Φωτοβολταϊκά συστήματα: Πόσο κοστίζει η επένδυσή μου και πότε θα κάνω απόσβεση;

by Zikou Stella

Ενώ παλαιότερα με το που άκουγες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού, σκεφτόσουν αυτόματα ότι αφορά μεγάλες παραγωγικές μονάδες και αποτελεί μια ακριβή επένδυση, σήμερα το τοπίο έχει αλλάξει εντελώς. Το Net Metering είναι προσιτό για όλες τις οικίες και, μάλιστα, μειώνει το κόστος των λογαριασμών στο ελάχιστο. Τα φωτοβολταϊκά είναι πλέον μια από τις πολλά υποσχόμενες τεχνολογίες της νέας εποχής, καθώς αποτελεί μια ξεκάθαρα κερδοφόρα κίνηση.

Τα μικρά ευέλικτα συστήματα μπορούν να εφαρμοστούν εύκολα στην κατοικία δίνοντάς σου τον απόλυτο έλεγχο και καθιστώντας σε πιο προσεκτικό στον τρόπο που καταναλώνεις την ενέργεια με αποτέλεσμα την εξοικονόμησή της. Η συνηθέστερη επιλογή για τοποθέτηση είναι είτε στη στέγη είτε στο δώμα της οικίας.

 

 

Η επένδυση

Μπορεί να απαιτεί μια άλφα ρευστότητα η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος στο σπίτι σου, δεν παύει όμως να αποτελεί μια κερδοφόρα επένδυση, καθώς ο χρόνος απόσβεσης έχει μειωθεί δραματικά! Με τη ραγδαία αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, μέσα σε λιγότερο από μια 5ετία, δεν έχεις πάρει απλά τα λεφτά σου πίσω αλλά έχεις βγει πολλαπλά κερδισμένος.

Και δεν είναι μόνο αυτό! Υπάρχει μια ακόμα περίπτωση που το κέρδος μπορεί να πολλαπλασιαστεί: Αν εκμεταλλευτείς το φωτοβολταϊκό σου σύστημα και για τις ανάγκες της θέρμανσής σου. Επίλεξε αντλίες θερμότητας ή θερμαντικά σώματα που καταναλώνουν ρεύμα και τότε ο λογαριασμός σου θα μειωθεί ακόμα περισσότερο. Συνεπώς, ο χρόνος απόσβεσης μειώνεται κι άλλο.

Τέλος, με ενα πακέτο ετήσιας συντήρησης το φωτοβοταϊκό σου σύστημα θα λειτουργεί άψογα και απροβλημάτιστα για τουλάχιστον 25 έτη και με ένα ασφαλιστικό πακέτο πραγματικά ξενοιάζεις!

Μπορείς να δεις ακόμη