Τα τελευταία χρόνια γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς οι συνδρομητικές διαδικτυακές υπηρεσίες πάσης φύσεως. Συγκεκριμένα, το Netflix άνοιξε τον δρόμο δίνοντας πρόσβαση σε πολλές και ποιοτικές σειρές, ταινίες και ντοκιμαντέρ. Σε αυτόν τον χώρο ακολούθησαν κι άλλοι πάροχοι (π.χ. Amazon Prime Video, Apple TV και Disney+).

Στην ίδια λογική, αλλά στον χώρο των βιντεοπαιχνιδιών, εμφανίστηκε το Xbox Game Pass από την Microsoft (που σου δίνει την δυνατότητα να παίζεις απεριόριστα πολλά videogames με μία μικρή χρηματική συμμετοχή) και ακολούθησε το Apple Arcade και το Antstream. Με λίγα λόγια φαίνεται πως οι χρήστες πλέον προτιμούν να πληρώσουν ένα λογικό ποσό για να έχουν νόμιμα κι άμεσα μέσω διαδικτύου το αγαπημένο τους ψηφιακό περιεχόμενο.

Έτσι, έγινε διαθέσιμο στα τέλη Σεπτεμβρίου και το Google Play Pass που απευθύνεται σε κατόχους συσκευών με λειτουργικό Android (κινητά, τάμπλετ, android boxes), δηλαδή σε πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες. Για την ακρίβεια πρόκειται για ένα νέο είδος συνδρομής που δίνει πλήρη μηνιαία πρόσβαση σε πολλά παιχνίδια, αλλά και σε εφαρμογές!

 

Λειτουργία και διαθεσιμότητα

Στην ουσία το Google Play Pass είναι ένα πάσο για σχεδόν ελεύθερο κατέβασμα από το Play Store. Δηλαδή, θα μπορείς να κατεβάσεις και να εγκαταστήσεις πάρα πολλά apps που πριν απαιτούσαν πληρωμή. Μάλιστα έτσι θα έχεις την πλήρη λειτουργικότητα μίας εφαρμογής, και ταυτόχρονα γλιτώνεις από τις διαφημίσεις και περαιτέρω in app συναλλαγές. Επίσης, θα υπάρχει ένας διαρκώς αυξανόμενος κατάλογος διαθέσιμων παιχνιδιών και εφαρμογών για να διαλέξεις, ενώ η Google έχει δηλώσει πως θα συμπεριλάβει και πολλά δημοφιλή και πρώτης διαλογής applications. Βέβαια αν και τα παιχνίδια θα έχουν τον κύριο λόγο θα υπάρχουν ακόμα και εφαρμογές γραφείου, μουσικής ή γενικότερης χρήσης.

Ειδικά για τα παιχνίδια θα υπάρχουν αρκετά δημοφιλή. Ενδεικτικά, για αρχή έχουν ανακοινωθεί τα Limbo, Terraria και Star Wars: KOTOR.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η υπηρεσία θα είναι αρχικά διαθέσιμη μόνο στις ΗΠΑ, αλλά σύντομα θα ακολουθήσουν πολλές χώρες (και η Ελλάδα). Θα επιτρέπεται trial (δοκιμαστική) περίοδος 10 ημερών, ενώ θα προσφέρονται και οικογενειακά πακέτα (1 λογαριασμός με μέχρι 5 μέλη).

 

 

Γιατί σε αφορά

Η υπηρεσία μπορεί να σε ενδιαφέρει αν είσαι gamer, αν γενικά αξιοποιείς πολλά apps στο κινητό και αν σου αρέσει να δοκιμάζεις και να συγκρίνεις εφαρμογές.

Στα πλεονεκτήματά συμπεριλαμβάνονται τα πολλά προσφερόμενα παιχνίδια και οι λεγόμενοι family friendly τίτλοι (ειδικά αν έχεις μικρά παιδιά). Επιπρόσθετα, γλιτώνεις από τη στοχευμένη διαφήμιση (που κατά καιρούς έχει συνδεθεί με θέματα ιδιωτικότητας, αλλά και malware). Κάθε app το αποκτάς στην πληρότητα του χωρίς να χρειάζεται να αγοράσεις στοιχεία μέσα από την ίδια την εφαρμογή.

 

Σύγκριση με τον ανταγωνισμό

Αν και στο μέλλον όλο και πιο πολλοί παίχτες θα εμφανιστούν στην αγορά (π.χ. το Netflix θέλει και αυτό να επεκταθεί στον χώρο του gaming), προς το παρόν ο κύριος άμεσος ανταγωνιστής είναι το Apple Arcade. Το οποίο προσφέρεται σε κατόχους συσκευών Apple (iPhone, iPad, Mac) και συνδυάζεται με το Apple TV σε πακέτο (προαιρετικά).

Ωστόσο το Google Play Pass προσφέρει συνολικά περισσότερα apps και όχι μόνο παιχνίδια.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη