Κάνε το σπίτι σου «έξυπνο» και εξοικονόμησε χρήματα

Η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί ένα όλο και πιο σημαντικό ζήτημα στη σημερινή εποχή. Αν και είναι προφανές ότι ο απλούστερος τρόπος εξοικονόμησης είναι απλώς η λογική χρήση των συσκευών που έχουμε στο σπίτι. Για παράδειγμα να μην αφήνουμε άσκοπα τα φώτα ανοιχτά. Στην πράξη όμως μπορεί να είναι πιο δύσκολο να πετύχει κανείς εξοικονόμηση ενέργειας. Οι σύγχρονες οικιακές συσκευές υψηλής ενεργειακής κλάσης, σε συνδυασμό με τα έξυπνα οικιακά συστήματα, όπως το ολοκληρωμένο σύστημα αυτοματισμού Somfy Tahoma, βοηθούν στην εξοικονόμηση ενέργειας επιτρέποντας στον χρήστη να παρακολουθεί και να ελέγχει την κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι με εντελώς νέους τρόπους.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Φράουνχοφερ, ο έξυπνος έλεγχος του σπιτιού προσφέρει οικονομία έως και 40% του κόστους θέρμανσης. Αυτό είναι σίγουρα ένα ιδανικό σενάριο. Εξάλλου, το κόστος θέρμανσης, για παράδειγμα, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Επομένως πολλοί κατασκευαστές αναφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι 30% ετησίως, που είναι απόλυτα ρεαλιστικό και εφικτό. Το πρώτο βήμα για ένα πιο ενεργειακά αποδοτικό έξυπνο σπίτι, είναι η σωστή μόνωση των κουφωμάτων ώστε να μην υπάρχουν «απώλειες» κατά τη θέρμανση ή ψύξη του χώρου. Η καλή στεγανοποίηση των παραθύρων και πορτών μπορεί πραγματικά να έχει μεγάλο αντίκτυπο στα ενεργειακά έξοδα. Η χρήση έξυπνων οικιακών συστημάτων θα κάνει τη διαφορά. Βέβαια, όπως θα δούμε παρακάτω, η τεχνολογία smart home δεν περιορίζεται μόνο στη θέρμανση και ψύξη μιας οικίας.

 

Με ποιους τρόπους μπορείς να ελέγξεις την κατανάλωση ενέργειας

Με έξυπνες πρίζες

Το πιο απλό πράγμα που μπορείς να κάνεις για να ελέγξεις την κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι, είναι να εξοπλίσεις τον χώρο με έξυπνες πρίζες. Μία έξυπνη πρίζα “επικοινωνεί” μέσω ίντερνετ με το smartphone σου, ώστε να μπορείς να το χρησιμοποιείς σαν τηλεχειριστήριο, για να ελέγχεις από οπουδήποτε κι αν βρίσκεσαι την ηλεκτρική ή ηλεκτρονική συσκευή που έχεις συνδέσει. Από το smartphone σου θα μπορείς επίσης να δημιουργήσεις ένα χρονοδιάγραμμα και να καθορίσεις κάποια συγκεκριμένη ώρα μέσα στη μέρα που η συσκευή σου θα ενεργοποιείται ή απενεργοποιείται. Οι δυνατότητες αυτές θα σε βοηθήσουν να μειώσεις τους λογαριασμούς ρεύματος και παράλληλα να προσαρμόσεις πολύ καλύτερα τη λειτουργία της στην καθημερινότητά σου.

Μάλιστα, επειδή μια έξυπνη πρίζα μπορεί να μετρά πόσο ρεύμα “καίει” η συνδεδεμένη συσκευή, εμφανίζοντας τη μέτρηση στην εφαρμογή στο smartphone σου, είναι το πιο εύχρηστο εργαλείο για να ελέγξεις την ενεργειακή “συμπεριφορά” του ηλεκτρικού σου εξοπλισμού και να βρεις τρόπους για τον χρησιμοποιείς πιο αποδοτικά.

Για παράδειγμα, είσαι στη δουλειά και αναρωτιέσαι μήπως ξέχασες αναμμένο το φωτιστικό, φεύγοντας από το σπίτι; Αν παίρνει ρεύμα μέσω μίας έξυπνης πρίζας, τότε δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς. Απλώς άνοιξε την εφαρμογή στη συσκευή σου και έλεγξε αν τα έχεις όλα απενεργοποιήσει ή όχι. Στη δεύτερη περίπτωση, μπορείς να το απενεργοποιήσεις με το πάτημα του αντίστοιχου κουμπιού.

Όπως είναι φυσικό, η συγκεκριμένη δυνατότητα σημαίνει πως θα εξαφανίσεις τις κιλοβατώρες που καταναλώνεις άσκοπα. Σημαίνει επίσης ότι θα έχεις ήσυχο το κεφάλι σου πως δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί το παραμικρό ατύχημα στο σπίτι, από κάποια συσκευή που ξέχασες “αναμμένη”. Γι’ αυτό, για πολλούς χρήστες η έξυπνη πρίζα έχει γίνει απαραίτητο αξεσουάρ στο σιδέρωμα των ρούχων, συνδέοντάς την πάντοτε με το ηλεκτρικό σίδερο.

Επιπλέον, με μία έξυπνη πρίζα μπορείς να ελέγξεις τον ηλεκτρικό σου εξοπλισμό και να διαπιστώσεις αν υπάρχουν συσκευές (και ποιες) σε κατάσταση αναμονής (stand by) που καταναλώνουν άσκοπα κιλοβατώρες. Για τον έλεγχο μίας συσκευής, σύνδεσέ τη στην πρίζα, ρύθμισέ την σε κατάσταση stand by, και άφησε την mobile app της πρίζας στο κινητό σου να μετρήσει την ενέργεια που καταναλώνεται.

 

Έξυπνος φωτισμός

Ο «έξυπνος» φωτισμός θεωρείται από πολλούς το πιο απλό βήμα για να κάνεις «έξυπνο» το σπίτι σου. Ένας σημαντικός λόγος είναι το κόστος, καθώς πρόκειται για προϊόντα με αρκετά προσιτή τιμή, συγκριτικά με τις περισσότερες υπόλοιπες «έξυπνες» συσκευές. Εξοπλίζοντας το σπίτι σου με «έξυπνες» λάμπες LED. Τότε, χρησιμοποιώντας το smartphone και το οικιακό ασύρματο δίκτυο Wi-Fi, θα μπορείς να ελέγχεις από το κινητό σου κάθε «έξυπνη» λάμπα που έχεις εγκαταστήσει, και μάλιστα, όχι μόνο όταν είσαι στο σπίτι, αλλά κι όταν βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά. Επίσης, εγκαθίστανται πολύ εύκολα, αφού το μόνο που χρειάζεται είναι να τοποθετηθούν στο ντουί του φωτιστικού, στη θέση της συμβατικής λάμπας.

Εκτός από τις άπειρες ευκολίες που προσφέρουν ως προς την καθημερινή σου διαβίωση στο σπίτι, αφού θα έχεις περισσότερες επιλογές ρύθμισης του οικιακού φωτισμού, με τις «έξυπνες» λάμπες πετυχαίνεις μεγάλη εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος. Αν για παράδειγμα έχεις ξαπλώσει και δεν θυμάσαι αν έχεις κλείσει το φως του σαλονιού δεν χρειάζεται να σηκωθείς για το ελέγξεις. Μπορείς να το δεις από το smartphone σου, αφού από οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού μπορείς να παρακολουθήσεις και να ρυθμίσεις οποιαδήποτε «έξυπνη» λάμπα. Έτσι, δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσεις μία λάμπα «αναμμένη» άσκοπα.

Ο απομακρυσμένος έλεγχος όμως δεν περιορίζεται στα όρια του σπιτιού, καθώς θα μπορείς να παρακολουθείς τις λάμπες και να σβήνεις όσες έχουν μείνει κατά λάθος σε λειτουργία, ακόμη κι αν βρίσκεσαι χιλιόμετρα μακριά, όπως π.χ. στο εξοχικό ή σε ταξίδι.

 

Έξυπνοι θερμοστάτες

Μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές «έξυπνων» οικιακών συστημάτων είναι η έξυπνη θέρμανση, καθώς πρόκειται για μία πρακτική, οικονομικά προσιτή και εύκολη λύση. Ένας έξυπνος θερμοστάτης, συνδέεται στο οικιακό σου ασύρματο δίκτυο Wi-Fi και σού επιτρέπει να ελέγξεις τη θέρμανση του σπιτιού μέσω smartphone app. Ενδεικτικά, με μία πρόταση όπως ο έξυπνος θερμοστάτης wifi της Somfy, τα οφέλη είναι πάρα πολλά σε σχέση με τους συμβατικούς επιτοίχιους θερμοστάτες. Είναι συμβατός με μια πληθώρα θερμαντικών συστημάτων (κλιματιστικά, θερμαντικά πάνελ, θερμοπομποί κ.ά.). Έτσι μπορείς να ρυθμίσεις τη θέρμανση του σπιτιού από όπου κι αν βρίσκεσαι.

Για παράδειγμα, μπορείς να ενεργοποιήσεις τη θέρμανση όταν ακόμα βρίσκεσαι στη δουλειά για να ζεσταθεί το σπίτι. Μέσω του σχετικού smartphone app για iOS και Android μπορείς να ενημερώνεσαι και να μελετάς την κατανάλωση ενέργειας προβάλλοντας το ιστορικό της θερμοκρασίας, ενώ μπορείς να προσαρμόσεις τη θέρμανση ανάλογα με τις δραστηριότητές σου. Με αυτό τον τρόπο θα έχεις πάντα ιδανική θερμοκρασία στο σπίτι χωρίς να σπαταλάς επιπλέον ενέργεια, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα μειωμένους λογαριασμούς και ως εκ τούτου, εξοικονόμηση χρημάτων.

 

Συνδεδεμένες συσκευές ψύξης και θέρμανσης

Εκτός από τους έξυπνους θερμοστάτες, τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται όλο και περισσότερες συσκευές θέρμανσης και ψύξης. Έξυπνα κλιματιστικά, συνδεδεμένοι αφυγραντήρες, θερμοπομποί και άλλες αντίστοιχες λύσεις θέρμανσης και ψύξης σου επιτρέπουν έλεγχο και ρυθμίσεις εξ αποστάσεως. Είτε απολαμβάνεις την άνεση του σαλονιού σου, είτε βρίσκεσαι χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι σου. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να παρακολουθείς τις συνθήκες που επικρατούν στον χώρο σου. Έτσι, είσαι σε θέση να προσαρμόσεις τη λειτουργία κάθε συσκευής.

Για παράδειγμα, θα μπορείς να προγραμματίσεις το έξυπνο κλιματιστικό σου ή τον θερμοπομπό σου να ενεργοποιείται στην περίπτωση που η θερμοκρασία πέσει κάτω από μία συγκεκριμένη τιμή (π.χ. 14 βαθμούς Κελσίου). Η συσκευή θα ανεβάζει αυτόματα τη θερμοκρασία στην τιμή που επιθυμείς. Σε συνδυασμό με τη ρύθμιση χρονοπρογραμμάτων, όχι μόνο πετυχαίνεις ιδανικές συνθήκες διαβίωσης στο σπίτι, αλλά εξοικονομείς και χρήματα. Δεδομένου ότι με αυτό τον τρόπο, οι συσκευές σου θα λειτουργούν όσο χρειάζεται, χωρίς να καταναλώνουν άσκοπα ενέργεια.

Μάλιστα, στην περίπτωση του κλιματιστικού, ακόμα κι αν η συσκευή που διαθέτεις δεν είναι εξοπλισμένη με τις καινοτομίες που ενσωματώνει ένα σύγχρονο συνδεδεμένο κλιματιστικό, μπορείς να το κάνεις «έξυπνο» συνδέοντας πάνω του μια συσκευή όπως το Sky Single Kit Smart Control της Sensibo, το οποίο θα κάνει το κλιματιστικό σου «έξυπνο», αναλαμβάνοντας την επικοινωνία του μέσω Internet με το smartphone ή το tablet σου.

 

Έξυπνοι θερμοσίφωνες

Η ανάγκη για ακόμα περισσότερη εξοικονόμηση ενέργειας, οδήγησε πολλούς κατασκευαστές θερμοσίφωνων και οικιακών θερμαντικών συσκευών να προσφέρουν έξυπνες λύσεις που μπορούν να καλύψουν τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου νοικοκυριού για ζεστό νερό, χωρίς περιττές σπατάλες. Για παράδειγμα, όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης ηλιακού θερμοσίφωνα, η καλύτερη εναλλακτική λύση είναι η τοποθέτηση ενός «έξυπνου» ηλεκτρικού θερμοσίφωνα, όπως οι θερμοσίφωνες Tesy Modeco Cloud με Wi-Fi. Χειρίζονται και παρακολουθούνται εύκολα, από κάθε ένα σημείο του κόσμου, μέσω της φορητής εφαρμογής tesyCloud ή μέσω του περιηγητή ιστού, και εξοικονομούν έως 20% των εξόδων για ηλεκτρική ενέργεια και ζεστό νερό για όλη την οικογένεια. Μάλιστα, οι θερμοσίφωνες Tesy Modeco Cloud έρχονται με δυνατότητα αυτό-εκπαίδευσης και έξυπνο αυτόματο χειρισμό, καθώς και ειδική λειτουργία για ακόμα μεγαλύτερη άνεση και εξοικονόμηση.

 

Το «έξυπνο» σπίτι είναι πλέον ανάγκη, όχι πολυτέλεια

Οι δυνατότητες με τις σύγχρονες τεχνολογίες “smart home” είναι απεριόριστες. Είναι εύκολο να το αντιληφθεί αυτό κανείς από το γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν έχει γίνει αναφορά στις καινοτομίες που «κρύβουν» οι υπόλοιπες οικιακές συσκευές. Πλυντήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων, συνδεδεμένοι φούρνοι, εστίες, κουζίνες και ψυγεία. Οι συσκευές αυτές συμβάλουν στη συνολικά καλύτερη ενεργειακή απόδοση ενός νοικοκυριού. Κάνουν τη ζωή σου καλύτερη, με λιγότερο άγχος. Παράλληλα εξοικονομούν και χρόνο στην καθημερινότητα σου για να κάνεις πράγματα που αγαπάς και σε ευχαριστούν.

 

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη