Εξόπλισε και οργάνωσε πλήρως το μαθητικό γραφείο

by Aggeliki Tsoukana

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς είναι πολύ κοντά και καλό θα είναι να ξεκινήσεις από τώρα την οργάνωση του μαθητικού γραφείου, ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά όταν ξεκινήσει επίσημα το σχολείο.

 

 

Οργάνωσε το δωμάτιο

Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να συνδέσει το διάβασμα με έναν συγκεκριμένο χώρο και η κατάλληλη διαμόρφωση του δωματίου του μπορεί να βοηθήσει σε αυτό. Ένα ευρύχωρο και άνετο γραφείο θα βοηθήσει το παιδί να απλώνει με άνεση τα τετράδια και τα βιβλία του όταν διαβάζει και σίγουρα θα είναι ιδιαίτερα πρακτικό μακροπρόθεσμα αφού όσο μεγαλώνει, τόσο πιο πολλά βιβλία και σημειώσεις θα έχει.

Μια βιβλιοθήκη αποτελεί ξεχωριστό σημείο στο δωμάτιο και πάνω στα ράφια της μπορείς να τοποθετήσεις όχι μόνο τα απαραίτητα σχολικά βιβλία αλλά και πολλά διακοσμητικά που θα ομορφύνουν και θα ανανεώσουν τον χώρο.

Ένα καλά οργανωμένο μαθητικό γραφείο απαιτεί και την κατάλληλη ανατομική καρέκλα. Μια εργονομική καρέκλα γραφείου ενισχύει τη σωστή στάση του σώματος και βοηθάει στο να αποφευχθούν μυοσκελετικά προβλήματα από τις πολλές ώρες διαβάσματος.

Σημαντικό ρόλο στο μαθητικό δωμάτιο παίζει και ο φωτισμός. Ένα φωτιστικό ανθεκτικής κατασκευής, ξεκούραστο για τα μάτια, ικανής έντασης, τύπου led με χαμηλή κατανάλωση, είναι ο κατάλληλος βοηθός του μαθητή στις ατέλειωτες ώρες διαβάσματος.

 

 

Με σύμμαχο την τεχνολογία

Ένας υπολογιστής είναι πλέον απαραίτητος σε κάθε μαθητικό δωμάτιο, κυρίως για τους μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων. Διάλεξε μεταξύ laptop ή desktop και φρόντισε να τον συνοδεύσεις με τα απαραίτητα περιφερειακά, όπως είναι το ποντίκι, ο εξωτερικός δίσκος ή τα usb sticks για να δημιουργείς αντίγραφα ασφαλείας. Επίσης ένας εκτυπωτής inkjet αποτελεί μια ευέλικτη αγορά για να τυπώνει ο μαθητής τις σχολικές του εργασίες.

Και αν το ασύρματο δίκτυο Wi-Fi δεν καλύπτει το μαθητικό δωμάτιο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα Wi-Fi Extender που θα ενισχύσει και θα επεκτείνει το σήμα του router σε κάθε σημείο του σπιτιού.

 

 

Διάλεξε σχολικά είδη

Ένα πλήρως εξοπλισμένο μαθητικό γραφείο χρειάζεται και τα κατάλληλα σχολικά είδη. Εκτός από τη σχολική τσάντα και την κασετίνα που αποτελούν τον βασικό εξοπλισμό κάθε μαθητή, φρόντισε να εφοδιάσεις το δωμάτιο του και με την κατάλληλη γραφική ύλη, τετράδια και χαρτικά που θα χρειαστεί στο σχολείο.

Σε ένα καλά εξοπλισμένο γραφείο, ο μαθητής θα μπορεί να βρει ό,τι είναι απαραίτητο για το σχολείο και θα έχει καλύτερες επιδόσεις στα μαθήματα. Εκτός από τετράδια, σημειωματάρια και χαρτί φωτοτυπικού, μην ξεχάσεις να προμηθεύσεις το γραφείο με μπόλικα στυλό και μολύβια, γόμες, διορθωτικά, όργανα σχεδίασης, είδη αρχειοθέτησης και φυσικά μολυβοθήκες, συρραπτικό, ψαλίδι και αριθμομηχανή. Και αν ο μαθητής είναι μικρότερος σε ηλικία, σίγουρα θα χρειαστεί και είδη χειροτεχνίας. Αν το παιδί έχει σε άμεση πρόσβαση όλα όσα χρειάζεται, θα παραμένει συγκεντρωμένο και δεν θα διακόπτει τη μελέτη του.

 

Διακόσμησε με γνωστικά ερεθίσματα

Ένας έξυπνος τρόπος για να εμπεδώσει το παιδί όσα μαθαίνει στο σχολείο, είναι ένα δωμάτιο όπου η γνώση οπτικοποιείται. Χρησιμοποιείσαι διαδραστικό πίνακα σαν μέρος της διακόσμησης του δωματίου και βοήθησε τον μαθητή να μαθαίνει πιο εύκολα το μάθημά του. Επίσης μπορείς να αγοράσεις έναν λευκό πίνακα για να κρεμάσεις στον τοίχο και μαρκαδόρους v-board σε διάφορα χρώματα με τους οποίους θα σημειώνει τα κρίσιμα σημεία του μαθήματος.

Ένα τακτικό και οργανωμένο δωμάτιο θα βοηθήσει τον μαθητή να αναπτύξει πιο γρήγορα τους μηχανισμούς ανάκλησης μιας εικόνας, ενεργοποιώντας έτσι τη λειτουργία της μνήμης και βοηθώντας τον να έχει υψηλότερες μαθητικές επιδόσεις.

Μπορείς να δεις ακόμη