Κάνε το σπίτι σου πιο ασφαλές για τα παιδιά

Το “childproofing” είναι ένας γνωστός όρος στο εξωτερικό εδώ και πολλά χρόνια. Πρακτικά, αφορά στις μετατροπές που γίνονται σε ένα σπίτι για να αποφευχθούν τυχόν τραυματισμοί των παιδιών. Τώρα, αυτός ο όρος έχει περάσει και σε μια μεγάλη ποικιλία οικιακών συσκευών, που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Πολλές εταιρείες οικιακού εξοπλισμού ενσωματώνουν στις συσκευές τους τα απαραίτητα χαρακτηριστικά προστασίας για παιδιά. Ας δούμε, παρακάτω, ποια είναι αυτά.

 

Θερμαντικά σώματα

Η προστασία από πτώσεις είναι ένα από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά ασφαλείας που διαθέτουν τα περισσότερα θερμαντικά σώματα, όπως σόμπες χαλαζία, καλοριφέρ, θερμοπομποί και αερόθερμα. Αυτές οι συσκευές διαθέτουν ειδικό κύκλωμα προστασίας, το οποίο είναι σχεδιασμένο για να απενεργοποιεί το σώμα μόλις κουνηθεί ή πέσει, προστατεύοντας έτσι εσένα και τον χώρο σου από ενδεχόμενη πυρκαγιά. Αυτό δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας για τους γονείς με μικρά παιδιά ή και όσους έχουν κατοικίδια. Εξ’ ίσου σημαντικό είναι ότι σε πολλά μοντέλα θερμοπομπών και καλοριφέρ Mica, το περίβλημα του θερμοστάτη και τα εξαρτήματα είναι κατασκευασμένα από επιβραδυντικό υλικό κατά της φωτιάς.

Τα μικρά παιδιά είναι από τη φύση τους γεμάτα περιέργεια και δεν έχουν ανεπτυγμένη την αίσθηση του κινδύνου. Γι’ αυτό υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να βάλουν το χέρι τους στην επιφάνεια ενός θερμαντικού σώματος. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή των σύγχρονων θερμοπομπών εξασφαλίζουν την πλήρη ασφάλειά τους. Για παράδειγμα, πολλά μοντέλα έχουν «συμπαγή» σχεδιασμό, χωρίς γραμμικά στόμια ή κενά, που δεν επιτρέπουν στα παιδιά να βάζουν τα δάκτυλά τους εντός του σώματος, να ρίχνουν διάφορα αντικείμενα ή υγρά εντός του χώρου των αντιστάσεων, εξασφαλίζοντας πλήρη ασφάλεια και προστασία.

Επιπλέον, τα περισσότερα θερμαντικά σώματα διαθέτουν θερμική ασφάλεια για την αποφυγή υπερθέρμανσης και βραχυκυκλώματος ενώ η κατασκευή του σώματος είναι τέτοια που εξασφαλίζει χαμηλή θερμοκρασία στη μεταλλική εσωτερική του επιφάνεια, ακόμα κι όταν το σώμα εργάζεται αποδοτικά για τη θέρμανση του χώρου. Έτσι, η θερμοκρασία του σώματος είναι ανεκτή ακόμα και στο άγγιγμα του παιδικού χεριού.

Για το μπάνιο, οι συσκευές θέρμανσης θα πρέπει να φέρουν τον αντίστοιχο δείκτη προστασίας (IP24) ώστε η λειτουργία τους να ενδείκνυνται κάτω από συνθήκες υγρασίας και υδρατμών. Οι συσκευές αυτές πρέπει να τοποθετούνται μακριά από πιθανές πτώσεις υδάτων και καλό θα είναι να κλείνουν λίγο πριν την χρήση των χώρων αφού έχουν ζεσταθεί με κλειστή την πόρτα για μερικά λεπτά.

 

 

Συσκευές κουζίνας

Στα περισσότερα σπίτια, η κουζίνα είναι ο πιο πολυσύχναστος χώρος. Ωστόσο κρύβει πολλούς κινδύνους. Κατά την αγορά νέων συσκευών κουζίνας, αναζήτησε μοντέλα με διακόπτες και κουμπιά χειρισμού που είναι απρόσιτα για ένα μικρό παιδί. Συσκευές που έχουν περίοπτη θέση στον χώρο της κουζίνας, όπως φούρνοι, εστίες, ψυγεία, πλυντήρια πιάτων, ή κουζινομηχανές, θα πρέπει να διαθέτουν παιδικό κλείδωμα. Το παιδικό κλείδωμα αποτρέπει την ακούσια ενεργοποίηση της συσκευής. Έτσι, ενεργοποιώντας αυτή τη ρύθμιση, όλοι οι διακόπτες ή κουμπιά «κλειδώνουν», ώστε η συσκευή να μην αντιδρά σε καμία ρύθμιση.

Επίσης, όλοι οι σύγχρονοι φούρνοι έρχονται με τεχνολογίες που εξασφαλίζουν άριστη θερμική μόνωση. Για παράδειγμα, πολλά μοντέλα διαθέτουν εσωτερική επιφάνεια πόρτας κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από κρύσταλλο. Έτσι, ακόμα και κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, η εξωτερική επιφάνεια της πόρτας παραμένει κρύα στην αφή και αποφεύγονται πιθανά σοβαρά εγκαύματα. Επίσης, ορισμένες εστίες και ηλεκτρικές κουζίνες διαθέτουν σύστημα αυτόματης απενεργοποίησης συσκευής σε περίπτωση που ξεχαστεί σε λειτουργία.

Σε πολλά ψυγεία και ψυγειοκαταψύκτες, θα εκτιμήσεις ιδιαίτερα το σύστημα συναγερμού πόρτας (door alarm). Όχι μόνο γιατί αποτρέπει το ενδεχόμενο να μείνει η πόρτα για ώρα ανοιχτή και να «χαλάσουν» τα τρόφιμα, αλλά γιατί θα λάβεις έγκαιρα ειδοποίηση σε περίπτωση που το παιδί έχει την περιέργεια να δει τι υπάρχει μέσα στο ψυγείο. Μάλιστα, εάν πρόκειται για ένα έξυπνο ψυγείο με συνδεσιμότητα Wi-Fi, θα λάβεις έγκαιρα ειδοποίηση στο κινητό σου, ακόμα κι αν βρίσκεσαι εκτός σπιτιού.

 

 

 

Επίβλεψη με τη βοήθεια της τεχνολογίας

Baby monitors

Τα baby monitors, γνωστά και ως συσκευές παρακολούθησης μωρού, είναι μια εξαιρετική λύση για τους γονείς που θέλουν να παρακολουθήσουν το βρέφος που βρίσκεται στην κούνια ή στο παιδικό κρεβάτι, χωρίς να χρειάζεται να βρίσκονται όλη την ώρα στο δωμάτιο. Οι συσκευές παρακολούθησης προσφέρουν ασφάλεια και σιγουριά. Ειδικά για τους πολυάσχολους γονείς και τις οικογένειες με μεγαλύτερα σπίτια, αυτές οι συσκευές ίσως να είναι μονόδρομος για απομακρυσμένη παρακολούθηση. Είναι χρήσιμες όταν π.χ. πρέπει να ετοιμάσεις το δείπνο, ή αν θέλεις να ασχοληθείς με κάποια άλλη δουλειά, όσο το μωρό κοιμάται.

Εκτός από ψηφιακή εικόνα του δωματίου, οι συσκευές μεταδίδουν και ήχο για να ενημερώνεσαι ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει στο δωμάτιο. Μάλιστα, η πιο σημαντική προσθήκη στα τελευταία γενιάς baby monitors είναι τα smartphone apps για τους γονείς, τα οποία τους δίνουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν το παιδί από όπου κι αν βρίσκονται. Η τεχνολογία Wi-Fi επιτρέπει τον έλεγχο εξ αποστάσεως μέσω smartphone ή tablet. Αυτή η δυνατότητα μπορεί επίσης να εξαλείψει την ανάγκη για την αγορά ξεχωριστού δέκτη.

Αισθητήρες και ανιχνευτές

Η συνεχής επίβλεψη των παιδιών σε συνδυασμό με ορισμένες απλές κινήσεις πρόληψης, μπορούν να περιορίσουν σημαντικά τα ατυχήματα μέσα στο σπίτι.

Στο κομμάτι της επίβλεψης, θα εκτιμήσεις ιδιαίτερα τη βοήθεια που μπορούν να σου προσφέρουν οι έξυπνοι αισθητήρες και ανιχνευτές. Πέρα από το ότι σε βοηθούν να προστατέψεις τους αγαπημένους σου και την περιουσία σου από επίδοξους εισβολείς, μπορούν να συμβάλουν και στη πρόληψη παιδικών ατυχημάτων.

Τώρα μπορείς να λαμβάνεις προειδοποιήσεις στο κινητό για οτιδήποτε μπορεί να συμβαίνει στο σπίτι και να λάβεις άμεσα τα μέτρα σου. Η διαχείριση κι ο έλεγχος στους έξυπνους αισθητήρες και ανιχνευτές γίνεται απομακρυσμένα μέσω ενός smartphone ή tablet με σύνδεση Wi-Fi (ή Bluetooth), ανοίγοντας έτσι ένα ευρύτερο φάσμα δυνατοτήτων επικοινωνίας και πρόληψης.

Για παράδειγμα, τα παιδιά αρέσκονται να παίζουν με τις πόρτες και τα παράθυρα, μόνο και μόνο για να ακούνε τον θόρυβο που κάνουν όταν κλείνουν. Αυτό είναι η αιτία για ένα από τα πιο κοινά οικιακά ατυχήματα. Οι αντικραδασμικοί ανιχνευτές ανοίγματος τοποθετούνται σε πόρτα ή παράθυρο και είναι σχεδιασμένοι για να ανιχνεύουν οποιοδήποτε άνοιγμα. Ορισμένες προτάσεις μπορούν επίσης να ανιχνεύσουν ακόμα και τους κραδασμούς στην πόρτα ή στο παράθυρο, δηλαδή πριν το παιδί καταφέρει να τα ανοίξει. Στη συνέχεια, ενεργοποιούν το συναγερμό ή και στέλνουν ειδοποίηση στο κινητό σου. Πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό, ειδικά όταν υπάρχει στο παιδικό δωμάτιο παράθυρο ή μπαλκονόπορτα.

Οι έξυπνοι ανιχνευτές καπνού αποτελούν πλέον βασικό «συστατικό» του σύγχρονου οικιακού αυτοματισμού. Όπως και με άλλες έξυπνες συσκευές, οι σύγχρονοι ανιχνευτές καπνού έχουν τη δυνατότητα να συνδέονται στο διαδίκτυο, να επικοινωνούν με άλλες συσκευές στο σπίτι, αλλά και να λαμβάνουν / αποστέλλουν πληροφορίες.

Ένας αισθητήρας καπνού μπορεί να εντοπίσει την ύπαρξη φωτιάς στο σπίτι παρέχοντας έγκαιρη απομακρυσμένη ειδοποίηση μέσω mobile app. Για ακόμα μεγαλύτερη πρόληψη, μπορείς να τοποθετήσεις έναν ή περισσότερους ανιχνευτές καπνού στο διάδρομο κοντά στο παιδικό δωμάτιο. Επίσης, φρόντισε να τους ελέγχεις μία φορά το μήνα και να αλλάζεις τις μπαταρίες τους μία φορά τον χρόνο.

 

Μπορείς να δεις ακόμη