|  | 

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ

Πρέσα ατμού, σύστημα σιδερώματος, ατμοσίδερο: Τι να διαλέξεις

 

Από όλες τις δουλειές του σπιτιού, δεν θα λέγαμε πως η πιο ευχάριστη είναι το σιδέρωμα. Ίσως επειδή είναι μονότονο, ίσως επειδή απαιτεί αρκετό χρόνο, ή γιατί θεωρείται δύσκολο και προσπαθείς με διάφορες δικαιολογίες να το αποφύγεις ή έστω να το αναβάλλεις. Δυστυχώς όμως είναι κανόνας, πως ό,τι αναβάλλεις ή προσπαθείς να αποφύγεις, δεν εξαφανίζεται μαγικά από τη ζωή σου αλλά παραμένει και πολλές φορές διογκώνεται.

Αυτό ακριβώς ισχύει με το καλάθι με τα ασιδέρωτα. Και επειδή τελικά το σιδέρωμα είναι κάτι που πρέπει να γίνει φρόντισε τουλάχιστον να το μετατρέψεις σε μια εργασία όσο πιο ευχάριστη, εύκολη και σύντομη μπορείς. Κι ευτυχώς υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα για να το πετύχεις αυτό. Η τεχνολογία των οικιακών συσκευών και η εργονομία έχει αναπτυχθεί προς όφελος των νοικοκυριών. Έτσι οι συσκευές που χρησιμοποιείς για το σιδέρωμα των ρούχων σου μπορούν, ανάλογα με τις ανάγκες σου, να σου δώσουν τις λύσεις που χρειάζεσαι.

 

 

Πρέσα ατμού

 

 

Η πρέσα ατμού είναι μια συσκευή που έχει κερδίσει φανατικούς υποστηρικτές κι έχει πλέον εισβάλει  για τα καλά μέσα στα ελληνικά σπίτια.

Το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι ότι σιδερώνει ταυτόχρονα μεγάλη επιφάνεια υφάσματος ή και πολλά τεμάχια μαζί (όπως εσώρουχα, βρεφικά ρουχαλάκια, πετσετάκια κ.α.). Αυτό είναι αυτονόητο ότι μειώνει την ώρα σιδερώματος τουλάχιστον στο μισό χρόνο. Η χρήση της είναι απλή. Επιλέγεις τη θερμοκρασία ανάλογα με το ύφασμα που σιδερώνεις, κατεβάζεις την πλάκα και τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η πρέσα . Η πάνω πλάκα θερμαίνει το ύφασμα και η κάτω πλάκα διοχετεύει τον απαιτούμενο ατμό για άριστο αποτέλεσμα. Όταν το ύφασμα είναι έτοιμο, μια ηχητική ένδειξη θα σε ειδοποιήσει να σηκώσεις την πάνω πλάκα και… τελείωσες.

Ακόμα ένα πλεονέκτημα της πρέσας είναι το γεγονός ότι μπορείς να σιδερώνεις σε καθιστή στάση χωρίς να κουράζεις τα πόδια, τη μέση και την πλάτη σου. Ακόμα, ο καρπός κι ο ώμος σου δεν καταπονούνται, γιατί αντί να κινείς το χέρι σου προς διάφορες κατευθύνσεις, εκτελείς μόνο μια κίνηση. Η πρέσα δεν είναι ιδανική μόνο για τα ρούχα χωρίς πολλές ραφές όπως οι πετσέτες και τα σεντόνια. Μπορείς κάλλιστα να σιδερώσεις παντελόνια, μπλούζες αλλά και πουκάμισα, ακολουθώντας ένα μοτίβο που μπορείς εύκολα να μάθεις, είτε από το Internet, είτε από τον κατασκευαστή μέσω κάποιου DVD ή συνδέσμου που θα σου υποδείξει.

Ακόμα, μερικές εταιρίες οργανώνουν και στον χώρο σου ατομική συνάντηση με εκπρόσωπό τους, για να σε διδάξει πώς θα τη χρησιμοποιείς σωστά και πώς θα εκμεταλλευτείς στο έπακρο κάθε δυνατότητα της.

 

 

Σύστημα σιδερώματος

 

 

Μια συσκευή που θα σου λύσει τα χέρια αν ψάχνεις έναν σύγχρονο, αποτελεσματικό κι εύκολο τρόπο να σιδερώνεις. Το σύστημα σιδερώματος είναι ένα ηλεκτρικό σίδερο το οποίο δεν έχει προσαρτημένο πάνω του το boiler, αλλά συνδέεται με αυτό, μέσω μιας ευλύγιστης λεπτής σωλήνας. Το νερό βράζει στο boiler κι ο ατμός μεταφέρεται μέσω της λεπτής σωλήνας στο σίδερο εφόσον πατηθεί το σχετικό κουμπί απελευθέρωσής του. Αν δεν πατηθεί σιδερώνει μόνο με την καυτή πλάκα. Επειδή δεν «κουβαλάει» πάνω του το boiler είναι πολύ ελαφρύτερο και πιο ξεκούραστο. Είναι επίσης εξαιρετικά αποτελεσματικό. Στην πλειοψηφία των υφασμάτων αρκεί ένα μόνο πέρασμα του σίδερου με πατημένο το κουμπί του ατμού, ενώ το σχήμα του με τη μυτερή μπροστινή άκρη φτάνει να σιδερώσει κάθε πτυχή και τσάκιση.

Η συγκεκριμένη συσκευή είναι γνωστή και για την κάθετη εκτόξευση ατμού. Η δυνατότητα αυτή χρησιμεύει στο να σιδερώσεις (κάποια υφάσματα που χρήζουν ειδικής μεταχείρισης), αλλά κυρίως για να φρεσκάρεις ένα ρούχο χωρίς να το απλώσεις στη σιδερώστρα και να το «πατήσεις» με το σίδερο. Με το ρούχο να βρίσκεται στην κρεμάστρα του, προωθείς κάθετα πάνω του ατμό και η δουλειά γίνεται αυτόματα. Η συγκεκριμένη δυνατότητα είναι πολύ διαδεδομένη για το φρεσκάρισμα των κουρτινών, καθώς κρέμονται από το κουρτινόξυλο.

Ακόμα, χρησιμοποιώντας τον κάθετο ατμό, μπορείς να φρεσκάρεις γούνες, λούτρινα παιχνίδια, μαξιλάρια, υφάσματα με πούλιες και μάλλινα, που αντενδείκνυται να έρθουν σε επαφή με την καυτή πλάκα του σίδερου. Επίσης, η κάθετη εκτόξευση ατμού θα σε βοηθήσει να αφαιρέσεις οσμές και βακτηρίδια από τα υφάσματα.

 

 

Ατμοσίδερο

 

 

Πρόκειται για τη συσκευή που υπάρχει σε κάθε σπίτι. Το ατμοσίδερο αποτελεί την πρώτη οικιακή ηλεκτρική συσκευή που εκμεταλλεύτηκε τη δύναμη του ατμού κι έφερε επανάσταση στο σιδέρωμα, που ως τότε γινόταν με το απλό ηλεκτρικό σίδερο με την καυτή πλάκα.

Τα σύγχρονα ατμοσίδερα διαθέτουν αρκετά μεγάλη δύναμη εκτόξευσης ατμού, κάνοντας το σιδέρωμα πιο γρήγορο. Το σχήμα τους τείνει να είναι ολοένα και πιο αεροδυναμικό δίνοντάς τους ευελιξία κινήσεων ακόμα και πάνω στα υφάσματα με δύσκολες πτυχώσεις.

Οι κατασκευαστές, χρησιμοποιώντας ελαφρύτερα υλικά για την παραγωγή των συσκευών, κατάφεραν να αυξήσουν την περιεκτικότητα του δοχείου νερού χωρίς όμως να επηρεαστεί το βάρους τους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί η περιεκτικότητα του νερού είναι ανάλογη με την αυτονομία της συσκευής κι όσο μεγαλύτερο είναι το δοχείο τόσο αυξάνεται και η αυτονομία της.

Ακόμα, τα περισσότερα ατμοσίδερα καθώς και τα συστήματα σιδερώματος διαθέτουν σύστημα καθαρισμού των αλάτων του νερού κι έτσι δεν χρειάζεται πια να προμηθεύεσαι απιονισμένο νερό από το σούπερ μάρκετ.

Τέλος, στην αγορά θα βρεις ατμοσίδερα σε μικρό μέγεθος, σπαστά ή ακόμα και σε μέγεθος ταξιδιού για να τα παίρνεις μαζί σου όπου κι αν πας.

 

 

Συνοψίζοντας, σίγουρα χρειάζεσαι τουλάχιστον μία από τις παραπάνω τρεις συσκευές. Το ποια ή ποιες τελικά θα επιλέξεις εξαρτάται από τις προσωπικές ή οικογενειακές σου ανάγκες. Πριν κάνεις την τελική σου επιλογή σκέψου με βάση τα εξής 6 κύρια κριτήρια:

 1. Ταχύτητα σιδερώματος
 2. Άνεση στη χρήση
 3. Ανάγκη εκτόξευσης κάθετου ατμού
 4. Σιδέρωμα σε καθιστή στάση
 5. Επάρκεια χώρου αποθήκευσης συσκευής
 6. Ανάγκη για μεταφορά συσκευής σε ταξίδι

 

 

 

Δείτε ακόμη

 • E3 2021: Redfall

  E3 2021: Redfall

      Η συνδυασμένη παρουσίαση Microsoft και Bethesda στο πλαίσιο της Ε3 2021 έκλεισε με μια έκπληξη. Η ομάδα ανάπτυξης

 • E3 2021: Contraband

  E3 2021: Contraband

    Το ολοκαίνουριο Contraband ανακοίνωσε η Microsoft σε συνεργασία με την Avalanche Studios στην φετινή παρουσίαση της Ε3 μεταξύ άλλων.

 • Ε3 2021: Outer Worlds 2

  Ε3 2021: Outer Worlds 2

    Microsoft και Obsidian ανακοίνωσαν το Outer Worlds 2 κατά τη διάρκεια της Ε3 2021. Όπως και ο πρώτος τίτλος,

 • E3 2021: Back 4 Blood

  E3 2021: Back 4 Blood

    Την άμεση κυκλοφορία του Back 4 Blood στο Xbox Game Pass, ανακοίνωσε στην παρουσίαση της Microsoft, η Turtle Rock

 • E3 2021: Starfield

  E3 2021: Starfield

    Με παρουσίαση ενός νέου τίτλο έκανε την εισαγωγή της η Microsoft με την Bethesda στα πλαίσια της φετινής Ε3.

 • E3 2021: Battlefield 2042

  E3 2021: Battlefield 2042

    Μπορεί το Battlefield 2042 να ανακοινώθηκε πριν από μερικές μέρες από την ΕΑ χωρίς gameplay βίντεο, η εταιρία όμως

 • E3 2021: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl

  E3 2021: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl

    Με σημαντικό αριθμό ανακοινώσεων ξεκίνησε η παρουσίαση της Microsoft για την Ε3 2021. Μια απο τις ανακοινώσεις ήταν και

 • E3 2021: Shadow Warrior 3 trailer 2

  E3 2021: Shadow Warrior 3 trailer 2

    Το δεύτερο trailer για το επερχόμενο Shadow Warrior 3 έδωσε στη δημοσιότητα η Devolver Digital, publisher του παιχνιδιού. Η

 • E3 2021: Wizard with a Gun

  E3 2021: Wizard with a Gun

    Wizard with a Gun, ένα online co-op παιχνίδι από τη Galvanic Games και την Devolver Digital. Το Wizard with

 • E3 2021: Watch Dogs Legion Bloodline

  E3 2021: Watch Dogs Legion Bloodline

    Η Ubisoft ανακοίνωσε το DLC του Watch Dogs Legion ονόματι Bloodline.  Πρόκειται για prequel του τρίτου παιχνιδιού της σειράς

 • E3 2021: Far Cry 6

  E3 2021: Far Cry 6

    Ένα ακόμα από τα παιχνίδια που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του Ubisoft forward στο πλαίσιο της πρώτης μέρας της

 • E3 2021: Just Dance 2022

  E3 2021: Just Dance 2022

    Το νέο Just Dance 2022 είναι γεγονός. Όπως είδαμε στο Live της Ubisoft Forward τον τίτλο παρουσίασε ο διάσημος

 • E3 2021: Riders Republic

  E3 2021: Riders Republic

    Τη φανταστική εμπειρία του αναβάτη υπόσχεται η Ubisoft στους παίκτες του Riders Republic. Ο τίτλος που παρουσιάστηκε στην Ε3