Κάνε την τηλεόρασή σου έξυπνη με Android TV box

 

Παρόλο που οι έξυπνες τηλεοράσεις αποτελούν πλέον κανόνα, τα Android TV boxes εξακολουθούν να γίνονται όλο και πιο δημοφιλή. Φαντάσου έναν κόσμο ταινιών και μουσικής στα «χέρια» σου, όπου μπορείς να επιλέξεις το περιεχόμενο που θέλεις να παρακολουθήσεις ή και να ακούσεις. Αυτές οι συσκευές ωστόσο, προσφέρουν ακόμη περισσότερες δυνατότητες. Μπορείς να περιηγηθείς στο διαδίκτυο, να διαβάσεις τις ειδήσεις, να κάνεις online αγορές, να προβάλεις λογαριασμούς στα social media, να στείλεις emails, να ελέγξεις τις έξυπνες συσκευές στο σπίτι, και πολλές άλλες δυνατότητες. Κι όλα αυτά μέσα από τη μεγάλη οθόνη της τηλεόρασής σου.

Τα Android TV boxes είναι ιδανικές συσκευές για να κάνεις «έξυπνη» την παλιά σου τηλεόραση (ή τη δεύτερη τηλεόραση του σπιτιού ή του εξοχικού). Μπορείς ακόμη και να αναβαθμίσεις την υπάρχουσα smart TV που έχεις στο δωμάτιο ή στο σαλόνι. Αυτό μπορεί να σου προσφέρει περισσότερες επιλογές σε εφαρμογές που ίσως πριν να μην υποστήριζε η συσκευή σου.

Στην αγορά υπάρχουν πολλές επιλογές για κάθε ανάγκη και βαλάντιο. Το μόνο που μένει είναι να βρεις το τέλειο μοντέλο για σένα. Ακολούθησε τα παρακάτω tips και βρες αυτό που θα σε καλύψει.

 

Επεξεργαστική «δύναμη»

Η μνήμη RAM και η επεξεργαστική ισχύς είναι από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά. Σίγουρα θέλεις μια ομαλή εμπειρία Android TV όταν π.χ. περιηγείσαι στη ψηφιακή βιβλιοθήκη ταινιών σου, ή όταν αναζητάς κάτι στο διαδίκτυο. Θα ήταν μεγάλη ταλαιπωρία αν είχες «κολλήματα» όταν το χρησιμοποιείς.

Επίλεξε ένα Android TV box που διαθέτει επεξεργαστή τετραπλού πυρήνα τουλάχιστον 1,5 GHz ή ανώτερο. Φυσικά, όσο ανεβαίνουν οι πυρήνες τόσο πιο ομαλή κι η εμπειρία χρήσης. Ενδεικτικά, το Xiaomi Mi Box S 4K TV είναι μία εξαιρετική budget-επιλογή με τετραπύρηνο επεξεργαστή, όπου η επεξεργαστική ισχύς συνδυάζεται άψογα με μια πληθώρα υπηρεσιών και λειτουργιών που αναβαθμίζουν την οικιακή ψυχαγωγία. Η πρόταση της Xiaomi υποστηρίζει όλα τα σύγχρονα πρότυπα σύνδεσης, διαθέτει τετραπύρηνο επεξεργαστή, ισχυρή GPU και 2GB μνήμη RAM. Εξίσου αξιοσημείωτο είναι πως υποστηρίζει τη νεότερη τεχνολογία 4K HDR και διαθέτει επεξεργαστική ισχύ για αναπαραγωγή video 4Κ έως 60fps.

 

Αποθηκευτικός χώρος

Ο αποθηκευτικός χώρος ενός Android TV box είναι σημαντικός παράγοντας επιλογής. Το λειτουργικό σύστημα είναι εγκατεστημένο στην εσωτερική μνήμη της συσκευής. Οι περισσότερες προτάσεις έρχονται με εσωτερική μνήμη 8GB και το λειτουργικό σύστημα καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του αποθηκευτικού χώρου. Για τον λόγο αυτό σού προτείνουμε να επιλέξεις ένα Android TV box που διαθέτει τουλάχιστον 2GB μνήμης RAM και χώρο αποθήκευσης τουλάχιστον 16GB, όπως το Minix NEO U9-H. Μάλιστα, το συγκεκριμένο μοντέλο είναι εξοπλισμένο με ισχυρό οκταπύρηνο επεξεργαστή, για ομαλή πλοήγηση και ταχύτατη εκκίνηση εφαρμογών.

Επιπλέον, υπάρχουν μοντέλα που υποστηρίζουν επέκταση αποθηκευτικού χώρου μέσω μιας κάρτας microSD. Σε ορισμένες προτάσεις, η εσωτερική μνήμη μπορεί να επεκταθεί έως 64GB ή και παραπάνω. Φυσικά, μπορείς να αξιοποιήσεις κι έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο για να εμφανίσεις περιεχόμενο στην τηλεόρασή σου μέσω του Android TV box.

 

Διαθέσιμες θύρες USB

Ένα Android TV box θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 2 θύρες USB, για χρήση δέκτη Bluetooth και τα περιφερειακά. Επιπλέον, καλό είναι να υποστηρίζει το πρότυπο USB 3.0, λόγω της αποτελεσματικής ταχύτητας που προσφέρει σε σχέση με το πρότυπο USB 2.0.

Συγκεκριμένα, το USB 3.0 διαθέτει μέγιστη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων 5 Gbps, δεκαπλάσια του προκατόχου του USB 2.0, ενώ είναι αυτόματα συμβατό με καλώδια και συσκευές USB 2.0. Ωστόσο, μια θύρα USB 3.0 είναι απαραίτητη για όσους χρησιμοποιούν εξωτερικούς σκληρούς δίσκου που αξιοποιούν το εν λόγω πρότυπο. Ακόμα κι αν χρησιμοποιείς μόνο τα συνηθισμένα περιφερειακά, η επένδυση σε ένα Android TV box με θύρες USB 3.0, είναι μια “future proof” επιλογή.

 

Πρότυπα σύνδεσης και τεχνολογίες εικόνας

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη για τις επιλογές σύνδεσης στην τηλεόραση και τις τεχνολογίες εικόνας ενός Android TV box. Σε ό,τι αφορά στο πρώτο, τα μοντέλα που υποστηρίζουν ανάλυση 4Κ, έρχονται με θύρα HDMI 2.0, απαραίτητο πρότυπο για 4K streaming. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί και το αντίστοιχο καλώδιο. Έπειτα, υπάρχει κι η τεχνολογία Dynamic Refresh Rate Switching (δυναμική εναλλαγή ρυθμού ανανέωσης), που ρυθμίζει αυτόματα τον ρυθμό ανανέωσης μεταξύ της πηγής και της τηλεόρασης παρέχοντας την καλύτερη δυνατή εικόνα.

Πολλά σύγχρονα μοντέλα υποστηρίζουν αποκωδικοποιητή H.265 (HEVC). Υποστηρίζει ανάλυση έως και 8Κ UHD, ενώ συμπιέζει το βίντεο δύο φορές πιο αποτελεσματικά σε σχέση με τον προκάτοχό του Η.264, με αρχεία ίδιας οπτικής ποιότητας, χρησιμοποιώντας περίπου τον μισό αποθηκευτικό χώρο στον δίσκο. Εάν θέλεις να παρακολουθείς Netflix και YouTube, τότε διάλεξε το μοντέλο που μπορεί να υποστηρίξει ροή βίντεο 4K και περιεχόμενο HD.

 

 

Έκδοση λειτουργικού συστήματος

Φρόντισε να επιλέξεις ένα Android TV box με λειτουργικό νεότερο από το Android 5.0 (Lollipop), ώστε να λαμβάνεις τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις. Σου προτείνουμε να εξετάσεις την αγορά μιας συσκευής με Android 6.0 ή νεότερη έκδοση – Αν και δεν θα δυσκολευτείς να επιλέξεις ένα μοντέλο με ενημερωμένη έκδοση, αφού πλέον διατίθενται Android TV boxes με Android 8.0 (Oreo) ή και νεότερη έκδοση.

 

Επιλογές σύνδεσης στο internet

Είναι σημαντικό να ελέγξεις ποιες επιλογές σύνδεσης στο δίκτυο είναι διαθέσιμες για το Android TV box σου. Πολλά μοντέλα υποστηρίζουν τόσο ασύρματη (Wi-Fi), όσο και ενσύρματη (ethernet) σύνδεση. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να έχεις κατά νου είναι ότι το Wi-Fi router πρέπει να υποστηρίζει τουλάχιστον 802.11ac για να έχεις ομαλή αναπαραγωγή βίντεο. Ιδανικά, επίλεξε ένα μοντέλο με υποστήριξη Dual Band WiFi για να εξασφαλίσεις ποιοτικό σήμα και άρα καλύτερη ροή βίντεο.

Όσο για την ενσύρματη σύνδεση, δεν χρειάζεται να ανησυχείς για την ποιότητα του σήματος. Εάν σε προβληματίζει το γεγονός ότι το router δεν βρίσκεται κοντά στη συσκευή σου, μπορείς πάντα να αξιοποιήσεις ένα σετ powerlines. Δύο adapters αρκούν για να δημιουργήσουν γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ τους, επεκτείνοντας έτσι το οικιακό σου δίκτυο. Ιδανικά, μπορείς να επιλέξεις ένα «έτοιμο πακέτο» με Android TV box και Powerline, όπως το Xiaomi Mi Box S 4K TV Media Player & TP-Link Powerline TL-WPA4226KIT AV600 WiFi.

 

Υποστήριξη Bluetooth

Υπάρχουν μοντέλα που δεν υποστηρίζουν συνδεσιμότητα Bluetooth. Η συγκεκριμένη λειτουργία είναι σημαντική για τη μεταφορά αρχείων από το smartphone σου στο TV box σου ή για τη σύνδεση περιφερειακών που υποστηρίζουν Bluetooth. Έτσι, πριν καταλήξεις σε κάποιο μοντέλο, είναι σημαντικό να ελέγξεις αν προσφέρει συνδεσιμότητα Bluetooth.

 

Υποστήριξη Google Play

Καλό είναι να επιλέξεις ένα μοντέλο με υποστήριξη Google Play, ώστε να κατεβάσεις τις αγαπημένες σου εφαρμογές και παιχνίδια απευθείας από την πλατφόρμα της Google. Έτσι, θα γλιτώσεις την ταλαιπωρία της αναζήτησης Google Apps που θα είναι συμβατά με την έκδοση του λειτουργικού σου. Ο τρόπος εγκατάστασης είναι ίδιος με την περίπτωση ενός Android smartphone.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη