Φέρε τη δράση του Παγκόσμιου Κύπελλου Μπάσκετ στο σαλόνι σου με ήχο surround

by Zikou Stella

Μετράς αντίστροφα για την έναρξη του Παγκόσμιου Κύπελλου Μπάσκετ και είσαι έτοιμος να αναβαθμίσεις την τηλεόρασή σου, για να μπορείς να απολαύσεις όλους τους αγώνες της φετινής διοργάνωσης με την καλύτερη δυνατή ευκρίνεια.

Μην ξεχνάς, όμως, ότι μια τηλεόραση με εκπληκτική ποιότητα εικόνας απαιτεί πιστό ήχο. Τον ήχο που θα σε κάνει να αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι μέσα στο γήπεδο. Όλη η παρέα μπροστά από την TV, με τα κατάλληλα σνακ, μπίρες, και η ένταση στο τέρμα. Ας δούμε, παρακάτω, με ποιους τρόπους μπορείς να απολαύσεις το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο με καθηλωτικό ήχο surround.

 

Surround και Virtual Surround. Ποιες οι διαφορές;

Ο ήχος surround, γνωστός και ως πολυκαναλικός ήχος, δημιουργείται από τουλάχιστον τέσσερα και επτά ανεξάρτητα κανάλια ήχου και ηχεία τοποθετημένα μπροστά και πίσω από τον ακροατή. Ο σκοπός είναι να περιβάλλει τον ακροατή με ήχο.

Για να πετύχει κανείς «πραγματικό» πολυκαναλικό ήχο, χρειάζεται και το απαραίτητο ηχοσύστημα, όπως είναι τα συστήματα home cinema. Τα ηχεία surround τοποθετούνται στο πίσω μέρος του δωματίου και χρησιμοποιούνται για την αναπαραγωγή των ειδικών εφέ και των ήχων του παρασκηνίου. Το subwoofer αναπαράγει τις χαμηλές συχνότητες και τα χαμηλά μπάσα των ειδικών εφέ. Επομένως, καταλαβαίνεις ότι, όσο προστίθενται “κανάλια” τόσο πιο εντυπωσιακή και η οπτικοακουστική εμπειρία.

Οι σύγχρονες τηλεοράσεις χρησιμοποιούν τεχνολογίες που δίνουν την αίσθηση του πολυκαναλικού ήχου, χωρίς την ανάγκη πολλαπλών ηχείων. Σε αυτή την περίπτωση, ο πολυκαναλικός ήχος κατανέμεται σύμφωνα με τη φασματική απόκριση του αναπαραγόμενου ήχου. Το λογισμικό και το υλικό αποσυνθέτουν το σήμα σε στοιχεία σύμφωνα με προκαθορισμένους αλγόριθμους και διανέμουν τους ήχους γύρω από το σημείο ακρόασης, δημιουργώντας ήχο surround. Αυτός είναι ο λεγόμενος «εικονικός» πολυκαναλικός ήχος, γνωστός και ως virtual surround.

 

 

Γίνεται να απολαμβάνω αθλητικά γεγονότα με ήχο surround από την τηλεόρασή μου;

Όλοι οι κατασκευαστές τηλεοράσεων σχεδιάζουν και ενσωματώνουν διάφορες τεχνολογίες με γνώμονα τα δικά σου «θέλω». Έτσι, έχουμε νεότερα μοντέλα που ενσωματώνουν έξυπνες τεχνολογίες όπως π.χ. ο επεξεργαστής a9 AI Gen 6 της LG , με τεχνολογία AI Sound Pro, η τηλεόραση προσομοιώνει εικονικά setup ηχείων 9.1.2. Για να νιώθεις τη δράση και την ένταση, σαν να βρίσκεσαι στην εξέδρα.

Στις κορυφαίες προτάσεις, τα ηχεία πλήρους εύρους συνοδεύονται από υπογούφερ και τουίτερ που παράγουν βαθιά μπάσα, εκπληκτικούς διαλόγους και πεντακάθαρο ήχο υψηλών συχνοτήτων.

 

 

Ποιες είναι οι τεχνολογίες ήχου που πρέπει να αναζητήσω;

Η Dolby και η DTS είναι δύο αμερικανικές εταιρίες που ειδικεύονται στις τεχνολογίες ήχου και εικόνας. Για την ακρίβεια, η Dolby ειδικεύεται στη μείωση του θορύβου ήχου, την κωδικοποίηση / συμπίεση ήχου, τον χωρικό ήχο και την απεικόνιση HDR. Αντίστοιχα, η DTS κατασκευάζει τεχνολογίες πολυκαναλικού ήχου για ταινίες και βίντεο. Και οι δύο αδειοδοτούν τις τεχνολογίες τους σε κατασκευαστές ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης.

Στο κομμάτι της τηλεόρασης, κατασκευαστές όπως η Sony, η Samsung, η LG, η TCL και πολλές άλλες, χρησιμοποιούν τις τεχνολογίες αυτές συνδυαστικά με δικές τους υλοποιήσεις, για να προσφέρουν στους καταναλωτές την απόλυτη οπτικοακουστική εμπειρία. Είτε παρακολουθείς αθλητικά γεγονότα, είτε τις αγαπημένες σου σειρές και ταινίες, ή παίζεις τα αγαπημένα σου video games.

Στις νέες σειρές τηλεοράσεων 2023 , συναντάμε εκπληκτικές τεχνολογίες ήχου. Ενδεικτικά, με το Object Tracking Sound Pro (OTS Pro) της Samsung γίνεται ανίχνευση των αντικειμένων καθώς κινούνται στην οθόνη έτσι ώστε η πορεία τους στην οθόνη να ταιριάζει με τον ήχο που παράγουν. Το OTS Pro συνοδεύεται από την τεχνολογία SpaceFit Sound, μέσω της οποίας η τηλεόραση “διαβάζει” τον χώρο σου και το πώς κινείται ο ήχος σε αυτόν και αναλόγως ρυθμίζει τον ήχο για να σου προσφέρει τον βέλτιστο ήχο.

 

 

Αντίστοιχα, η σειρά τηλεοράσεων Α80L της Sony ενσωματώνει τις τεχνολογίες Acoustic Surface Audio +, Dolby ATMOS και Voice Zoom 2 εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία, λες και βρίσκεσαι ο ίδιος στο γήπεδο και τον απόλυτο συντονισμό ανάμεσα στον ήχο και τη δράση. Επιπλέον, μέσω της υποστήριξης της τεχνολογίας BRAVIA CAM γίνεται δυνατή η παρακολούθηση της θέσης σου σε σχέση με την οθόνη της τηλεόρασης και ρυθμίζεται αυτόματα η ισορροπία της έντασης στα ηχεία. Οπότε ακόμα και αν δεν είσαι σε ευθεία γραμμή με το κέντρο της οθόνης, η ηχητική εμπειρία θα είναι ακριβώς η ίδια.

Από την άλλη, η TCL φροντίζει για την καλύτερη ακουστική σου εμπειρία με setup ηχείων 2.1 με την υπογραφή της κορυφαίας εταιρείας στον χώρο του ήχου Onkyo. Η τεχνολογία Dolby Atmos τοποθετεί τον πήχη της ψυχαγωγίας σε νέα ύψη, ενώ η λειτουργία Sound Tracking υπόσχεται πως θα ακούς τους ήχους που πρέπει τη στιγμή που πρέπει, δίχως να υπάρχουν καθυστερήσεις.

H LG συνδυάζει τους σύγχρονους επεξεργαστές της με την τεχνολογία Dolby Atmos για να δημιουργεί τρισδιάστατο ήχο surround βασισμένο σε αντικείμενα και αναπαραγάγει ηχητικά εφέ που σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι ο ίδιος μέσα στη φάση που παρακολουθείς.

Επομένως, διάβαζε προσεκτικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά της τηλεόρασης που σε ενδιαφέρει για να ενημερωθείς σχετικά με το τι «κερδίζεις» και από πλευράς ήχου.

 

Πώς μπορώ να ενεργοποιήσω το “Surround” στην τηλεόρασή μου;

Στα νεότερα μοντέλα τηλεοράσεων, το virtual surround λειτουργεί με ακόμη πιο εντυπωσιακό τρόπο, δίνοντάς σου την αίσθηση ότι ο χώρος περιβάλλεται από ηχεία surround. Με την επιλογή Ήχος Surround στην τηλεόρασή σου, μπορείς να εμπλουτίσεις (διευρύνεις και εμβαθύνεις) την ποιότητα ήχου των ηχείων της τηλεόρασης. Συνήθως, μπορείς να ενεργοποιήσεις / απενεργοποιήσεις αυτή την επιλογή πιέζοντας το αντίστοιχο πλήκτρο στο τηλεχειριστήριο της TV σου.

 

 

Μεγαλύτερη ευελιξία με ένα Soundbar

Αν δεν σκοπεύεις να επενδύσεις σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα home cinema, η καλύτερη εναλλακτική είναι η προσθήκη μιας ηχόμπαρας, γνωστή και ως soundbar.

Το soundbar είναι μία λεπτή, μακρόστενη συσκευή που ενσωματώνει πολλά μεμονωμένα ηχεία τοποθετημένα σε οριζόντια διάταξη (δίπλα-δίπλα). Μπορεί να τοποθετηθεί στον τοίχο πάνω ή κάτω από την τηλεόραση σου ή σε έπιπλο τηλεόρασης. Η σύνδεση με την τηλεόραση γίνεται συνήθως ασύρματα μέσω Bluetooth ή μέσω ενός μόνο καλωδίου, ώστε να μην μπλέκεσαι με πολλά καλώδια.

Στην πρόσοψή τους θα δεις αρκετά ηχεία να εμφανίζονται. Μπορείς λοιπόν να έχεις πολυκάναλο ήχο και με μία ηχόμπαρα. Δημιουργεί τέλειο στερεοφωνικό ήχο. Αν θέλεις να ακούς βαθιά μπάσα και άλλες χαμηλές συχνότητες, όπως τα χαμηλά μπάσα των ειδικών εφέ, επίλεξε ένα μοντέλο με ξεχωριστό υπογούφερ.

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να σημειώσουμε την τεχνολογία WOW Orchestra (MR1) που χρησιμοποιεί η LG, που κάνει την τηλεόραση και την ηχόμπαρα λειτουργούν ως ένα ηχείο, με την εμπειρία να εκτοξεύεται από το Dolby Atmos και το IMAX Enhanced.

Έχοντας υπόψη όλες αυτές τις προδιαγραφές προηγμένου ήχου, μπορείς να βελτιώσεις θεαματικά την οπτικοακουστική σου εμπειρία και να απολαμβάνεις τα σπορ, τις αγαπημένες σου ταινίες και σειρές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο! Μπες εδώ και βρες ακριβώς αυτό που θες για να απολαύσεις υπερθέαμα!

Είσαι στην Κύπρο; Βρες τις καλύτερες επιλογές για να απολαύσεις τον τέλειο ήχο παρακολουθώντας τα αθλητικά show που αγαπάς.

 

Μπορείς να δεις ακόμη