Fidget Spinner: Το έξυπνο διασκεδαστικό gadget που έχει ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους

by K Admin

 

Αν είσαι γονιός παιδιού σχολικής ηλικίας ή/και αν το «browsing» στο κινητό ή τον υπολογιστή αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς σου, τότε ίσως ήδη γνωρίζεις τι είναι το fidget spinner. Για όποιον όμως δεν το έχει προσέξει ακόμη, πρόκειται για ένα νέο παιχνίδι για το χέρι και κυρίως για τα δάχτυλα που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του άγχους, της νευρικότητας, της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και του αυτισμού, καθώς βοηθάει στην εστίαση του μυαλού. Θεωρείται μάλιστα ότι βοηθάει στην εγκατάλειψη των δυσάρεστων συνήθειων εν γένει.

Ο βασικός σχεδιασμός των fidget spinners είναι εξαιρετικά απλός, αφού αποτελείται από δύο κυρίως μέρη: μία κεντρική βάση και ένα έλικα (με δύο ή τρεις δακτυλίους) ο οποίος περιστρέφεται χάρη στο ρουλεμάν που διαθέτει εσωτερικά. Υπάρχουν και πιο περίπλοκα σχέδια ενώ κατασκευάζονται από διάφορα υλικά όπως ανοξείδωτο χάλυβα, τιτάνιο, χαλκό, αλουμίνιο και πλαστικό. Τόσο το σχέδιο, όσο και το υλικό κατασκευής είναι αυτά που κυρίως καθορίζουν το χρόνο περιστροφής, καθώς και πόσο θόρυβο κάνει η συσκευή. Επιπλέον, πολλά σχέδια συνδυάζουν δύο διαφορετικά υλικά για υψηλότερη ταχύτητα, αλλά και καλύτερη αίσθηση στο χέρι – πράγμα που το κάνει ακόμα πιο εθιστικό.

Το μέγεθός του και οι περιστροφικοί δακτύλιοι από τους οποίους αποτελείται, του επιτρέπουν να περιστρέφεται έως και πάνω από 3 λεπτά ανάλογα την δύναμη και την τεχνική που το γυρίζει ο χρήστης καθώς και την τοποθεσία (σπίτι, εξοχή κ.λπ.) που βρίσκεται. Ενώ γυρίζει, μπορεί να τοποθετηθεί από το χέρι και τα δάχτυλα έως το μέτωπο και την μύτη. Δεν υπάρχουν όρια στο πώς μπορεί να διασκεδάσει κανείς με ένα fidget spinner.

 

Το νέο, απόλυτο trend στο χώρο των αγχολυτικών παιχνιδιών

Παρόλο που εφευρέθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η μόδα των fidget spinners απογειώθηκε τους τελευταίους  μήνες. Ένας από τους βασικούς λόγους επιτυχίας του είναι η προσιτή του τιμή. Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες φιγουράρει στη λίστα με τα 50 κορυφαία σε πωλήσεις παιχνίδια σε Αγγλία και Αμερική, ενώ παράλληλα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το YouTube με τους χρήστες να κοινοποιούν βίντεο με κόλπα, κριτικές ή tutorials σχετικά με το πώς μπορούμε να πετύχουμε τα καλύτερα κόλπα.

 

Fidget spinner παντού!

Τα fidget spinners θεωρούνται ακόμα πιο αποτελεσματικά αγχολυτικά παιχνίδια σε σχέση με άλλα αντίστοιχα gadgets, όπως π.χ. μπαλάκια Anti-Stress, σβούρες κ.λπ., και μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση της κινητικότητας και της απτικής πληροφορίας που είναι ζωτικής σημασίας για την εκμάθηση κάποιου μαθητή. Αν και υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις, πολλοί εκπαιδευτικοί ενθαρρύνουν τη χρήση του fidget spinner ακόμα και εντός σχολικού περιβάλλοντος.

 

Εν κατακλείδι

Το fidget spinner είναι ένα ιδιαίτερο παιχνίδι που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και τα φύλα και σίγουρα φαίνεται εξαιρετικά διασκεδαστικό. Αν είναι απλά μια μόδα που θα περάσει ή αν κάποια στιγμή κυκλοφορούμε όλοι με ένα fidget spinner στα δάχτυλα, αυτό θα μας το δείξει ο χρόνος. Πάντως, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα προσιτό gadget, αξίζει μια δοκιμή.

Μπορείς να δεις ακόμη