Κλασικοί γιορτινοί λεκέδες και πώς να τους αντιμετωπίσεις

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Ο Δεκέμβριος είναι ο πιο εορταστικός μήνας του χρόνου και το πιο πιθανό είναι ότι οι επόμενες μέρες θα σε βρουν σε κάποιο τραπέζι με φαγητά, ή σε κάποιο ρεβεγιόν. Επομένως, όλο και κάποιος λεκές θα προκύψει στα αγαπημένα σου υφάσματα ή χαλιά. Μην ανησυχείς όμως. Γιατί για όλους τους λεκέδες υπάρχουν λύσεις, και στις παρουσιάζουμε παρακάτω.

 

 

Κόκκινο κρασί

Το κόκκινο κρασί κατέχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο γιορτινό τραπέζι. Έτσι οι περισσότεροι γιορτινοί λεκέδες το αφορούν άμεσα. Αν λοιπόν λερώσεις τα ρούχα σου με αυτό δεν είναι τόσο καταστροφικά τα πράγματα.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να ταμπονάρεις τον λεκέ με μια χαρτοπετσέτα ή ένα πανί για να μην απλώσει και στο υπόλοιπο ύφασμα. Έπειτα άπλωσε αλάτι στον λεκέ και μούλιασε το ύφασμα σε κρύο νερό και λίγο απορρυπαντικό. Στη συνέχεια μπορείς να το πλύνεις κανονικά στο πλυντήριο ρούχων.

Ενναλακτικά, ρίξε στο σημείο λίγο ανθρακούχο νερό και ταμπόναρε την περιοχή. Στη συνέχεια άπλωσε μαγειρική σόδα, που θα απορροφήσει τον λεκέ, και αφού την αφαιρέσεις, έπειτα από λίγη ώρα, πλύνε το ρούχο σου κανονικά.

Το ίδιο άμεσα πρέπει να δράσεις και σε περίπτωση που χυθεί κόκκινο κρασί στο χαλί σου. Αρχικά ταμπονάρεις τον λεκέ με μια χαρτοπετσέτα ή ένα πανί, ώστε να αφαιρέσεις τη μεγαλύτερη ποσότητα του κρασιού. Στη συνέχεια ρίξε λίγο κρύο νερό απευθείας στο λεκέ. Έτσι, θα αραιώσεις το κόκκινο κρασί. Ταμπονάρεις ξανά την περιοχή για να στεγνώσει καλά.

Σε δεύτερο χρόνο μπορείς να ρίξεις αλάτι στον λεκέ, και την επόμενη μέρα να το αφαιρέσεις με την ηλεκτρική σκούπα. Βέβαια, η πιο αποτελεσματική λύση είναι η χρήση ενός καθαριστή χαλιών. Εκτός ότι δε θα μείνει ίχνος λεκέ, θα γλυτώσεις πολύτιμο χρόνο και κόπο.

 

Λάδι

Όπως και να έγινε το «ατύχημα», εμείς σου παρουσιάζουμε ένα εύκολο τρόπο για να απομακρύνεις τη λαδιά από τα ρούχα, ή το καλό σου τραπεζομάντηλο. Ρίξε μαγειρική σόδα (ή ταλκ) πάνω στον λεκέ και άφησε τη να δράσει για πέντε λεπτά. Έπειτα τρίψε απαλά με λίγο απορρυπαντικό για τα πιάτα. Άφησέ το για λίγη ώρα έτσι, και μετά βάλτο στο πλυντήριο να πλυθεί κανονικά.

Αν πέσει λάδι στο χαλί, και πάλι πρέπει να δράσεις άμεσα. Ταμπονάρεις με ένα καθαρό πανί την περιοχή που έχει λερωθεί με λάδι. Αφού συμβουλευτείς τις οδηγίες πλυσίματος του χαλιού σου, και εφόσον το μέγεθός του σου το επιτρέπει, πλύνε το χαλί με ζεστό νερό και σαπούνι για τα πιάτα ή απορρυπαντικό. Για να είσαι βέβαιος ότι ο λεκές του λαδιού δε θα εξαπλωθεί στο χαλί, κάνοντας απλά μεγαλύτερη κηλίδα, μπορείς να μουλιάσεις μόνο το σημείο που έχει λερωθεί.

Όπως και με την περίπτωση του λεκέ από κόκκινο κρασί στο χαλί, ένας καθαριστής χαλιού θα τα κάνει όλα πιο εύκολα.

 

Σοκολάτα

Η σοκολάτα έχει διαχρονικό σουξέ που τις γιορτές γίνεται ακόμα μεγαλύτερο. Μπορεί όμως, να γίνει ένας δύσκολος και επίμονος λεκές. Αν λοιπόν, λερώσεις το καλό σου ρούχο με σοκολάτα, μην ανησυχείς, υπάρχει λύση. Αφαίρεσε όσα υπολείμματα σοκολάτας μπορείς και στη συνέχεια τρίψε ελαφρά με υγρό απορρυπαντικό. Εάν ο λεκές επιμένει, ακολούθησε την ίδια μέθοδο αλλά πρόσθεσε λίγο διάλυμα οικιακής αμμωνίας ή και λευκού ξιδιού. Έπειτα ξέπλυνε με κρύο νερό και πλύνε το ρούχο κανονικά.

 

 

Κερί

Τα κεριά είναι βασικό στοιχείο της χριστουγεννιάτικης διακόσμησης. Η φλόγα τους δημιουργεί ένα μυστήριο και μια ζεστασιά. Κεριά σε γυάλες, κηροπήγια και ρεσώ έχουν την τιμητική τους, όποτε δεν είναι και πολύ δύσκολο να καταλήξεις να λερωθείς με λιωμένο κερί κατά τη διάρκεια μιας γιορτινής βραδιάς. Εμείς σου έχουμε τον πιο εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο για να το απομακρύνεις από τα ρούχα.

Κατ’ αρχάς, είναι από τους λίγους λεκέδες που δε χρειάζεται να δράσεις άμεσα. Άφησε τον λεκέ να στεγνώσει φυσικά. Βάλε πάνω στον λεκέ κάτι παγωμένο, π.χ. μια σακούλα γεμάτη παγάκια, για να παγώσει και να είναι πιο εύκολη η αφαίρεσή του. Ξύσε ελαφρά τον παγωμένο λεκέ. Αφαίρεσε όσο περισσότερο μπορείς. Αν το ρούχο είναι πολύ λεπτό, όπως μετάξι, χρησιμοποίησε ένα κουτάλι για να τραβήξεις το κερί πάνω από το ύφασμα. Μην το τρίψεις έντονα με το μαχαίρι ή το κουτάλι, γιατί μπορεί να σκίσεις το ύφασμα.

Έπειτα πάρε δύο κομμάτια χαρτί κουζίνας και βάλε το ένα κάτω και το άλλο πάνω από τον λεκέ. Σιδέρωσε σε χαμηλή θερμοκρασία. Το κερί θα λιώσει και θα απορροφηθεί από το χαρτί κουζίνας. Έπειτα μούλιασε τον λεκέ σε λεκάνη με νερό και απορρυπαντικό ρούχων και τρίψε ελαφρώς. Πλύνε κανονικά το ρούχο σου στο πλυντήριο.

Η ίδια διαδικασία ισχύει και στην περίπτωση που λέκιασες με κερί το χαλί σου. Με τη διαφορά, ότι εδώ μπορείς να ολοκληρώσεις τη διαδικασία καθαρισμού με ένα καθαριστή χαλιών.

 

 

Κραγιόν

Το κόκκινο κραγιόν είναι ο πρωταγωνιστής των γιορτινών look και απόλυτος σύμμαχος για εντυπωσιακές εμφανίσεις. Αν όμως καταλήξει πάνω σε κάποιο ρούχο, είναι ένας λεκές που χρειάζεται ειδική μεταχείριση. Έτσι, αν λεκιάσεις κάποιο ρούχο σου με κραγιόν, απλά βρέξε ελαφρά τον λεκέ και τρίψε τον με απορρυπαντικό ρούχων. Εναλλακτικά, ψέκασε τον λεκέ με λακ και άφησέ το για 10 λεπτά να δράσει. Έπειτα καθάρισε με ένα σφουγγάρι και πλύνε το ρούχο σου κανονικά.

Προσπάθησε να χαρείς αυτές τις γιορτινές μέρες και μην αφήνεις τίποτα να σου χαλάσει τη διάθεση. Ειδικά ένας λεκές, που πλέον ξέρεις πώς να τον αντιμετωπίσεις.

Καλές γιορτές!

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: ηλεκτρική σκούπα, καθαριστής χαλιών, πλυντήριο ρούχων.

Μπορείς να δεις ακόμη