Φροντίδα κήπου τον χειμώνα

 

Ο χειμώνας είναι η εποχή ανάπαυσης των φυτών αλλά και των κηπουρών. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα αφήσεις τον κήπο σου παραμελημένο για να τον δεις ξανά την άνοιξη. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός που θέλει συνεχή φροντίδα ακόμα και τον χειμώνα, απλά η φροντίδα αυτή περιορίζεται σε ελάχιστες εργασίες.

Όταν λοιπόν ξεκινάει ο χειμώνας για να προστατεύσεις τα φυτά σου από το κρύο σκεπάζεις τα φυλλώματα με ειδικά προστατευτικά ή νάιλον φροντίζοντας πάντα να αναπνέουν σωστά. Μονώνεις  το χώμα των γλαστρών σου με βοτσαλάκια, άχυρα ή πευκοβελόνες, μεταφέρεις τις γλάστρες σου στο πιο προστατευμένο σημείο του μπαλκονιού σου ή του κήπου σου και βάζεις τα πιο ευαίσθητα φυτά μέσα στο σπίτι σου. Όταν ολοκληρωθούν αυτές οι εργασίες δεν έχεις να κάνεις τίποτα άλλο για τα φυτά σου, εκτός από το να τα ποτίζεις μια φορά την εβδομάδα απολαμβάνοντας πια ξέγνοιαστος την θαλπωρή του σπιτιού σου.

Μόλις όμως περάσει ο καιρός φτάνει η στιγμή που πρέπει να αρχίσεις να προετοιμάζεις τον κήπο ή το μπαλκόνι σου για τον ερχομό της άνοιξης.

 

Απομάκρυνε τα ξερά φύλλα

Εκμεταλλεύσου τις Αλκυονίδες μέρες και ξεκίνα καθαρίζοντας τον κήπο σου από ξερά φυτά και πεταμένα φύλλα. Όσο πιο καθαρός είναι ο κήπος σου τόσο πιο εύκολα τον ελέγχεις και τον προστατεύεις από επιβλαβή έντομα και τρωκτικά ενώ έτσι αποτρέπεις και πολλές ασθένειες που μπορεί να αναπτυχθούν από τον συνδυασμό ξερών σάπιων φύλλων και υγρασίας. Άρπαξε λοιπόν την τσουγκράνα και το φτυάρι σου, εφοδιάσου με μεγάλες σακούλες σκουπιδιών και ξεκίνα την συλλογή ξερών φύλλων. Κοπιαστική δουλειά, αλλά απαραίτητη για την υγεία του κήπου σου. Ωστόσο, θα πρέπει να θυμάσαι ότι ορισμένα πράγματα δεν θέλουν κόπο αλλά τρόπο και στην προκυμμένη περίπτωση μπορείς να γλιτώσεις την τσουγκράνα και το φτυάρι αγοράζοντας έναν φυσητήρα / απορροφητήρα φύλλων.

Μπορεί να σου ακούγεται υπερβολικό, όταν όμως αρχίσεις να το χρησιμοποιείς θα καταλάβεις τη διαφορά. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά μοντέλα, είναι εύχρηστα, ελαφριά και πανίσχυρα. Φυσάνε τα φύλλα ακόμα και από τα πιο δύσκολα σημεία του κήπου, από παρτέρια, γλάστρες και μάντρες χωρίς να λασπωθείς και σε λιγότερο χρόνο από ό,τι θα χρειαζόσουν με την τσουγκράνα. Παράλληλα, η λειτουργία αναρρόφησης μετατρέπει την συσκευή σε «ηλεκτρική σκούπα» κήπου και έτσι δεν κοπιάζεις καθόλου να καθαρίσεις τον χώρο.

Ορισμένα μοντέλα μάλιστα, διαθέτουν και λειτουργία τεμαχισμού των φύλλων με αποτέλεσμα να μειώνεται ο όγκος τους μέχρι και 16 φορές. Έτσι κάνεις τη δουλειά σου χωρίς κόπο, γρήγορα, χωρίς πολλά εργαλεία και οικολογικά αφού οι σακούλες που θα χρειαστείς στο τέλος θα είναι πολύ λιγότερες.

 

 

Καθάρισε τα φυτά σου

Όταν ο καιρός μαλακώσει κάπως και εμφανιστεί ο ήλιος, καθάρισε τα λουλούδια σου με το λάστιχο ώστε να απομακρυνθούν αυγά εντόμων που μπορεί  να έχουν μείνει στο φυλλώματα των φυτών σου και που αργότερα θα δημιουργήσουν φωλιές σε αυτά χρησιμοποιώντας τα για τροφή.

 

Χειμερινό Κλάδεμα

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο κλαδεύουμε τις τριανταφυλλιές, τα οπωροφόρα δέντρα, τις κληματαριές, τους θάμνους π.χ. αγγελική, τα αναρριχώμενα σαν το γιασεμί, την μπουκαμβίλια και το αγιόκλημα και όλα τα φυτά που δεν βρίσκονται στην ανθοφορία.

Ακόνισε λοιπόν το πριόνι σου, άρπαξε το κλαδευτήρι σου και ξεκίνα. Εάν τα δέντρα σου είναι ψηλά και μεγάλα, ίσως χρειαστεί να απευθυνθείς σε κάποιον έμπειρο κηπουρό που διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία ή μπορείς να αποκτήσεις τα δικά σου και να κάνεις τη δουλειά μόνος σου. Επίσης, εάν τα δέντρα σου είναι πάρα πολύ ψηλά κυκλοφορούν τηλεσκοπικά κονταροπρίονα που μπορούν να κλαδεύουν μέχρι και τέσσερα μέτρα. Βρες λοιπόν αυτό που σου ταιριάζει και απόλαυσέ το.

Εάν έχεις καλλιτεχνικές ανησυχίες και θες να δώσεις όμορφα σχήματα στους θάμνους σου μπορείς να το κάνεις εύκολα με ένα μπορντουροψάλιδο το οποίο είναι ιδανικό για θάμνους και μικρά δεντράκια. Οι λεπίδες τους εξασφαλίζουν γρήγορες και αποτελεσματικές κοπές και έτσι το αποτέλεσμα θα σε εντυπωσιάσει. Άφησε την φαντασία σου ελεύθερη και ο κήπος σου μπορεί να μοιάζει στο τέλος με τις Βερσαλλίες.

 

 

Χλοοτάπητας

Εάν ένα μέρος του κήπου σου αποτελείται από γκαζόν, τότε πρέπει να το περιποιηθείς και αυτό. Σκουπίζεις τα πεσμένα φύλλα, αφαιρείς τα αγριόχορτα και τα ζιζάνια, ρίχνεις λίπασμα, εξαερίζεις τον χλοοτάπητα ανοίγοντας τρύπες με την μια τσουγκράνα και ναι κουρεύεις και τον χειμώνα το γκαζόν αλλά πιο αραιά από ότι συνήθως. Οπότε, εάν η χλοοκοπτική σου μηχανή έχει χαλάσει, πρέπει να την αντικαταστήσεις άμεσα. Ευτυχώς για σένα υπάρχει μεγάλη ποικιλία και σε πολύ καλές τιμές. Κάνε την ερευνά σου και αγόρασε τη μηχανή που σε βολεύει.

 

Ώρα για να φυτέψεις

Αφού έχεις τελειώσει λοιπόν με όλες τις απαραίτητες εργασίες ήρθε η ώρα να ασχοληθείς με τα ωραία του κήπου, τα λουλούδια. Αυτή είναι η εποχή να ελέγξεις τους βολβούς που έχεις αποθηκεύσει και να πετάξεις όσους έχουν μουχλιάσει, ενώ αυτοί που κοιμούνται στο ψυγείο σου ήρθε η ώρα να μπουν στη γλάστρα και όχι στη γάστρα. Αγόρασε σπόρους φυτών που ανθίζουν αρχές της άνοιξης όπως οι πανσέδες και ετοίμασε το φυτώριό σου εντός του σπιτιού, φυτεύοντας τους σε ρηχά δοχεία. Μόλις φυτρώσουν μπορείς να τα μεταφυτεύσεις στις γλάστρες ή τα παρτέρια σου.

Εκτός από σπόρους μπορείς τώρα να προμηθευτείς και βολβούς για τα λουλούδια που ανθίζουν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο όπως είναι οι ντάλιες, τα κρινάκια και οι φρέζες και φύτεψέ τα κάποια στιγμή από τα τέλη Ιανουαρίου και έως τα τέλη του Φεβρουαρίου.

Φυσικά, μπορείς πάντα να απευθυνθείς σε ένα φυτώριο και να αγοράσεις έτοιμες γλαστρούλες με τα φυτά της αρεσκείας σου και ταυτόχρονα ο γεωπόνος να σε συμβουλέψει πως θα τα διατηρήσεις ζωντανά και ευωδιαστά.

Τώρα λοιπόν είναι η ώρα να ανασκουμπωθείς και να οργανωθείς. Κατέγραψε σε ένα ημερολόγιο τις εργασίες που πρέπει να ακολουθήσεις και ο κήπος σου την άνοιξη θα είναι ζωντανός, πολύχρωμος και ευωδιαστός. Άλλωστε ως γνωστόν τα αγαθά αποκτώνται με κόπο.

 

Μπορείς να δεις ακόμη