Φοιτητικό Σπίτι: Καθαριότητα χωρίς χρόνο και κόπο

Αν μέχρι τη στιγμή που ξεκινάει η φοιτητική σου ζωή είχες συνηθίσει να μην ασχολείσαι με την καθαριότητα του σπιτιού, οι υποχρεώσεις του «φοιτητικού νοικοκυριού» θα σου φανούν βουνό. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να απελπίζεσαι. Με λίγη μεθοδικότητα κι οργάνωση θα μπορείς να κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη. Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να καθιερώσεις μια ρουτίνα καθαριότητας και να γλιτώσεις χρόνο και κόπο.

 

Άλλαξε «μικρές συνήθειες», δημιούργησε νέες ρουτίνες

Αλλάζοντας σταδιακά κάποιες συνήθειες μπορείς να έχεις πάντα ένα περιποιημένο και οργανωμένο σπίτι. Για παράδειγμα, μια καλή συνήθεια είναι να τοποθετείς κάθε πράγμα στη θέση του αφού το χρησιμοποιήσεις.

Τοποθέτησε τα προϊόντα καθαρισμού σε εύκολα προσβάσιμους χώρους. Έτσι, αν λερωθεί κάτι θα μπορείς να το καθαρίζεις αμέσως. Ιδανικά μπορείς να προμηθευτείς ένα ηλεκτρικό σκουπάκι, είναι εξαιρετικά χρήσιμος βοηθός. Κι αν επιλέξεις κάποιο μοντέλο με δυνατότητα απορρόφησης γυαλιών ή/και υγρών όπως το Juro Pro CH968 Force, θα μπορείς να το χρησιμοποιείς σε κάθε περίσταση. Αν υπάρχουν στιγμές που δεν έχεις καθόλου όρεξη ή χρόνο να αγγίξεις την ηλεκτρική σκούπα, μπορείς να εξετάσεις την αγορά μιας σκούπας ρομπότ. Θα μπορείς να την προγραμματίζεις από το κινητό σου και να βρίσκεσαι σε λειτουργία όσο εσύ ασχολείσαι με κάτι άλλο ή ακόμα κι όταν λείπεις στη σχολή.

Για να παραμένει το δωμάτιό σου πάντοτε τακτοποιημένο, προσπάθησε να στρώνεις το κρεβάτι αμέσως μόλις σηκωθείς. Άνοιξε τα παράθυρα για να μπει καθαρός αέρας. Αυτή η συνήθεια θα σου δώσει την ενέργεια που χρειάζεσαι το πρωί για να συνεχίσεις παραγωγικά την ημέρα σου.

 

 

Οργάνωσε την κουζίνα σου

Ακόμα κι αν η μαγειρική δεν είναι το φόρτε σου, η κουζίνα πρέπει να μένει καθαρή και τακτοποιημένη. Όχι μόνο για λόγους υγιεινής αλλά και για να κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη.

Το μυστικό για καθαρή και οργανωμένη κουζίνα είναι να διατηρείς καθαρές τις τρεις βασικές επιφάνειες. Αυτές είναι ο νεροχύτης, ο πάγκος και το τραπέζι ή το πάσο. Σκούπιζε το εσωτερικό από τον φούρνο μικροκυμάτων και το ψυγείο αμέσως εάν υπάρχει λεκές ή διαρροή από υγρά. Μία μέρα την εβδομάδα αφιέρωσε την στις πιο «βαριές» δουλειές, όπως το καθάρισμα του φούρνου, του ψυγείου και των ντουλαπιών.

Το ιδανικό θα ήταν να μαγειρεύεις και να καθαρίζεις ταυτόχρονα. Ξεκίνα με την προετοιμασία του φαγητού και μέχρι να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα πλύνε τα αξεσουάρ που δεν χρειάζεσαι πλέον και, στη συνέχεια, καθάρισε τον πάγκο της κουζίνας.

Αν πλένεις τα πιάτα στο χέρι, απόφυγε να γεμίζεις κατσαρόλες ή βαθιά πιάτα με νερό και να τα αφήνεις για πολλή ώρα, καθώς έτσι δημιουργείς εστίες μικροβίων. Η καλύτερη λύση για το πλύσιμο των πιάτων και σκευών είναι το πλυντήριο πιάτων. Κάνεις οικονομία στο νερό, κερδίζεις χρόνο, ενώ δεν γεμίζει ο νεροχύτης σου με στοίβες πιάτων. Ακόμα κι αν δεν έχεις σκοπό να πλύνεις τα πιάτα αμέσως μετά το γεύμα, μπορείς απλά να τα ξεπλύνεις και να τα τοποθετήσεις στο πλυντήριο για την επόμενη μέρα. Μάλιστα, με ένα έξυπνο πλυντήριο πιάτων θα μπορείς να προγραμματίζεις τις πλύσεις απομακρυσμένα και πολλές άλλες ευκολίες. Για παράδειγμα, με το πάτημα ενός κουμπιού θα το ενεργοποιείς όσο βρίσκεσαι ακόμα στη σχολή. Μέχρι να επιστρέψεις στο σπίτι, τα πιάτα και τα σερβίτσια σου θα αστράφτουν. Και κάπως έτσι, μένει χρόνος και για μελέτη και για διασκέδαση.

 

 

Υπόθεση «μπάνιο»

Είναι σημαντικό το μπάνιο να είναι πάντα καθαρό, κυρίως για λόγους υγιεινής. Τον ευαίσθητο χώρο του ντους μπορείς να το διατηρείς καθαρό με ψεκασμό στα πλακάκια, όσο είναι ακόμα νωπά από τους υδρατμούς από το ντους και με καλό σκούπισμα μετά από κάθε χρήση. Μπορείς να κάνεις ένα γρήγορο καθάρισμα της τουαλέτας το βράδυ. Ρίξε καθαριστικό λεκάνης και άφησε το λίγη ώρα για να δράσει και στη συνέχεια σκούπισέ το. Καλό είναι να σκουπίζεις τον νιπτήρα μετά από κάθε χρήση.

 

Εφάρμοσε την τακτική «από πάνω προς τα κάτω»

Όποιο δωμάτιο κι αν θέλεις να καθαρίσεις, φρόντισε να ξεκινήσεις από το ξεσκόνισμα των επιφανειών που βρίσκονται σε ύψος όπως π.χ. το φωτιστικό, ράφια κλπ., και συνέχισε με πάγκους και τραπέζια. Έπειτα κάνε ένα «πέρασμα» από τα έπιπλα, τους καθρέφτες, τα παράθυρα και οτιδήποτε υπάρχει κάτω από το κρεβάτι, μέχρι τελικά να φτάσεις στο καθάρισμα του πατώματος.

Εάν ζεις σε κάποιο αστικό κέντρο, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να εισχωρήσει σκόνη στο σπίτι. Δεν υπάρχει τίποτα πιο εκνευριστικό από το να παραμένει το σπίτι σκονισμένο, παρόλη την προσπάθεια που έκανες για να το ξεσκονίσεις. Μην απελπίζεσαι. Εάν το κλιματιστικό σου δεν διαθέτει λειτουργία ιονισμού, τότε εξοπλίσου με έναν καθαριστή αέρα. Θα απαλλαγείς μια και καλή από την σκόνη και θα απολαμβάνεις καθαρή ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι.

 

 

Φτιάξε ένα πρόγραμμα στα μέτρα σου

Μία έξυπνη τακτική είναι να καθιερώσεις ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα καθαριότητας, βάζοντας προτεραιότητες. Αυτό γίνεται ακόμη πιο εύκολα με σύμμαχό σου την τεχνολογία.

Αξιοποίησε μία εφαρμογή για σημειώσεις στο smartphone ή στον υπολογιστή και συγχρόνισέ τη με όλες τις συσκευές σου. Θα μπορείς να ορίσεις μία μέρα για κάθε δουλειά ή και για κάθε χώρο του σπιτιού και θα λαμβάνεις υπενθυμίσεις όπου κι αν βρίσκεσαι, όπως π.χ. στο smartwatch σου. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα χρειάζεται να τρέχεις τελευταία στιγμή, ή ν’ αφιερώνεις τα σαββατοκύριακα σου στη γενική καθαριότητα και στο μάζεμα του σπιτιού. Σκέψου ότι όσο περνάει η εβδομάδα τόσο πιο ακατάστατο γίνεται το σπίτι, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί μετά σκληρότερη προσπάθεια για να το επαναφέρεις σε τάξη.

Αν μένεις με συγκάτοικο, ορίστε από την αρχή της συγκατοίκησής σας ημέρες καθαριότητας και ποιος θ’ αναλάβει μια συγκεκριμένη εργασία. Μοιράζοντας τις δουλειές, ο χώρος σας θα είναι πάντα τακτοποιημένος και καθαρός χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη