγότερο στα laptop.

Αν έχεις ήδη επενδύσει αρκετά στον παλιό σου υπολογιστή ίσως πρέπει να του δώσεις μια ευκαιρία πριν τον αντικαταστήσεις με τον επόμενο. Αντίθετα, αν δεν έχεις ξοδέψει χρήματα σε αυτόν ίσως σε συμφέρει περισσότερο η πλήρης αντικατάστασή του. Σταθμίζοντας πάντα την απόφασή σου με τις πραγματικές σου ανάγκες (gaming, σερφάρισμα, επεξεργασία εικόνας κ.λπ.).

 

 

Εκτυπωτής

Αν ο εκτυπωτής δεν έχει παρουσιάσει κάποιο λειτουργικό πρόβλημα, και φυσικά αν δεν έχουν αλλάξει οι ανάγκες σου δεν υπάρχει λόγος να τον αντικαταστήσεις. Βέβαια ένα πολύ ισχυρό κίνητρο για να προβείς σε νέα αγορά είναι η οικονομία που θα σου πρόσφερε μια πιο εκσυγχρονισμένη συσκευή σε μελάνι και χαρτί.

Το πρόβλημα με την ολοένα αυξανόμενη κατανάλωση γραφικής ύλης μπορεί να περιοριστεί με την εκτύπωση διπλής όψης και την τεχνολογία ink tank. Η τεχνολογία αυτή καταργεί τις φύσιγγες μελανιών αντικαθιστώντας τις με επαναγεμιζόμενες δεξαμενές μελανιού.

Έτσι, θα αγοράζεις, σε πολύ χαμηλότερη τιμή, μόνο το μπουκάλια από το χρώμα που χρειάζεσαι και θα το αδειάζεις στην αντίστοιχη δεξαμενή.

 

Λευκές συσκευές

Οι λευκές συσκευές «ζουν» τα περισσότερα χρόνια μέσα σε ένα σπίτι και δύσκολα αντικαθίστανται χωρίς να έχουν χαλάσει ή έστω υποστεί σημαντική βλάβη ή φθορά. Όμως καλό είναι προτού αποκλείσεις την όποια σκέψη αντικατάστασης μιας παλιάς λευκής συσκευής, να αναλογιστείς μερικά πραγματικά στοιχεία.

Συγκεκριμένα, το ψυγείο καταναλώνει το 50% της συνολικής ενέργειας της κουζίνας ενώ το άλλο 50% δαπανάται από τον φούρνο, τις εστίες και τις μικροσυσκευές.

Δεδομένου πως οι λευκές συσκευές είναι οι σπουδαιότεροι καταναλωτές ενέργειας μέσα σε ένα σπίτι και η ενεργειακή κλάση στην οποία ανήκει μια συσκευή αποτελεί πλέον κριτήριο αγοράς της, οι κατασκευαστές οικιακών ηλεκτρικών συσκευών επενδύουν εντατικά σε αυτό τον τομέα.

Αυτό σημαίνει πως μια παλιά λευκή συσκευή είναι θεμιτό να αντικατασταθεί με μια πιο σύγχρονη, μόνο και μόνο για το ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας που προσφέρει.

Οι σύγχρονες συσκευές, προσφέρουν οικονομία ακόμη και σε άλλους τομείς. Τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων για παράδειγμα καταναλώνουν ολοένα και λιγότερο νερό και απορρυπαντικό, ενώ τα ψυγεία ενσωματώνουν νέες τεχνολογίες που βοηθούν στην μακροχρόνια συντήρηση των τροφίμων, ώστε να καταλήγει λιγότερο φαγητό στα σκουπίδια.

Όμως εκτός από λόγους οικονομίας, οι σύγχρονες συσκευές διαθέτουν και νέες δυνατότητες που κάνουν τη χρήση τους πιο γρήγορη και αποτελεσματική και τη ζωή σου ακόμη πιο εύκολη.

Για παράδειγμα, μερικές από τις διαφορές είναι οι περισσότεροι αυτοματισμοί, οι έξυπνες λειτουργίες (προγραμματισμός εξ αποστάσεως, χρήσιμες ειδοποιήσεις κ.α.) αλλά και ο πιο εύκολος τρόπος χρήσης (λιγότερα κουμπιά, έξυπνο μενού κ.α.)

Η αντικατάσταση των συσκευών θέλει σκέψη. Όταν όμως τα δεδομένα ζυγιστούν με σύνεση και λογική θα καταλάβεις πως πολλές φορές αυτό που θεωρούσες σπατάλη μπορεί τελικά να συμβάλλει σημαντικά στην εξοικονόμηση χρημάτων, χρόνου και δικής σου προσπάθειας.

 

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη