Κάνε το επόμενο βήμα στο gaming με έναν βιντεοπροβολέα!

by Zikou Stella

Η ανάλυση 4K, η τεχνολογία HDR και οι υψηλοί ρυθμοί ανανέωσης της εικόνας είναι πλέον «κανόνας» για τα σύγχρονα video games, και υποστηρίζονται από τη συντριπτική πλειονότητα των τηλεοράσεων και των gaming monitors. Όμως, όταν είσαι ενθουσιώδης gamer και θέλεις πάντα το καλύτερο, έρχεται η στιγμή που θέλεις να κάνεις το επόμενο βήμα.

Έχεις αναρωτηθεί τι συμβαίνει όταν συνδέσεις την κονσόλα ή τον υπολογιστή σου σε έναν βιντεοπροβολέα (projector), ή και πώς είναι να απολαμβάνεις τα παιχνίδια σου στις 100 και πλέον ίντσες; Αυτό που κάποτε ήταν μια πολυτέλεια που απολάμβαναν ελάχιστοι, μπορείς πλέον να το βιώσεις και εσύ με τον κατάλληλο βιντεοπροβολέα!

 

 

«Γνωριμία» με τους βιντεοπροβολείς

Μέχρι πρότινος, ο όρος “projector” ήταν συνδεδεμένος με τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για επαγγελματικές ή σπουδαστικές παρουσιάσεις. Σήμερα πια οι βιντεοπροβολείς έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο, που μπορούν με άνεση να συναγωνιστούν τις περισσότερες τηλεοράσεις, εξισορροπώντας ό,τι ενδεχομένως χάνουν από την ευκρίνεια και την καθαρότητα μιας τηλεόρασης, με το εντυπωσιακό μέγεθος της εικόνας που μπορούν να προσφέρουν.

Εκτός από πλούσια κινηματογραφική εμπειρία, με τον κατάλληλο βιντεοπροβολέα μπορείς να απολαύσεις μια εμπειρία gaming χωρίς προηγούμενο. Υπάρχουν οικονομικά μοντέλα που υποστηρίζουν ανάλυση μέχρι 1080p, κάποια άλλα που ανεβάζουν την ανάλυση σε 4K (3840×2160), ενώ συναντάμε μοντέλα με υποστήριξη HDR (για καλύτερη απόδοση των χρωμάτων, των σκιών και των φωτισμών). Θα βρεις μοντέλα με ενσωματωμένο λειτουργικό Android για να απολαμβάνεις τις αγαπημένες σου ταινίες και τηλεοπτικές σειρές ενώ υπάρχουν και βιντεοπροβολείς που έχουν εξελίξει σημαντικά τα ενσωματωμένα ηχεία τους ώστε να μην απαιτείται σύνδεση με κάποιο ηχοσύστημα.

 

 

Διάλεξε τον κατάλληλο βιντεοπροβολέα για gaming

Αν και όλα εξαρτώνται από την κατηγορία τιμής, υπάρχουν ορισμένα σημεία που πρέπει να προσέξεις για να κάνεις τη σωστή επιλογή. Αρχικά, ο βιντεοπροβολέας που θα διαλέξεις πρέπει να έχει οπωσδήποτε θύρα HDMI για να υποδεχτεί το ανάλογο καλώδιο της κονσόλας ή του υπολογιστή σου. Αν μάλιστα η θύρα αυτή είναι τεχνολογίας 2.0 και άνω, τότε θα είναι και “future proof”, που σημαίνει ότι θα είναι σε θέση να υποστηρίξει μελλοντικές αναβαθμίσεις που θα έρθουν στην κονσόλα σου.

Η σημαντικότερη ίσως παράμετρος για την αγορά ενός βιντεοπροβολέα gaming έχει να κάνει με το “lag”, που επί της ουσίας σημαίνει “καθυστέρηση”. Με απλά λόγια, το lag περιγράφει τη χρονική διάρκεια που μεσολαβεί από την ώρα που θα δώσεις μια εντολή στο χειριστήριό σου μέχρι τη στιγμή που θα δεις αυτήν την εντολή να μεταφράζεται στην επιφάνεια προβολής ως μια ενέργεια εντός του παιχνιδιού. Αν η καθυστέρηση αυτή είναι μεγάλη, τότε η εμπειρία σου με το εκάστοτε παιχνίδι δεν θα είναι η επιθυμητή. Θυμήσου λοιπόν να ελέγξεις τον προβολέα που σε ενδιαφέρει για το αν υποστηρίζει gaming, αν έχει ειδική λειτουργία στο μενού του για αυτή τη μορφή ψυχαγωγίας και, αν είναι εφικτό, να ελέγξεις τον αριθμό των “ms” (milliseconds) του lag που δίνει ο κατασκευαστής. Οτιδήποτε άνω των 100ms είναι μη αποδεκτό για gaming με τα 40ms και κάτω να είναι το ιδανικό.

 

 

Τι άλλο πρέπει να προσέξεις για ψυχαγωγία χωρίς όρια

Έχοντας ελέγξει την πιο σημαντική παράμετρο για το gaming, πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψη σου ορισμένα ακόμα στοιχεία, για να αξιοποιήσεις στο έπακρο τον βιντεοπροβολέα σου.

Έτσι, η τεχνολογία της λάμπας ενός προβολέα θα κρίνει τη ζωντάνια των χρωμάτων αλλά και τη φωτεινότητά του. Προτίμησε προβολείς τεχνολογίας 3LCD, που αποδίδουν άριστα το gaming, χωρίς αυτό να σημαίνει πως άλλες τεχνολογίες (DLP, LCD) δεν τα καταφέρουν καλά. Μην ξεχάσεις να ελέγξεις και τη διάρκεια ζωής της λάμπας. Το gaming στον προβολέα δεν είναι σαν τον κινηματογράφο, αφού ίσως διατηρείς τον βιντεοπροβολέα σου ενεργό για πολλές ώρες κάθε μέρα.

Το μέγεθος της συσκευής είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας επιλογής. Αν δεν έχεις τη δυνατότητα να τοποθετήσεις τον βιντεοπροβολέα σου κάπου μόνιμα, τότε το μικρό μέγεθος και το μικρό βάρος του θα σε βοηθήσουν να τον μετακινείς συχνά, να τον τοποθετείς όπου σε εξυπηρετεί καλύτερα και να τον αποθηκεύεις εύκολα και γρήγορα.

 

 

Εκπληκτική εμπειρία gaming στις 100 ίντσες

Τώρα μπορείς να βρεις projectors με διαστάσεις οθόνης ακόμα και πάνω από 100 ίντσες, για να απολαμβάνεις την απόλυτη εμπειρία. Αν και ένας απλός, λευκός, καθαρός τοίχος πολλές φορές είναι περισσότερο από αρκετός για να προβάλεις την εικόνα του προβολέα σου, ένα ειδικό πανί, είτε απλό, που τυλίγεται χειροκίνητα είτε ηλεκτρικό, που μπορείς να το ελέγξεις με κάποιο τηλεχειριστήριο, είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να αντανακλά άριστα το φως του βιντεοπροβολέα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη βέλτιστη δυνατή εικόνα.

Για να επιλέξεις τον κατάλληλο projector, καθόρισε το μέγεθος του δωματίου όπου θα χρησιμοποιηθεί. Σημαντική επίσης είναι και η θέση της συσκευής και η μέγιστη απόσταση από την οθόνη.

Για μικρά έως μεσαία σπίτια, η απόσταση από τον projector στην οθόνη κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 1,5 και 2,5 μέτρων και ένας projector μικρής απόστασης μπορεί να προβάλει οθόνες 65 ιντσών σε μικρούς χώρους. Για μεγαλύτερους χώρους, υπάρχουν μοντέλα που μπορούν να προβάλουν μια οθόνη 100 ιντσών και με ανάλυση 4Κ από απόσταση μεταξύ 2,5 και 4 μέτρων, για εξαιρετική εμπειρία προβολής.

Τώρα μπορείς να ξεκινήσεις το μαγικό σου ταξίδι στη μεγάλη εικόνα και να βιώσεις το gaming όπως ποτέ άλλοτε. Απόλαυσε εμπειρίες gaming, μόνος ή με παρέα, σε 100 και πλέον ίντσες, και απογείωσε την ψυχαγωγία σου!

Μπορείς να δεις ακόμη