Καθάρισμα δαπέδων και χαλιών χωρίς ταλαιπωρία

Το σκούπισμα και το σφουγγάρισμα είναι από τις πιο βασικές δουλειές για την ολοκληρωμένη καθαριότητα του σπιτιού. Ωστόσο, οι γρήγοροι κι απαιτητικοί ρυθμοί ζωής δεν σου επιτρέπουν να αφιερώνεις πολύ χρόνο σε αυτές τις εργασίες. Μάλιστα, πολλές φορές με την κούραση που σου προκαλούν οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας το τελευταίο που σκέφτεσαι είναι να γυρίσεις σπίτι για να κάνεις δουλειές. Όταν λοιπόν έρχεται η στιγμή που πρέπει να καθαρίσεις τα δάπεδα και τα χαλιά στο σπίτι χρειάζεσαι κάτι γρήγορο, ξεκούραστο και ταυτόχρονα αποτελεσματικό.

Η τεχνολογία έχει ως στόχο να κάνει τη ζωή σου πιο εύκολη, πιο ξεκούραστη και πιο παραγωγική. Με αυτή τη φιλοσοφία σχεδιάζονται κι οι σύγχρονες ηλεκτρικές σκούπες και καθαριστές δαπέδων. Μάλιστα, υπάρχουν λύσεις όπως οι ρομποτικές σκούπες, με τις οποίες το σκούπισμα και το σφουγγάρισμα γίνονται χωρίς την παρέμβασή σου, ακόμα κι όταν βρίσκεσαι εκτός. Έτσι, μπορείς να αξιοποιήσεις τον ελεύθερό σου χρόνο σε πράγματα που έχουν περισσότερο ενδιαφέρον.

Ας δούμε, λίγο πιο αναλυτικά, τι μπορούν να σου προσφέρουν οι πιο σύγχρονες λύσεις για την περιποίηση δαπέδων και χαλιών.

 

Ηλεκτρική σκούπα

H ηλεκτρική σκούπα αποτελεί σταθερή αξία στο σκούπισμα δαπέδων και χαλιών, και οι πιο σύγχρονες προτάσεις έρχονται με μεγάλη ισχύ εξασφαλίζοντάς σου υψηλή απορροφητικότητα. Επίσης, είναι ιδανική εάν χρησιμοποιείς σακούλες κενού αέρος για αποθήκευση. Όμως μην τη χρησιμοποιήσεις για τις στάχτες του τζακιού σου, εκτός εάν το μοντέλο υποστηρίζει τη λειτουργία αυτή. Σκουπίζει το ίδιο καλά σε σκληρά πατώματα αλλά και στο καλό σου χαλί απομακρύνοντας τη σκόνη και τα ακάρεα. Τα ειδικά φίλτρα που διαθέτουν όλες σχεδόν οι σκούπες, εγκλωβίζουν τη σκόνη και φιλτράρουν τον αέρα που απελευθερώνεται και πάλι στο δωμάτιο αποκτώντας το υγιεινό περιβάλλον που χρειάζεσαι.

Η ύπαρξη σακούλας εξασφαλίζει πολλά σκουπίσματα, όμως να θυμάσαι να την αλλάζεις όταν γεμίζει γιατί δεν θα έχεις το αποτέλεσμα που θες. Υπάρχουν βέβαια μοντέλα στην αγορά που διαθέτουν δοχείο συγκέντρωσης της σκόνης αντί σακούλας επιτρέποντας σου έτσι να βλέπεις πότε γεμίζει. Επιπρόσθετα, όλες οι ηλεκτρικές σκούπες διαθέτουν εξαρτήματα, για να μπορείς να καθαρίζεις κουρτίνες, στρώματα, τον καναπέ σου ακόμα και τις ράγες των παραθύρων σου. Κάποια μοντέλα σου επιτρέπουν να καθαρίζεις ακόμα και υγρά κάνοντας έτσι το καθάρισμα και κατ’ επέκταση τη ζωή σου ακόμα πιο εύκολη.

Εάν έχεις κάποιο κατοικίδιο ή μικρό παιδί, μπορείς να διαλέξεις ένα αθόρυβο μοντέλο, γιατί τα περισσότερα παιδάκια ή ζωάκια φοβούνται τον ήχο υπάρχουν πολλές επιλογές, όπως επίσης υπάρχουν πολλές σκούπες με ειδικό πέλμα για τις τρίχες των κατοικίδιων.

 

Ασύρματη σκούπα χειρός (Σκούπα stick)

Η ασύρματη σκούπα χειρός διαφέρει σημαντικά σε μέγεθος από μια παραδοσιακή ηλεκτρική σκούπα. Είναι πιο μικρή σε μέγεθος και σε ισχύ αλλά σκουπίζει εξίσου καλά, επιτρέποντάς σου να καθαρίσεις το χώρο σου όπως σε βολεύει. Είναι ιδανική για καθημερινή χρήση αφού είναι αρκετά ελαφριά και μικρότερη σε όγκο. Τα συγκεκριμένα μοντέλα είναι επαναφορτιζόμενα, πράγμα που σημαίνει πως δεν έχουν καλώδιο κι έτσι μπορείς να τα μεταφέρεις πανεύκολα από δωμάτιο σε δωμάτιο. Διαθέτουν μπαταρία λιθίου, εξασφαλίζοντας σου έτσι την αυτονομία που χρειάζεσαι για να ξεφορτωθείς όλη τη σκόνη από τον χώρο σου ενώ η φόρτιση ολοκληρώνεται σε λίγες ώρες. Επίσης, το μικρό τους μέγεθος διευκολύνει την αποθήκευση τους, ιδιαίτερα αν το σπίτι σου είναι μικρό.

Δεν έχουν σακούλα, αλλά διαθέτουν δοχείο συγκέντρωσης σκόνης αρκετά ικανοποιητικό σε μέγεθος, το οποίο αδειάζει πολύ εύκολα. Αυτό σου εξοικονομεί και χρήματα αφού δεν χρειάζεται να αγοράζεις σακούλες. Σε κάποια μοντέλα υπάρχει κι ενσωματωμένο σκουπάκι, κάνοντάς την έτσι, ιδανική για το καθάρισμα του αυτοκινήτου, του πάγκου εργασίας σου αλλά και για να αντιμετωπίσεις με ευκολία τα μικροατυχήματα που μπορεί να προκύψουν. Επίσης, ορισμένα μοντέλα είναι ιδανικά εάν έχεις στην οικογένεια κάποιο ζωάκι, γιατί οι τρίχες απορροφώνται πανεύκολα.

 

 

Σκούπισμα και σφουγγάρισμα με μια κίνηση

Ο καθαρισμός δαπέδων συνήθως σημαίνει διπλή δουλειά, αφού πρώτα πρέπει να γίνει σκούπισμα και μετά σφουγγάρισμα. Μπορείς βέβαια να κερδίσεις χρόνο και να γλιτώσεις την κούραση χρησιμοποιώντας ένα καθαριστή δαπέδων 2 σε 1 όπως είναι το μοντέλο FC 5 Premium της Karcher. Με αυτή την επαναστατική συσκευή θα βάλεις τέλος στις σκούπες, τις σφουγγαρίστρες και τους κουβάδες αφού σου επιτρέπει να σκουπίζεις και να σφουγγαρίζεις ταυτόχρονα με μία κίνηση. Έρχεται χωρίς καλώδιο και καθαρίζει αποτελεσματικά το δάπεδο από τα σκουπίδια και τη σκόνη, ενώ ταυτόχρονα το σφουγγαρίζει. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να γεμίσεις τον περιέκτη με καθαρό νερό και ξεκινάς το σκούπισμα. Διαθέτει 2 περιστρεφόμενα ρολά φτιαγμένα από μικροΐνες που έρχονται σε επαφή με το δάπεδο, το σκουπίζουν και το καθαρίζουν.

Πολύ σημαντικό είναι ότι χρησιμοποιεί πάντα καθαρό νερό, αφού το χρησιμοποιημένο, επιστρέφει από τα ρολά σε έναν δεύτερο περιέκτη. Έτσι, αντίθετα με τον κλασσικό τρόπο σφουγγαρίσματος με τον κουβά που χρειάζεται συνέχεια αλλαγή του βρώμικου νερού, η συγκεκριμένη συσκευή τα κάνει όλα αυτόματα.

Εάν αναζητάς μια λύση μόνο για σφουγγάρισμα τότε μπορείς να ρίξεις μια ματιά στον ασύρματο καθαριστή δαπέδου Karcher FC3. Ο καθαριστής δαπέδου φτάνει εύκολα κάτω από έπιπλα χάρις στον σχεδιασμό του ενώ έχει λειτουργία αυτοκαθαρισμού, απομακρύνοντας αυτόματα τους ρύπους από τα ρολά. Η λειτουργία αυτή προσφέρει 20% καλύτερη απόδοση καθαρισμού σε σύγκριση με τις συμβατικές σφουγγαρίστρες, ενώ τα δάπεδα στεγνώνουν σε λιγότερο από 2 λεπτά, χάρη στο χαμηλό επίπεδο υγρασίας.

 

Καθαρισμός δαπέδων και χαλιών… στον αυτόματο

Οι ρομποτικές σκούπες έχουν τη δυνατότητα να κινούνται αυτόνομα, να εκτελέσουν μία εργασία, να επιστρέψουν στη βάση τους, μα κυρίως μπορούν να επαναπρογραμματιστούν και να λειτουργήσουν και σε διαφορετικά περιβάλλοντα με διαφορετικό τρόπο χωρίς να είναι συνεχώς υπό τον έλεγχο σου. Αυτό είναι εφικτό με τη βοήθεια μίας ενσωματωμένης υπολογιστικής μηχανής (με επεξεργαστή και μνήμη) που αξιοποιεί μία σειρά από αισθητήρες όπως λέιζερ, υπέρηχους, γυροσκόπιο, επιταχυνσιόμετρο, ηλεκτρονική πυξίδα, ή αισθητήρα κλίσης εξαλείφοντας έτσι εντελώς το ενδεχόμενο πτώσης από σκάλες και την εμπλοκή σε καλώδια ή κρόσσια χαλιών.

Παράλληλα, είναι εξοπλισμένες με προηγμένα συστήματα πλοήγησης με προκαθορισμένες κινήσεις, για να μπορούν να κινούνται σε όλο το χώρο, κατά μήκος των τοίχων, γύρω από τα έπιπλα και κάτω από αυτά, ώστε το καθάρισμα να είναι άψογο. Επιπρόσθετα, με ισχυρά μοτέρ στο εσωτερικό τους, οι ρομποτικές σκούπες εξασφαλίζουν αποτελεσματικό καθάρισμα, είτε πρόκειται για καθαρισμό σκληρών δαπέδων είτε χαλιών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι καινοτόμες λύσεις που προσφέρουν καταξιωμένοι κατασκευαστές όπως οι iRobot, Miele και Xiaomi. Το σημαντικότερο πλεονέκτημά τους είναι ότι σκουπίζουν μόνες τους άρα κερδίζεις το χρόνο που θα αφιέρωνες για το σκούπισμα του σπιτιού καθώς και τον κόπο που θα έκανες.

 

Σκούπισμα και σφουγγάρισμα από την οθόνη του κινητού σου

Χάρη στην έξυπνη τεχνολογία με mobile apps για smartphone και tablet, μπορείς να χειριστείς τη ρομποτική σου σκούπα ακόμα κι όταν δεν βρίσκεσαι στο σπίτι σου. Απλά με το πάτημα ενός πλήκτρου, ξεκινάει η λειτουργία της καθαρίζοντας κάθε γωνιά του δωματίου κι επιστρέφει στη βάση της, περιμένοντας την επόμενη αποστολή της.

Επιπλέον, από την οθόνη του κινητού σου, μπορείς να απολαύσεις πολλές ακόμη χρήσιμες λειτουργίες όπως τη δυνατότητα να προγραμματίζεις τον καθαρισμό οποιαδήποτε ημέρα ή ώρα της εβδομάδας, να πραγματοποιείς συντήρηση της σκούπας όπως ειδοποίηση για άδειασμα κάδου, καθάρισμα βουρτσών, να ελέγξεις το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας, ή να λάβεις χρήσιμες συμβουλές σχετικά με τη λειτουργία της συσκευής σου.

Πέρα από την σκόνη, πολλά μοντέλα, όπως ο καθαριστής δαπέδου iRobot Braava Jet 240, υποστηρίζουν δυνατότητα και για σφουγγάρισμα, ενώ μπορούν να ανεβαίνουν και σε χαλιά τα οποία επίσης καθαρίζουν ικανοποιητικά. Μπορείς να προγραμματίσεις τη λειτουργία του ώστε να καθαρίζει τις ώρες που δεν είσαι σπίτι, ενώ απαιτεί ελάχιστο κόστος σε ρεύμα ή αναλώσιμα. Έτσι, αντί να μπλέκεις με σκούπα, φαράσι, ή σφουγγαρίστρες, απόλαυσε μια βόλτα με τα παιδιά, ή χαλάρωσε στον καναπέ του σπιτιού σου απολαμβάνοντας μια τηλεοπτική σειρά στη smart TV σου, κι άσε την καθαριότητα των δαπέδων σου στη ρομποτική σκούπα σου.

 

Συμπέρασμα

Οι σύγχρονες συσκευές σού προσφέρουν τόσες επιλογές που έχουν κάνει πολύ πιο ξεκούραστη και αποτελεσματική την καθαριότητα του χώρου σου και πλέον δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να αποφύγεις το σκούπισμα ή το σφουγγάρισμα.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη