Γιατί ο υπολογιστής μου δεν αποδίδει όπως όταν ήταν καινούργιος;

by K Admin

 

Ο υπολογιστής σου, είτε πρόκειται για laptop ή για desktop είναι ένα σημαντικό «εργαλείο» στην καθημερινότητά σου. Γι’ αυτό και θέλεις να λειτουργεί πάντα άψογα. Ωστόσο υπάρχουν πολλοί λόγοι που μετά από καιρό ίσως να μην αποδίδει όπως όταν ήταν καινούργιος. Ας δούμε τους πιο σημαντικούς από αυτούς καθώς και τρόπους αντιμετώπισής τους.

 

Γεμάτος σκληρός δίσκος

Με την πάροδο του χρόνου, στο σκληρό δίσκο συσσωρεύονται ανεπιθύμητα ή/και προσωρινά αρχεία, ενώ τα δεδομένα μπορεί να κατακερματιστούν και να μην αποθηκεύονται αποδοτικά ή ενδέχεται να παρουσιαστούν σφάλματα στην ίδια τη μονάδα σκληρού δίσκου. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις το προεγκατεστημένο λογισμικό, όπως προγράμματα βοήθειας και διάφορα utilities, στους νέους υπολογιστές αποτελεί πρόβλημα, καθώς τα περισσότερα από αυτά δεν χρησιμοποιούνται, ενώ καταναλώνουν πολλούς πόρους συστήματος. Όλα αυτά τα ζητήματα επηρεάζουν τις επιδόσεις του συστήματος.

Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να απεγκαταστήσεις τα προγράμματα που δεν χρησιμοποιείς, ενώ τα εργαλεία των Windows, όπως Εκκαθάριση δίσκου, θα σε βοηθήσουν να διαγράψεις περιττά αρχεία και να δημιουργήσεις περισσότερο χώρο στο δίσκο και να αυξήσεις τους διαθέσιμους πόρους. Επίσης, είναι σημαντικό να αδειάζεις τακτικά τον Κάδο Ανακύκλωσης για να απελευθερώνεις χώρο στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή σου και να βελτιώνεις τις επιδόσεις του συστήματος.

Σε περίπτωση που ο σκληρός δίσκος είναι γεμάτος από προσωπικά αρχεία, όπως φωτογραφίες, βίντεο, μουσική, κ.ά., θα πρέπει να κρατήσεις αντίγραφα ασφαλείας χρησιμοποιώντας ένα εξωτερικό αποθηκευτικό μέσο, όπως USB Stick ή εξωτερικό σκληρό δίσκο. Μία επίσης πολύ καλή λύση για τον γεμάτο σκληρό δίσκο είναι η αγορά δεύτερου σκληρού, τον οποίο τον εγκαθιστάς στον υπολογιστή σου ώστε να επεκτείνεις την χωρητικότητά του. Μάλιστα, με την προσθήκη ενός σκληρού δίσκου SSD θα έχεις διπλό όφελος: διαθέτει διαφορετική τεχνολογία καταχώρησης δεδομένων, πράγμα που τον καθιστά πιο γρήγορο και αξιόπιστο από τους «παραδοσιακούς» μηχανικούς σκληρούς δίσκους. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να κάνεις τον υπολογιστή σου αισθητά πιο γρήγορο και παράλληλα να αυξήσεις την χωρητικότητά του.

 

Προσβολή από κακόβουλο λογισμικό

Η σταδιακή υποβάθμιση της απόδοσης του υπολογιστή ενδεχομένως να οφείλεται και σε κακόβολο λογισμικό. Για παράδειγμα, αν η ταχύτητα του υπολογιστή μειωθεί αφού έχεις συνδεθεί στο Internet, ίσως έχει εγκατασταθεί λογισμικό ανεπιθύμητων διαφημίσεων (adware) ή κατασκοπείας (spyware). Τα συγκεκριμένα κακόβουλα προγράμματα χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να διακινούν δεδομένα στο παρασκήνιο, όπως ανεπιθύμητες διαφημίσεις. Χρησιμοποίησε το (δωρεάν ή επί πληρωμή) λειτουργικό ασφαλείας για να εκτελέσεις σάρωση του υπολογιστή. Η απομάκρυνση αυτών των ιών θα βελτιώσει τις επιδόσεις του συστήματος.

Σε περίπτωση που διαπιστώσεις ότι ο υπολογιστής σου έχει προσβληθεί από κακόβουλο λογισμικό, και δεν γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις, καλό είναι να απευθυνθείς σε κάποιον έμπειρό χρήστη, ή, ακόμα καλύτερα, σε εξιδεικευμένο τεχνικό. Αυτός είναι ακόμη ένας σημαντικός λόγος για να φροντίζεις να δημιουργείς τακτικά αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σου. Για την αποφυγή κινδύνων, εκτός από την εγκατάσταση προγράμματος ασφαλείας, θα πρέπει να μην επισκέπτεσαι αναξιόπιστες σελίδες στο διαδίκτυο και να αποφεύγεις τα διαφημιστικά banner που υπάρχουν σε διάφορες ιστοσελίδες.

 

Υπερθέρμανση

Μία από τις συχνές αιτίες αργών επιδόσεων του υπολογιστή είναι η συσσώρευση σκόνης στο εσωτερικό του συστήματος – με την πάροδο του χρόνου. Οι επιτραπέζιοι και οι φορητοί υπολογιστές διαθέτουν οπές εξαερισμού γύρω από το περίβλημά τους που επιτρέπουν την κυκλοφορία του αέρα στο εσωτερικό τους. Το συσσωρευμένο χνούδι και η σκόνη καλύπτουν τα ηλεκτρικά εξαρτήματα και τους ανεμιστήρες και φράζουν αυτές τις οπές και δεν κυκλοφορεί αέρας στο εσωτερικό του περιβλήματος με αποτέλεσμα να μην ψύχεται σωστά ο υπολογιστής. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Για την επίλυση του προβλήματος, θα πρέπει να καθαρίσεις τον υπολογιστή απομακρύνοντας τη σκόνη από τους αεραγωγούς και τους ανεμιστήρες, χρησιμοποιώντας ένα μαλακό πινέλο ή και σπρέι πεπιεσμένου αέρα. Διαφορετικά (ειδικά εάν πρόκειται για laptop) μπορείς να απευθυνθείς σε εξειδικευμένο τεχνικό, ο οποίος όχι μόνο θα φροντίσει να καθαρίσει τον υπολογιστή σου εσωτερικά, αλλά θα αντικαταστήσει το θερμοαγώγιμο υλικό στα σημεία που καθορίζει ο κατασκευαστής.

 

Παλαιότητα

Εάν κάτι δεν πάει καλά με τον υπολογιστή σου θα το καταλάβεις ακόμα και αν δεν έχεις τεχνικές γνώσεις. Ειδικά αν πρόκειται για σύστημα που αγόρασες πριν από 5-6 χρόνια. Ίσως να έχεις παρατηρήσει ότι ο υπολογιστής σου έχει αρχίσει και «ζορίζεται» σε οποιαδήποτε εργασία και αν κάνεις. Αυτό μπορεί να είναι – ως ένα σημείο – λογικό, καθώς μπορεί να έχουν αυξηθεί οι ανάγκες σου και να χρειάζεσαι περισσότερη επεξεργαστική ισχύ.

Σκέψου επίσης ότι αν ο υπολογιστής σου δεν διαθέτει την κατάλληλη ποσότητα μνήμης RAM για την εκτέλεση ορισμένων προγραμμάτων που έχουν μεγάλες απαιτήσεις (όπως σχεδιαστικά προγράμματα, λογιστικά προγράμματα κ.ά.) είναι λογικό να καθυστερεί στην εκτέλεσή τους. Έτσι, αν πιστεύεις ότι δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα να αντικαταστήσεις τον παλιό σου υπολογιστή, σκέψου τουλάχιστον να αναβαθμίσεις τον σκληρό δίσκο με έναν SSD ή και τη μνήμη RAM.

 

Κακή χρήση

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που συμβάλουν στην μειωμένη απόδοση του υπολογιστή είναι και η κακή χρήση. Για παράδειγμα, εάν δεν αποφεύγονται τα χτυπήματα ή οι πτώσεις του laptop από ύψος, ή φράζονται οι θύρες εξαερισμού, τότε, ακόμα και καινούργιος να είναι ο υπολογιστής, δεν πρόκειται να αντέξει για πολύ.

 

Αν πάλι βλέπεις ότι με τον υπολογιστή σου πρέπει να χωρίσουν οι δρόμοι σας δες εδώ όλα τα laptop και εδώ όλα τα desktop για να βρεις αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες σου.

Μπορείς να δεις ακόμη