Έτσι θα δώσεις στα φυτά σου την καλύτερη φροντίδα!

by Zikou Stella

Η ενασχόληση με την κηπουρική όχι μόνο μας ευχαριστεί και μας χαλαρώνει, αλλά μας ανταμείβει με την εικόνα των περιποιημένων φυτών και των ανθισμένων λουλουδιών. Και τώρα που έχει «ανοίξει» ο καιρός, η κηπουρική είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Παρακάτω θα βρεις όλα τα εργαλεία και μηχανήματα κήπου που θα χρειαστείς αλλά και πολύτιμες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να δώσεις στα φυτά σου την καλύτερη φροντίδα.

 

Εργαλεία για καθαριότητα και «ξεσκαρτάρισμα»

Είναι η εποχή που πρέπει να ασχοληθείς με την καθαριότητα της βεράντας ή και του κήπου σου. Αρχικά, σίγουρα θα χρειαστείς έναν ισχυρό φυσητήρα για να απομακρύνεις όλα τα ξερά και υγρά υπολείμματα από τον κήπο σου. Για πιο «βαριές» εργασίες, εξέτασε την αγορά ενός φυσητήρα/αναρροφητήρα όπως το Gardena Ergojet 3000. Είναι πανίσχυρος και εύχρηστος, ιδανικός για φύσημα, αναρρόφηση και τεμαχισμό των φύλλων του κήπου σου.

Μία τσουγκράνα ή ένα σκαλιστήρι θα σε βοηθήσει να τραβήξεις από τη ρίζα όλα τα «περίσσια» φυτά. Η τσουγκράνα θα σου χρησιμέψει στο να ισιώνεις το χώμα, να απλώσεις το λίπασμα, το χώμα, το χαλίκι και την άμμο. Για να απομακρύνεις υπολείμματα, θα σε διευκολύνει περισσότερο μια τσουγκράνα με στρογγυλεμένες άκρες.

Ένα πλυστικό μηχάνημα θα σε βοηθήσει να απομακρύνεις τα βρύα απ’ όλες τις επιφάνειες, αλλά και να πλύνεις σχολαστικά τους πάγκους και τα έπιπλα που υπάρχουν στη βεράντα ή στον κήπο σου.

 

Δώσε «μορφή» στους θάμνους σου

Ένα μπορντουροψάλιδο είναι ό,τι χρειάζεσαι για να δώσεις σχήμα στους θάμνους ή στα δεντράκια σου. To Accu ComfortCut ενδεικτικά, έχει 2 λεπίδες που εναλλάσσονται εύκολα χωρίς εργαλεία, για περιποίηση γκαζόν και θάμνων.

Το «χλοοκοπτικό» που χρειάζεσαι

Εάν ένα μέρος του κήπου σου αποτελείται από γκαζόν, τότε πρέπει να το περιποιηθείς και αυτό. Σκουπίζεις τα πεσμένα φύλλα, αφαιρείς τα αγριόχορτα και τα ζιζάνια, ρίχνεις λίπασμα, εξαερίζεις τον χλοοτάπητα ανοίγοντας τρύπες με την μια τσουγκράνα. Επιπλέον, η άνοιξη είναι ιδανική εποχή για να κουρέψεις το γκαζόν. Οπότε, εάν η χλοοκοπτική σου μηχανή έχει χαλάσει, πρέπει να την αντικαταστήσεις άμεσα. Ένα ευέλικτο μηχάνημα όπως η χλοοκοπτική μηχανή της Bosch είναι ό,τι χρειάζεσαι, αφού έρχεται με ισχυρό κινητήρα Powerdrive 1700 Watt που φροντίζει για ξεκούραστη εργασία ακόμα και σε ψηλό γρασίδι.

Για κοντό γρασίδι, η ιδανική λύση είναι το χορτοκοπτικό. Ένα Ηλεκτρικό Χορτοκοπτικό όπως το SmallCut 300/23 (09805-20) της Gardena είναι ελαφρύ και εύχρηστο, ιδανικό για ελαφριές εργασίες κοπής στον κήπο. Ένα χλοοκοπτικό μπαταρίας όπως το Fieldmann FZS μπορεί να χειριστεί οποιοδήποτε γρασίδι στους δρόμους και σε κοντινή απόσταση από φράχτες και τοίχους.

 

 

Ώρα για μεταφύτευση

Κάποια στιγμή τα φυτά εσωτερικού χώρου θα έχουν αναπτυχθεί αρκετά, ώστε να μπορείς να τα μεταφυτεύσεις σε μεγαλύτερες γλάστρες, πλαστικές ή πήλινες. Η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι κατάλληλες εποχές για μεταφύτευση. Σε κάθε περίπτωση θα χρειαστείς ειδικό φυτόχωμα εσωτερικού χώρου, την ίδια στιγμή που θα πρέπει να θυμάσαι ότι θα χρειαστείς λίγο μεγαλύτερη γλάστρα από αυτή που βρισκόταν το φυτό σου. Ιδανικά, χρησιμοποίησε γλάστρες με τρύπες στη βάση για να φεύγει το περίσσιο νερό και το αντίστοιχο πιάτο γλάστρας για να μη λερώνεται το πάτωμα κατά το πότισμα.

Για λαχανόκηπο στο μπαλκόνι σου προτίμησε σακούλες καλλιέργειας, ενώ για τις γλάστρες προτίμησε υγρά λιπάσματα ή υδατοδιαλυτά. Μπορείς να προστατέψεις τα φυτά σου από τον πολύ αέρα τοποθετώντας ένα παραβάν από φυσικό μπαμπού ή ξύλινο. Ανάλογα τις ανάγκες σου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις λίπασμα γενικής χρήσης μέχρι εξειδικευμένο λίπασμα για πράσινα φυτά που αφορά περισσότερο τη βλάστηση ή την ανθοφορία.

 

Το απαραίτητο πότισμα

Κατά γενικό κανόνα, θα πρέπει να αποφεύγεται το πότισμα τις ώρες που επικρατεί ζέστη, καθώς χάνεται μία σημαντική ποσότητα νερού, αφού εξατμίζεται. Ιδανικά, πότιζε όσο το δυνατόν αργότερα από τη δύση του ήλιου ή αρκετά νωρίς το πρωί. Και μείωσε τη συχνότητα ποτίσματος αυξάνοντας την ποσότητα νερού που χρησιμοποιείς κάθε φορά. Για να μην έχεις μεγάλες απώλειες νερού, απόφυγε να ποτίζεις με το απλό λάστιχο. Με αυτό τον τρόπο καταναλώνεις άσκοπα νερό. Προτίμησε ποτιστήρι ή, ακόμη καλύτερα, αγόρασε ένα πιστόλι ρυθμιζόμενης ροής, ώστε το νερό να τρέχει μόνο όταν πατάς τη σκανδάλη.

Ένας προγραμματιστής ποτίσματος θα σου λύσει τα χέρια. Το πότισμα σε μπαλκόνια, βεράντες οροφής ή αίθρια μπορεί να ελεγχθεί εύκολα με αυτόματο τρόπο. Ο προγραμματιστής λειτουργεί με μπαταρία και μπορεί να συνδεθεί απευθείας στη βρύση. Λειτουργεί μέσω ενός καινοτόμου εξωτερικού περιστροφικού στοιχείου για την επιλογή δεδομένων και ενός κουμπιού επιβεβαίωσης. Μια ευανάγνωστη οθόνη LCD δείχνει όλες τις ρυθμίσεις με μια ματιά. Η μονάδα προστασίας από τις καιρικές συνθήκες μπορεί να αφαιρεθεί.

Μην ξεχνάς και τα φυτά εσωτερικού χώρου

Σε ό,τι αφορά στα φυτά εσωτερικού χώρου, να θυμάσαι ότι δεν χρειάζονται υπερβολικό νερό. Αν διαπιστώσεις ότι το χώμα έχει ακόμη υγρασία δεν πρέπει να ποτίσεις. Επίσης, αν τα φυτά σου βρίσκονται σε γλάστρες που δεν έχουν τρύπες (όπως π.χ. τα διακοσμητικά κασπώ), φρόντισε να τα ποτίζεις σε μικρές ποσότητες και να αδειάζεις συχνά το νερό για να μην σαπίσουν. Κατά γενικό κανόνα, τα φυτά εσωτερικού χώρου χρειάζονται πότισμα περίπου μία φορά τη βδομάδα. Ωστόσο, ανάλογα με το φυτό και την εποχή προσαρμόζεις και το πότισμα. Υπάρχουν, για παράδειγμα, ορισμένα φυτά που χρειάζονται πότισμα μια φορά τον μήνα.

Διατήρησε τα φυτά σου πράσινα και λαμπερά

Δημιούργησε έναν κάθετο κήπο τοποθετώντας τις γλάστρες τη μια δίπλα στην άλλη στο δάπεδο του μπαλκονιού ή του κήπου. Ο χώρος θα γεμίσει με όμορφα αρώματα και χρώματα, την ίδια στιγμή που θα εξοικονομήσεις χώρο. Τοποθέτησε μια ξύλινη επιφάνεια στο σημείο του μπαλκονιού ή του κήπου που θέλεις να κρύψεις.

Και τα φυτά θέλουν την καθαριότητά τους

Ναι, υπάρχει τρόπος για να διατηρείς καθαρά τα φυτά σου. Για να απομακρύνεις τη σκόνη που δυσκολεύει την ανάπτυξη των φυτών χρησιμοποίησε ένα νοτισμένο πανί σε χλιαρό απιονισμένο νερό για να καθαρίσεις τα φύλλα. Το απιονισμένο νερό είναι απαραίτητο για να αποφύγεις τη δημιουργία αλάτων στο φύλλωμα. Μια καλή ιδέα είναι να αξιοποιήσεις το νερό που συλλέγεται στον αφυγραντήρα ή από το κλιματιστικό.

Μπορείς να δεις ακόμη