Gaming on the Go: Κονσόλες και Gaming Smartphones για να μη βαριέσαι στα μέσα μεταφοράς

by Manos Kavvalos

Μήπως ανήκεις στην πληθυσμιακή ομάδα που μετακινείται καθημερινά με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς; Αν ναι, ο χρόνος που αναλώνεις μέχρι να φτάσεις στο προορισμό σου- συνήθως στη δουλειά- θεωρείται «νεκρός» μιας και δεν κάνεις κάτι «παραγωγικό» ή «ουσιαστικό», παρόλα αυτά μπορείς να τον εκμεταλλευτείς προς όφελός σου. Άλλοι την ώρα εκείνη κάνουν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, άλλοι επικοινωνούν μέσω chat, κάποιοι μιλάνε στο τηλέφωνο, μερικοί προτιμούν να διαβάσουν ένα βιβλίο, όμως εσύ, θα προτιμούσες να περνάς τον χρόνο σου διασκεδάζοντας με video games. Αυτό είναι κάτι ευρέως διαδεδομένο σε χώρες όπως η Ιαπωνία και είναι μια τάση που αποκτά, σταθερά, φανατικούς οπαδούς και στη χώρα μας. Πού ξέρεις, το επόμενο achievement ίσως σε περιμένει στο βαγόνι του μετρό.

Ας δούμε όμως πως μπορείς να καλυφθείς από πλευράς hardware, ώστε να ασχολείσαι “On the Go” με το αγαπημένο σου χόμπι.

 

Nintendo Switch

Η Nintendo δεν έφυγε ποτέ από τον χώρο των φορητών κονσολών για video games, ακόμα και με το Nintendo Switch που πρακτικά είναι ένα υβριδικό σύστημα. Μπορείς δηλαδή να το προσαρμόσεις στις εκάστοτε απαιτήσεις σου, είτε βρίσκεσαι στο σπίτι, είτε καθ’ οδόν. Βεβαίως, υπάρχει και η λύση του Nintendo Switch Lite, που υποστηρίζει το 99,9% της βιβλιοθήκης των παιχνιδιών της πλατφόρμας, όμως είναι πιο εύκολο στη μεταφορά λόγω του μικρότερου μεγέθους του, με τη διαφορά πως δεν είναι δυνατό να συνδεθεί στην τηλεόραση και τα Joy- Cons (τα χειριστήρια της κονσόλας) δεν είναι αποσπώμενα. Μόνο και μόνο με τα first party games της Nintendo να θελήσει να ασχοληθεί κάποιος, θα περάσει ευχάριστα άπειρες διαδρομές, φτάνοντας κάθε φορά στον προορισμό του πριν καλά, καλά το καταλάβει. Super Mario Odyssey, Mario Kart 8 Deluxe, The Legend of Zelda Tears of the Kingdom, Luigi’s Mansion 3, Pikmin 4 και εκατοντάδες άλλοι τίτλοι περιμένουν να σε βυθίσουν στους φανταστικούς τους κόσμους. Κι αν το επιτρέπει ο διαθέσιμος χώρος, πάρε ένα Joy- Con εσύ, το άλλο ο κολλητός και λιώστε στο λεωφορείο με EA Sports FC 25 ή NBA 2K25.

 

Steam Deck

Η χαρά του PC gamer, που αρνείται να αποχωριστεί τα παιχνίδια που έχει αποκτήσει μέσω της πλατφόρμας της Valve, ανεξάρτητα αν βρίσκεται πολλά χιλιόμετρα μακριά από την έδρα του.

H νεότερη έκδοση της φορητής κονσόλα της Valve είναι το Steam Deck OLED, που διαθέτει οθόνη 7,4’’ με ανάλυση 1280 x 800 pixels. Χάρη στην υποστήριξη για HDR και τη φωτεινότητά της που φτάνει τα 1000 nits, η φορητή κονσόλα εντυπωσιάζει με την μοναδική αντίθεση και την απίστευτη ευκρίνεια. Διαθέτει μπαταρία η οποία προσφέρει αυτονομία από 3 έως 12 ώρες, ανάλογα με το παιχνίδι που αναπαράγεται. Όπως είναι πολύ λογικό, άλλες οι απαιτήσεις σε ισχύ για το Balatro και άλλες για το Fortnite. Οι επιλογές για αποθηκευτικό χώρο είναι δύο, στα 512 GB ή στο 1TB, σε κάθε περίπτωση τεχνολογίας NVMe SSD, αλλά αν έχεις ανάγκη για περισσότερο, μπορείς να τον επεκτείνεις με μια υψηλής ταχύτητας κάρτα microSD.

Υποστηρίζει χιλιάδες παιχνίδια για PC και μπορείς πολύ εύκολα να τα εντοπίσεις στο Steam, μέσω της ένδειξης Steam Deck Verified.

 

Asus ROG Ally

Τo Asus Rog Ally έχει βάρος μόλις 608 γραμμάρια και είναι κυριολεκτικά κομμένο και ραμμένο στις προσωπικές που απαιτήσεις, προσφέροντάς σου την απόλαυση του gaming οποιαδήποτε στιγμή, οπουδήποτε. Τρέχει το λειτουργικό σύστημα Windows 11, κάτι που του δίνει το πλεονέκτημα της συμβατότητας με ψηφιακές πλατφόρμες όπως το Steam, το Xbox Game Pass, το Epic Games Store, το GOG και πολλές άλλες. Στο εσωτερικό του «χτυπάει» η APU Ryzen Z1 Extreme της AMD, που συνοδεύεται από 16GB RAM και 512GB αποθηκευτικού χώρου PCIe NVMe SSD. Η οθόνη του έχει μέγεθος 7’’, φωτεινότητα 500 nits, υποστηρίζει ανάλυση 1080p στα 120Hz και καλύπτει κατά 100% το χρωματικό φάσμα sRGB. Τα ηχεία Smart Amp με Dolby Atmos που, είναι τοποθετημένα στο μπροστά μέρος της κονσόλας, υπόσχονται να σε βυθίσουν απόλυτα σε φανταστικούς κόσμους, γεγονός που ενισχύεται από την αμφίδρομη ακύρωση θορύβου με τη χρήση τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης.

Η μπαταρία του θα σου εξασφαλίσει όλη την απαιτούμενη αυτονομία για να διασκεδάσεις χωρίς όρια και για τη βέλτιστη χρήση της υπάρχουν τρεις διαφορετικές καταστάσεις λειτουργίας, από τα 9W του Silent Mode έως τα 15W του Performance Mode μέχρι τα 25W του Turbo Mode. Όταν η κονσόλα είναι συνδεδεμένη στο ρεύμα, απελευθερώνει όλο τη δύναμή της στα 30W.

 

Lenovo Legion Go

Άλλος ένας δυνατός «παίκτης» στην αρένα του mobile PC gaming. Πέρα από το γεγονός ότι πίσω από τη δημιουργία του υπάρχει μια εταιρεία όπως η Lenovo, το Legion Go τρέχει Windows 11, το λειτουργικό σύστημα της Microsoft που σου προσφέρει πρόσβαση σε χιλιάδες τίτλους, σε όποια γωνιά και αν βρίσκεσαι, ανά πάσα στιγμή.

Είναι εφοδιασμένο με το τσιπ AMD Ryzen Z1 Series, που υπόσχεται να ζωντανέψει οτιδήποτε βλέπεις στην οθόνη σου, καθώς αποτελεί συνδυασμό αρχιτεκτονικής Zen 4 με μονάδα γραφικών τεχνολογίας RDNA 3. Η εξαιρετική οθόνη του, τύπου PureSight Gaming, έχει μέγεθος 8,8” και φωτεινότητα μέχρι 500 nits. Η ανάλυσή της φτάνει μέχρι και τα 2560 x 1600 pixels, υπάρχει όμως ένα σημείο στο οποίο αξίζει να σταθεί κανείς ιδιαίτερα. To Lenovo Legion Go προσαρμόζει δυναμικά την ποιότητα της απεικόνισης σε ένα εύρος από 800p έως τα 1600p και τον ρυθμό ανανέωσης από τα 60Hz έως τα 144Hz. Αυτό σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή έχεις την επιθυμητή ποιότητα, κάνοντας ταυτόχρονα οικονομία στην κατανάλωση ισχύος, αυξάνοντας την αυτονομία της μπαταρίας.

Το σύστημα έρχεται με 16GB 7500Mhz LPDDR5X RAM και αποθηκευτικό χώρο 512GB PCIe Gen4, που μπορείς να επεκτείνεις μέσω κάρτας microSD. Επίσης σημαντική είναι η τεχνολογία Hall Effect που έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή των χειριστηρίων, άρα δεν θα μπει εμπόδιο στη διασκέδασή του το άκρως ενοχλητικό φαινόμενο του drifting.

 

Gaming Smartphones

Θεωρητικά, κάθε smartphone με σύνδεση στο Play Store της Google ή στο App Store της Apple μπορεί να κατεβάσει και να αναπαράγει μια τεράστια γκάμα από video games. Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα είναι κατά πόσο μπορεί να το πραγματοποιήσει χωρίς τεχνικά προβλήματα, ενώ υπάρχουν και περιορισμοί από τις εταιρείες ανάπτυξης. Παράδειγμα η τριλογία Grand Theft Auto που είναι διαθέσιμη μέσω της εφαρμογής του Netflix- αλλά και ανεξάρτητα- η οποία τρέχει μόνο σε συγκεκριμένες συσκευές. Ακόμα, το τελευταίο έτος, οι κάτοχοι συσκευών της Apple, όσοι έχουν στην κατοχή τους κάποιο μοντέλο iPhone 15 Pro ή iPhone 16, απόκτησαν πρόσβαση σε AAA games, όπως το Resident Evil 4, χάρη στις προηγμένες τους δυνατότητες. Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι, αναζητώντας ένα gaming smartphone, δεν αρκεί μόνο να ψάχνεις υψηλή ανάλυση οθόνης, μνήμη και ταχύτητα επεξεργαστή, αλλά και ένα ισχυρό σύστημα ψύξης, που θα φροντίζει για την καλή λειτουργία όλων των μερών της συσκευής.

Ορισμένες από τις κορυφαίες επιλογές είναι τo iPhone 15 Pro και το iPhone 16, το Samsung Galaxy S24 Ultra, το One Plus 12R και το Samsung Galaxy Z Fold6. Οι διαφορές τους σε σχέση με τις κονσόλες για gaming; Πολλές, όπως η απουσία ενσωματωμένων controllers, η έλλειψη πρόσβασης σε online stores όπως το Steam, όμως μην ξεχνάς ότι πρόκειται για συσκευές πολύ πιο ευέλικτες, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών, μεταξύ των οποίων η επικοινωνία, η δημιουργικότητα, η παρακολούθηση σειρών/ ταινιών η φωτογραφία και πολλά ακόμα.

Αν θέλεις λοιπόν να σε ακολουθεί παντού το αγαπημένο σου χόμπι, μπες τώρα στο site ή έλα σε ένα κατάστημα Κωτσόβολος για να διαλέξουμε μαζί τη συσκευή που καλύπτει ιδανικά της ανάγκες σου. Το έμπειρο προσωπικό μας θα σε καθοδηγήσει βήμα προς βήμα ώστε να μείνεις απόλυτα ικανοποιημένος, χωρίς να ξεφύγεις από τον προϋπολογισμό σου. Πάντοτε με τους πλέον ευέλικτους τρόπους πληρωμής και επιλογές παράδοσης που προσαρμόζονται απόλυτα στο πρόγραμμά σου.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: PlayStation 5PlayStation 4Nintendo SwitchXbox Series X, Xbox Series SPC. 

 

Έλα στην πιο K–MING ομάδα και απόλαυσε Top News, δυνατά gaming events, άπαιχτους διαγωνισμούς, ξεχωριστές προσφορές, αποκλειστικότητες και πολλές άλλες εκπλήξεις.

 

Μπορείς να δεις ακόμη