H Apple επιτρέπει το κατέβασμα εφαρμογών του iOS απευθείας από ιστοσελίδες

by Aggeliki Tsoukana

Η Apple ανακοίνωσε νέες αλλαγές που αφορούν developers οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνοντάς τους την ευκαιρία να διανέμουν εφαρμογές απευθείας από τις ιστοσελίδες τους, να επιλέγουν το πως θα διαμορφώνουν τις προωθητικές ενέργειες εντός των εφαρμογών και πολλά άλλα.

Πριν λίγες εβδομάδες, με το λανσάρισμα του iOS 17.4, η Apple “άνοιξε” το οικοσύστημα των iPhones σε εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών τρίτων, μέσω των οποίων έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τις δικές τους εφαρμογές, όταν κατευθύνουν τους χρήστες στη δική τους ιστοσελίδα για να ολοκληρώσουν μια συναλλαγή, οι developers μπορούν επίσης να επιλέξουν το πως θα σχεδιάσουν τις προωθητικές ενέργειες εντός των εφαρμογών τους, τις εκπτώσεις και πολλά άλλα. Ακόμα, προαιρετικά, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις έτοιμες φόρμες που τους παρέχει η Apple.

Οι developers αποκτούν επίσης το δικαίωμα να διανέμουν τις εφαρμογές απευθείας μέσω των ιστοσελίδων του, εφόσον βεβαίως πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως το να είναι μέλη του Apple Developer Program για τουλάχιστον δύο συνεχόμενα χρόνια, έχοντας δημιουργήσει μια εφαρμογή με περισσότερες από 1 εκ. μοναδικές εγκαταστάσεις σε iOS στην Ευρωπαϊκή Ένωση το περασμένο έτος. Επίσης πρέπει να συμμορφώνονται σε απαιτήσεις που αφορούν τη διαφάνεια στον τομέα της συλλογής πληροφοριών. Οι εφαρμογές που διανέμονται με αυτόν τον τρόπο είναι ακόμα υποχρεωμένες να ακολουθούν τους κανονισμούς της Apple για τη σύναψη συμβάσεων, όπως συμβαίνει με όλα τα άλλα apps του iOS, που δύναται να εγκατασταθούν από ένα web domain καταχωρημένο στο App Store Connect.

Οι εξουσιοδοτημένοι developers θα έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένα APIs, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία της διανομής μέσω του διαδικτύου, η ενσωμάτωση των λειτουργιών του συστήματος, η δημιουργία αντιγράφων και η ανάκτησή τους και πολλά ακόμα. Το δικαίωμα διανομής μέσω του διαδικτύου γίνεται διαθέσιμο μέσω ενός update ενός της τρέχουσας Άνοιξης.

Η Apple δεν συμμορφώνεται απλά με τις υποδείξεις της  Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά υλοποιεί και τις διατάξεις του Digital Markets Act (DMA).

Μπορείς να δεις ακόμη