Gaming οθόνες με υψηλό refresh rate για να απογειώσεις το παιχνίδι σου

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Η επιλογή gaming monitor εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το budget που θέλεις να διαθέσεις αλλά και τις ανάγκες σου. Εάν είσαι ανταγωνιστικός παίκτης που θέλει να έχει πάντα το πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού, τότε πιθανότατα να έχεις ή να σκέφτεσαι να επενδύσεις σε μία οθόνη με υψηλό ρυθμό ανανέωσης όπως είναι οι οθόνες με refresh rate στα 144Hz ή 240Hz.

Από την άλλη, υπάρχουν και οι gamers που προτιμούν περισσότερο την αισθητική και τα γραφικά παρά τους γρήγορους χρόνους απόκρισης. Η πιο συνηθισμένη επιλογή για τους gamers αυτής της κατηγορίας είναι ένα 4Κ monitor με IPS πάνελ, η οποία συνήθως λειτουργεί στα 60Hz/75Hz.

Πρέπει, όμως, να μάθεις ότι πλέον υπάρχουν gaming οθόνες που συνδυάζουν γρήγορη απόκριση, υψηλό frame rate και εκπληκτική ποιότητα εικόνας. Επομένως, αν είσαι gamer που αναζητείς πάντα την καλύτερη δυνατή εμπειρία gaming, είτε παίζεις ανταγωνιστικά είτε casual, ίσως ήρθε η στιγμή να αναβαθμιστείς. Παρακάτω, θα βρεις μία λίστα με τις κορυφαίες επιλογές για κάθε κατηγορία με πολλές και χρήσιμες πληροφορίες. Για να τις αξιοποιήσεις και να κάνεις την καλύτερη δυνατή επιλογή για εσένα.

 

 

Ξεκινώντας από τα βασικά – Τι είναι το refresh rate

To refresh rate (ρυθμός ανανέωσης) μετριέται σε Hz και δηλώνει τον αριθμό των καρέ που μπορεί να προβάλει μία οθόνη σε ένα δευτερόλεπτο. Δηλαδή το πόσες φορές ανανεώνεται η εικόνα. Όσο υψηλότερος είναι ο ρυθμός ανανέωσης τόσο πιο ομαλή είναι και η εναλλαγή των κινούμενων εικόνων στην οθόνη.

Κατά γενικό κανόνα, το αποδεκτό επίπεδο ανανέωσης που οδηγεί σε ομαλότερη εικόνα εξαρτάται από την εφαρμογή. Οι κινηματογράφοι λειτουργούν σε μόλις 24Hz, ενώ τα παλαιά πρότυπα τηλεόρασης υποστήριζαν refresh rate έως 60Hz. Ένα τυπικό PC monitor παρέχει ρυθμό ανανέωσης 60Hz, αλλά τα πιο σύγχρονα gaming monitors μπορούν να φτάσουν μέχρι 360Hz. Ενδεικτικό παράδειγμα το εντυπωσιακό Dell Alienware AW2521H 360Hz IPS Monitor.

 

Πώς το υψηλό frame rate επηρεάζει την εμπειρία σου στο gaming

Ο υψηλός ρυθμός ανανέωσης δεν βελτιώνει τα γραφικά, αλλά τη ρευστότητα της κίνησης (που ασφαλώς συμβάλει στη συνολική ποιότητα εικόνας). Μια οθόνη 60Hz θα εμφανίζει 60 διαφορετικές εικόνες ανά δευτερόλεπτο ενώ μια οθόνη 120Hz θα εμφανίζει 120 διαφορετικές εικόνες ανά δευτερόλεπτο. Έτσι, μία οθόνη με υψηλό frame rate δίνει στον παίκτη την ευκαιρία να έχει ταχύτερες αντιδράσεις σε σύγκριση με μια οθόνη 60Hz. Πρόκειται για διαφορά που παίζει αναπόσπαστο ρόλο στα ανταγωνιστικά παιχνίδια, ειδικά σε games όπως τα CS:GO, Call of Duty, Overwatch, Battlefield, Fortnite, και PUBG.

 

Κατηγορίες monitor με υψηλό ρυθμό ανανέωσης

Όταν οι οθόνες LED έγιναν για πρώτη φορά δημοφιλείς, τα 60Hz θεωρούνταν η υψηλότερη ταχύτητα ρυθμού ανανέωσης. Καθώς βρισκόμαστε ήδη στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, η τεχνολογία panel έχει εξελιχθεί δραματικά, με τους ρυθμούς ανανέωσης να έχουν αυξηθεί κατακόρυφα σε σχέση με τα monitor των περασμένων δεκαετιών.

Σήμερα, τα gaming monitors με ρυθμό ανανέωσης 144Hz έχουν αρχίσει να γίνονται ο «κανόνας». Αν είσαι κάτοχος οθόνης 60Hz ή 75Hz και δοκιμάσεις να παίξεις σε μια οθόνη 144Hz, σίγουρα θα σκεφτείς «μα τί έχανα τόσο καιρό!». Με άλλα λόγια, δύσκολα θα επιστρέψεις στο αρχικό σου monitor.

Έπειτα, ανεβαίνουμε στις πιο high-end κατηγορίες, όπου τα 240-360 Hz έρχονται να προσφέρουν την απόλυτη εμπειρία εικόνας. O υψηλός ρυθμός ανανέωσης, συνδυάζεται με γρήγορο χρόνο απόκρισης και χαμηλή καθυστέρηση εισόδου έτσι ώστε οι εικόνες να προβάλλονται στην οθόνη πολύ ταχύτερα. Έτσι, έχεις ταχύτερα αντανακλαστικά, μεγαλύτερη ακρίβεια και παραμένεις μπροστά από τον ανταγωνισμό.

 

 

Ποιο gaming monitor είναι κατάλληλο για σένα

Εάν είσαι κάτοχος ενός gaming monitor 60Hz και θέλεις να αναβαθμίσεις, μπορείς άνετα να επενδύσεις σε μία οθόνη μεταξύ 120Hz και 144Hz. Με την κατηγορία των 144Hz να είναι ιδανική για σένα που θέλεις να αναβαθμίσεις αισθητά τη συνολική ποιότητα εικόνας στα games σου.

Σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό σου, με οθόνες όπως η Gigabyte G27F 27″ IPS 144Hz 1ms Monitor, γνωρίζεις εκ των προτέρων ότι δε χρειάζεται να επενδύσεις πολλά χρήματα για μια ποιοτική οθόνη, που θα σε συντροφεύσει για πολλά χρόνια. Ακόμα κι αν κάποια στιγμή αναβαθμίσεις την κάρτα γραφικών ή τον υπολογιστή σου, η οθόνη θα είναι εκεί για να σου προσφέρει την καλύτερη δυνατή εικόνα σε όλους τους σύγχρονους τίτλους παιχνιδιών.

Εάν είσαι ήδη κάτοχος ενός gaming monitor 144Hz και σκέφτεσαι να αναβαθμίσεις στα 240Hz plus, πρέπει μόνο να βεβαιωθείς ότι έχεις την απαραίτητη ισχύ υπολογιστή για να επωφεληθείς από τα υψηλότερα Hertz.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την οθόνη Gigabyte Aorus FI25F 24.5″ 240Hz IPS Monitor. Πρόκειται για ένα monitor που θα σου δώσει μεγάλο πλεονέκτημα στο ανταγωνιστικό παιχνίδι. Χρειάζεσαι, όμως, και το ανάλογο «μηχάνημα». Όσο για αυτό, δε θα δυσκολευτείς πολύ να βρεις το κατάλληλο gaming PC. Η σειρά gaming Desktop PC της Infinity Gear περιλαμβάνει προτάσεις για κάθε ανάγκη και βαλάντιο. Ενδεικτικά, η παραπάνω οθόνη μπορεί άνετα να συνδυαστεί με ένα μοντέλο όπως το Infinity Gear Model R7 RTX Plus Rev.3 Desktop PC, ώστε να αξιοποιήσεις την τεχνολογία AMD Radeon FreeSync Premium. Για να απολαμβάνεις gaming με απίστευτη λεπτομέρεια και ρεαλιστική εικόνα, ακόμα και στις πιο γρήγορες κινήσεις.

 

 

Για σένα που θέλεις πάντα το καλύτερο

Όπως προαναφέρθηκε, ο υψηλός ρυθμός ανανέωση παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική ποιότητα εικόνας και δίνει σημαντικό πλεονέκτημα στα ανταγωνιστικά παιχνίδια. Τι γίνεται, όμως, όταν είσαι ανταγωνιστικός gamer και ταυτόχρονα θέλεις να απολαμβάνεις τα παιχνίδια σου με τέλεια γραφικά και κρυστάλλινη εικόνα; Με δεδομένο ότι διαθέτεις και το ανάλογο gaming desktop PC, με ισχυρή κάρτα γραφικών για να τα παίζεις όλα σε Ultra ρυθμίσεις, μία οθόνη UHD 4K όπως η  LG UltraGear 27GN950-B 27″ UHD 4K Gaming Monitor θα σε καλύψει και με το παραπάνω.

Συμπερασματικά, λοιπόν, το υψηλότερο refresh rate είναι δεδομένο ότι εξασφαλίζει ομαλότερο gameplay και καθαρότερη εικόνα, σε σχέση με τις τυπικές οθόνες 60Hz/75Hz. Όταν, μάλιστα, συνδυάζεται και με υπερυψηλή ανάλυση, τότε έχεις την απόλυτη εμπειρία gaming!

 

Έλα στην πιο K-MING ομάδα και απόλαυσε Top News, δυνατά gaming events, άπαιχτους διαγωνισμούς, ξεχωριστές προσφορές, αποκλειστικότητες και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Μπορείς να δεις ακόμη