Έξυπνες συσκευές που εξοικονομούν ενέργεια στο σπίτι

by Aggeliki Tsoukana

Η εξοικονόμηση ενέργειας και η μείωση των λογαριασμών είναι πιο επιτακτική από ποτέ αυτή την εποχή. Ευτυχώς, υπάρχουν πλέον πολλοί τρόποι για να εξοικονομήσεις ενέργεια στο σπίτι. Ένας από αυτούς είναι να επενδύσεις σε «έξυπνους» αυτοματισμούς όπως είναι οι smart συσκευές.

Με μια ευρεία γκάμα σε smart συσκευές, διακόπτες και αισθητήρες, είναι συναρπαστικό το πώς μπορεί κανείς να κάνει καλύτερη τη ζωή του και παράλληλα να εξοικονομήσει χρήματα.

Οι «έξυπνες» συσκευές συνδέονται με μία διαισθητική εφαρμογή στο smartphone και σου επιτρέπουν να έχεις, από το τηλέφωνό σου τον πλήρη έλεγχο στην κατανάλωση της ενέργειας στο κλιματιστικό, στο ψυγείο, ακόμα και στο πλυντήριο ρούχων.

 

 

Φωτισμός και αισθητήρες

Το ευκολότερο βήμα για να χαμηλώσεις το ενεργειακό σου αποτύπωμα είναι η αντικατάσταση των λαμπτήρων παλιάς τεχνολογίας πυρακτώσεως, αλλά και φθορίου, με έξυπνες λάμπες LED. Παρόλο που το συνολικό αρχικό κόστος αντικατάστασης μπορεί να φανεί μεγάλο, είναι τόσα τα οφέλη που αξίζει να το βάλεις ψηλά στη λίστα σου. Ίσως να γνωρίζεις σε γενικές γραμμές ότι οι λαμπτήρες LED έχουν πολύ μικρές ενεργειακές απαιτήσεις σχετικά με τα παλιά τους «ξαδερφάκια», πιθανότατα όμως δεν ξέρεις πως κερδίζεις παράλληλα και μεγαλύτερη φωτεινότητα.

Εγκαθίστανται πολύ εύκολα, αφού το μόνο που χρειάζεται είναι να τοποθετηθούν στο ντουί του φωτιστικού, στη θέση της συμβατικής λάμπας. Έπειτα, χρησιμοποιώντας το smartphone ή το tablet σου, θα μπορείς να ελέγχεις κάθε έξυπνη λάμπα που έχεις εγκαταστήσει μέσω του ασύρματου οικιακού δικτύου Wi-Fi. Εάν χρειάζεσαι μεγαλύτερη ευελιξία κι επιλογές, υπάρχουν τα ολοκληρωμένα σετ έξυπνου φωτισμού, όπως είναι η σειρά Philips Hue Starter Kit, που μπορούν με ευκολία να φωτίσουν όλους τους χώρους του σπιτιού.

Σε σημεία όπως η είσοδος του σπιτιού, του γκαράζ ή κι έξω στη βεράντα δεν υπάρχει πάντα η ανάγκη για μόνιμο φως. Κι επειδή δεν είναι εύκολο, ή λογικό να προσπαθείς να ελέγξεις τη φωταγώγηση με τεχνικές όπως οι χρονοδιακόπτες κι ο προγραμματισμένος φωτισμός, μπορείς να τοποθετήσεις ανιχνευτές κίνησης, ή – τα λεγόμενα – φωτοκύτταρα. Εξαλείφεις έτσι τον κίνδυνο να μην μπορείς ν’ ανάψεις το φως, ή να το ξεχάσεις ανοιχτό. Και πέρα απ’ αυτό, θα σε ειδοποιήσουν και για οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση στον χώρο σου.

 

 

Βέλτιστη χρήση συσκευών θέρμανσης και κλιματισμού

Η ρύθμιση της θερμοκρασίας είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας που παίζει ρόλο στην κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι. Όποια κι αν είναι η επιλογή σου μεταξύ κλιματιστικού, πάνελ υπερύθρων, θερμοπομπών ή και συνδυασμός τους, έχεις σίγουρα βρεθεί σε στιγμή που θυμάσαι ότι έχεις ξεχάσει κάποιο από αυτά αναμμένο, ενώ εσύ βρίσκεσαι έξω από το σπίτι.

Η καλύτερη λύση είναι να επενδύσεις σε «έξυπνες» συσκευές θέρμανσης και κλιματισμού, όπως είναι τα κλιματιστικά και θερμοπομποί με συνδεσιμότητα Wi-Fi. Η λειτουργία / ρύθμισή τους απλή. Συνοδεύονται από μία διαισθητική εφαρμογή για το κινητό σου, και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τη συνδέσεις με το ασύρματο δίκτυο του σπιτιού σου. Έπειτα, με ένα άγγιγμα στην οθόνη του κινητού σου, θα μπορεί να προσαρμόζεις τη θερμοκρασία σύμφωνα με τις ανάγκες σου, να ορίζεις χρονοδιακόπτες, μέχρι και αυτόματη αλλαγή λειτουργίας ανάλογα τις καιρικές συνθήκες. Για παράδειγμα, όταν ο καιρός είναι αίθριος με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, μπορείς να ρυθμίσεις το κλιματιστικό ή τον θερμοπομπό να «γυρνάει» αυτόματα σε οικονομική λειτουργία. Τόσο απλά!

 

 

Συσκευές για να μαγειρεύεις οικονομικά και οικολογικά

Οι έξυπνοι φούρνοι και οι έξυπνες εστίες χρωστούν την ευφυΐα τους στο ότι μπορούν να «συνομιλούν» με το κινητό σου ή το tablet σου, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεσαι εκείνη τη στιγμή. Μπορείς να παρεμβαίνεις από απόσταση στις ρυθμίσεις του φούρνου, ώστε π.χ. να καθυστερήσεις την ολοκλήρωση του φαγητού αν έχεις στο μεταξύ πεταχτεί για ψώνια. Μέσω του κινητού, ο φούρνος θα σε ειδοποιεί μόλις τελειώσει το ψήσιμο, ενώ βέβαια δεν θα χρειαστεί ποτέ ξανά να ανησυχήσεις μήπως ξέχασες αναμμένη τη συσκευή.

Έπειτα, έχουμε τα συνδεδεμένα ψυγεία. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις οικονομία με μία συσκευή στο σπίτι που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο. Ας πάρουμε για παράδειγμα τα έξυπνα ψυγεία της σειράς LG InstaView που σου επιτρέπουν να βλέπεις το εσωτερικό τους, με ένα απλό χτύπημα στο γυάλινο πάνελ τους, χωρίς να χρειάζεται να ανοίξεις την πόρτα. Παράλληλα, το Door-in-Door σου παρέχει γρήγορη και εύκολη πρόσβαση στα αγαπημένα σου ποτά και σνακ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της απώλειας ψυχρού αέρα που επιτυγχάνεις, αφού αποφεύγεται το άσκοπο ανοιγοκλείσιμο της πόρτας, σημαίνει και σημαντική μείωση στην κατανάλωση της ενέργειας.

 

 

Έξυπνη φροντίδα ρούχων

Προσπάθησε όταν βάζεις πλυντήριο να το γεμίζεις κοντά στο 80% της μέγιστης χωρητικότητα του κάδου – όσο βέβαια αυτό είναι εφικτό. Και φυσικά, ποτέ να μην φτάνεις στα όρια του. Ασφαλώς, με ένα σύγχρονο πλυντήριο, μπορείς να πλένεις με τη μισή χωρητικότητα. Για όλες τις περιπτώσεις όπου τα πλυντήρια καλούνται να καθαρίσουν ποσότητες άπλυτων που είναι μικρότερες από τη μέγιστη χωρητικότητά τους, σχεδόν όλα τα πλυντήρια είναι εξοπλισμένα με τεχνολογία αυτόματου ζυγίσματος, ώστε να «καταλαβαίνουν» πόσα ρούχα βρίσκονται στον κάδο. Θα ρυθμίσει τον χρόνο πλύσης, αλλά και την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και νερού με τη μέγιστη ακρίβεια, ώστε να μην επιβαρύνει άσκοπα τους λογαριασμούς σου. Εσύ, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βάλεις τα άπλυτα στον κάδο του πλυντηρίου.

Φαντάσου να μπαίνεις στο σπίτι και πατώντας ένα πλήκτρο στο smartphone σου, ή ακόμα και με τη φωνή σου, να ανάβεις τα φώτα, να ρυθμίζεις το κλιματιστικό ή τον έξυπνο θερμοστάτη σε μια άνετη θερμοκρασία, ή να συντονίζεις την τηλεόραση στο αγαπημένο σου πρόγραμμα.

Η έξυπνη τεχνολογία στο σπίτι μπορεί να μειώσει τους λογαριασμούς ενέργειας και παράλληλα να αυξήσει σημαντικά την ποιότητα ζωής όλων όσοι κατοικούν μέσα σε αυτό.

Μπορείς να δεις ακόμη