Διάλεξε τον εξοπλισμό που ταιριάζει στο νέο φοιτητικό σου σπίτι

 

Οι κόποι σου ανταμείφθηκαν και ένα από τα πρώτα σου μεγάλα όνειρα μόλις έγινε πραγματικότητα. Πέρασες στο πανεπιστήμιο και μια νέα ζωή ξεκινά για εσένα. Μια εποχή γεμάτη προκλήσεις και πρωτόγνωρες εμπειρίες. Αν μάλιστα η σχολή που θα φοιτήσεις βρίσκεται σε διαφορετική πόλη από αυτή που μένεις με την οικογένειά σου, ετοιμάσου για στροφή 180ο στον τρόπο ζωής σου.

Με καλή οργάνωση και σωστές επιλογές θα εγκατασταθείς και θα βολευτείς γρήγορα στο νέο σου σπίτι, ώστε η έναρξη του ακαδημαϊκού έτους να σε βρει πανέτοιμο.

Το πρώτο που πρέπει να φροντίσεις είναι η ενοικίαση του κατάλληλου σπιτιού και η επιλογή του οικιακού εξοπλισμού. Για να πετύχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα πρέπει να προσέξεις μερικά σημεία.

 

Βρες το κατάλληλο σπίτι

 

Ξεκίνα το ψάξιμο

Αν έχεις φίλους ή συγγενείς στην πόλη ενημέρωσέ τους για να ψάχνουν κι εκείνοι και αν όχι, δραστηριοποιήσου διαδικτυακά ή ζήτησε τη βοήθεια ενός μεσίτη.

 

Επίλεξε με προσοχή τη γειτονιά

Η γειτονιά στην οποία θα εστιάσεις το ψάξιμο δεν αρκεί να είναι κοντά στη σχολή σου. Πάνω από όλα πρέπει να είναι μια περιοχή στην οποία θα μπορείς να ζεις με ασφάλεια και να κυκλοφορείς με άνεση μέρα και νύχτα. Γι’ αυτό, επισκέψου το μέρος διαφορετικές ώρες της ημέρας. Παρατήρησε αν η γειτονιά είναι θορυβώδης και αν ναι ποιες ώρες. Αν είναι τις απογευματινές ή βραδινές ώρες που χρειάζεσαι ησυχία για να διαβάζεις τότε θα πρέπει να συνεχίσεις το ψάξιμο.

Αν δεν διαθέτεις δικό σου μεταφορικό μέσο, φρόντισε κοντά σου να υπάρχουν καταστήματα για να προμηθεύεσαι τα απαραίτητα. Αν το σπίτι που σε ενδιαφέρει δεν είναι πολύ κοντά στη σχολή σου, δεν είναι αναγκαίο να το απορρίψεις, αρκεί να υπάρχει καλή συγκοινωνιακή σύνδεση. Πολλές φορές μάλιστα, αυτή είναι μια πιο έξυπνη επιλογή, καθώς στις γειτονιές που βρίσκονται πολύ κοντά στα πανεπιστήμια τα ενοίκια είναι ιδιαίτερα υψηλά.

 

Το κατάλληλο μέγεθος σπιτιού για εσένα

Στη φοιτητική σου ζωή δεν θα χρειαστείς μεγάλο σπίτι. Ένας μικρός και λειτουργικός χώρος είναι αρκετός. Αν έχεις τη δυνατότητα, προτίμησε να μην νοικιάσεις γκαρσονιέρα αλλά ένα, έστω και μικρό, δυάρι. Αυτό θα σε βοηθήσει στο να οργανώσεις καλύτερα τον χώρο σου, να μην χρειαστεί να στριμώξεις τα πράγματά σου, που με το πέρασμα του χρόνου θα γίνονται ολοένα και περισσότερα και θα σου δίνει τη δυνατότητα να φιλοξενείς τους φίλους σου ή την οικογένειά σου όταν σε επισκέπτονται.

 

 

Τι να προσέξεις

Πέρα από την άνεση και την τοποθεσία του υποψήφιου σπιτιού, υπάρχουν και κάποια άλλα σημεία που πρέπει να προσέξεις. Θα μπορείς να κάνεις πιο άνετη την καθημερινότητά σου χωρίς να εκτοξεύεται στα ύψη ο προϋπολογισμός των σπουδών σου.

  • Κοινόχρηστες δαπάνες

Ζήτησε από τον ιδιοκτήτη σου να σου δείξει τις αποδείξεις των κοινόχρηστων δαπανών του προηγούμενου χρόνου. Πρόσεξε στις αποδείξεις να περιλαμβάνονται τόσο καλοκαιρινοί όσο και χειμερινοί λογαριασμοί ώστε να μπορέσεις να υπολογίσεις. Αν διαπιστώσεις ότι οι λογαριασμοί είναι πολύ υψηλοί, παρατήρησε από την ανάλυση των δαπανών για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό. Ίσως να στοιχίζει πολύ η θέρμανση ή μπορεί να υπάρχουν άλλα έξοδα που επιβαρύνουν τον λογαριασμό.

 

  • Θέρμανση

Μία από τις μεγαλύτερες οικιακές δαπάνες κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι η θέρμανση. Φρόντισε να μάθεις τον τρόπο και το κόστος της θέρμανσης. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ευελιξία και αυτονομία στο δικό σου διαμέρισμα. Για παράδειγμα σε μια παλιά πολυκατοικία με κεντρική θέρμανση πετρελαίου δεν υπάρχει καμία ευελιξία ενώ σε μια νεότερη με αυτόνομη θέρμανση, εσύ ρυθμίζεις την κατανάλωσή σου.

Βέβαια, σε κάθε περίπτωση μπορείς να χρησιμοποιήσεις και εξατομικευμένες λύσεις για θέρμανση, όπως κλιματιστικά , ηλεκτρικά καλοριφέρ, θερμοπομπούς και σόμπες αλογόνου. Υπάρχουν και συμπληρωματικές λύσεις για καλύτερη απόδοση της υπάρχουσας θέρμανσης, όπως ο αφυγραντήρας, ένα αερόθερμο για το μπάνιο ή μια ηλεκτρική κουβέρτα για τον ύπνο.

 

Η ύπαρξη ζεστού νερού είναι απαραίτητη τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Αν το φοιτητικό σου διαμέρισμα διαθέτει ηλιακό θερμοσίφωνα τότε έχεις γλιτώσει μια υπολογίσιμη δαπάνη. Διαφορετικά, μπορείς να εγκαταστήσεις έναν μικρό θερμοσίφωνα όπως τον Tesy BiLight Compact 15L, στον νεροχύτη και έναν έξυπνο θερμοσίφωνα όπως τον Tesy Modeco Cloud 80L στο μπάνιο. Έτσι με μικρό κόστος απόκτησης  σου εξασφαλίζουν ζεστό νερό με μεγάλη ενεργειακή απόδοση και οικονομία.

 

Ο κατάλληλος εξοπλισμός για το φοιτητικό σπίτι

Πρώτα διάλεξε τα έπιπλά σου

Μην αγοράσεις από την αρχή πολλά έπιπλα γιατί δεν γνωρίζεις ακόμα πλήρως τις ανάγκες σου. Επιπλέον όσο λιγότερα πράγματα έχεις, τόσο λιγότερο χρόνο θα διαθέτεις στο καθάρισμα. Λάβε ακόμα υπόψη, ότι ίσως χρειαστεί κάποια στιγμή να αλλάξεις και σπίτι, οπότε προτίμησε έπιπλα που να ταιριάζουν σε κάθε χώρο και να μεταφέρονται εύκολα.

Ένα βασικό σετ επίπλων που θα χρειαστείς είναι ένα κρεβάτι με άνετο και ανατομικό στρώμα, έναν καναπέ κρεβάτι για να φιλοξενείς τους φίλους και την οικογένειά σου, μια μεγάλη βιβλιοθήκη (όχι ενιαία, ώστε να είναι ευέλικτη) για να χωρέσει όλα σου τα βιβλία, ένα γραφείο με ανατομική καρέκλα και κάποια βοηθητικά στοιχεία όπως τραπεζάκια και καρέκλες.

 

Επιπλέον εξοπλισμός και κουζινικά σκεύη

  • Φωτιστικά

Για να κάνεις οικονομία επίλεξε σύγχρονα φωτιστικά με λάμπες LED και πρόσεξε ιδιαίτερα στο φωτιστικό του γραφείου σου να τοποθετήσεις λευκό, ψυχρό φως για να μην κουράζονται τα μάτια σου.

 

  • Σκεύη κουζίνας

Κατά τη διάρκεια της φοιτητικής σου ζωής, σίγουρα θα χρειαστεί να μαγειρέψεις, έστω και γρήγορα γεύματα. Οπότε πρέπει να συγκεντρώσεις στην κουζίνα σου τον βασικό εξοπλισμό. Θα χρειαστείς ένα σετ από κατσαρολικά και τηγάνια μικρού και μεσαίου μεγέθους, κουτάλες, σουρωτήρι, ένα σετ από μαχαιροπήρουνα, μερικά μπολ, ένα ταψί, ποτήρια, φλιτζάνια  και πιάτα. Ξεκίνα με τα πιο βασικά και στην πορεία συμπληρώνεις ό,τι χρειάζεσαι.

 

 

Οικιακές συσκευές

Ξεκίνησε επιλέγοντας μια κουζίνα ή ακόμα καλύτερα ένα κουζινάκι, για να κάνεις οικονομία χώρου και ηλεκτρικής ενέργειας. Συνέχισε με την αγορά ενός μικρού ή μεσαίου μεγέθους ψυγείου, με επάρκεια χώρου κατάψυξης για να διατηρείς το φαγητό που περίσσεψε και τις προμήθειες που θα έρχονται από το πατρικό σου. Σίγουρα χρειάζεσαι ένα πλυντήριο ρούχων. Πριν επιλέξεις μέγεθος, έλεγξε την επάρκεια χώρου και σκέψου αν θέλεις να πλένεις σε αυτό, εκτός από τα ρούχα σου, κλινοσκεπάσματα και παπλώματα.

Έπειτα θα χρειαστείς και μικροσυσκευές όπως μια τοστιέρα, μια καφετιέρα για να φτιάχνεις τον δικό σου σπιτικό καφέ, ένα μικρό μπλέντερ που θα σε βοηθήσει στο μαγείρεμα, ένα ηλεκτρικό σίδερο για την περιποίηση των ρούχων σου και ένα σεσουάρ. Φυσικά, ανάλογα με τις προσωπικές σου ανάγκες η επιλογή των μικροσυσκευών μπορεί να διαφέρει.

Οι συσκευές εικόνας και ήχου που θα χρειαστείς, όπως τηλεόραση και συστήματα ήχου είναι υποκειμενική υπόθεση και η επιλογή τους εξαρτάται τόσο από τη σχέση σου με την τεχνολογία, όσο και από τον τρόπο ψυχαγωγίας που προτιμάς. Σε κάθε περίπτωση πάντως, φρόντισε το μέγεθος της τηλεόρασης που θα επιλέξεις να ανταποκρίνεται σωστά στην απόσταση θέασης.

 

Το φοιτητικό σου σπίτι αξίζει να επιλεγεί και να εξοπλιστεί με προσοχή για να σε κάνει να νιώθεις ευχάριστα. Καλή αρχή στη φοιτητική σου ζωή!

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη