Γιατί συρρικνώνονται τα ρούχα στο πλυντήριο;

by Aggeliki Tsoukana

Έχεις παρατηρήσει τελευταία πως η αγαπημένη σου μπλούζα ή το αγαπημένο σου τζιν είναι κάπως πιο εφαρμοστό πάνω σου. Εφόσον είσαι σίγουρος ότι δεν έβαλες απότομα βάρος, τότε τα ρούχα συρρικνώθηκαν στο πλυντήριο. Δες, παρακάτω, τι μπορεί να πήγε στραβά κατά την πλύση και πώς μπορείς να αποφύγεις φθορές και συρρίκνωση των ρούχων σου.

 

Λάθος πρόγραμμα πλύσης

Για να διατηρούνται τα ρούχα σου σε καλή κατάσταση πρέπει πάντα να διαβάζεις την ετικέτα φροντίδας και να ακολουθείς τις οδηγίες. Κάθε ετικέτα φέρει μια σειρά συμβόλων που σε ενημερώνουν για τον καλύτερο τρόπο φροντίδας και την ιδανική θερμοκρασία πλύσης. Αν το ρούχο αποτελείται από διαφορετικά υλικά, καλό θα ήταν να ακολουθείς τις οδηγίες για το πιο ευαίσθητο ύφασμα. Ορισμένα υφάσματα προκειμένου να μην συρρικνωθούν χρειάζεται να πλένονται στο χέρι ή με στεγνό καθάρισμα.

 

 

Τα ρούχα δεν ενδείκνυνται για πλυντήριο

Σε περίπτωση που ένα ρούχο δεν διαθέτει ετικέτα φροντίδας και δεν είσαι σίγουρος αν το ύφασμα κινδυνεύει να συρρικνωθεί, δοκίμασε να ψεκάσεις λίγο νερό πάνω στο ρούχο πριν το βάλεις στο πλυντήριο ρούχων. Αν το ύφασμα συρρικνωθεί εμφανώς, σημαίνει ότι το ρούχο δεν ενδείκνυται για πλύση με νερό. Ωστόσο, να θυμάσαι ότι πολλά υφάσματα που προορίζονται αποκλειστικά για στεγνό καθάρισμα, μπορούν να πλυθούν σε χαμηλές θερμοκρασίες σε ένα σύγχρονο πλυντήριο ρούχων.

Αν έχεις πλυντήριο ρούχων με λειτουργία ατμού, η φροντίδα των ρούχων σου γίνεται πολύ πιο εύκολη. Αφού δεν χρειάζεται πια να πλένεις στο χέρι. Επιπλέον, εξοικονομείς χρήματα καθώς τα περισσότερα μοντέλα που διαθέτουν λειτουργία ατμού περιλαμβάνουν πληθώρα προγραμμάτων για ευαίσθητα υφάσματα. Για παράδειγμα, το κασμίρ κανονικά θα έπρεπε να το πας στο καθαριστήριο για στεγνό καθάρισμα.

 

Πλένεις σε υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες

Ορισμένα υφάσματα, όπως βαμβακερά, μάλλινα και λινά συρρικνώνονται αν πλυθούν με καυτό νερό. Γι’ αυτό απόφυγε να πλένεις τα ρούχα σου σε υψηλές θερμοκρασίες.

Με το να επιλέγεις προγράμματα με πιο υψηλή θερμοκρασία δεν πετυχαίνεις καλύτερο καθάρισμα. Το αποτέλεσμα θα είναι μάλλον αντίθετο, αφού το ρούχο θα ξεθωριάσει, θα «μπει» ή θα ξεχειλώσει στο πλύσιμο. Άλλωστε, τα σύγχρονα απορρυπαντικά είναι εξαιρετικά δραστικά και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Επομένως, ακόμη κι αν τα ρούχα σου είναι αρκετά βρώμικα δεν υπάρχει λόγος να τα πλύνεις σε υψηλότερη θερμοκρασία από αυτή που συστήνει ο κατασκευαστής του.

Αν θέλεις να αφαιρέσεις δύσκολους λεκέδες από τα ρούχα σου και σκοπεύεις να τα μουλιάσεις φρόντισε πάλι να έχεις ελέγξει τη θερμοκρασία καθώς επίσης και να μην τα αφήσεις για πολλή ώρα στο νερό. Χάρη στην τεχνολογική πρόοδο και τα απορρυπαντικά πλυντηρίων, μπορείς να χρησιμοποιείς σε κύκλους πλύσης με χαμηλότερες θερμοκρασίες και να πλένεις αποτελεσματικά όλα τα ευαίσθητα υφάσματα ακόμη και χωρίς πρόπλυση.

 

 

Χρησιμοποιείς λάθος πρόγραμμα στεγνώματος

Οι κανόνες που ισχύουν για την πλύση πρέπει να τηρούνται και για το στέγνωμα σε στεγνωτήριο. Η ετικέτα φροντίδας του ρούχου θα σε βοηθήσει να επιλέξεις το κατάλληλο πρόγραμμα στεγνώματος ενώ και σε αυτήν την περίπτωση η υψηλή θερμοκρασία θα προκαλέσει φθορές στα ρούχα.

Τα σύμβολα για στέγνωμα προσδιορίζονται με τελείες που εμφανίζονται στο εσωτερικό ενός κύκλου. Μία τελεία υποδεικνύει στέγνωμα στο πρόγραμμα για ευαίσθητα. Δύο τελείες υποδεικνύουν κανονικό στέγνωμα. Ασφαλώς, υπάρχουν υφάσματα που δεν πρέπει να μπαίνουν καθόλου σε στεγνωτήριο. Σε αυτή την περίπτωση προτιμάται το φυσικό στέγνωμα στον ήλιο, ωστόσο μην ξεχνάς να ελέγχεις αν τα ρούχα σου αντέχουν στην έκθεση στον ήλιο ή όχι.

 

Επανάφερε τα ρούχα στην αρχική τους μορφή

Αν κάποιο αγαπημένο σου ρούχο συρρικνώθηκε κατά την πλύση, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το επαναφέρεις στην αρχική του μορφή ακολουθώντας τον παρακάτω τρόπο.

Γέμισε μια λεκάνη με χλιαρό νερό και διέλυσε μια κουταλιά της σούπας βρεφικό σαμπουάν ανά 1 λίτρο νερού. Τοποθέτησε τα ρούχα μέσα στη λεκάνη και τέντωσέ τα την ώρα που τα μουλιάζεις. Το βρεφικό σαμπουάν έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τις ίνες του υφάσματος ενώ το τέντωμα θα φέρει το ρούχο στην αρχική του κατάσταση. Μούλιασέ τα για όσο χρειαστεί.

Στη συνέχεια, στύψε απαλά τα ρούχα χωρίς να τα ξεπλύνεις με νερό. Μπορείς να τα τυλίξεις με μια πετσέτα πιέζοντάς την απαλά για να απορροφήσει το νερό. Έπειτα, άπλωσέ τα για να στεγνώσουν σε μια απλώστρα. Απόφυγε να τα κρεμάσεις σε κρεμάστρες, καθώς μπορεί να παραμορφώσουν τα ρούχα σου.

 

Μπορείς να δεις ακόμη