Κλιματισμός: Εξοπλισμός και τεχνολογίες για απόλυτα καθαρή ατμόσφαιρα

Εκτός από το να εξασφαλίζουν την ιδανική θερμοκρασία στον χώρο σου, τα σύγχρονα κλιματιστικά αναλαμβάνουν και μία ακόμη εξίσου σημαντική «αποστολή». Φροντίζουν να φιλτράρουν και να καθαρίζουν τον αέρα που ανακυκλώνουν μέσα στον κλιματιζόμενο χώρο. Έτσι, εγγυώνται ότι θα αναπνέεις πάντοτε φρέσκο και υγιεινό αέρα, απαλλαγμένο από ρύπους, αλλεργιογόνα, μικροοργανισμούς ή ακόμη και δυσάρεστες οσμές.

Η ατμόσφαιρα στους εσωτερικούς χώρους περιέχει 10 φορές περισσότερες βλαβερές ουσίες και σωματίδια απ’ ό,τι ο αέρας του εξωτερικού περιβάλλοντος. Το υγιεινό περιβάλλον έχει γίνει τα τελευταία χρόνια μία από τις πιο βασικές προτεραιότητες των κατασκευαστών air-condition. Έτσι, με λειτουργίες όπως ο ιονισμός και με τα ειδικά φίλτρα κατακράτησης των ρύπων, τα κλιματιστικά νέας «γενιάς» φροντίζουν για την ευεξία, πέρα από την άνεσή σου.

 

Ιονισμός

Ο ιονιστής αποτελεί επιλογή πολλών κατασκευαστών για την απολύμανση του αέρα. Xάρις στα ιόντα που απελευθερώνει, μπορεί να εξουδετερώσει τα αλλεργιογόνα, τα ακάρεα και τους ρύπους. Τα κλιματιστικά με ενσωματωμένη τη λειτουργία αυτή εξασφαλίζει την αίσθηση ευεξίας και αναζωογονητικής ενέργειας, το ίδιο αίσθημα που δημιουργεί ο καθαρός αέρας σε κάποιο βουνό.

 

Τεχνολογία Plasma

Ορισμένα μοντέλα για τον καθαρισμό του αέρα χρησιμοποιούν την τεχνολογία Plasma. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές είναι δέκα φορές πιο αποτελεσματική στην εξουδετέρωση των αλλεργιογόνων, της γύρης και των μικροβίων. Το plasma απομακρύνει επίσης πιο γρήγορα τις δυσάρεστες οσμές, όπως τον καπνό του τσιγάρου.

 

Φίλτρα

Σχεδόν κάθε κατασκευαστής έχει αναπτύξει το δικό του σύστημα φιλτραρίσματος του αέρα, τα οποία όχι μόνο κατακρατούν αλλά και διασπούν τις βλαβερές ουσίες του αέρα. Έτσι, θα βρεις μοντέλα με μεμβράνες πολλαπλών δράσεων π.χ. νανοπλατίνας, ή τιτανίου με επικάλυψη απατίτη. Έτσι απομακρύνονται τα αλλεργιογόνα, η σκόνη και οι μικροοργανισμοί, ενώ έχουν αντιβακτηριακή και αποσμητική δράση.

Σε άλλα κλιματιστικά, ο αέρας περνά μέσα από πολλαπλές μεμβράνες, καθεμία από τις οποίες αναλαμβάνει συγκεκριμένο ρόλο. Ορισμένες συσκευές χρησιμοποιούν ένα συνδυασμό φωτοκαλυτικού φίλτρου (το οποίο δρα ενάντια στα βακτήρια, ιούς και δυσάρεστες οσμές), φίλτρου ενεργού άνθρακα (που καταπολεμά τις δυσάρεστες οσμές) και φίλτρου Silver Ion (για προστασία του αέρα από τις τοξίνες που προκαλούν πονοκεφάλους και αδιαθεσία).

Στις πολλαπλές μεμβράνες που διαθέτουν, άλλα προϊόντα περιλαμβάνουν βιοφίλτρα, δηλαδή φίλτρα με βιολογικά ένζυμα που καταστρέφουν τα βακτήρια, όπως και φίλτρα HEPA (High Efficiency Particulate Air) που εγκλωβίζουν ακόμη και τα πολύ μικρά σωματίδια σκόνης ή μικρόβια. Επίσης, τα φίλτρα Cold Catalyst δεσμεύουν τις οργανικές πτητικές ενώσεις, ενώ το φίλτρο Vitamin C έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία και την ελαστικότητα του δέρματος.

 

 

Λειτουργία αυτοκαθαρισμού

Όσο το κλιματιστικό λειτουργεί στην ψύξη, μπορεί σταδιακά να συσσωρεύεται υγρασία στην εσωτερική μονάδα. Με την πάροδο του χρόνου, είναι πιθανό να αρχίσει να αναπτύσσεται μούχλα, με συνέπεια το μηχάνημα να «βγάζει» μια δυσάρεστη οσμή όταν τίθεται σε λειτουργία. Ακόμη χειρότερα, η μούχλα είναι ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μυκητών, υποβαθμίζοντας έτσι την ποιότητα του αέρα στον κλιματιζόμενο χώρο.

Για να προλάβουν τέτοια προβλήματα, αρκετά κλιματιστικά διαθέτουν αυτόματη λειτουργία αυτοκαθαρισμού. Ενεργοποιείται κάθε φορά που το μηχάνημα τίθεται εκτός λειτουργίας, ώστε να απομακρύνονται στα συμπυκνώματα νερού από την εσωτερική μονάδα. Ως λειτουργία αυτοκαθαρισμού, άλλοι κατασκευαστές ονομάζουν μία ξεχωριστή ρύθμιση για την αφύγρανση της εσωτερικής μονάδας, η οποία μπορεί να ενεργοποιηθεί από τον χρήστη όταν το μηχάνημα βρίσκεται εκτός λειτουργίας.

 

Επικάλυψη κατά των ρύπων στο ψυκτικό στοιχείο

Ορισμένα μοντέλα διαθέτουν στο ψυκτικό τους στοιχείο ειδική επικάλυψη που δεν επιτρέπει στους ρύπους να κολλήσουν πάνω του, με συνέπεια να αποβάλλονται με το νερό αποστράγγισης. Έτσι, επιβραδύνουν κατά περίπου 1,5 χρόνο τη συσσώρευση ρύπων στο εσωτερικό του κλιματιστικού, σε σχέση με τα συμβατικά μοντέλα, ενώ για τον καθαρισμό του στοιχείου δεν χρειάζονται «σκληρά» χημικά καθαριστικά.

 

Αντιβακτηριακή επικάλυψη εξωτερικής μονάδας

Σε μερικά μοντέλα, η εξωτερική μονάδα διαθέτει υδροφυλλική επικάλυψη, που αποτρέπει την ανάπτυξη βακτηριδίων στις επιφάνειές της. Έτσι, εξασφαλίζουν πως δεν πρόκειται να «περάσουν» βλαβεροί οργανισμοί στο εσωτερικού του σπιτιού.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη