Θέλεις να αναβαθμίσεις την παλιά σου τηλεόραση για να απολαύσεις τη φετινή διοργάνωση του Ευρωμπάσκετ με την καλύτερη δυνατή εικόνα. Ή, για την ακρίβεια, να απολαμβάνεις τον Γιάννη “Greek Freek” Αντετοκούνμπο και τα άλλα παιδιά της Εθνικής να μας κάνουν για ακόμα μία φορά υπερήφανους.
Μάθε, λοιπόν, ότι η τεχνολογία οθόνης είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να προσέξεις κατά την έρευνα αγοράς. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη συνολική απόδοση εικόνας και πρέπει να δώσεις τη δέουσα προσοχή.
Σίγουρα θα βλέπεις παντού τους τεχνολογικούς όρους OLED και QLED, και ίσως βρίσκεσαι σε δίλημμα. Μην αγχώνεσαι, οι παρακάτω πληροφορίες θα σε βοηθήσουν να κάνεις την κατάλληλη για σένα επιλογή!
Τι είναι και πώς λειτουργεί η OLED
Ο όρος OLED προκύπτει από το “Organic Light Emitting Diode” και αφορά οργανικές ενώσεις που εκπέμπουν φως όταν τροφοδοτηθούν με ηλεκτρισμό. Στις OLED τηλεοράσεις, κάθε pixel έχει τη δυνατότητα να αναβοσβήνει ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα. Αυτό εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό το εντυπωσιακό, «βαθύ» μαύρο, ζωντανά χρώματα και υψηλή αντίθεση.
Πρακτικά μια οθόνη OLED συνδυάζει πολλά διαφορετικά panels σε μια συσκευή, όπου καθένα απ’ αυτά αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει μια συγκεκριμένη εργασία, ώστε να δημιουργηθεί η επιθυμητή εικόνα. Μερικά αναλαμβάνουν τη διάθλαση του φωτός, άλλα αναλαμβάνουν την πολικότητα και άλλα την απεικόνιση των pixels.
Τι είναι και πώς λειτουργεί η QLED
Ο όρος QLED προκύπτει από το “Quantum Dot Light-Emitting Diode”. Μία τηλεόραση QLED χρησιμοποιεί ένα φίλτρο κβαντικών κουκίδων (Quantum Dot) μπροστά από έναν οπίσθιο φωτισμό LED. Αυτές οι κουκίδες είναι εξαιρετικά λεπτά υλικά ημιαγωγών, που παράγουν διαφορετικά χρώματα φωτός ανάλογα με το μέγεθος των σωματιδίων. Με αυτό τον τρόπο επηρεάζουν τον βαθμό φωτεινότητας και, κατ’ επέκταση, την απόδοση των χρωμάτων.
Παραλλαγές και βελτιώσεις
Πίσω από τις δύο τεχνολογίες βρίσκονται οι LG και Samsung. Αυτές ήταν οι πρώτες εταιρείες που ανέπτυξαν τις τεχνολογίες OLED και QLED, αντίστοιχα. Ωστόσο, σήμερα υιοθετούνται και από τρίτους κατασκευαστές.
Εκτός από την LG, οι Sony, Panasonic, Philips, Hisense βρίσκονται ανάμεσα στους κατασκευαστές που χρησιμοποιούν την τεχνολογία OLED.
Αντίστοιχα, η τεχνολογία QLED της Samsung αξιοποιείται και από τις TCL, Toshiba και Xiaomi, ενώ πρόσφατα μπήκε και η Hisense στην εν λόγω «συντεχνία».
Οι LG, Samsung και Sony αναπτύσσουν αποκλειστικές τεχνολογίες που βασίζονται στις ίδιες αρχές με τα Quantum dots.
Η Sony ήταν η πρώτη εταιρεία που έφερε στο προσκήνιο την «κβαντική τηλεόραση», με την τεχνολογία Triluminos.
Η Neo QLED είναι η νέα υλοποίηση QLED της Samsung, ενώ η LG αναπτύσσει τις τεχνολογίες NanoCell και QNED Mini LED. Η δεύτερη είναι και η πιο πρόσφατη υλοποίηση της εταιρείας, η οποία συνδυάζει τις τεχνολογίες Quantum dot, NanoCell και Mini-LED σε μια συσκευασία.
Τεχνολογία panel με βάση τις ανάγκες σου
Η κάθε πρόταση έχει τα δικά της πλεονεκτήματα. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ζυγίσεις τα υπέρ και τα κατά της κάθε μίας και να δεις τι εξυπηρετεί καλύτερα εσένα.
Εσύ που θέλεις να βλέπεις κυρίως αθλητικά γεγονότα, ή και αν βασίζεις τη διασκέδασή σου στα video games κι απαιτείς καθαρή απόδοση στα σκοτεινά μπουντρούμια και τα εγκαταλειμμένα κτίρια, ίσως να προτιμήσεις μια OLED. Αν, πάλι, προτιμάς μια τηλεόραση για να βλέπεις ταινίες και εντυπωσιακά ντοκιμαντέρ, ίσως οι πολύ φωτεινές QLED να είναι καλύτερη επιλογή για σένα.
Λάβε, επίσης, υπόψη τον χώρο στον οποίο θα τοποθετηθεί η καινούργια τηλεόρασή σου. Ανάλογα με τον φωτισμό του δωματίου ή του σαλονιού σου, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι η υψηλότερη φωτεινότητα των QLED οθονών αποδίδουν καλύτερη εικόνα σε δωμάτια με έντονο φωτισμό. Σε αντίθεση με τις OLED που θα τα πάνε περίφημα σε δωμάτια με πιο διακριτικό φωτισμό και είναι ιδανικές για κορυφαία απόδοση υπό γωνίες. Πράγμα που σημαίνει ότι, στα παιχνίδια της Εθνικής που ίσως να έχεις περισσότερους θεατές στο σαλόνι σου, δεν θα παραπονεθεί κανείς για την ποιότητα εικόνας, ακόμα κι αν κάθεται στην άκρη του καναπέ.