Φτιάξε τον πιο εργονομικό σταθμό εργασίας με ένα laptop

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Οι φορητοί υπολογιστές έχουν γίνει must για τους χρήστες που εργάζονται από το σπίτι. Έχουν το πλεονέκτημα της μεταφοράς και είναι ιδανική λύση όταν δεν έχεις χώρο στο σπίτι για να φτιάξεις ένα work station με desktop PC. Επιπλέον, διαθέτουν ενσωματωμένα μικρόφωνα και κάμερα που βολεύουν σε περίπτωση που χρειάζεται να κάνεις conference calls με συνεργάτες σου μέσω του υπολογιστή. Ωστόσο, η «συμπαγής» σχεδίαση ενός laptop δεν ευνοεί την άνετη και ξεκούραστη εργασία.

Παρακάτω, σού προτείνουμε λύσεις για να φτιάξεις ένα σταθερό work station με φορητό υπολογιστή και παράλληλα να πετύχεις μέγιστη εργονομία για αυξημένη παραγωγικότητα.

 

 

Σχεδίασε έναν άνετο και εργονομικό χώρο

Η άνετη και αποτελεσματική χρήση του υπολογιστή εξασφαλίζεται με την εργονομική στάση σώματος. Συνεπώς, ο καναπές και η πολυθρόνα δεν είναι η ιδανική λύση για να κάθεσαι αρκετές ώρες με το laptop αγκαλιά, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για πολύωρη εργασία. Σίγουρα δε θέλεις να «αποκτήσεις» μυοσκελετικά και οπτικά προβλήματα.

Έτσι, εργονομία σημαίνει ότι θα πρέπει να τοποθετήσεις το laptop σε τέτοια θέση απέναντί σου, ώστε να αποφεύγεται η κλίση και η στροφή του κεφαλιού σε σχέση με τον κορμό. Η καλύτερη γωνία όρασης βρίσκεται 15 μοίρες κάτω από το οριζόντιο επίπεδο. Με δεδομένη μια ελαφριά αποδεκτή κλίση του κεφαλιού προς τα κάτω, το εύρος της άνετης όρασης μπορεί να φτάσει από την οριζόντια ευθεία των ματιών μέχρι μια γωνία 45 μοιρών χαμηλότερα. Μέσα σε αυτό το πεδίο πρέπει να τοποθετηθεί και το κέντρο της οθόνη σου. Η απόσταση της οθόνης μας πρέπει να είναι τουλάχιστον 50 εκατοστά από τα μάτια (ή, τουλάχιστον, όσο το μήκος του χεριού σου).

Το κάθισμα και η πλάτη πρέπει να σχηματίζουν γωνία 90-110 μοίρες και η πλάτη να υποστηρίζει τη μέση (μέχρι λίγο πιο κάτω από το ύψος της ζώνης). Τα γόνατα πρέπει να βρίσκονται ελαφρώς χαμηλότερα από τους γοφούς, όχι διπλωμένα ενώ πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα κίνησής τους. Τα πόδια θα πρέπει να πατούν σταθερά στο έδαφος και τα πέλματα να μην αναγκάζονται να κρέμονται ή λυγίζουν λόγω ψηλού ή κοντού καθίσματος αντίστοιχα.

Αν δεν έχεις γραφείο μπορείς να αξιοποιήσεις ένα τραπέζι του σπιτιού, όπως αυτό της τραπεζαρίας ή της κουζίνας. Είναι σημαντικό να μπορείς να κάθεσαι σε σωστή θέση για να δουλέψεις σε υπολογιστή αρκετές ώρες με μια εργονομική καρέκλα για να διατηρήσεις την παραγωγικότητά σου.

 

 

Τα απαραίτητα περιφερειακά υπολογιστή

Τα περιφερειακά υπολογιστή γίνονται ακόμα πιο απαραίτητα κατά την πολύωρη εργασία με φορητό υπολογιστή. Αυτά που θα χρειαστείς είναι μία εξωτερική οθόνη, μία βάση laptop και ένα ποιοτικό σετ πληκτρολόγιο και ποντίκι.

Με το setup που θα προτείνουμε στη συνέχεια, θα μπορείς να έχεις έναν σταθερό σταθμό εργασίας χωρίς, όμως, να χάσεις το πλεονέκτημα της φορητότητας που παρέχει ένα laptop.

 

 

 

Επιλέγοντας εξωτερική οθόνη

Όλες οι σύγχρονες οθόνες υπολογιστή είναι σχεδιασμένες για να προσφέρουν υψηλής ποιότητας εικόνα. Για την ακρίβεια, θα παρατηρήσεις ότι πλέον είναι ελάχιστες οι προτάσεις που προσφέρουν ανάλυση μικρότερη από 1080p (ή αλλιώς full HD). Με αυτό κατά νου, μένει να επιλέξεις το κατάλληλο μέγεθος οθόνης σε ίντσες.

Το μέγεθος οθόνης δεν πρέπει να είναι πολύ δυσανάλογο με τις διαστάσεις του laptop. Ασφαλώς και μπορείς να συνδυάσεις ένα laptop 14-15 ιντσών με μία οθόνη υπολογιστή 27 ιντσών (εφόσον το επιτρέπει ο χώρος σου) αλλά μία μεγαλύτερη οθόνη ίσως να μην σού προσφέρει τη σωστή εργονομία, εφόσον θέλεις να συνδυάσεις την οθόνη του laptop για εργασία με δύο οθόνες. Παράλληλα, μία οθόνη 24 έως 27 ιντσών με ρύθμιση κλίσης ή και ύψους, θα σου επιτρέψει να την τοποθετήσεις ακριβώς δίπλα από το laptop χωρίς να υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο ύψος (της οθόνης) του laptop και της εξωτερικής οθόνης.

Το μόνο που θα χρειαστείς για σύνδεση εξωτερικής οθόνης σε laptop είναι ένα καλώδιο HDMI. Ορισμένα laptop (όπως π.χ. τα Apple MacBook) είναι τόσο λεπτά, που δε φέρουν θύρες HDMI. Αυτά τα μοντέλα συνήθως έρχονται με θύρες USB Type-C. Σε αυτή την περίπτωση μπορείς απλώς να αγοράσεις ένα προσαρμογέα USB-C to HDMI, όπως είναι το Hama USB-C for HDMI Ultra HD Adapter.

 

 

Βάση laptop

Επίλεξε βάση laptop που είναι συμβατή με τον φορητό υπολογιστή σου. Οι περισσότερες βάσεις είναι συμβατές με laptop έως 17 ίντσες. Αν, για παράδειγμα, το laptop που διαθέτεις είναι 14-15 ιντσών, θα μπορείς αργότερα να το αξιοποιήσεις και για μεγαλύτερων διαστάσεων φορητό υπολογιστή. Είναι απαραίτητο να επιλέξεις μία βάση laptop με δυνατότητα ρύθμισης κλίσης, ώστε να φέρεις το φορητό υπολογιστή στο βέλτιστο ύψος για άνετη όραση. Επίσης, μία βάση (με 1 ή περισσότερους ανεμιστήρες) θα δροσίζει αποτελεσματικά τα εξαρτήματα του laptop, εξασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία του υπολογιστή σου.

 

 

Πληκτρολόγιο και Ποντίκι

Τα σύγχρονα laptop παρέχουν εργονομικό σχεδιασμό, με πιο «ξεκάθαρα» πλήκτρα και πιο ευέλικτο touchpad. Και πάλι, όμως, η μικρή απόσταση μεταξύ πληκτρολογίου και οθόνης δεν παρέχει εργονομία. Είναι και μαθηματικά βέβαιο πως μετά από 6 ή 8 ώρες συνεχούς χρήσης θα αρχίσουν οι ενοχλήσεις στον καρπό και στα δάχτυλα. Έτσι, θα χρειαστείς οπωσδήποτε ένα ποιοτικό σετ πληκτρολόγιο και ποντίκι.

 

 

Όλα νοικοκυρεμένα με ένα Hub

Με δεδομένο ότι τα laptop σπάνια παρέχουν πάνω από 3 θύρες USB, θα χρειαστεί να επενδύσεις σε ένα USB hub. Η μία θύρα USB δεσμεύεται από τη βάση laptop, ώστε να μπορείς να αξιοποιήσεις και την ψύξη που προσφέρει. Θα χρειαστείς και δύο θύρες USB για το πληκτρολόγιο και ποντίκι. Εκτός εάν πρόκειται για ασύρματο πληκτρολόγιο και ασύρματο ποντίκι, όπου με ένα σετ όπως το Wireless Πληκτρολόγιo & Mouse της Logitech, θα δεσμεύσεις μόνο μία θύρα. Σκέψου, όμως, ότι ίσως χρειαστείς περισσότερες θύρες για συσκευές όπως ακουστικά, εξωτερικό σκληρό δίσκο κλπ. Έτσι, το USB Hub γίνεται απαραίτητο.

Με μία πρόταση όπως το Hub UH700 USB 3.0 7-Port της Tp-Link λύνεται το πρόβλημα. Πρακτικά δεσμεύεις μόνο μία θύρα USB στο laptop σου. Έτσι, κερδίζεις διπλά. Θα έχεις ένα νοικοκυρεμένο setup (χωρίς άναρχα τοποθετημένα καλώδια) με όλα τα απαραίτητα περιφερειακά «κουμπωμένα» σε ένα hub. Παράλληλα θα έχεις εξασφαλίσει περισσότερες θύρες USB. Επιπλέον, δε χάνεις καθόλου σε φορητότητα, αφού όποτε χρειαστεί να πάρεις μαζί σου το laptop, το μόνο που θα έχεις να κάνεις είναι να αποσυνδέσεις το καλώδιο HDMI για την οθόνη και μόλις ένα καλώδιο USB. Αυτό, δηλαδή, που συνδέεται με το Hub.

 

Συμπερασματικά, λοιπόν, με την προσθήκη εξωτερικής οθόνης θα έχεις μία δεύτερη επιφάνεια εργασίας που θα αυξήσει κατακόρυφα την παραγωγικότητά σου κατά την εργασία με πολλαπλά παράθυρα. Η βάση laptop θα προσθέσει το κατάλληλο ύψος οθόνης, την ίδια στιγμή που το πληκτρολόγιο και το ποντίκι θα σού εξασφαλίσουν ακόμα πιο άνετη εργασία. Ειδικά όταν η εργασία σου απαιτεί να πληκτρολογείς «τόνους» κειμένου. Με αυτό τον τρόπο θα βελτιώσεις την παραγωγικότητά σου και την ευεξία σου.

Μπες στο kotsovolos.gr και βρες όλα όσα χρειάζεσαι για να εξοπλίσεις το δικό σου work station.

Μπορείς να δεις ακόμη