Χριστουγεννιάτικη τούρτα με κέικ καρότου και frosting mascarpone

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Μια παραλλαγή του carrot cake σε μορφή τούρτας, με πλούσια γεύση, ζουμερή υφή, εξωτικά αρώματα και εμφάνιση άκρως γιορτινή!

 

Υλικά για μια μέτρια φόρμα

  • 250 ml αραβοσιτέλαιο
  • 4 αυγά
  • 320 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 300 γρ. καρότα καθαρισμένα
  • 100 γρ. μήλο
  • 70 γρ. ινδική καρύδα τριμμένη ή φλέικς
  • 1 ζουμερό λεμόνι ξύσμα και χυμός
  • 400 γρ. αλεύρι φαρίνα
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 1 κ.γ. τζίντζερ ξερό σε σκόνη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 100 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα

Για το γλάσο και τη διακόσμηση

  • 500 γρ. μασκαρπόνε
  • 250 γρ. άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη
  • 200 γρ. βούτυρο αγελαδινό μαλακωμένο (σαν κρέμα όχι υγρό)
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 βανιλίνη
  • Κλαδάκια δεντρολίβανου
  • Κουκουναράκια ή άλλα διακοσμητικά της επιλογής μας

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175οC και λαδώνουμε 3 ταψάκια διαμ. 20εκ. Τα πασπαλίζουμε παντού με λίγο αλεύρι και πετάμε όσο δεν κολλήσει στο λάδι.
  2. Καθαρίζουμε και τρίβουμε τα καρότα και το μήλο στον πολυκόφτη. Τα περιχύνουμε με τον χυμό του λεμονιού και ανακατεύουμε μέσα το ξύσμα.
  3. Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το αλάτι, το τζίντζερ, τα καρύδια, το ινδοκάρυδο και τη σόδα.
  4. Προσαρμόζουμε το σύρμα και χτυπάμε στην κουζινομηχανή το αραβοσιτέλαιο με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει κάπως και προσθέτουμε σταδιακά τα αυγά.
  5. Όταν ομογενοποιηθούν, αλλάζουμε το σύρμα με το φτερό και ενσωματώνουμε σταδιακά το μείγμα με το αλεύρι. Όταν γίνει ομοιογενές το μείγμα μας το μοιράζουμε στα ταψάκια που έχουμε ετοιμάσει.
  6. Ψήνουμε τα κέικ στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους και να ψηθούν σε βάθος. Ελέγχουμε αν ψήθηκαν βυθίζοντας στο κέντρο τους ένα μαχαίρι. Πρέπει να βγει στεγνό. Τα ξεφουρνίζουμε και μετά από λίγο το ξεφορμάρουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν τελείως.
  7. Για το frosting: Ανακατεύουμε μέσα σε ένα μπολ το mascarpone με την κοσκινισμένη άχνη χρησιμοποιώντας μαρίζ. Ρίχνουμε το μείγμα σε 3 δόσεις στο μπολ με το βούτυρο που είναι σαν κρέμα και ανακατεύουμε με τη μαρίζ απαλά. Όταν το πάρει όλο, ανακατεύουμε τη βανιλίνη και το ξύσμα λεμονιού. Το αφήνουμε ψυγείο.
  8. Για να στήσουμε την τούρτα μας, ισιώνουμε τα κέικ από πάνω κόβοντας τα κομμάτια αν εξέχουν. Βάζουμε μια κουταλιά κρέμα στη βάση μιας τουρτιέρας και τοποθετούμε στο κέντρο το πρώτο κέικ.
  9. Σκεπάζουμε με το 1/3 του frosting και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Τελειώνουμε απλώνοντας όσο frosting περισσεύει απλώνοντάς το τριγύρω. Διακοσμούμε με κλαδάκια δεντρολίβανου και κουκουναράκια και σερβίρουμε.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη