Έξυπνες λύσεις για υγιεινή ατμόσφαιρα στο σπίτι

Ένας από τους κυριότερους στόχους κάθε νοικοκυριού είναι να διατηρείται καθημερινά απόλυτα υγιεινή και καθαρή η ατμόσφαιρα. Η σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας είναι απαραίτητη τόσο για εξοικονόμηση ενέργειας, όσο και για να εξασφαλίζεις άνετες συνθήκες διαβίωσης μέσα στο σπίτι κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ίσως πολλές φορές να αναρωτιέσαι ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία για το σπίτι σου. Μια γρήγορη απάντηση είναι μεταξύ 18-22 βαθμών Κελσίου. Ίσως και λίγο πιο χαμηλά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η απάντηση όμως σ’ αυτό το ερώτημα δεν γίνεται να είναι τόσο απλή και γενική. Ειδικά εάν λάβουμε υπόψη ότι η μέση κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση διαφέρει -ανάλογα με τον τύπο κατοικίας και τη μορφή θέρμανσης που χρησιμοποιείται- από νοικοκυριό σε νοικοκυριό.

Τον χειμώνα, με τις θερμοκρασίες χαμηλές καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, είναι σημαντικό να νιώθουμε προστατευμένοι από το κρύο. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να κυκλοφορούμε μέσα στο σπίτι με… ζακέτα, αλλά ούτε και να «σκάμε» από τη ζέστη.

Ευτυχώς, οι σύγχρονες συσκευές θέρμανσης και κλιματισμού έχουν σχεδιαστεί για να ικανοποιούν και τις πιο απαιτητικές ανάγκες χαρίζοντας ένα υγιεινό και άνετο περιβάλλον για σένα και τους αγαπημένους σου.

 

Ιδανικές συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας με ένα «κλικ»

Τώρα η δημιουργία των ιδανικών συνθηκών θερμοκρασίας στο σπίτι γίνεται πιο εύκολα από ποτέ. Πλέον μπορείς να χειριστείς το κλιματιστικό σου, τον αφυγραντήρα, τον καθαριστή αέρα, ή τον θερμοπομπό σου από οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού, αρκεί να ενεργοποιήσεις το ασύρματο οικιακό σου δίκτυο. Όλες οι λειτουργίες των συσκευών θέρμανσης και κλιματισμού διαθέσιμες στο tablet ή το smartphone με ένα άγγιγμα, ακόμα κι αν δεν βρίσκεσαι στο σπίτι.

Ανεξάρτητα από το πού βρίσκεσαι θα μπορείς ανά πάσα στιγμή να ελέγχεις και να επιβλέπεις τη λειτουργία όλων των συσκευών θέρμανσης που υπάρχουν στο σπίτι. Αυτό θα γίνεται μέσω εφαρμογής στη συσκευή σου. Έτσι, για παράδειγμα, αρκεί το πάτημα ενός κουμπιού για να ενεργοποιήσεις ή να απενεργοποιήσεις το κλιματιστικό σου, να αυξομειώσεις τη θερμοκρασία, να αλλάξεις την ταχύτητα ροής του αέρα ή να αλλάξεις τον προσανατολισμό των περσίδων.

Απ’ οπού και να βρίσκεσαι ενημερώσου και ρύθμισε τα ιδανικά επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας στο χώρο σου με έναν αφυγραντήρα με συνδεσιμότητα Wi-Fi, όπως είναι ο αφυγραντήρας Rohnson R-9420 Genius Wi-Fi. Μάλιστα, με μία συσκευή 2 σε 1, όπως ο αφυγραντήρας – Καθαριστής αέρα Rohnson R-9820 Genius Wi-Fi, μπορείς να ελέγξεις την ποιότητα του αέρα, τη θερμοκρασία, την υγρασία, να προσαρμόσεις την ισχύ του ανεμιστήρα και να ορίσεις ώρα ενεργοποίησης της συσκευής. Κι όλα αυτά από την οθόνη του κινητού σου.

 

 

Οι αισθητήρες

Οι έξυπνες συσκευές θέρμανσης και κλιματισμού είναι επίσης εξοπλισμένες με αισθητήρες θερμοκρασίας και υγρασίας, για να παρακολουθείς από μακριά τις συνθήκες που επικρατούν στον χώρο σου. Όλα τα δεδομένα εμφανίζονται στην οθόνη του κινητού σου, ώστε να μπορείς να προσαρμόσεις τη λειτουργία του κλιματιστικού, το θερμοπομπού, του αφυγραντήρα, ή του καθαριστή αέρα. Για παράδειγμα, θα μπορείς να το προγραμματίσεις να ενεργοποιείται το κλιματιστικό στην περίπτωση που η θερμοκρασία πέσω κάτω από μία συγκεκριμένη τιμή (π.χ. 14 βαθμούς Κελσίου), για να την «ανεβάσει» στην τιμή που επιθυμείς.

 

Κλιματιστικό με… IQ

Στην αγορά υπάρχει μεγάλη γκάμα από έξυπνα κλιματιστικά. Είναι σίγουρο ότι θα βρεις τη λύση που σου ταιριάζει. Το κλιματιστικό συνδέεται στο Internet και μπορείς να το χειρίζεσαι από την οθόνη του κινητού σου, από όπου κι αν βρίσκεσαι.

Έτσι το καλοκαίρι μπορείς να το ρυθμίσεις να λειτουργήσει μισή ώρα πριν πας σπίτι σου, ώστε όταν ανοίξεις την πόρτα αντί να σε περιμένει καύσωνας να έχει είδη πιάσει την τέλεια θερμοκρασία. Αντίστοιχα, το χειμώνα μπορείς να έχεις δημιουργήσει ατμόσφαιρα θαλπωρής στο χώρο σου, πριν ακόμα επιστρέψεις στο σπίτι. Για παράδειγμα, αξιοποιώντας τη λειτουργία έξυπνης προθέρμανσης στο κλιματιστικό Toyotomi Izuru Eco TRN, η συσκευή ξεκινά να λειτουργεί στη θέρμανση με μία μικρή καθυστέρηση από 1 – 5 λεπτά για να θερμανθεί πρώτα ο χαλκοσωλήνας ώστε να μην βγει από το κλιματιστικό ψυχρός αέρας. Με αυτόν τον τρόπο αποτρέπεται η εισαγωγή ψυχρού αέρα κατά το ξεκίνημα της λειτουργίας του κλιματιστικού, με αποτέλεσμα να μην δημιουργούνται συνθήκες δυσφορίας για τους ένοικους.

 

Ιδανική θερμοκρασία και καθαρός αέρας στο σπίτι

Από την οθόνη του κινητού σου, μπορείς να ελέγχεις όλες τις συσκευές θέρμανσης και κλιματισμού που έχεις στο σπίτι. Ακόμη και «κλειδώνοντας» τα κλασικά τηλεχειριστήρια, ώστε να είσαι ο μόνος που θα παρεμβαίνεις στη λειτουργία τους. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις όπως π.χ. με το Xiaomi Mi Air Purifier 2S καθαριστή αέρα, θα μπορείς να ελέγχεις όλες τις συνδεδεμένες οικιακές συσκευές Xiaomi μέσα από μία εφαρμογή. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κατεβάσεις τη δωρεάν εφαρμογή Mi Home App στο smartphone σου. Έπειτα μπορείς να ελέγξεις τον καθαριστή από οπουδήποτε με τη χρήση της εφαρμογής. Τσέκαρε την ποιότητα του αέρα, τη θερμοκρασία, την υγρασία, προσάρμοσε την ισχύ του ανεμιστήρα και όρισε ώρα ενεργοποίησης της συσκευής, ενώ η εφαρμογή θα σε ειδοποιήσει όποτε χρειαστεί να αλλάξεις το φίλτρο.

 

Απομακρυσμένη ρύθμιση θερμοστάτη

Ένας έξυπνος θερμοστάτης συνδέεται στο οικιακό σου ασύρματο δίκτυο Wi-Fi και σού επιτρέπει να ελέγξεις τη θέρμανση του σπιτιού μέσω smartphone app. Ενδεικτικά, με μία πρόταση όπως

τα οφέλη είναι πάρα πολλά σε σχέση με τους συμβατικούς επιτοίχιους θερμοστάτες. Είναι συμβατός με μια πληθώρα θερμαντικών συστημάτων (κλιματιστικά, θερμαντικά πάνελ, θερμοπομποί κ.ά.). Έτσι μπορείς να ρυθμίσεις τη θέρμανση του σπιτιού από όπου κι αν βρίσκεσαι. Για παράδειγμα, μπορείς να ρυθμίσεις το θερμοστάτη να διατηρεί μια θερμοκρασία στους 16 βαθμούς Κελσίου, όταν το σπίτι είναι άδειο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν επιστρέφεις θα  αυξάνει την θερμοκρασία στους 19 βαθμούς. Ή μπορείς να ρυθμίσεις, απομακρυσμένα, να μειώνεται η θερμοκρασία στους χώρους του σπιτιού που δεν χρησιμοποιούνται.

Το ίδιο μπορεί να ισχύει και για τη κρεβατοκάμαρα – π.χ. να διατηρείται μία χαμηλή θερμοκρασία όλο το βράδυ και λίγο πριν σηκωθείς από το κρεβάτι να αυξάνεται για να έχεις την άνεση να ντυθείς.

 

Συμπερασματικά λοιπόν, ακόμα κι αν δεν υπάρχει κεντρικό σύστημα θέρμανσης στο σπίτι, με τις παραπάνω λύσεις έχεις τη δυνατότητα να ρυθμίσεις τη θερμοκρασία του χώρου σου σύμφωνα με τις ανάγκες σου.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη