Άλλαξε πλυντήριο ρούχων και μείωσε πάνω από 50% το ρεύμα που “καις”

by K-Admin 1

 

“Τύμπανα” με καινοτόμα σχεδίαση, συστήματα τροφοδοσίας νερού για γρήγορο και πιο αποτελεσματικό πλύσιμο και ξέπλυμα των υφασμάτων, νέοι και πολύ πιο αποδοτικοί κινητήρες,  που μάλιστα “δανείζονται” την τεχνολογία DC Inverter από τα κλιματιστικά, για να έχουν εξαιρετικά μικρές απαιτήσεις σε ρεύμα. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις τεχνολογίες που “επιστρατεύουν” τα τελευταία χρόνια οι κατασκευαστές πλυντηρίων ρούχων, για να βελτιώνουν από “γενιά σε γενιά” την ενεργειακή απόδοση των συσκευών τους.

Έτσι, παρόλο που η μικρότερη ενεργειακή κλάση που επιτρέπει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Α, αυτή τη στιγμή τα περισσότερα προϊόντα στην αγορά έχουν ακόμη καλύτερη ενεργειακή συμπεριφορά. Μάλιστα, τη στιγμή που η υψηλότερη ενεργειακή κλάση είναι η Α+++, στην αγορά θα βρεις αυτή τη στιγμή πλυντήρια που “καίνε” πολύ λιγότερο ρεύμα, μέχρι και 60% ή 70% λιγότερο από τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Όπως είναι φυσικό, μπροστά σε αυτές τις επιδόσεις, τα πλυντήρια που κυκλοφορούσαν πριν από μία 15ετία μοιάζουν απίστευτα “αχόρταγα” σε ρεύμα, καταναλώνοντας ακόμη και πάνω από 50% περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια. Κάτι που σημαίνει πως, αν έχεις ένα παλιό μοντέλο και αποφασίσεις να το αντικαταστήσεις με ένα καινούριο, τότε η φροντίδα της γκαρνταρόμπας σου θα επιβαρύνει πολύ λιγότερο τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού και μάλιστα αναβαθμίζοντας το πλύσιμο των ρούχων.

 

Σύγκριση κατανάλωσης

Για να καταλάβεις πόσο μεγάλη μπορεί να είναι η διαφορά στην κατανάλωση ρεύματος δύο συσκευών που τις χωρίζει περίπου 1,5 δεκαετία, αρκεί να σκεφτείς πως το 2000 υπήρχαν ακόμη στα ελληνικά καταστήματα πλυντήρια ενεργειακής κλάσης Β. Έτσι, για 220 πλύσεις βαμβακερών ρούχων, στους 60 βαθμούς Κελσίου, ένα τέτοιο μοντέλο 5 κιλών “καίει” περίπου 234 κιλοβατώρες (kwh) ηλεκτρικής ενέργειας.

Από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιώντας το ίδιο πρόγραμμα και με την ίδια συχνότητα για ένα χρόνο, μία σημερινή συσκευή με την ίδια χωρητικότητα, αλλά ενεργειακής κλάσης Α+++-30%, θα χρειαστεί μόλις 110 κιλοβατώρες (kwh). Ένα νούμερο που “μεταφράζεται” σε 53% μικρότερη κατανάλωση και επομένως σε λιγότερο “φουσκωμένους” λογαριασμούς του ηλεκτρικού.

 

Περισσότεροι λόγοι οικονομίας

Στην πραγματικότητα, ένα σύγχρονο πλυντήριο θα σε βοηθήσει και με άλλους τρόπους να περιορίσεις τις κιλοβατώρες που “καις”. Πρώτα και καλύτερα, επειδή θα μπορείς να πλένεις συχνότερα σε προγράμματα με λιγότερους βαθμούς Κελσίου (και επομένως με μικρότερη κατανάλωση). Κι αυτό γιατί ένα χαρακτηριστικό στο οποίο έχουν δώσει βάρος τα τελευταία χρόνια όλοι οι κατασκευαστές είναι στο αποτελεσματικό καθάρισμα των ρούχων σε μικρές θερμοκρασίες, ακόμη και με κρύο νερό.

Επίσης, όλα τα πλυντήρια διαθέτουν σήμερα “οικολογικά” προγράμματα, τα οποία παράλληλα με την προστασία της φύσης, έχουν στόχο να προστατεύσουν και το… πορτοφόλι σου, αφού χρειάζονται ακόμη λιγότερο ρεύμα. Και βέβαια, τα σημερινά μοντέλα ξοδεύουν και λιγότερο νερό, περιορίζοντας επομένως την επιβάρυνση και των λογαριασμών της ΕΥΔΑΠ. Μάλιστα, η οικονομία σε νερό ενός σύγχρονου μοντέλου μπορεί να ξεπερνά το 20%, συγκριτικά ακόμη και με ένα πλυντήριο 10ετίας.

Οι καινοτομίες με στόχο την εξοικονόμηση δεν σταματούν όμως εδώ, αφού πολλές συσκευές έχουν και σύστημα αυτόματης ζύγισης, ώστε κάθε φορά να προσαρμόζουν την κατανάλωση νερού και ρεύματος στη συγκεκριμένη ποσότητα ρούχων που έχουν τοποθετηθεί στον κάδο. Παράλληλα, αν έχεις νυχτερινό ρεύμα, τότε στην πιο απλή περίπτωση θα μπορείς από το ρολόι στην οθόνη LED, που διαθέτουν όλα τα μοντέλα, να προγραμματίζεις το πλύσιμο των ρούχων σου τις ώρες του μειωμένου τιμολογίου. Μία δυνατότητα που θα είναι ακόμη πιο εύκολο να αξιοποιήσεις, στην περίπτωση που επιλέξεις ένα “έξυπνο” πλυντήριο, το οποίο θα χειρίζεσαι από το smartphone σου.

 

Μπορείς να δεις ακόμη