Χοιρινό μπούτι με πατάτες στον φούρνο

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Μια εύκολη κι απλή συνταγή με χοιρινό, πλούσια σε αρώματα, που θα ψήσουμε στον φούρνο μαζί με τη γαρνιτούρα της. Ό,τι καλύτερο για το γιορτινό τραπέζι μας δηλαδή.

 

 

Υλικά

  • 2-2 ½ κιλά χοιρινό μπούτι
  • 4 σκελίδες σκόρδο, σε μπαστουνάκια
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • ξύσμα 2 λεμόνια
  • χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 50γρ. βούτυρο
  • 5 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 3 κουτ. σούπας μαρμελάδα βατόμουρο ή πορτοκάλι
  • 1 φλιτζάνι κρασί λευκό
  • 2 κιλά πατάτες
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ρίγανη, θυμάρι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190οC στον αέρα. Αλατοπιπερώνουμε καλά το κρέας μέσα κι έξω και του κάνουμε λίγο μασάζ.
  2. Σε ένα μπολάκι βάζουμε μπόλικο αλατοπίπερο και λίγο θυμάρι. Ανακατεύουμε μέσα τα μπαστουνάκια του σκόρδου και ύστερα παίρνουμε ένα μυτερό μαχαιράκι, κι ανοίγουμε τρυπούλες στο κρέας σε διάφορα σημεία και μπήγουμε μέσα τους τα μπαστουνάκια του σκόρδου.
  3. Ανακατεύουμε το βούτυρο με τρεις κουταλιές μουστάρδα, το λιωμένο σκόρδο, το ξύσμα του ενός λεμονιού, το υπόλοιπο αλατοπίπερο από το μπολ με το σκόρδο και τη μαρμελάδα της επιλογής μας. Με ένα πινελάκι αλείφουμε με αυτό το μείγμα παντού το κρέας.
  4. Το μεταφέρουμε σε ταψί, ρίχνουμε το μισό κρασί, λίγο από το ελαιόλαδο και τον μισό χυμό του πορτοκαλιού. Το σκεπάζουμε με λαδόκολλα και το βάζουμε να ψήνεται στον φούρνο.
  5. Στο μεταξύ καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε χοντρά κομμάτια ή κυδωνάτες. Τις αλατοπιπερώνουμε, τις ανακατεύουμε με δύο κουταλιές μουστάρδα, το ξύσμα του δεύτερου λεμονιού και του πορτοκαλιού, ρίγανη και θυμάρι. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο κρασί και πορτοκαλοχυμό, με το ελαιόλαδο και τις ανακατεύουμε.
  6. Αφού ψηθεί το κρέας για 1 ώρα τουλάχιστον, μοιράζουμε τις πατάτες γύρω από το κρέας, σκεπάζουμε ξανά το φαγητό με λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα και 30 λεπτά ακόμα. Ενδιάμεσα ελέγχουμε τα υγρά του ταψιού και προσθέτουμε λίγο νερό αν το θεωρήσουμε απαραίτητο. Το χοιρινό είναι έτοιμο όταν η εσωτερική θερμοκρασία είναι 75οC.
  7. Αφού μαλακώσουν αρκετά οι πατάτες, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και ψήνουμε για λίγο ακόμα μέχρι να ροδοκοκκινίσουν το κρέας και οι πατάτες.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: φούρνος, ταψί.

Μπορείς να δεις ακόμη