Γνώρισε τη λειτουργία αυτόματου καθαρισμού των κλιματιστικών!

by K Admin

Εξασφάλισε πάντα φρέσκο και καθαρό αέρα από το κλιματιστικό σου

Όσες φορές ο υδράργυρος έχει πάρει για τα καλά την ανηφόρα, η χρήση του κλιματιστικού αποτελεί μάλλον μονόδρομο για να μπορέσεις να χαλαρώσεις στο σπίτι, ή να δουλέψεις στο γραφείο. Άλλωστε, είναι η αποκλειστική λύση για να μειώσεις τη θερμοκρασία του χώρου, δημιουργώντας έτσι ένα άνετο μικροκλίμα, το οποίο δεν θυμίζει σε τίποτα τη θερμοκρασία που επικρατεί στο εξωτερικό περιβάλλον.

Ωστόσο, αν το κλιματιστικό χρησιμοποιείται πολλές ώρες το 24ωρο και γι’ αρκετές συνεχόμενες μέρες, είναι πιθανό να υπάρξει και μία «παρενέργεια» από τη λειτουργία του. Αυτή έχει να κάνει με τη συσσώρευση υγρασίας στην εσωτερική του μονάδα, η οποία απειλεί να σκουριάσει το στοιχείο της εσωτερικής μονάδας (και πιο συγκεκριμένα τον εξατμιστή).

Παράλληλα, η υγρασία είναι πιθανό να προκαλέσει τη δημιουργία μούχλας, με συνέπεια -ειδικά στην περίπτωση- που το μηχάνημα δεν έχει συντηρηθεί πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου (όπως πρέπει κανονικά να γίνεται), ν’ αρχίζει να προκαλεί δυσοσμία στο χώρο. Ακόμη χειρότερα, με την υγρασία είναι πιθανόν ν’ αρχίσουν ν’ αναπτύσσονται μύκητες στην εσωτερική μονάδα, υποβαθμίζοντας περισσότερο την ποιότητα του αέρα στο κλιματιζόμενο δωμάτιο.

 

Προστασία από το σχηματισμό μούχλας

Για να προλάβουν τέτοια προβλήματα, αρκετά κλιματιστικά φροντίζουν να στεγνώνουν τον εξατμιστή, κάθε φορά που έχουν χρησιμοποιηθεί σε λειτουργία ψύξης. Πρακτικά, αυτό που κάνουν είναι να διατηρούν ενεργοποιημένο τον ανεμιστήρα για μερικά λεπτά της ώρας, αφότου ο χρήστης κλείσει το μηχάνημα.

Έτσι, παρόλο που το μηχάνημα έχει απενεργοποιηθεί, ο εσωτερικός ανεμιστήρας παραμένει σε λειτουργία συνήθως για περίπου 10 λεπτά της ώρας. Ένα χρονικό διάστημα που εξασφαλίζει πως, μέχρις ότου σταματήσει, θα έχει απομακρυνθεί όλη η ποσότητα υγρασίας που έχει τυχόν συσσωρευθεί στην εσωτερική μονάδα.

 

 

Λειτουργία αφύγρανσης του εσωτερικού στοιχείου

Για ν’ απομακρύνουν την υγρασία, κι επομένως να εμποδίσουν την ανάπτυξη βακτηρίων, ορισμένα air-condition διαθέτουν επίσης μια ξεχωριστή λειτουργία «αυτοκαθαρισμού». Ο χρήστης μπορεί να την ενεργοποιήσει όταν το μηχάνημα είναι απενεργοποιημένο, δηλαδή δεν χρησιμοποιείται για ψύξη.

Τότε, το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο χρήστης είναι να πατήσει το αντίστοιχο κουμπί στο τηλεκοντρόλ, και το μηχάνημα αναλαμβάνει την αφύγρανση του εξατμιστή και διαχειρίζεται αυτόματα τη διαδικασία, η οποία ανάλογα με το μοντέλο μπορεί να διαρκεί από 15 έως 30 λεπτά της ώρας.

Αν πρόκειται ν’ αποκτήσεις, ή διαθέτεις ένα μηχάνημα με λειτουργία «αυτοκαθαρισμού», στο manual του κατασκευαστή θα βρεις τη συχνότητα με την οποία εκείνος προτείνει να χρησιμοποιείς τη συγκεκριμένη λειτουργία. Οι περισσότερες εταιρίες, πάντως, προτείνουν ν’ αυτοκαθαρίζεται η εσωτερική μονάδα ανά –τουλάχιστον- 15 ημέρες.

Όπως είναι φυσικό, το παραπάνω χρονικό διάστημα θα πρέπει να γίνει μικρότερο στην περίπτωση που ζεις σε μια περιοχή με υψηλή υγρασία, ή στις χρονικές περιόδους όπου χρησιμοποιείς το κλιματιστικό αρκετές ώρες της μέρας. Τότε, καλό θα είναι ν’ ενεργοποιείς τον «αυτοκαθαρισμό» κάθε 1 εβδομάδα.

 

Απαραίτητος κι ο καθαρισμός των φίλτρων

Πολλές φορές ο όρος «αυτοκαθαρισμός» λειτουργεί παραπλανητικά, αφού δίνει την εντύπωση πως αν το air condition σου έχει αυτή τη δυνατότητα, θα σ’ απαλλάξει από την ανάγκη καθαρισμού των φίλτρων. Στην πραγματικότητα, όπως είδαμε παραπάνω, ο «αυτοκαθαρισμός» αφορά μόνο τον εξατμιστή και -κατά κανόνα- την απομάκρυνση της υγρασίας απ’ αυτόν –αν και υπάρχουν ορισμένα μοντέλα που… ασχολούνται και με τη σκόνη που μαζεύεται στο στοιχείο της εσωτερικής μονάδας.

Σε κάθε περίπτωση, ο «αυτοκαθαρισμός» δεν αφορά τα φίλτρα, τα οποία, όπως είναι γνωστό, αν γεμίσουν με χνούδια και σκόνες, όχι μόνο θα υποβαθμιστεί η ποιότητα της ατμόσφαιρας στον κλιματιζόμενο, αλλά θα «πέσει» και η απόδοση του μηχανήματος. Επομένως, παραμένει η έγνοια καθαρισμού τους, και μάλιστα κάθε 2 εβδομάδες στα διαστήματα όπου έχεις για πολλές ώρες το air condition… κολλημένο στο «on».

 

Αναγκαία επίσης η ετήσια συντήρηση από τεχνικό

Με την ίδια λογική, η δυνατότητα γι’ απομάκρυνση της υγρασίας δεν εξαλείφει την ανάγκη για ετήσια συντήρηση του κλιματιστικού σου από έναν εξειδικευμένο τεχνικό. Εξάλλου, πέρα από το ότι ένας αδειούχος ψυκτικός θα ελέγξει επίσης μια μεγάλη σειρά από παραμέτρους της λειτουργίας του μηχανήματος (όπως την ποσότητα ψυκτικού υγρού) που επηρεάζουν την απόδοση και τη μακροζωία του, θ’ απολυμάνει εξονυχιστικά κάθε εξάρτημα της εσωτερικής μονάδας, χρησιμοποιώντας αντιμυκητοκτόνα φάρμακα. Μ’ αυτό τον τρόπο, θα μπορείς να είσαι σίγουρος πως το κλιματιστικό δεν αναπαράγει και δεν διοχετεύει μικρόβια κι άλλες εστίες μόλυνσης στον αέρα που αναπνέεις.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη