Εξοικονόμηση ενέργειας με έναν αφυγραντήρα

by Zikou Stella

Αν ανήκεις στην ομάδα όσων δεν έχουν ακόμα σκεφτεί να αποκτήσουν έναν αφυγραντήρα, τότε πολύ πιθανό να μην γνωρίζεις τις πολλαπλές χρήσεις και οφέλη του. Πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί ένα μέσο για να φιλτράρεις τον αέρα του εσωτερικού χώρου που βρίσκεσαι, άρα θα έχει σημαντική συμβολή στη δημιουργία και διατήρηση μιας υγιεινής ατμόσφαιρας, θα σε βοηθήσει να εξοικονομήσεις ενέργεια, τη στιγμή που το κόστος προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος, πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι πολύ ακριβό.

 

 

Μείωση της χρήσης του κλιματιστικού

Η υγρασία κάνει την εμφάνισή της όχι μόνο τον χειμώνα, αλλά και το καλοκαίρι, την άνοιξη, το φθινόπωρο, δηλαδή όλες τις εποχές του χρόνου και αν δεν είσαι κατάλληλα προετοιμασμένος θα “χτυπήσει” απροειδοποίητα. Οι “επικίνδυνες” περίοδοι είναι η αρχή και το τέλος κάθε εποχής, που το κλίμα αλλάζει και παρατηρούνται σημαντικές διαφορές θερμοκρασίας ανάμεσα στην ημέρα και τη νύχτα.

Κάποιοι νομίζουν ότι το υπερβολικό αίσθημα κρύου σε μερικές περιπτώσεις, ή η πολλή εφίδρωση οφείλονται στις καιρικές συνθήκες. Παρόλα αυτά βγαίνοντας σε εξωτερικό χώρο η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική. Αυτό είναι ένα από τα βασικά καμπανάκια για να καταλάβεις ότι στον χώρο σου υπάρχει υψηλό ποσοστό υγρασίας. Πολλοί δεν το καταλαβαίνουν ή δεν έχουν αγοράσει αφυγραντήρα, οπότε η πρώτη τους κίνηση είναι να ανάψουν το κλιματιστικό. Παρά το γεγονός ότι όλα σχεδόν τα κλιματιστικά έχουν λειτουργία αφύγρανσης, το κόστος λειτουργίας τους δεν είναι αμελητέο σε σχέση με αυτό του αφυγραντήρα. Πολλές φορές, ο αφυγραντήρας όχι μόνο θα κάνει την ίδια ακριβώς δουλειά με πολύ χαμηλότερη δαπάνη, αλλά και θα απαλλάξει τον χώρο από τα ακάρεα της σκόνης και τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία μούχλας, που είναι επιβλαβής για την υγεία τη δική σου και όσων διαβιούν με εσένα.

 

 

Έξυπνες συσκευές, έξυπνες κινήσεις, μείωση της κατανάλωσης ρεύματος

Για να μειώσεις τον λογαριασμό του ρεύματος θα πρέπει όχι μόνο να επιλέξεις τον κατάλληλο αφυγραντήρα, αλλά να ξέρεις και πώς θα τον χρησιμοποιήσεις. Πρώτα απ’ όλα για καλύτερη απόδοση θα πρέπει να τοποθετείς τη συσκευή στη μέση του δωματίου και όχι σε κάποιο άκρο. Έτσι, σε πολύ λιγότερο χρόνο θα έχεις αφυγράνει περισσότερα κυβικά μέτρα αέρα στον χώρο σου.

Επίσης, η συσκευή θα πρέπει να έχει ειδικές λειτουργίες για αυτόματη ρύθμιση του ποσοστού υγρασίας που θέλεις να έχει τελικά ο εσωτερικός χώρος. Αυτό σημαίνει πως όταν η αφύγρανση φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο, ο αφυγραντήρας θα πάψει να λειτουργεί, άρα θα σταματήσει να καταναλώνει ρεύμα. Αν και όταν η υγρασία στο δωμάτιο αυξηθεί εκ νέου, η συσκευή θα αρχίσει και πάλι τη λειτουργία της. Πολύ σημαντικό είναι επίσης πριν πέσεις για ύπνο να αδειάζεις το δοχείο του νερού, για να εξασφαλίσεις την απρόσκοπτη λειτουργία του αφυγραντήρα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Ακόμα καλύτερα θα είναι αν έχεις τη δυνατότητα να αγοράσεις μια συσκευή με έξοδο του νερού μέσω σωλήνωσης, οπότε σε περιπτώσεις που επικρατεί υπερβολική υγρασία δεν θα απαιτείται να έχεις τον νου σου στο πότε θα γεμίσει το δοχείο του νερού, ειδικά τις βραδινές ώρες.

Ο αφυγραντήρας μπορεί ακόμα και να χρησιμεύσει στο στέγνωμα των ρούχων, ειδικά αν οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν δεν ευνοούν το άπλωμα στο μπαλκόνι ή στην ταράτσα. Και τα ρούχα σου θα στεγνώσουν και δεν θα έχεις τον φόβο της υγρασίας αν τα άπλωσες μέσα στο σπίτι. Ακόμα και αν διαθέτεις στεγνωτήριο, η χρήση του αφυγραντήρα έχει πιο χαμηλή κατανάλωση, έστω και αν με τον τρόπο αυτό το στέγνωμα των ρούχων διαρκεί αρκετά περισσότερο.

 

 

Τα πλεονεκτήματα της καλά συντηρημένης συσκευής

Μια καλά συντηρημένη συσκευή καταναλώνει λιγότερο ρεύμα επειδή λειτουργεί στο φουλ της απόδοσής της. Μην ξεχνάς να συμβουλεύεσαι τις οδηγίες χρήσης του αφυγραντήρα σου και να προβαίνεις στις απαραίτητες εργασίες για τη συντήρησή του με έναν πιστοποιημένο τεχνικό. Με την τακτική συντήρηση η διάρκεια ζωής της συσκευής σου θα παραταθεί, άρα θα έχεις διπλό όφελος για την τσέπη σου.

Επισκέψου την ιστοσελίδα του Κωτσόβολου ή κάποιο από τα καταστήματα της αλυσίδας για να επιλέξεις τον αφυγραντήρα που ταιριάζει στις ανάγκες σου.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη