H EE αποφάσισε: κοινός φορτιστής για όλες τις φορητές συσκευές έως το 2024

by Aggeliki Tsoukana

Τη βούλησή της να βάλει ένα τέλος στο χάος με τους διαφορετικούς φορτιστές για κάθε φορητή ηλεκτρονική συσκευή, αλλά και να βοηθήσει στη μείωση των ηλεκτρονικών απορριμμάτων, έδειξε η Ευρωπαϊκή Ένωση που μετά την πρόσφατη διαβούλευση αποφάσισε την υιοθέτηση κοινό προτύπου φόρτισης βασισμένο στο USB-C.

Σύμφωνα με τη σχετική οδηγία όλα τα κινητά τηλέφωνα, smartphones, tablets, e-readers, ασύρματα ακουστικά, ψηφιακές κάμερες, φορητά ηχεία, βιντεο κονσόλες χειρός, ασύρματα ποντίκια και πληκτρολόγια, φορητά συστήματα GPS και οι φορητοί υπολογιστές που πωλούνται στην ΕΕ, θα πρέπει να διαθέτουν θύρα φόρτισης τύπου USB-C. Οι εταιρείες θα έχουν περιθώριο για να συμμορφωθούν με αυτή την οδηγία μέχρι 2024, με την εξαίρεση των φορητών υπολογιστών που έχουν μία περίοδο χάριτος 40 μηνών.

“Σήμερα κάναμε πραγματικότητα τον κοινό φορτιστή στην Ευρώπη! Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές ταλαιπωρούνται πολύ καιρό από τους διαφορετικούς φορτιστές που στιβάζουν με την αγορά κάθε νέας συσκευής. Εφεξής θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα φορτιστή για όλα τους τα φορητά ηλεκτρονικά προϊόντα.”, δήλωσε ο εισηγητής της οδηγίας Άλεξ Άγκιους Σαλίμπα. “Επιπλέον έχουμε προσθέσει διατάξεις σχετικές με την ασύρματη φόρτιση που είναι η επόμενη εξέλιξη στην τεχνολογία φόρτισης, ενώ έχουμε προβλέψει για τη βελτιωμένη πληροφόρηση και σήμανση των προϊόντων για τους καταναλωτές.”

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι με τη νέα οδηγία οι καταναλωτές θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν περισσότερο τους υπάρχοντες φορτιστές, αντί να αγοράζουν καινούργιους. Η απόφαση αυτή θα επηρεάσει πριν και πάνω από όλες τις άλλες εταιρείες την Apple, η οποία εδώ και χρόνια χρησιμοποιεί το πρότυπο Lightning για τη φόρτιση των περισσοτέρων συσκευών της και τη θύρα MagSafe για τη φόρτιση των MacBook.

Σύμφωνα με έρευνα του 2019 της Κομισιόν, το 50% των φορτιστών που πωλήθηκαν το 2018 είχαν θύρα micro USB Type-B, το 29% είχε θύρα USB-C, ενώ το 21% χρησιμοποιούσε καλώδιο Lightning. Υπολογίζεται δε ότι οι πεταμένοι φορτιστές συμβάλλουν στα ηλεκτρονικά απορρίμματα με 11.000 τόνους ετησίως. Εσύ συμφωνείς με αυτή την απόφαση της ΕΕ;

Μπορείς να δεις ακόμη