Καθαρισμός και απολύμανση πριν στρώσεις τα χαλιά

 

Οι παλιές νοικοκυρές έλεγαν ότι τα χαλιά στρώνονται την παραμονή του Αγίου Δημητρίου (26/10) και ξεστρώνονται παραμονή του Αγίου Κωνσταντίνου (21/5). Πλέον η διαδικασία αυτή εξαρτάται κυρίως από την αλλαγή του καιρού. Μέχρι στιγμής η θερμοκρασία δεν επιβάλει να στρώσουμε χαλιά, μπορούμε όμως να ξεκινήσουμε σιγά σιγά την προετοιμασία τους, ώστε να είναι φρεσκοκαθαρισμένα πριν τα τοποθετήσουμε στον χώρο μας.

Επειδή το καλοκαίρι το σπίτι είναι ανοιχτό, η σκόνη μπαίνει και εγκαθίσταται σε όλες τις γωνίες. Μπορεί να ξεσκονίζεις τακτικά όμως είναι σίγουρο ότι υπάρχουν σημεία που τα ξεχνάς. Κουρτίνες, ταβάνια, φωτιστικά και επιφάνειες κάτω από τα έπιπλα. Ξεκίνα από πάνω προς τα κάτω και από έξω προς τα μέσα.

 

Κουρτίνες

Για αρχή, κατέβασε τις κουρτίνες για να πλυθούν. Πριν τις βάλεις στο πλυντήριο φρόντισε να τις έχεις τινάξει πολύ καλά. Τα σημερινά πλυντήρια έχουν ειδικά προγράμματα για κουρτίνες. Κάποια άλλα διαθέτουν και σύστημα ατμού με το οποίο μειώνονται οι ζάρες από το ύφασμα. Εάν το δικό σου είναι λίγο πιο παλιό χρησιμοποίησε το πρόγραμμα για τα ευαίσθητα χωρίς στύψιμο έτσι ώστε να αποφύγεις τις ζάρες.

Άπλωσε τις κουρτίνες προσεκτικά ή χρησιμοποίησε το στεγνωτήριό σου. Έτσι οι κουρτίνες θα στεγνώσουν γρηγορότερα και θα βγουν σχεδόν ατσαλάκωτες. Κρέμασέ τις και εάν υπάρχουν ζάρες χρησιμοποίησε το σίδερό σου τοπικά ώστε να λυθεί το πρόβλημα. Πλέον υπάρχουν στην αγορά ατμοσίδερα που υποστηρίζουν το κάθετο σιδέρωμα. Αυτό θα σου λύσει τα χέρια. Αν πάλι δεν διαθέτεις στεγνωτήριο θα σε διευκολύνει το να κρεμάσεις τις κουρτίνες σου νωπές. Έτσι θα στεγνώσουν πάνω στο παράθυρο και όποιες ζάρες υπάρχουν θα πέσουν.

Εάν τώρα έχεις πλύνει τις κουρτίνες μέσα στο καλοκαίρι δεν χρειάζεται να τις ξαναπλύνεις. Κατέβασε και τίναξέ τις για να φύγει η περισσότερη σκόνη. Κρέμασέ τις και πάλι και σκούπισέ τις με την ηλεκτρική σκούπα. Στην περίπτωση που διαθέτεις ατμοκαθαριστή είσαι τυχερός. Πέρασε τις με αυτόν και οι κουρτίνες σου θα φρεσκαριστούν σε μηδενικό χρόνο.

 

 

Παράθυρα

Αφού κατεβάσεις τις κουρτίνες σου και όσο αυτές θα πλένονται, εσύ μπορείς να ασχοληθείς με τα παράθυρά σου. Με ένα πανάκι κάνε ένα πρώτο πέρασμα ώστε να φύγουν οι πρώτες σκόνες. Με την ηλεκτρική σκούπα ή το σκουπάκι καθάρισε τους διαδρόμους και τις σίτες. Πλύνε τα παντζούρια σου με το λάστιχο ή αν είσαι καλά εξοπλισμένος με το πιεστικό σου το οποίο θα σε γλιτώσει από κόπο, χρόνο ενώ παράλληλα μειώνει τη σπατάλη νερού. Εάν διαθέτεις ατμοκαθαριστή τα πάντα αλλάζουν. Με ένα πέρασμα, χωρίς νερά και περιττά καθαριστικά τα τζάμια σου θα αστράφτουν. Μην ξεχάσεις να καθαρίσεις κουφώματα και χειρολαβές.

 

 

Ξεσκόνισμα

Πρέπει λοιπόν να ξεσκονίσεις καλά τον χώρο που θα στρώσεις ένα χαλί γιατί αλλιώς η σκόνη θα κάτσει πάνω του και θα βρωμίσει έτσι πολύ πιο γρήγορα.  Ξεσκόνισε λοιπόν ταβάνια και τοίχους, ξεκινώντας από πάνω προς τα κάτω. Αυτό μπορείς να το κάνεις με ένα απλό πανάκι πάνω στην σκούπα σου ή με την ηλεκτρική σου εύκολά και χωρίς κόπο. Και εδώ θα σου φανεί χρήσιμος ο ατμοκαθαριστής αφού απομακρύνει πλήρως τις σκόνες και ταυτόχρονα απολυμαίνει.

Εάν στον χώρο υπάρχει ανεμιστήρας οροφής μην ξεχάσεις να τον καθαρίσεις γιατί στα πτερύγιά του μαζεύεται πολύ σκόνη. Επίσης, καθάρισε και τα φίλτρα του κλιματιστικού ή του ιονιστή σου. Άνοιξε το μπροστινό μέρος και βγάλε τα φίλτρα. Τίναξέ τα και πλύνε τα με σαπούνι και νερό. Άστα να στεγνώσουν και τοποθέτησέ τα στην θέση τους. Και φυσικά μην ξεχάσεις να ξεσκονίσεις τα φωτιστικά. Πάρε τις σκόνες με ένα πανάκι ή με την ηλεκτρική.

Στη συνέχεια θα ασχοληθείς με τα έπιπλα. Απομάκρυνε τις σκόνες και καθάρισε όλες τις γυάλινες επιφάνειες του χώρου. Εάν έχεις χρόνο, καλό θα ήταν να ξεσκονίσεις και τα εσωτερικά των ντουλαπιών ώστε το δωμάτιο να είναι όσο πιο καθαρό γίνεται. Στον χώρο της κουζίνας μην ξεχάσεις να καθαρίσεις τα ντουλάπια από πάνω και να τραβήξεις το ψυγείο και την κουζίνα ώστε να ξεσκονίσεις και από πίσω. Αν υπάρχει  στην επιφάνεια των ντουλαπιών μην διστάσεις να χρησιμοποιήσεις τον ατμοκαθαριστή σου, γιατί η δουλειά σου θα γίνει πιο εύκολα. Και μην ξεχάσεις να ξεσκονίσεις και τα καλοριφέρ. Ρουφάς τις σκόνες με την ηλεκτρική και τα καθαρίζεις με ένα νωπό πανάκι ή με τον ατμοκαθαριστή.

Τέλος, σειρά έχει το τζάκι. Αν και κανονικά θα έπρεπε να καθαρίζεται την άνοιξη ποτέ δεν είναι αργά μάζεψε τις στάχτες που έχουν μείνει με ένα σκουπάκι ή με την ειδική σκούπα για στάχτες. Ξεσκόνισέ το γύρω γύρω και είναι έτοιμο.

 

Πλύνε τα υφασμάτινα σημεία του δωματίου

Βγάλε τα καλύμματα του καναπέ και βάλε τα για πλύσιμο. Στη συνέχεια σκούπισε με την ηλεκτρική τον καναπέ και απομάκρυνε σκόνες, ψίχουλα, τρίχες κ.λπ.. Στην περίπτωση που ο καναπές είναι πολύ λερωμένος καθάρισέ τον τοπικά και άστον να στεγνώσει. Φυσικά με τη χρήση μιας πλυντικής σκούπας μπορείς να καθαρίζεις πολύ εύκολα τα υφάσματα και τα χαλιά. Ψέκασε με το ειδικό σαπούνι τον καναπέ και τις πολυθρόνες και πέρασέ τα με τη σκούπα και θα μοιάζουν σαν καινούρια. Στην κρεβατοκάμαρα, μια τέτοια μηχανή θα σου καθαρίσει το στρώμα και θα σε απαλλάξει από τα βλαβερά ακάρεα και τα οργανικά υπολείμματα που αφήνει το σώμα σου. Αν τώρα, δεν έχεις μια τέτοια μηχανή σκούπισε το στρώμα σου με την ηλεκτρική σου σκούπα και από τις δύο μεριές και εάν είναι εφικτό βγάλε το στο μπαλκόνι για να το δει ο ήλιος και να σκοτώσει τα μικρόβια. Επειδή, όμως το στρώμα είναι βαρύ μπορείς πολύ πιο απλά να το περάσεις με τον ατμοκαθαριστή και να έχεις άρτιο αποτέλεσμα

 

Σκούπισε, ξεσκόνισε και στρώσε τα χαλιά σου

Έχοντας λοιπόν τελειώσει με τα γύρω γύρω και τα πάνω πάνω ήρθε η ώρα για το πάτωμα . Κάνε ένα καλό σκούπισμα. Χρησιμοποίησε την ηλεκτρική σκούπα  για αυτό. Καθάρισε πολύ καλά κάθε γωνιά. Μην ξεχάσεις να σκουπίσεις και κάτω από τα έπιπλα. Το γεγονός ότι δεν βλέπεις τη σκόνη,  δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Τέλος, ήρθε η ώρα του σφουγγαρίσματος. Χρησιμοποίησε το κατάλληλο απορρυπαντικό ανάλογα με την επιφάνεια. Καλό θα ήταν να σφουγγαρίσεις δύο φορές για να έχεις καλύτερο αποτέλεσμα.

Φυσικά εάν έχεις μια ηλεκτρική «σφουγγαρίστρα» – καθαριστή δαπέδου τα πράγματα θα γίνουν πιο εύκολα αφού μια τέτοια συσκευή καθαρίζει με την πρώτη έως και 30% περισσότερο από την κανονική σφουγγαρίστρα. Άσε το πάτωμα να στεγνώσει καλά και είσαι έτοιμος να στρώσεις τα χαλιά σου.

Μετά από ένα τέτοιο καθάρισμα τα δωμάτια σου θα «τρίζουν» από καθαριότητα. Φρόντισε μόνο να σκουπίζεις καθημερινά και να απομακρύνεις τις σκόνες τακτικά γιατί τα χαλιά είναι αποδέκτης σκόνης και οργανικών περιττωμάτων και δεν είναι υγιεινό να κυκλοφορούν όλα αυτά στην ατμόσφαιρα του σπιτιού σου, ειδικά τον χειμώνα που τα παράθυρα μένουν κλειστά. Ακόμα και εάν έχεις εγκαταστήσει στο χώρο ιονιστή και σου καθαρίζει τον αέρα, το σκούπισμα και το ξεσκόνισμα πρέπει να γίνονται συχνά. Στην τελική, εάν δεν έχεις τόσο χρόνο αγόρασε μια σκούπα ρομποτάκι να σκουπίζει μόνη της, ακόμα και όταν εσύ κοιμάσαι ή απουσιάζεις.

Καλό χειμώνα!

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη