Η επόμενη τηλεόρασή σου θα είναι smart

by K Admin

lg-uf6407-6

 

Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας έφερε πιο λεπτές και ελαφρύτερες τηλεοράσεις, ενώ τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν και οι λεγόμενες «έξυπνες» τηλεοράσεις (Smart TVs). Ωστόσο, τι ακριβώς σημαίνει έξυπνη τηλεόραση; Ο όρος «smart» μπροστά σε κάθε μορφή τεχνολογίας γενικά, σημαίνει ότι η συσκευή συνδέεται στο διαδίκτυο. Σκέψου ότι μέσω του smartphone σου έχεις πρόσβαση στο διαδίκτυο, στο email σου και σε άλλες λειτουργίες που απαιτούν σύνδεση στο διαδίκτυο. Αυτό ακριβώς μπορεί να κάνει και μια τηλεόραση που είναι συνδεδεμένη στο οικιακό δίκτυο, είτε ασύρματα ή ενσύρματα. Πράγμα που σημαίνει επίσης ότι έχει αλλάξει άρδην ο τρόπος που λειτουργούν οι σύγχρονες τηλεοράσεις.

Αν παρακολουθείς στενά τις εξελίξεις στο χώρο της τεχνολογίας, ίσως να έχεις ήδη αποκτήσει μια Smart TV. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι οι συγκεκριμένες τηλεοράσεις απευθύνονται μόνο σε ενθουσιώδεις χρήστες ή σε ανθρώπους που απλά είναι λάτρεις της τεχνολογίας, καθώς προσφέρουν ένα σωρό ευκολίες σε έναν μέσο χρήστη. Επίσης, αποτελούν πλέον μέρος του Internet of Things (IoT) που είναι το επόμενο μεγάλο βήμα στον χώρο της τεχνολογίας και ενσωματώνεται σε ολοένα και σε περισσότερες συσκευές που αφορούν το σπίτι, τις επιχειρήσεις, ακόμα και τον τομέα της υγείας. Ας επικεντρωθούμε, όμως, στις ευκολίες που προσφέρει μια έξυπνη τηλεόραση στο σπίτι και τους λόγους που μάλλον ήρθε η στιγμή να αλλάξεις την παλιά σου τηλεόραση.

 

 

Ο ρόλος της Smart TV στο Internet of Things

Κατά πάσα πιθανότητα, ίσως να μην έχεις αντιληφθεί ακόμα το τι μπορείς – πραγματικά – να κάνεις με μια Smart TV σε ένα «έξυπνο» σπίτι. Για να το θέσουμε ακόμα καλύτερα, «στήσε» ένα έξυπνο σπίτι επενδύοντας αρχικά σε μία έξυπνη τηλεόραση! Γιατί; Οι λόγοι ακολουθούν στη συνέχεια.

 

Αποθήκευση δεδομένων και χρήση ως Media Server

Η βασική ιδέα για κάθε τεχνολογικό προϊόν είναι να γίνουν όλες οι συσκευές εύχρηστες σε κάθε μέσο χρήστη. Να μπορεί δηλαδή να απολαύσει υπηρεσίες και λειτουργίες χωρίς να χρειάζεται να έχει γνώσεις σχετικά με το διαδίκτυο, με τους υπολογιστές κ.λπ. παρά μόνο εγκυκλοπαιδικά. Έτσι, πατώντας ένα πλήκτρο / διακόπτη (ψηφιακό ή φυσικό) μπορείς να αποθηκεύσεις, να παρακολουθήσεις και να streamάρεις περιεχόμενο σε όλες τις οθόνες του σπιτιού. Με μια έξυπνη τηλεόραση στο σαλόνι σου δεν χρειάζεσαι set-top boxes, streaming sticks, πατέντες με καλώδια, εσωτερικές κεραίες και άλλες τέτοιες συνδέσεις, καθώς όλα όσα χρειάζεσαι για να κάνεις streaming είναι ενσωματωμένα στην τηλεόραση εφόσον είναι συνδεδεμένη στο οικιακό σου δίκτυο.

Καταρχάς, οι θύρες USB που φέρει μια smart TV μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη σύνδεση εξωτερικών αποθηκευτικών μονάδων (USB stick για παράδειγμα), οι οποίες χρησιμοποιούνται είτε για προβολή περιεχομένου ή για την αποθήκευση περιεχομένου προς αυτές. Επιπλέον, ορισμένες smart TVs διαθέτουν εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς να αποθηκεύσεις περιεχόμενο (αρχεία πολυμέσων όπως εικόνες, ήχο και βίντεο) στην τηλεόραση σου και να το προβάλεις όποτε εσύ θελήσεις. Επομένως, η τηλεόραση μετατρέπεται άνετα σε έναν οικιακό media player/server για να αποθηκεύσεις εκεί τις αγαπημένες σου εκπομπές, ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και πολλά άλλα.

 

Αλληλεπίδραση με άλλες συσκευές

shutterstock_256451818Σε συνέχεια των παραπάνω, έρχεται η δυνατότητα για αλληλεπίδραση με άλλες συσκευές, όπως smartphones, tablets και άλλες φορητές συσκευές. Μπορείς για παράδειγμα να προβάλεις περιεχόμενο στην τηλεόραση από το smartphone, το tablet ή το laptop είτε χρησιμοποιώντας το οικιακό δίκτυο σου ή μέσω της λειτουργίας Wi-Fi Direct. Στην τελευταία περίπτωση είναι δυνατή η αναπαραγωγή – στην τηλεόραση – περιεχομένου, όπως φωτογραφίες, μουσική, βίντεο που υπάρχουν στη συσκευή χωρίς να απαιτείται ασύρματος δρομολογητής (ή σημείο πρόσβασης) για τη χρήση αυτής της λειτουργίας.

Εξαιρετικό παράδειγμα είναι το Google Cast. Απλά άνοιξε την εφαρμογή Netflix στο τηλέφωνο ή το tablet σου, και στη συνέχεια πατώντας το πλήκτρο cast, ό,τι εμφανίζεται στη φορητή σου συσκευή προβάλλεται άμεσα και στην τηλεόραση. Tόσο απλά! Επειδή οι έξυπνες τηλεοράσεις είναι εξοπλισμένες με Bluetooth ή DLNA, μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις  τη λειτουργικότητα ενός Mobile App για να μοιραστείς φωτογραφίες, μουσική, ταινίες κ.λπ. Επιπλέον, μπορείς να χρησιμοποιήσεις την οθόνη αφής του smartphone ή του tablet σου ως τηλεκοντρόλ -μέσω σχετικών εφαρμογών που διατίθενται τόσο για iOS όσο και για Android.

 

Ένα monitor για όλες τις έξυπνες συσκευές στο σπίτι

Η αλληλεπίδραση, όμως, με μια έξυπνη τηλεόραση δεν περιορίζεται μόνο σε ό,τι έχει να κάνει με την προβολή περιεχομένου από μία φορητή συσκευή, καθώς μπορεί άνετα να λειτουργήσει ως ένα user interface για το IoT. Δηλαδή να μετατραπεί σε ένα ενιαίο σημείο ελέγχου για το έξυπνο σπίτι. Πλέον, το Smart TV line-up μεγάλων εταιρειών, όπως είναι οι Samsung και LG, επικεντρώνεται στο Internet of Things (IoT). Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πλατφόρμα SmartThings της Samsung. Το SmartThings είναι μια ανοιχτή πλατφόρμα που επιτρέπει στους χρήστες να συνδεθούν, να διαχειρίζονται και να ελέγχουν τις έξυπνες συσκευές και υπηρεσίες IoT. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στην τεχνολογία IoT hub που περιλαμβάνει αισθητήρες SmartThings, καθώς και πάνω από 200 συμβατές με την εν λόγω τεχνολογία συσκευές.

 

11Από την άλλη, η LG έχει μετατρέψει το λειτουργικό της σύστημα webOS σε μια πλατφόρμα IoT, ενσωματώνοντάς το σε μια νέα γενιά εύχρηστων
Smart TVs. Φαντάσου λοιπόν να ελέγχεις τα πάντα στο σπίτι χρησιμοποιώντας φωνητικές εντολές, χειρονομίες (gestures) ή μέσω συσκευών όπως το smartphone ή το tablet σου. Ένα ιδανικό σενάριο χρήσης είναι να ρυθμίζεις και να ελέγχεις από την τηλεόραση σου συστήματα ασφάλειας, (αισθητήρες, IP Cameras κ.λπ.), τη θερμοκρασία, ή τα φώτα σε όλο το σπίτι! Σύντομα, θα μπορείς να ελέγχεις ποιος σου χτυπάει το κουδούνι στην εξώπορτα και – αφού πρώτα ελέγξεις ποιος είναι – να του ανοίξεις ενώ…. εσύ θα είσαι αραχτός στον καναπέ σου!

Σκέψου επίσης ότι θα μπορείς να δημιουργείς μέσω της τηλεόρασης σου το τέλειο περιβάλλον home theater, να ρυθμίζεις την ένταση των φώτων ή/και τον ήχο surround. Ναι, με το IoT, το οποίο αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, θα μπορείς να ρυθμίζεις αυτόματα σχεδόν τα πάντα!

 

Εφαρμογές και περιεχόμενο μοναδικής οπτικής ποιότητας

Σε μια έξυπνη τηλεόραση μπορείς να απολαύσεις περιεχόμενο υψηλής ευκρίνειας. Χάρη στις «έξυπνες» λειτουργίες έχεις τη δυνατότητα για περιήγηση στο διαδίκτυο και εγκατάσταση εφαρμογών μοναδικής οπτικής ποιότητας, όπως είναι η δημοφιλής υπηρεσία streaming Netflix.

 

Netflix και Spotify ανάμεσα σε πολλές επιλογές

Με ένα μικρό μηνιαίο πάγιο, μπορείς μέσω του Netflix app να παρακολουθήσεις ταινίες, και εκπομπές σε υψηλή ανάλυση όποτε και όποια στιγμή θέλεις. Ή μέσω του Spotify app μπορείς να χρησιμοποιήσεις την τηλεόραση για να ακούσεις την αγαπημένη σου μουσική. Το πιο ιδανικό είναι να έχεις συνδέσει σε αυτή ηχοσύστημα ή set Home Cinema για ακόμα καλύτερη οπτικοακουστική εμπειρία.

 

Κοινωνική δικτύωση

Η κοινωνική δικτύωση αποκτά – στην κυριολεξία – άλλη διάσταση όταν συνδέεσαι στο Facebook, στο Twitter ή σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τη μεγάλη οθόνη της έξυπνης τηλεόρασης σου αντί από το τηλέφωνο ή το tablet σου. Η ποικιλία εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτουν αυτές οι τηλεοράσεις σου επιτρέπουν να επικοινωνήσεις, να παρακολουθήσεις τη δραστηριότητα των φίλων σου, να μοιραστείς περιεχόμενο και να συμμετέχεις σε διάφορες δραστηριότητες, και όλα αυτά από την άνεση του σαλονιού σου.

 

Επέλεξε 4K UHD Smart TVs για να τα έχεις όλα!

Φαντάσου δε ότι όλες αυτές οι υπηρεσίες και λειτουργίες που προαναφέραμε προσφέρονται και σε ανάλυση 4Κ για απίστευτης ποιότητας εικόνα. Αν σκέφτεσαι να επενδύσεις σε μια έξυπνη τηλεόραση, μία 4K UHD Smart TV αποτελεί εξαιρετική επιλογή. Και δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχείς για το που θα βρεις περιεχόμενο 4K καθώς όσον αφορά το διαδίκτυο υπάρχει το YouTube, μιας και η γνωστή υπηρεσία video share υποστηρίζει επιλογή προβολής σε ανάλυση 4K, ενώ με το αντίστοιχο συνδρομητικό πακέτο του Netflix έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις τις καλύτερες τηλεοπτικές σειρές σε 4K HDR.

lg-uf6407Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τηλεοράσεις 4Κ Ultra HD (ή UHD) προσφέρουν τέσσερις φορές μεγαλύτερη λεπτομέρεια και ποιότητα εικόνας σε σύγκριση με την τεχνολογία 1080p Full HD. Αυτό μεταφράζεται σε 8.000.000 pixels έναντι των 2.000.000 pixels που παρέχουν οι τηλεοράσεις Full HD. Η επιπλέον ανάλυση των εικόνων 4K προσθέτει περισσότερη λεπτομέρεια, βάθος, καλύτερη ανάλυση χρωμάτων, με αποτέλεσμα οι εικόνες να μοιάζουν απίστευτα αληθοφανείς. Η ανάλυση 4K είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε πολύ μεγάλες οθόνες, με το πιο ιδανικό μέγεθος να είναι στις 65 ίντσες ή ακόμη μεγαλύτερο. Το σκέφτεσαι ακόμα;

 

Είναι πραγματικά έξυπνες!

Πολλές από αυτές τις τηλεοράσεις έχουν τη δυνατότητα να αναλύουν τις συνήθειες σου σε επίπεδο θέασης και στη συνέχεια να σου εμφανίζουν προτάσεις με βάση τα ενδιαφέροντα σου. Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα λειτουργία. Έτσι, σε περίπτωση που δεν βρίσκεις κάτι ενδιαφέρον να παρακολουθήσεις, η τηλεόραση σου θα φροντίσει για εσένα. Ακόμα, μπορείς να αξιοποιήσεις τα program guide apps που ενσωματώνουν οι Smart TVs, τα οποία έχουν εξελιχθεί χάρη στις Smart TVs και μπορούν να συγκεντρώσουν τα καθημερινά προγράμματα από την καλωδιακή, δορυφορική, on-demand και άλλους παρόχους περιεχομένου σε ένα βελτιωμένο περιβάλλον χρήστη. Μπορείς επίσης να προβάλεις όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις επιλογές του προγράμματος χάρη στη δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο, όπως είναι το πόσος χρόνος απομένει ακόμα για να ολοκληρωθεί ένα πρόγραμμα (εκπομπή, ταινία κ.λπ.), αν το περιεχόμενο συνιστάται με βάση το ιστορικό προβολής σου κ.ο.κ.

 

Και ναι, οι περισσότερες τηλεοράσεις είναι πλέον «smart»

Όλοι οι παραπάνω λόγοι αποδεικνύουν ότι το να έχεις μια τηλεόραση που συνδέεται στο διαδίκτυο είναι κάτι πολύ σημαντικό στις μέρες μας. Και δεν είναι τυχαίο που οι περισσότερες σύγχρονες τηλεοράσεις, εκτός από πιο λεπτές, πιο ελαφριές, είναι και έξυπνες. Οι έξυπνες λειτουργίες, μάλιστα, συνδυάζονται με υψηλές αναλύσεις και τεράστια πάνελ. Επομένως, ο τρόπος που βλέπουμε τηλεόραση έχει πλέον αλλάξει… προς το καλύτερο φυσικά!

 

Μπορείς να δεις ακόμη