Φρόντισε τα μάλλινά σου πριν τα «μαζέψεις» για την άνοιξη

by Zikou Stella

Τα μάλλινα ρούχα και αξεσουάρ είναι ιδανική επιλογή για τις κρύες μέρες του χειμώνα, ωστόσο είναι ιδιαίτερα απαιτητικά στο πλύσιμο. Τώρα που ο καιρός «ανοίγει» θα τα χρησιμοποιείς όλο και λιγότερο, μέχρι που κάποια στιγμή πρέπει να τα αποθηκεύσεις και να τα φυλάξεις για την επόμενη σεζόν.

Τα καλά νέα είναι ότι η φροντίδα των μάλλινων ρούχων δεν είναι τόσο δύσκολη όσο φαίνεται. Ειδικά όταν χρησιμοποιείς τις σωστές μεθόδους πλύσης και αποθήκευσης. Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές για να διατηρήσεις τα μάλλινά σου το ίδιο μαλακά και ζεστά όπως ήταν όταν τα πρωτοφόρεσες.

 

Κατάλληλη θερμοκρασία πλύσης για μάλλινα

Για τα μάλλινα υφάσματα, είναι σημαντικό να υπάρχει μία σωστή ισορροπία στη θερμοκρασία του νερού, έτσι ώστε να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά τυχόν λεκέδες χωρίς ωστόσο να προκληθεί ζημιά στο ευαίσθητο ύφασμα. Κατά γενικό κανόνα, τα μάλλινα υφάσματα πρέπει να πλένονται στους 30oC, αλλά πάντα να ελέγχεις την ετικέτα φροντίδας στο ρούχο πριν από το πλύσιμο για να βεβαιωθείς ότι πλένεις στη σωστή θερμοκρασία.

Απορρυπαντικά κατάλληλα για μάλλινα

Τα απορρυπαντικά για μάλλινα ρούχα είναι σχεδιασμένα για να περιποιούνται τις ευαίσθητες ίνες και να μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για πλύσιμο στο πλυντήριο ρούχων όσο και για πλύσιμο στο χέρι, ενώ είναι αποτελεσματικά ακόμα και στις χαμηλότερες θερμοκρασίες που απαιτούνται για την ασφαλή πλύση του μαλλιού. Τα απορρυπαντικά με ουδέτερο pH περιέχουν πιο απαλά συστατικά και είναι πολύ πιο αποτελεσματικά στον καθαρισμό καθημερινών ρύπων και επίμονων λεκέδων.

 

Πλύσιμο μάλλινων στο πλυντήριο ρούχων

Ορισμένα μάλλινα πλένονται στο πλυντήριο χωρίς κανένα πρόβλημα, εφόσον στην ετικέτα τους αναγράφεται η σχετική ένδειξη. Πολλά σύγχρονα πλυντήρια ρούχων μπορούν να πλύνουν και μάλλινα, που κανονικά προορίζονται για πλύσιμο στο χέρι. Για παράδειγμα, τα πλυντήρια ρούχων Electrolux διαθέτουν την πιστοποίηση φροντίδας από τη Woolmark, την παγκόσμια, ηγετική και ανεξάρτητη αρχή για τη φροντίδα μάλλινων. Το λογότυπο Woolmark Blue αποδεικνύει πως δεν είναι μόνο απόλυτα ασφαλές το πλύσιμο των μάλλινων, αλλά είναι και καλύτερο για αυτά. Έτσι, μπορείς να διατηρήσεις τα αγαπημένα σου πουλόβερ αφράτα και υγιή, και να τα απολαύσεις για περισσότερο χρονικό διάστημα.

Τοποθέτησε το ρούχο στο πλυντήριο και πρόσθεσε ένα απαλό απορρυπαντικό πλυντηρίου, κατά προτίμηση ένα σχεδιασμένο για ευαίσθητα υφάσματα και ακολούθησε τις οδηγίες δοσολογίας στην ετικέτα του προϊόντος.

Μπορείς αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις ένα δίχτυ πλυντηρίου για ευαίσθητα ρούχα, ώστε να προστατέψεις το μάλλινο ύφασμα από τυχόν φθορές που μπορεί να προκληθούν από το τύμπανο. Στη συνέχεια, ρύθμισε το πλυντήριο ρούχων στο κατάλληλο πρόγραμμα για πλύση στο χέρι ή στο πρόγραμμα για μάλλινα. Το πλυντήριό σου θα πλένει αυτόματα σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες και παρέχει μεγαλύτερης διάρκειας διακοπές κατά τη πλύση, ώστε τα ρούχα να πλένονται απαλά.

 

Πλύσιμο μάλλινων στο χέρι

Αν προτιμάς να πλένεις τα μάλλινά σου στο χέρι, γέμισε μια λεκάνη ή τη μπανιέρα με χλιαρό (όχι ζεστό) νερό και πρόσθεσε ένα ήπιο απορρυπαντικό πλυντηρίου, κατά προτίμηση ένα σχεδιασμένο για ευαίσθητα υφάσματα και ακολούθησε τις οδηγίες δοσολογίας στην ετικέτα του προϊόντος. Τα υγρά απορρυπαντικά διευκολύνουν καλύτερα το πλύσιμο στο χέρι, καθώς δε χρειάζεται να σπαταλάς χρόνο για να διαλύσεις τη σκόνη.

Διάλυσε καλά τη συνιστώμενη ποσότητα του απορρυπαντικού μέσα στο χλιαρό νερό και τοποθέτησε το μάλλινο ρούχο. Πίεσε προσεκτικά το ύφασμα μέσα στο νερό χωρίς να τεντώσεις ή να τρίψεις το ρούχο. Άφησε το ρούχο μέσα στη λεκάνη για 5 έως 10 λεπτά το πολύ. Τα μάλλινα ρούχα – ειδικά τα πλεκτά – δεν πρέπει να μουλιάζουν στο νερό.

Στη συνέχεια, αντικατάστησε το σαπουνόνερο με καθαρό, χλιαρό νερό και ξέπλυνε το ρούχο πιέζοντάς το πολύ απαλά για να φύγει το απορρυπαντικό. Επανέλαβε τη διαδικασία ξεπλύματος με καθαρό νερό όσες φορές χρειαστεί για να αφαιρέσεις όλο το απορρυπαντικό από το ύφασμα. Στο τέλος, άδειασε τη λεκάνη και πίεσε απαλά το ρούχο για να φύγει το περισσότερο νερό και άπλωσε το σε οριζόντια θέση.

 

Στέγνωμα μάλλινων ρούχων και υφασμάτων

Το στέγνωμα των μάλλινων υφασμάτων είναι εξίσου σημαντική υπόθεση. Μην κρεμάς ποτέ τα μάλλινα ρούχα σου ενώ είναι βρεγμένα και σε καμία περίπτωση δεν τα στεγνώνεις απευθείας στον ήλιο, καθώς έτσι φθείρεται το χρώμα τους.

Θα πρέπει να στεγνώσεις τα μάλλινα ρούχα σε στεγνωτήρια κατάλληλα για μάλλινα υφάσματα ή να τα τυλίγεις σε μια στεγνή πετσέτα και να πιέζεις για να βγει το νερό αντί να τα στύβεις. Στη συνέχεια, άπλωσε το ρούχο σε μια επίπεδη επιφάνεια και άφησέ το να στεγνώσει. Μπορεί να χρειαστούν έως και δύο μέρες για το στέγνωμα, αλλά με αυτόν τον τρόπο θα είναι σίγουρο πως τα μάλλινά σου δε θα χάσουν το σχήμα ή το χρώμα τους.

Ειδικά για τα ευαίσθητα ρούχα σου, τα στεγνωτήρια με αντλία θερμότητας χρησιμοποιούν χαμηλές θερμοκρασίες για να στεγνώσουν τα ρούχα σου απαλά. Η λειτουργία ατμού φρεσκάρει και μειώνει το τσαλάκωμα ακόμα και στα ρούχα που είναι μόνο για στεγνό καθάρισμα.

 

Προσοχή στο σιδέρωμα

Ο ασφαλέστερος τρόπος για να σιδερώσεις το μάλλινο ρούχο σου είναι με τη χρήση ατμού και στη ρύθμιση του σίδερου για τα μάλλινα. Το μάλλινο δε χρειάζεται να στεγνώσει τελείως κατά το σιδέρωμα. Αν είναι εφικτό, να σιδερώνεις από την ανάποδη του υφάσματος. Διαφορετικά χρησιμοποίησε ένα πανάκι κατά το σιδέρωμα για να μη «γυαλίζει» το ρούχο. Επίσης, σιδερώνεις με απαλές κινήσεις, ανασηκώνοντας και κατεβάζοντας το σίδερο πάνω στο ρούχο και όχι μετακινώντας το προς τα εμπρός και πίσω.

 

 

Αποθήκευση

Πριν βάλεις τα μάλλινα ρούχα σου στη ντουλάπα θα πρέπει να βεβαιωθείς πως είναι καθαρά και στεγνά. Άδειασε τις τσέπες, αφαίρεσε ζώνες και κλείσε φερμουάρ ή κουμπιά. Κρέμασέ τα σε προσχηματισμένες και παραγεμισμένες κρεμάστρες, αφήνοντας χώρο ανάμεσα στα ρούχα. Τα πλεκτά ρούχα είναι προτιμότερο να διπλώνονται για να μην ξεχειλώνουν πολύ εύκολα.

Όταν έρθει η εποχή που θα πρέπει να αποθηκεύσεις τα μάλλινα ρούχα σου, βάλε τα σε ειδικές σακούλες αποθήκευσης ρούχων για μάλλινα. Προαιρετικά βάζεις και κάποιο προϊόν προστασίας όπως ναφθαλίνη, αλλά να μην έρχεται σε άμεση επαφή με τα ρούχα σου. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται από σκώρους, σκόνη και υγρασία.

 

Και να θυμάσαι ότι…

Τα σύγχρονα πλυντήρια και στεγνωτήρια με προγράμματα ατμού γίνονται σύμμαχοι στην καθημερινή φροντίδα των ρούχων. Παρέχουν ασφάλεια και ευκολία για να φροντίζεις τον εαυτό σου και τους αγαπημένους σου με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και χωρίς αλλεργίες, όλο το χρόνο!

Μπορείς να δεις ακόμη