Φροντίδα ρούχων χωρίς αλλεργίες

by Aggeliki Tsoukana

 

Όταν αναφερόμαστε σε αλλεργίες, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας είναι οι ανοιξιάτικες αλλεργίες. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι ακόμα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί κάποιος να υποφέρει από αλλεργικά συμπτώματα.

Αν εσύ ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σου έχει ευαίσθητο δέρμα θα πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο που πλένεις τα ρούχα. Παρακάτω θα βρεις όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για υγιεινή φροντίδα ρούχων χωρίς αλλεργίες, όλες τις εποχές του χρόνου.

 

 

Επιλογή απορρυπαντικού πλύσης

Η επιλογή του κατάλληλου απορρυπαντικού θα πρέπει να γίνεται προσεκτικά, καθώς υπάρχει μία σύγχυση όσον αφορά στο ποιο είναι πραγματικά οικολογικό απορρυπαντικό και κατά πόσον είναι πραγματικά ασφαλές για τις ευαίσθητες επιδερμίδες.

Σε κάθε περίπτωση, κανένα απορρυπαντικό πλυντηρίου δεν είναι εγγυημένα κατάλληλο για άτομα με ευαίσθητη επιδερμίδα, γι’ αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση τους.

Είναι σημαντικό να διαβάζεις τις οδηγίες πλυσίματος προσεκτικά, ώστε να χρησιμοποιείς πάντα τη σωστή ποσότητα απορρυπαντικού. To να προσθέσεις περισσότερο απορρυπαντικό δεν σημαίνει ότι τα ρούχα θα καθαρίσουν καλύτερα. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να αυξήσεις τις πιθανότητες να μην ξεβγαλθούν καλά, με αποτέλεσμα να αφήσει κατάλοιπα στα ρούχα σου μετά την πλύση.

 

Σωστή χρήση μαλακτικού

Παρόλο που η χρήση του θεωρείται προαιρετική, το μαλακτικό είναι απαραίτητο συστατικό για πιο μαλακά και απαλά ρούχα. Προστατεύει τις ίνες και κάνει το σιδέρωμα ευκολότερο. Αναζήτησε συμπυκνωμένα μαλακτικά ρούχων χωρίς άρωμα, κατάλληλα για ευαίσθητα δέρματα.

Αν έχεις πολύ ευαίσθητο δέρμα, που ερεθίζεται απ’ το μαλακτικό, τότε πρέπει να εξετάσεις την επιλογή ενός πλυντηρίου με πρόγραμμα ατμού. Διαθέτουν τεχνολογίες για υγιεινότερο και αποτελεσματικότερο πλύσιμο, απομακρύνοντας αλλεργιογόνα και δύσκολους λεκέδες χωρίς να ταλαιπωρούν τα υφάσματα. Έρχονται και με προγράμματα πλύσης για προστασία από αλλεργίες. Χάρη στην υψηλή θερμοκρασία πλύσης και στο πιο αποτελεσματικό ξέβγαλμα, τα ρούχα βγαίνουν πεντακάθαρα και χωρίς υπολείμματα απορρυπαντικού.

Τα συγκεκριμένα μοντέλα διαθέτουν ένα ειδικό πρόγραμμα που αξιοποιεί τον ατμό για να κάνει απαλά τα ρούχα. Το πρόγραμμα αυτό είναι ιδανικό και για μωρουδιακά.

 

 

Αξιοποίησε όλα τα προγράμματα πλύσης

Επίλεξε το κατάλληλο πρόγραμμα πλύσης ανάλογα με τον τύπο υφάσματος, πόσο λερωμένα είναι τα ρούχα, ή και τον όγκο των ρούχων.

Μπορείς να αξιοποιήσεις το πρόγραμμα «μεικτή πλύση» και την κατάλληλη θερμοκρασία, ανάλογα τον τύπο ρούχων/υφασμάτων, για να γλιτώσεις πολύτιμο χρόνο. Έτσι δε θα χρειάζεται κάθε φορά να βάζεις δύο και τρεις «μπουγάδες» για να πλύνεις όλα τα ρούχα της οικογένειας.

Ωστόσο καλό είναι να γνωρίζεις πως οι 40 βαθμοί είναι μια καλή θερμοκρασία για να πλένεις σεντόνια, πετσέτες και άλλα ρούχα του σπιτιού φτιαγμένα από 100% βαμβάκι, αλλά οι 60 βαθμοί είναι η αποτελεσματικότερη θερμοκρασία πλύσης. Οι ειδικοί (δερματολόγοι, μικροβιολόγοι) συνιστούν το πλύσιμο των σεντονιών μία φορά την εβδομάδα, σε θερμοκρασία  60 βαθμούς Κελσίου, με σκοπό την εξόντωση των βακτηρίων.

Οι παιδίατροι συνιστούν τα ρούχα των παιδιών ηλικίας 2-3 ετών να πλένονται ξεχωριστά από αυτά των ενηλίκων και σε θερμοκρασίες άνω των 60 βαθμών Κελσίου και με ειδικά προϊόντα καθαρισμού. Εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα να πλένεις τα ρούχα του παιδιού ξεχωριστά, δοκίμασε να τα τοποθετήσεις σε ειδική θήκη ή σε μαξιλαροθήκη για να τα προστατέψεις από τη φθορά που μπορεί να προκληθεί μέσω της τριβής με τα υπόλοιπα ρούχα.

 

 

Απόφυγε το πλύσιμο στο χέρι

Σε περίπτωση που έχεις τη συνήθεια να πλένεις τα πολύ ευαίσθητα στο χέρι, ίσως ήρθε η στιγμή να αναθεωρήσεις. Τα διάφορα χημικά και απορρυπαντικά μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες. Εάν μετά από κάθε πλύσιμο στο χέρι εμφανίζονται διάφορα συμπτώματα, όπως φτέρνισμα, φαγούρα ή τσούξιμο στα μάτια, τότε σκέψου καλά πριν βγάλεις τη λεκάνη για να πλύνεις τα ευαίσθητα μάλλινα. Σκέψου επίσης ότι το ξέβγαλμα στο χέρι μπορεί να μην είναι και τόσο αποτελεσματικό και να παραμείνουν υπολείμματα από το απορρυπαντικό στα ρούχα, τα οποία συμβάλουν στην εμφάνιση αλλεργιών.

Σε περίπτωση που το πλυντήριό σου είναι παλιάς τεχνολογίας και πρέπει «αναγκαστικά» να πλένεις τα πολύ ευαίσθητα στο χέρι, εξέτασε την αγορά ενός μοντέλου όπως το πλυντήριο ρούχων Electrolux. Διαθέτει την πιστοποίηση φροντίδας από τη Woolmark, μια παγκόσμια, ηγετική και ανεξάρτητη αρχή για τη φροντίδα μάλλινων. Το λογότυπο Woolmark Blue αποδεικνύει πως δεν είναι μόνο απόλυτα ασφαλές το πλύσιμο των μάλλινων, αλλά είναι και καλύτερο για αυτά. Έτσι, μπορείς να διατηρήσεις τα αγαπημένα σου πουλόβερ αφράτα και υγιή, και να τα απολαύσεις για περισσότερο χρονικό διάστημα.

 

 

Στέγνωμα ρούχων με υγιεινό τρόπο

Οι ειδικοί συστήνουν να στεγνώνουμε τα ρούχα στον ήλιο, καθώς με αυτό τον τρόπο απομακρύνεται αποτελεσματικά η υγρασία και εξοντώνονται τα βακτήρια. Αν και το χειμώνα το στέγνωμα των ρούχων δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η υγρασία, οι βροχές, και οι αρνητικές θερμοκρασίες δεν είναι σύμμαχος για εσένα που θέλεις να στεγνώσεις με υγιεινό τρόπο τα ρούχα σου και να ξεμπερδεύεις γρήγορα με αυτή τη διαδικασία.

Αν θέλεις γρήγορο, υγιεινό πλύσιμο και στέγνωμα των ρούχων, ίσως πρέπει να εξετάσεις την αγορά ενός στεγνωτηρίου με προγράμματα ατμού. Ο ατμός προσφέρει απαλό και υγιεινό στέγνωμα, απομακρύνοντας από τα ρούχα τους υδρατμούς και τα βακτήρια. Για μικρότερους χώρους υπάρχει πάντα και η επιλογή ενός πλυντηρίου-στεγνωτηρίου.

Εάν το στεγνωτήριο σου διαθέτει διαφορετικούς βαθμούς στεγνώματος, προτίμησε την επιλογή για ρούχα εντελώς στεγνά, τουλάχιστον για τα ρούχα των παιδιών.

 

 

Σιδέρωμα χωρίς «χημικά»

Η φροντίδα των ρούχων ολοκληρώνεται με το σιδέρωμα. Απαραίτητη διαδικασία, κυρίως για λόγους υγιεινής.

Θα πρέπει ν’ αποφεύγεις τη χρήση βοηθητικών σιδερώματος -π.χ. σπρέι σιδερώματος- γιατί περιλαμβάνουν χημικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία ή έκζεμα στο ευαίσθητο δέρμα. Εάν θέλεις να κάνεις γρήγορο και υγιεινό σιδέρωμα, εξέτασε την αγορά ενός ατμοσίδερου ή συστήματος ατμού. Ο ξηρός ατμός διαπερνά ακόμα και τα παχύτερα υφάσματα και εκτός ότι αποστειρώνει αποτελεσματικά τα ρούχα, μειώνεται κατακόρυφα και ο χρόνος σιδερώματος. Τα περισσότερα σίδερα ατμού σου δίνουν τη δυνατότητα να επιλέξεις αν θα σιδερώσεις με πολλαπλό ψεκασμό ή με συνεχή παροχή ατμού, πατώντας το πλήκτρο ατμού στο σίδερο, για περισσότερη ευκολία.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: πλυντήριο ρούχων, στεγνωτήριο ρούχων, πλυντήριο-στεγνωτήριο, ατμοσίδερο, σύστημα ατμού.

Μπορείς να δεις ακόμη