Λύσεις για Προβλήματα Πλυντηρίου Πιάτων: DIY ή Κλήση Τεχνικού;

by Manos Kavvalos

Το πλύσιμο των πιάτων γίνεται μια πολύ εύκολη υπόθεση, αρκεί να διαθέτεις ένα καλό και λειτουργικό πλυντήριο. Όσα πιάτα και εάν έχουν μαζευτεί στον νεροχύτη, ξέρεις ότι το μόνο που έχεις να κάνεις είναι ένα ελαφρύ ξέπλυμα, ενώ όλα τα υπόλοιπα θα τα κάνει το πλυντήριο.

Πρόκειται για μια αναγκαία συσκευή στο σύγχρονο νοικοκυριό, όταν οι ρυθμοί είναι έντονοι και οι υποχρεώσεις αυξημένες, ιδιαίτερα δε όταν έχεις οικογένεια.

Η χρησιμότητά του γίνεται ακόμη πιο αισθητή, όταν παρουσιαστεί κάποια βλάβη. Είναι τότε που αναγκάζεσαι να πλύνεις στο χέρι και αναπολείς τις όμορφες ημέρες που χρησιμοποιούσες το πλυντήριό σου. Όσο αγχωτική κι αν μπορεί να γίνει μια τέτοια κατάσταση, έχε στο νου ότι η λύση ενός προβλήματος μπορεί να είναι πολύ πιο απλή από ό,τι φαντάζεσαι. Μπορείς να καταστήσεις ξανά τη συσκευή σου λειτουργική με λίγες κινήσεις κι όλα θα επανέλθουν στην κανονικότητα. Βέβαια κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί όταν έχεις να κάνεις με μια βλάβη περιορισμένης κλίμακας και σίγουρα η δική σου παρέμβαση δεν μπορεί να αντικαθιστά πάντα το χέρι ενός επαγγελματία.

 

Ποιες είναι όμως οι συχνότερες βλάβες που μπορεί να εμφανίσει το πλυντήριο πιάτων και τι μπορείς να κάνεις;

Χάνει νερά

Εάν διαπίστωσες διαρροή από το πλυντήριο πιάτων σου τότε είναι πολύ πιθανό να έχει υποστεί βλάβη η πόρτα του. Έχε βέβαια κατά νου ότι μπορεί να τοποθέτησες λανθασμένα κάποια πιάτα ή σκεύη που δεν επιτρέπουν τη σωστή σφράγισή της.

Παρατήρησε το μπροστινό μέρος τη συσκευή σου και προσπάθησε να διαπιστώσεις εάν υπάρχουν ρωγμές ή μικροανοίγματα. Εάν έχεις εντοπίσει ρωγμή ή κάποια κενά ανάμεσα στην πόρτα και την υπόλοιπη συσκευή, τότε ίσως χρειαστεί αντικατάσταση το παρέμβυσμα. Πρόκειται για το μονωτικό υλικό που προκαλεί στεγανοποίηση ανάμεσα  σε αυτά τα δύο μέρη του πλυντηρίου. Η αλλαγή και επανατοποθέτησή του είναι εξαιρετικά εύκολη, καθώς απαιτεί να κολλήσεις σωστά τις γωνίες και να συνεχίσεις με την ίδια μέθοδο σε όλο το μήκος του. Ένας ακόμη “συνήθης ύποπτος” σε τέτοιου είδους βλάβες είναι το φίλτρο. Εάν έχει συσσωρεύσει βρωμιές ή μικροαντικείμενα τότε το φίλτρο νερού είναι πολύ πιθανό να έχει βουλώσει. Ως συνέπεια, το νερό δεν έχει δίοδο διαφυγής και συσσωρεύεται, με αποτέλεσμα να υπάρχει υπερχείλιση. Φρόντισε να τσεκάρεις το φίλτρο τακτικά και σε περίπτωση διαρροής, καθάρισέ το αμέσως. Εάν το πλυντήριό σου έχει πλημμυρίσει, μπορείς σε τελευταία φάση να τσεκάρεις τις σωληνώσεις για ενδεχόμενο φθοράς. Πρόκειται για μια φυσιολογική διαδικασία που συμβαίνει με την πολυχρησία και το πέρασμα του χρόνου. Σε περίπτωση που έχει τρυπήσει κάποιος σωλήνας, τότε πρέπει να αντικατασταθεί. Σε κάθε περίπτωση ανάτρεξε στις οδηγίες του κατασκευαστή για κάθε πληροφορία και εάν το φαινόμενο είναι έντονο, απενεργοποίησε άμεσα τη συσκευή.

Εάν δεν βρεις κάποια λύση μόνος σου, μην το παρακάνεις με τον αυτοσχεδιασμό. Θα πρέπει να καλέσεις έναν ειδικό που θα διορθώσει τη συσκευή σου προκειμένου να λειτουργήσει ξανά σαν καινούργια! Μια σίγουρη λύση είναι να απευθυνθείς στους ειδικούς του Κωτσόβολου από όπου έχεις αγοράσει το πλυντήριο οι οποίοι θα σε συμβουλεύσουν και θα σε κατευθύνουν σωστά.

Επί τη ευκαιρία, δες το Siemens SN25ZI55CE, ένα “έξυπνο” και τεχνολογικά εξελιγμένο πλυντήριο με έξτρα λειτουργίες, για τη δική σου ευκολία. Μεταξύ άλλων διαθέτει πρόγραμμα φροντίδας πλυντηρίου που συνεισφέρει στην ορθή λειτουργία του 24/7.

 

Δεν στεγνώνει

Ένα εξαιρετικά σύνηθες πρόβλημα είναι η βλάβη της λειτουργίας στεγνώματος. Ως επί το πλείστον, κύριος υπεύθυνος για αυτό είναι ο θερμοστάτης. Όταν λοιπόν δεν λειτουργεί σωστά αυτό το εξάρτημα, τότε η διαδικασία θέρμανσης εντός του πλυντηρίου μπορεί να διακοπεί ξαφνικά, πριν προλάβουν τα πιάτα να στεγνώσουν. Όπως κι αν έχει, ένας ειδικός είναι ο κατάλληλος άνθρωπος που μπορεί να διαπιστώσει τι συμβαίνει και να επιδιορθώσει τη βλάβη.

Δεν πλένει σωστά

Βάζεις πλυντήριο αφού έχεις ξεπλύνει στο χέρι τα πιάτα και όταν το πρόγραμμα τελειώνει διαπιστώνεις ότι υπάρχουν ακόμα υπολείμματα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Μεταξύ άλλων, η θερμοκρασία του νερού μπορεί να μην έφθασε στο επιθυμητό όριο που είναι 50 με 60 βαθμοί Κελσίου. Έλεγξε αν το έχεις ρυθμίσει σωστά. Επίσης μπορεί να μην χρησιμοποιείς το κατάλληλο απορρυπαντικό, ανάλογα με τη σκληρότητα και την περιεκτικότητα του νερού της περιοχής σου σε άλατα. Δες αναλυτικά τις οδηγίες χρήσης του πλυντηρίου σου. Ένας ακόμη λόγος που μπορεί να μην λειτουργεί σωστά η συσκευή είναι να έχει φράξει από υπολείμματα η βαλβίδα εισόδου. Εάν δεν οφείλεται ούτε σε αυτό η δυσλειτουργία, τότε καλό θα είναι να απευθυνθείς σε τεχνικό.

 

Μυρίζει άσχημα

Η άσχημη μυρωδιά ενός πλυντηρίου πιάτων είναι μια πολύ συχνή αιτία δυσλειτουργίας της συσκευής. Τσέκαρε όλο το εσωτερικό του για τυχόν ξεχασμένα ή/και κολλημένα υπολείμματα φαγητού. Επίσης έλεγξε εάν μυρίζει καμένο πλαστικό. Τότε είναι πιθανό κάποιο τάπερ ή άλλο πλαστικό σκεύος να έπεσε στον πάτο και να έλιωσε. Εάν τίποτε τέτοιο δεν συμβαίνει, τότε απευθύνσου στους ειδικούς.

 

Δεν ολοκληρώνει το πρόγραμμα

Όταν ένα πλυντήριο πιάτων διακόπτει ξαφνικά το πρόγραμμα πλύσης και δεν το ολοκληρώνει, τότε μόνο δύο μπορεί να είναι οι βασικές αιτίες: διακοπή παροχής ρεύματος ή διακοπή παροχής νερού. Πρώτα έλεγξε εάν για κάποιο λόγο διακόπηκε η ρευματοδότηση ή το νερό. Μια ελάχιστης διάρκειας διακοπή παροχής νερού “μπλοκάρει” με αέρα τις σωληνώσεις με αποτέλεσμα να προκληθεί δυσλειτουργία στο πλυντήριο κι έτσι το πρόγραμμα δεν ολοκληρώνεται σωστά. Σε περίπτωση που συνεχίζεται κανονικά η παροχή ρεύματος και νερού τότε ίσως να έχει σημειωθεί μια πιο πολύπλοκη βλάβη η οποία απαιτεί την παρουσία τεχνικού που θα έχει τις γνώσεις να την εντοπίσει και να την διορθώσει. Σίγουρα θα διαπιστώσει το ύψος της βλάβης και θα μπορεί να σε ενημερώσει για το κόστος επισκευής.

Έχοντας επισημάνει την πλειονότητα των ενδεχόμενων βλαβών με τις οποίες μπορεί να βρεθείς αντιμέτωπος, όσον αφορά τη λειτουργία του πλυντηρίου πιάτων σου, μπορούμε να πούμε ότι μια τέτοια συσκευή, όσο πιο εξελιγμένη είναι τεχνολογικά, μπορεί να σε βοηθήσει να τις εντοπίσεις γρηγορότερα, αποφεύγοντας το ενδεχόμενο μεγαλύτερης ζημιάς.

Το Bosch SMS6ZDI11E  είναι ένα πλυντήριο με εκπληκτικές δυνατότητες, που μεταξύ άλλων σε ειδοποιεί όταν αναγνωρίζει υπερβολική συγκέντρωση αλάτων ή όταν τα φίλτρα είναι φραγμένα.

 

Επίλεξε ένα τεχνολογικά εξελιγμένο πλυντήριο πιάτων που θα σου λύσει τα χέρια, μεταβαίνοντας στο πλησιέστερο κατάστημα του Κωτσόβολου ή περιηγήσου στην ειδική κατηγορία του kotsovolos.gr

Μπορείς να δεις ακόμη