Καθάρισε σωστά την ηλεκτρική σου σκούπα!

by K Admin

 

shutterstock_259402544

 

Η ηλεκτρική σου σκούπα αποτελεί πολύτιμο εργαλείο στο σπίτι και, όπως τα περισσότερα εργαλεία και συσκευές, χρειάζεται – ανά τακτά χρονικά διαστήματα – μια απλή συντήρηση για να συνεχίσει να λειτουργεί και να καθαρίζει αποτελεσματικά για πάντα. Συντηρώντας σωστά την ηλεκτρική σου σκούπα θα γλυτώσεις δαπανηρές επισκευές ή ακόμα και τα έξοδα για την αντικατάστασης της. Να σημειωθεί δε ότι οι σύγχρονες ηλεκτρικές σκούπες καθαρίζονται και συντηρούνται πολύ πιο εύκολα, αρκεί να ακολουθείς πιστά τις παρακάτω συμβουλές.

 

Αλλαγή της σακούλας

shutterstock_166287305Η σακούλα είναι ένα από τα εξαρτήματα που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα της σκούπας, αφού εκεί παγιδεύονται όλες οι ακαθαρσίες. Έτσι λοιπόν, η σακούλα θα πρέπει να είναι αρκετά πορώδης ώστε να επιτρέπει στον αέρα να περάσει μέσα. Επομένως αν η σακούλα ή το φίλτρο προστασίας μηχανών φράξουν, η απόδοση της σκούπας θα μειωθεί κατακόρυφα. Για να διατηρήσεις τη μέγιστη απόδοση της συσκευής, θα πρέπει να αλλάζεις τη σακούλα συχνά και να καθαρίζεις το φίλτρο όποτε χρειάζεται. Θα πρέπει να σημειωθεί δε ότι σε περίπτωση που χρησιμοποιείς την ηλεκτρική σκούπα για να μαζέψεις στάχτες, άμμο, σκόνη από τσιμέντο ή παρόμοια υλικά, υπάρχει το ενδεχόμενο να φράξουν οι πόροι της σακούλας με αποτέλεσμα η ένδειξη αλλαγής σακούλας να ανάψει. Σε τέτοιες περιπτώσεις, άλλαζε τη σακούλα ακόμα κι αν δεν είναι γεμάτη. Το ίδιο ισχύει και για τις επαναχρησιμοποιήσιμες σακούλες, τις οποίες και πρέπει να αδειάζεις όποτε αυτό χρειάζεται.

Πριν κάνεις οποιαδήποτε συντήρηση στην ηλεκτρική σκούπα αφαίρεσε το καλώδιο του ρεύματος από την πρίζα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να αφαιρέσεις και τον ελαστικό σωλήνα απορρόφησης. Ακολούθησε τις οδηγίες χρήσης της συσκευής και αντικατέστησε την σακούλα. Οι σακούλες χρησιμοποιούν – συνήθως – ένα μετακινούμενο τμήμα χαρτονιού, το οποίο τοποθετείται στους οδηγούς στηρίγματος. Αν το κάλυμμα της σκούπας κλείνει, σημαίνει ότι έχεις τοποθετήσει σωστά την σακούλα. Σε διαφορετική περίπτωση, δε χρειάζεται να ζορίσεις το κάλυμμα καθώς μπορεί να προκαλέσεις ζημιά. Άνοιξε το κάλυμμα και έλεγξε αν έχεις τοποθετήσει σωστά τη νέα σακούλα. Οι επαναχρησιμοποιήσιμες σακούλες διαθέτουν αφαιρούμενο κλιπ για εύκολη αφαίρεση.

 

Καθαρισμός του κάδου σκόνης

Ορισμένες ηλεκτρικές σκούπες διαθέτουν κάδο συλλογής σκόνης, τον οποίο μπορείς να αφαιρέσεις και να τον αδειάσεις. Η μικρή χωρητικότητα του κάδου σημαίνει ότι θα πρέπει να τον αδειάζεις συχνότερα. Μάλιστα, το ιδανικό είναι να τον αδειάζεις αμέσως μετά τη χρήση της σκούπας ακόμα και αν δεν έχει γεμίσει εντελώς. Για παράδειγμα, σε ορισμένες σκούπες – ρομπότ πρέπει οπωσδήποτε να αδειάζεις το δοχείο έπειτα από κάθε χρήση. Έτσι, επιτυγχάνεις καλύτερη υγιεινή και λειτουργία. Εάν η σκούπα ενσωματώνει αισθητήρες κάδου, αφαίρεσε τον κάδο και καθάρισε τους οπτικούς αισθητήρες με ένα καθαρό, στεγνό πανί. Αν χρειαστεί να καθαρίσεις το εσωτερικό του κάδου, μπορείς να το κάνεις με μία δεύτερη ηλεκτρική σκούπα, αν αυτή υπάρχει, ή απλά να το καθαρίσεις με ένα στεγνό πανί. Ένα πινελάκι για τη σκόνη είναι επίσης μια καλή λύση. Για σκούπες με δυνατότητα συλλογής υγρών, μετά το σκούπισμα δώσε προσοχή όταν ανοίγεις το κάλυμμα για να μην χυθεί νερό στο φίλτρο HEPA, ενώ αν θέλεις να συνεχίσεις το καθάρισμα, ανανέωσε το επίπεδο νερού.

Υπάρχουν επίσης ηλεκτρικές σκούπες που είναι εξοπλισμένες με θερμοστάτη προστασίας, πράγμα που σημαίνει ότι όταν για οποιοδήποτε λόγο υπερθερμανθεί το μοτέρ ο θερμοστάτης απενεργοποιεί αυτόματα τη συσκευή. Σε αυτή την περίπτωση, κλείσε τον διακόπτη και αποσύνδεσε την σκούπα από την πρίζα.  Στη συνέχεια αφαίρεσε και καθάρισε τον κάδο σκόνης και άφησε τη συσκευή να κρυώσει για τουλάχιστον μία ώρα. Στις σκούπες με δυνατότητα συλλογής υγρών χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο άδειασμα και καθαρισμό του δοχείου νερού. Για να συνεχίσεις το καθάρισμα, σύνδεσε και πάλι την σκούπα στην πρίζα και ενεργοποίησε την.

 

Καθαρισμός φίλτρων

shutterstock_157364138Όπως η σακούλα ή ο κάδος μιας ηλεκτρικής σκούπας, το φίλτρο παίζει σημαντικό ρόλο για τη βέλτιστη λειτουργία της συσκευής και υγιεινής του χώρου. Μερικά σωματίδια μπορούν να περιορίσουν τη ροή αέρα του φίλτρου μοτέρ και να μειώσουν την απόδοση, ακόμη και πριν η σακούλα (ή ο κάδος) να είναι πλήρης. Οι περισσότερες σκούπες ενσωματώνουν διάφορα φίλτρα τα οποία είτε θέλουν τακτικό καθάρισμα ή αντικατάσταση, όπως είναι το κύριο φίλτρο στο δοχείο σκόνης, το φίλτρο μοτέρ και φίλτρο εξόδου. Ορισμένα από αυτά καθαρίζονται μετά από συγκεκριμένο αριθμό αδειασμάτων, ενώ μετά από ένα χρονικό διάστημα χρήσης θα πρέπει οπωσδήποτε να αντικατασταθούν. Ο καθαρισμός τους είναι αρκετά εύκολος: Αφού αντικαταστήσεις τη σακούλα ή αδειάσεις τον κάδο, καθάρισε το κύριο φίλτρο χτυπώντας το σε ένα αντικείμενο. Οι επίμονες βρωμιές μπορούν να αφαιρεθούν ρίχνοντας νερό ενάντια στην κατεύθυνση της ροής αέρος μέσω του υφάσματος φίλτρων. Εάν είναι απαραίτητο, μπορείς επίσης να πλύνεις τα φίλτρα με ζεστό νερό χωρίς απορρυπαντικό.

Όσον αφορά στις σκούπες που είναι εφοδιασμένες με φίλτρα HEPA, τα οποία εκτός από τη σκόνη συγκρατούν και άλλα αιωρούμενα σωματίδια αλλεργιογόνα, τόσο το ίδιο το φίλτρο όσο και το κάλυμμα HEPA θα πρέπει να καθαρίζονται τακτικά. Ο καθαρισμός γίνεται καλύτερα όταν αλλάζεις σακούλα ή όταν αδειάζεις το δοχείο σκόνης. Βέβαια, μετά από μια περίοδο χρήσης θα πρέπει να γίνεται αντικατάσταση με καινούργιο φίλτρο. Εδικά αν η δύναμη αναρρόφησης της σκούπας μειωθεί σημαντικά, τότε αντικατέστησε το φίλτρο πριν ολοκληρωθεί ο κύκλος χρήσης του (συνήθως 100 ώρες). Ακόμη, ο καθαρισμός οικολογικού φίλτρου συνιστάται μετά από κάθε χρήση. Αφού αφαιρέσεις το περίβλημα του φίλτρου, ξέβγαλε το κάτω από τρεχούμενο νερό. Η ίδια διαδικασία ισχύει και για τον καθαρισμό ενός φίλτρου απορρόφησης (σφουγγάρι) που ενσωματώνουν οι σκούπες ψεκασμού / απορρόφησης.  Να σημειωθεί ότι η θήκη κυλινδρικού φίλτρου ίσως να μην είναι αδιάβροχη, οπότε διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης της συσκευής. Επίσης, όλα τα φίλτρα θα πρέπει να επανατοποθετούνται μόνο όταν είναι απολύτως στεγνά.

 

Πέλμα και συλλέκτης κλωστών / βούρτσα

Εξίσου σημαντικός είναι και ο καθαρισμός του πέλματος, των βουρτσών και των συναφών μερών μιας ηλεκτρικής σκούπας. Όταν στη βούρτσα (ή στο πέλμα) της σκούπας έχει συσσωρευτεί βρωμιά, τρίχες ή σκόνη, μειώνεται κατακόρυφα η απορροφητικότητα της συσκευής. Αυτό έχει επίσης ως αποτέλεσμα να μην απορροφώνται μεγαλύτερα σωματίδια. Τα πέλματα στις περισσότερες σκούπες διαθέτουν είτε κλιπ ή ασφάλειες που αφαιρούνται εύκολα για καθαρισμό των βουρτσών από μαλλιά, σπάγκους κ.λπ. Σε διαφορετική περίπτωση, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις κατσαβίδι. Αφαίρεσε και καθάρισε τις βούρτσες και τα έδρανα τους. Επίσης, αν υπάρχει, χρησιμοποίησε το περιλαμβανόμενο εργαλείο καθαρισμού της ηλεκτρικής σκούπας για να απομακρύνεις εύκολα τις τρίχες, τραβώντας τις από τη βούρτσα.

 

Ηλεκτρική σκούπα και στατικός ηλεκτρισμός

Σε δωμάτια με χαμηλά επίπεδα υγρασίας αέρα, η ηλεκτρική σου σκούπα δημιουργεί στατικό ηλεκτρισμό. Σαν αποτέλεσμα, μπορεί να αισθανθείς τον ηλεκτρισμό όταν αγγίζεις τον άκαμπτο σωλήνα ή άλλα μεταλλικά μέρη στης σκούπας σου. Αυτός ο ηλεκτρισμός δεν είναι επιβλαβής για εσένα ή/και για τη συσκευή. Ωστόσο, για να μειώσεις αυτή την ενόχληση μπορείς να αποφορτίσεις τη συσκευή ακουμπώντας συχνά τον άκαμπτο σωλήνα σε άλλα μεταλλικά αντικείμενα στο δωμάτιο (για παράδειγμα στα πόδια ενός τραπεζιού ή μιας καρέκλας, στο καλοριφέρ κ.λπ.). Μπορείς επίσης να αυξήσεις το επίπεδο υγρασίας του αέρα τοποθετώντας νερό στο δωμάτιο. Για παράδειγμα μπορείς να κρεμάσεις δοχεία με νερό από τα καλοριφέρ σου ή να τοποθετήσεις μπολ με νερό επάνω ή κοντά στο καλοριφέρ.

 

Και ορισμένα πολύ χρήσιμα tips που πρέπει να γνωρίζεις

  1. Σε ορισμένες σκούπες με δυνατότητα συλλογής υγρών χρειάζεται τοποθέτηση ειδικού φίλτρου για τη λειτουργία καθαρισμού.
  2. Μην καθαρίζεις ποτέ το πλενόμενο φίλτρο με βούρτσα.
  3. Μην καθαρίζεις ποτέ το φίλτρο HEPA σε πλυντήριο ρούχων.
  4. Ο καθαρισμός του φίλτρου δεν επαναφέρει το αρχικό χρώμα του φίλτρου, αλλά αποκαθιστά την ισχύ φιλτραρίσματος.
  5. Μη χρησιμοποιείς τη σκούπα χωρίς φίλτρα και σακούλα.
  6. Κυρίως μετά από καθάρισμα μεγάλων επιφανειών, έλεγξε την ένδειξη γεμάτης σακούλας ή δοχείου. Μη συνεχίζεις το σκούπισμα με γεμάτη σακούλα ή δοχείο συλλογής σκόνης.
  7. Συλλογή υγρών: Σε περίπτωση δημιουργίας αφρού ή διαρροής υγρών από την ηλεκτρική σκούπα, απενεργοποίησε αμέσως τη συσκευή και άδειασε το δοχείο συλλογής απορριμάτων.
  8. Λειτουργία αυτόματου καθαρισμού φίλτρου: Αν η σκούπα σου διαθέτει αυτή τη δυνατότητα, τότε καλό είναι να πιέζεις πάντα το πλήκτρο αυτόματου καθαρισμού φίλτρου όταν ολοκληρώνεις το σκούπισμα.
  9. Να ελέγχεις τακτικά τα φίλτρα της ηλεκτρικής σκούπας για υγρό / στεγνό σκούπισμα και πάντα πριν από κάθε χρήση για καλή στερέωση.
  10. Καλό είναι να καθαρίζεις την σκούπα τακτικά με ένα νωπό πανί και λίγο πράσινο σαπούνι. Μη χρησιμοποιείς απορρυπαντικά ή διαλύτες για μη φθαρούν τα πλαστικά τμήματα της συσκευής.
  11. Ανάλογα με το βαθμό των ακαθαρσιών μπορείς να καθαρίσεις τον περιέκτη με ένα νωπό πανί και με πράσινο σαπούνι ή κάτω από τρεχούμενο νερό.
  12. Ποτέ μη χρησιμοποιείς την σκούπα για αναρρόφηση εύφλεκτων υλικών (αναμμένα σπίρτα, πυρακτωμένη στάκτη, όχι καλά σβησμένες γόπες τσιγάρων κ.λπ.) ή επικίνδυνων υγρών (π.χ. οξέα και διαλυτικές ουσίες).
  13. Οι περισσότερες ηλεκτρικές σκούπες της αγοράς δεν προορίζονται για χρήση σε εξωτερικούς χώρους.
  14. Όταν απομακρύνεις το βύσμα μη το τραβάς από το καλώδιο.
  15. Ρίξε μια γρήγορη ματιά στην επιφάνεια που πρόκειται να σκουπίσεις, προκειμένου να εντοπίσεις τυχόν μικροαντικείμενα (π.χ. κομμάτια από τα παιχνίδια των παιδιών) που ενδέχεται να δημιουργήσουν πρόβλημα στην ηλεκτρική συσκευή.
  16. Ποτέ μην χρησιμοποιείς την ηλεκτρική σκούπα σε υγρή επιφάνεια. Αυτό μπορεί να βλάψει το μοτέρ και να θέσει το χρήστη στον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας.
  17. Υπάρχουν αρωματικά σκούπας που τοποθετούνται μέσα στη σακούλα κι έτσι ο αέρας που περνάει από το χώρο αυτό αρωματίζεται, δίνοντας ένα ευχάριστο άρωμα στο δωμάτιο που σκουπίζεις. Μπορείς να ρίξεις στη σακούλα και σκόνη βανίλιας που χρησιμοποιούμε στα γλυκά για να δώσεις μια όμορφη μυρωδιά στο χώρο.
  18. Για καλύτερη αποθήκευση της ηλεκτρικής σκούπας μάζευε το καλώδιο εντελώς.
  19. Σε περίπτωση που μειωθεί η δυνατότητα αναρρόφησης κατά τη διάρκεια του σκουπίσματος, έλεγξε εάν το πέλμα δαπέδων, ο εύκαμπτος σωλήνας ή/και άλλα εξαρτήματα της σκούπας έχουν μπλοκάρει από κάποιο εμπόδιο.

 

Όπως είδες, δεν είναι τελικά και τόσο δύσκολο να διατηρήσεις την ηλεκτρική σκούπα σου σαν καινούργια για πάντα.

 

Αν πάλι, είσαι σε αναζήτηση νέας ηλεκτρικής σκούπας,  βρες εύκολα τη σκούπα που καλύπτει τις ανάγκες σου, στον σχετικό οδηγό αγοράς που ετοιμάσαμε για εσένα! 

Μπορείς να δεις ακόμη