Γέμισε η μνήμη του smartphone; Δες τι μπορείς να κάνεις!

by Aggeliki Tsoukana

Τα smartphones είναι πλέον πολλά περισσότερα από «τηλέφωνα υψηλών προδιαγραφών». Για την ακρίβεια, τα σύγχρονα smartphones μπορούν εύκολα να χαρακτηριστούν ως μίνι υπολογιστές, με πολλαπλές δυνατότητες. Οι εφαρμογές έρχονται να ενισχύσουν τη χρηστικότητα ενός smartphone, αλλά ταυτόχρονα γεμίζουν ταχύτατα τη μνήμη της συσκευής. Αν λάβουμε υπόψη και τις εκατοντάδες φωτογραφίες και βίντεο που όλοι λατρεύουμε να τραβάμε με την κάμερα ενός φωτογραφικού smartphone, τότε είναι ακόμα πιο εύκολο να γεμίσει ο αποθηκευτικός χώρος της συσκευής.

Στη συνέχεια του άρθρου, θα βρεις εύκολα και πρακτικά tips, για να ελευθερώσεις χώρο στο κινητό σου με λίγες μόνο κινήσεις.

 

 

Χρησιμοποίησε μια υπηρεσία cloud

Θέλεις να απαθανατίζεις τις πιο όμορφες και συναρπαστικές στιγμές στη ζωή σου και να τις μοιράζεσαι με τους αγαπημένους σου στα social media. Ως γνωστόν, τα βίντεο και οι φωτογραφίες «επιβαρύνουν» ακόμα περισσότερο τον αποθηκευτικό χώρο του κινητού σου. Μια καλή και αξιόπιστη λύση ώστε να απαθανατίζεις τις αγαπημένες σου στιγμές χωρίς άγχος για τον αποθηκευτικό χώρο στη συσκευή σου, είναι να δημιουργείς αντίγραφα ασφαλείας σε μια υπηρεσία cloud storage. Έτσι, θα μπορείς να διαγράφεις αρχεία ελευθερώνοντας πολύτιμο χώρο στο κινητό σου.

Οι πρώτες επιλογές στα android smartphones και iPhones είναι οι υπηρεσίες Google One και iCloud αντίστοιχα. Καλό θα ήταν, ωστόσο, να διαθέτεις αντίγραφα και σε μια τρίτη υπηρεσία, αφού όταν διαγράφεις ένα αρχείο από το κινητό σου αυτό διαγράφεται αυτόματα και από το cloud της Google ή της Apple.

 

 

Μηνύματα και άλλα ανεπιθύμητα αρχεία

Εκτός από φωτογραφίες και βίντεο, υπάρχουν και πολλά άλλα αρχεία που συσσωρεύονται και μειώνουν τη χωρητικότητα της συσκευής σου. Τα γραπτά μηνύματα, για παράδειγμα, καταναλώνουν αρκετή μνήμη. Η διαγραφή των παλιών μηνυμάτων από την εφαρμογή «Μηνύματα» είναι μια καλή λύση για να κερδίσεις σε χωρητικότητα. Μάλιστα, μπορείς να κάνεις τη διαγραφή των μηνυμάτων αυτόματα, επιλέγοντας το χρονικό διάστημα που θέλεις αυτά να παραμένουν στο κινητό σου.

Στις Ρυθμίσεις > Αποθηκευτικός χώρος του κινητού σου, θα βρεις εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να απελευθερώσεις αποθηκευτικό χώρο. Ένα σεβαστό κομμάτι της μνήμης καταλαμβάνουν επίσης τα έγγραφα και τα δεδομένα. Στην ίδια ενότητα μπορείς να βρεις πληροφορίες για το μέγεθος των δεδομένων ώστε να διαγράψεις άχρηστα αρχεία όπως παλιά έγγραφα, email, και πολλά άλλα.

 

Απεγκατάσταση εφαρμογών που δεν χρησιμοποιείς

Κάθε λειτουργικό, Android ή iOS, προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία σε mobile apps που σίγουρα αξίζει να δοκιμάσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συσσωρεύονται στο κινητό σου εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείς πλέον, που καταλαμβάνουν άσκοπα χώρο. Τόσο η Google στο Android, όσο και η Apple στο iOS, σε διευκολύνουν με τακτικές ενημερώσεις για το πότε χρησιμοποίησες για τελευταία φορά την κάθε εφαρμογή ή και για τον όγκο που καταλαμβάνει στη συσκευή σου. Χρησιμοποιώντας το αντίστοιχο εργαλείο στις Ρυθμίσεις > Αποθηκευτικός χώρος της συσκευής, θα βρεις όλα τα apps που δεν χρειάζεσαι.

 

Εκκαθάριση προσωρινής μνήμης

Αφού έχεις διαγράψει τα αρχεία και δεδομένα που δεν χρειάζεσαι, σειρά έχει η μνήμη cache. Μπορείς να κάνεις εκκαθάριση ιστορικού και των cookies από τους browsers που χρησιμοποιείς όπως safari, Firefox, Google Chrome κλπ., επιλέγοντας Ιστορικό > Εκκαθάριση ιστορικού. Κατά γενικό κανόνα, η εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης του browser δεν εξασφαλίζει μόνο επιπλέον μνήμη αλλά επιταχύνει και την ταχύτητα της συσκευής.

Παρόλο που πλέον υπάρχουν smartphones με αποθηκευτικό χώρο που φτάνει το 1ΤΒ, είναι εξαιρετικά εύκολο να ξεμείνεις από χωρητικότητα. Οι παραπάνω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να εξοικονομήσεις μνήμη στο κινητό σου. Φαντάσου, για παράδειγμα, να βρίσκεσαι σε συναυλία και να την καταγράφεις σε ανάλυση 4Κ χωρίς να ανησυχείς για τον αποθηκευτικό χώρο. Για να απολαμβάνεις ξέγνοιαστα μια πραγματική smartphone εμπειρία!

Μπορείς να δεις ακόμη