Καθάρισε εύκολα και γρήγορα τη βεράντα και τον κήπο με ένα πλυστικό μηχάνημα

Την άνοιξη είναι η κατάλληλη περίοδος για να περιποιηθείς τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού σου, ώστε και φέτος να προσφέρουν πολύτιμες στιγμές χαλάρωσης σε εσένα και τους δικούς σου. Το πρώτο βήμα βέβαια είναι ένα καλό καθάρισμα, μια δουλειά «κομμένη και ραμμένη» για ένα πλυστικό μηχάνημα, με το οποίο θα απομακρύνεις κάθε ίχνος που άφησε ο χειμώνας, σε ελάχιστο χρόνο και με ελάχιστο κόπο.

Όπως η ηλεκτρική σκούπα είναι το απόλυτο εργαλείο για τη φροντίδα των εσωτερικών χώρων του σπιτιού, έτσι και το πλυστικό αποτελεί τον ιδανικό «σύμμαχο» για τον καθαρισμό κάθε εξωτερικής επιφάνειας. Κι αυτό γιατί εκτοξεύει το νερό με πολύ υψηλή πίεση, έως και 25 φορές μεγαλύτερη από το κλασικό λάστιχο κήπου. Έτσι, αφαιρεί «επίμονα» στρώματα ρύπων χωρίς το παραμικρό τρίψιμο, αλλά και «σαρώνει» μεγάλες επιφάνειες στον μισό χρόνο.

Ας δούμε όμως πώς μπορείς να αξιοποιήσεις αυτό το πλεονέκτημα όσο το δυνατόν καλύτερα, στις διάφορες εξωτερικές εργασίες καθαρισμού.

 

Βεράντες – Μπαλκόνια

Φρόντισε να απομακρύνεις πρώτα από τον χώρο τα έπιπλα κήπου ή τις γλάστρες, για να εξασφαλίσεις πως δεν θα λερωθούν από τις πιτσιλιές. Ξεκίνα το πλύσιμο από το πιο απομακρυσμένο σημείο από το σιφόνι και συνέχισε προς την κατεύθυνσή του, ώστε τα νερά να κινούνται προς την υδρορροή.

Άρχισε το πλύσιμο κρατώντας την κάννη σε σχετικά μεγάλη απόσταση από το μωσαϊκό ή τα πλακάκια (τουλάχιστον 30 εκατοστά) και πλησίασέ την προοδευτικά πιο κοντά σε κάποιο σημείο, αν τυχόν εντοπίσεις σε αυτό κάποια βρωμιά που δεν φεύγει εύκολα. Με αυτό τον τρόπο, θα εξασφαλίσεις πως δεν θα φθείρεις την επιφάνεια που πλένεις (π.χ. τους αρμούς στα πλακάκια), αλλά και ότι δεν θα καταβρέξεις τον χώρο γύρω σου. Έτσι, για παράδειγμα, θα αποφύγεις να λερώσεις τους τοίχους. Αντί για την απόσταση της κάννης από την πλενόμενη επιφάνεια, στα περισσότερα μηχανήματα μπορείς να ελέγξεις την «ένταση» της πλύσης, ρυθμίζοντας απευθείας την πίεση του νερού.

Ειδικά στις βεράντες και τα μπαλκόνια, θα σου λύσει τα χέρια το εξάρτημα πλυσίματος μεγάλων επιφανειών. Το εξάρτημα αυτό περιέχει ένα ή περισσότερα περιστρεφόμενα μπεκ, τα οποία βρίσκονται μέσα σε ένα πλαστικό κάλυμμα, ώστε να μην εκτοξεύονται πιτσιλιές. Έτσι, εξασφαλίζει πως δεν θα λερωθεί ο περιβάλλων χώρος, ενώ παράλληλα η επιφάνεια θα πλυθεί πολύ πιο γρήγορα, απ’ ό,τι αν χρησιμοποιούσες την κάννη.

 

Πλακόστρωτα

Η διαδικασία είναι παρόμοια με το πλύσιμο της βεράντας ή της αυλής. Η διαφορά είναι ότι ενδεχομένως θα πρέπει να αντιμετωπίσεις πιο «επίμονους» ρύπους. Δεν είναι απίθανο να έχουν φυτρώσει ζιζάνια στους αρμούς ή να έχουν αναπτυχθεί βρύα πάνω στις πλάκες, σχηματίζοντας μάλιστα ένα παχύ στρώμα. Για τέτοιες απαιτητικές εργασίες καθαρισμού, όλα τα πλυστικά διαθέτουν ειδικά τούρμπο μπεκ, δηλαδή ακροφύσια που εκτοξεύουν νερό σε μορφή περιστροφικού πίδακα, ο οποίος εισχωρεί σε όλο το ανάγλυφο της επιφάνειας που πλένεται. Επομένως, χρησιμοποιώντας ένα τέτοιο ακροφύσιο, και με την κάννη σε μικρή απόσταση (20-30 εκατοστών), θα χρειαστεί να «σαρώσεις» αργά όλο το πλακόστρωτο.

 

Ξύλινα δάπεδα εξωτερικού χώρου

Επειδή τα ξύλινα δάπεδα είναι αρκετά ευαίσθητα, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην «ένταση» του πλυσίματος, ώστε να μην προκαλέσεις φθορές. Επομένως, θα πρέπει να κρατάς σε ασφαλή απόσταση την κάννη από το δάπεδο, αλλά και να επιλέγεις μια χαμηλή ρύθμιση για την πίεση του νερού.

Και σε αυτή την περίπτωση, το εξάρτημα πλυσίματος μεγάλων επιφανειών μπορεί να σου γλιτώσει κόπο και χρόνο. Μόνη προϋπόθεση να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ξύλινα δάπεδα, κάτι που θα διασφαλίσεις ελέγχοντας τις οδηγίες χρήσης. Ακόμη καλύτερα, αρκετοί κατασκευαστές αυτών των εξαρτημάτων έχουν προσθέσει έναν διακόπτη ρύθμιση της πίεσης, ώστε να μπορείς να προσαρμόσεις την «ένταση» του πλυσίματος στην αντοχή της επιφάνειας που κάθε φορά καθαρίζεις.

 

Έπιπλα κήπου

Το πλυστικό μηχάνημα «ταιριάζει γάντι» στον καθαρισμό και των επίπλων κήπου. Έτσι, στο «άψε σβήσε» μπορείς να απομακρύνεις και τον παραμικρό ρύπο που έχουν… μαγνητίσει τα έπιπλα μέσα στον χειμώνα. Και πάλι θα πρέπει πρώτα να τοποθετήσεις τα έπιπλα σε αρκετή απόσταση από άλλα αντικείμενα και τοίχους, για να μην λερωθούν. Στη συνέχεια, αφαίρεσε τυχόν μαξιλάρια ή υφάσματα, και ξεκίνα το πλύσιμο με σχετικά χαμηλή πίεση νερού. Αν το μηχάνημά σου «έρχεται» με μία βούρτσα, τότε με τη βοήθειά της θα απομακρύνεις πιο εύκολα τις «επίμονες» βρωμιές.

 

Πατζούρια

Αρχικά κλείσε τα πατζούρια εντελώς, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση το νερό να εισχωρήσει από κάποιο κενό και να λερώσει τα τζάμια σου. Χρησιμοποίησε χαμηλή πίεση και ξεκίνα το πλύσιμο από πάνω προς τα κάτω. Ξέπλυνε το καθαριστικό με την ίδια φορά.

 

Μπορείς να δεις ακόμη