1,2K
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Ένα πληθωρικά νόστιμο πιάτο εποχής που μπορούμε να σερβίρουμε στα κυριακάτικα ή τα γιορτινά τραπέζια μας είτε σαν πρώτο πιάτο, είτε σαν συνοδευτικό ψητών κρεατικών, είτε σαν κυρίως πιάτο, συνοδεία πράσινης σαλάτας.
Υλικά για ένα πυρίμαχο σκεύος 20Χ30εκ.
- 700 γρ. κολοκύθα καθαρισμένη σε κυβάκια
- 2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι λευκό σε φέτες
- 1 σκελίδα σκόρδο σε φετάκια
- 1 φινόκιο σε φέτες, μαζί με τα φυλλαράκια
- ½ φλιτζάνι λευκό κρασί
- 4 αβγά χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια
- 1 φλιτζάνι αρσενικό Νάξου ή άλλο πικάντικο τυρί της επιλογής σας + λίγο για το ταψί
- 200 γρ. γιαούρτι 2-5% λιπαρά
- 2 κ.σ. κορν φλάουρ
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 1 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
- 150 γρ. κατσικίσιο κορμό chevre σε μεγάλα καρέ
- 2 κ.σ. κολοκυθόσποροι
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Βάζουμε στη φωτιά ένα ευρύχωρο αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί καλά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το φινόκιο και το σκόρδο. Σοτάρουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά με σπάτουλα να βγάλουν τα αρώματά τους.
- Προσθέτουμε την κολοκύθα, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για μερικά λεπτά μέχρι να μαλακώσει λίγο και η κολοκύθα.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το οινόπνευμα. Σκεπάζουμε το τηγάνι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε να πιει τα υγρά της και να μαλακώσει καλά η κολοκύθα.
- Τραβάμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο το μίγμα πριν το μεταφέρουμε σε ευρύχωρο μπολ και το πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC και βουτυρώνουμε τον πάτο και τα πλαϊνά ενός πυρίμαχου σκεύους κατάλληλου για σερβίρισμα και το πασπαλίζουμε με κοπανισμένη φρυγανιά και τριμμένο τυρί.
- Προσθέτουμε στον πουρέ της κολοκύθας τους κρόκους των αβγών, το γιαούρτι, το κορν φλάουρ και το τριμμένο τυρί.
- Βάζουμε τα ασπράδια των αβγών σε ξεχωριστό μπολ και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός μαζί με λίγο αλάτι μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα.
- Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μίγμα της κολοκύθας σε τρεις δόσεις κάνοντας απαλές κινήσεις με μια σπάτουλα και αδειάζουμε το μίγμα στο πυρίμαχο σκεύος που προετοιμάσαμε.
- Τοποθετούμε από πάνω κομμάτια chevre σε διάφορα σημεία καλύπτοντας ομοιόμορφα την επιφάνεια του σουφλέ και πασπαλίζουμε με κολοκυθόσπορους.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά περίπου και σερβίρουμε το σουφλέ στο τραπέζι μέσα στο σκεύος που το ψήσαμε, αμέσως μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο.