Λάτρης των drones, γίνε master μέσω πρακτικής άσκησης

by Manos Kavvalos

Η δημοτικότητα των drones ολοένα και αυξάνεται. Καθώς η τεχνολογία αυτή εξελίσσεται διαρκώς, γίνεται όλο και πιο προσιτή σε περισσότερο κόσμο.

Οι «παλιές καραβάνες» που μυήθηκαν στον συναρπαστικό κόσμο των drones συνεχίζουν να εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους, ανακαλύπτουν διαρκώς τις δυνατότητές τους, αναζητούν συνεχώς τρόπους να τα αξιοποιήσουν, είτε για το χόμπι τους είτε για εργασία. Οι “πρωτάρηδες” έχουν γοητευθεί από τις εκπληκτικές δυνατότητές τους, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις δεν γνωρίζουν από πού να ξεκινήσουν, αγνοούν το νομικό πλαίσιο που διέπει τα UAV και δεν μπορούν να αποφασίσουν ποιο μοντέλο τους ταιριάζει.

Είτε θες να τα χρησιμοποιήσεις για επαγγελματική χρήση (όπως βιντεοσκοπήσεις σε κάθε λογής εκδηλώσεις, π.χ. γάμοι-βαφτίσεις, τοπογραφικά, δημιουργία εναέριων πλάνων για κλιπ, βίντεο κτλ.) ή για απλή ενασχόληση ως χόμπι, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τους κανονισμούς και τους περιορισμούς στις πτήσεις που έχουν καθοριστεί από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Η Ελλάδα – όπως και κάθε κράτος-μέλος του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια (EASA) – οφείλει βάσει νόμου να καθορίσει στο εγγύς μέλλον γεωγραφικές ζώνες για την πτήση drones (ή γεωζώνες πτήσης), δηλαδή περιοχές στις οποίες απαγορεύεται να πετούν ή μπορούν να πετούν υπό ορισμένες συνθήκες ή μόνο με άδεια.

Ο καθορισμός των ζωνών αυτών αφορά στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων που σχετίζονται με την προστασία της ιδιωτικής ζωής τρίτων, την αντιμετώπιση ζητημάτων ασφαλείας αλλά και εξαιτίας περιβαλλοντικών ανησυχιών.

Παράλληλα, πρέπει να γνωρίζεις ότι η πτήση drone σε περιοχή στην οποία βρίσκεται σε εξέλιξη κατάσταση αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης απαγορεύεται διά νόμου.

Παράλληλα, απαγορεύεται η πτήση κοντά σε:

  • αεροδρόμια (σε απόσταση μικρότερη των 8 χιλιομέτρων από την περίμετρο)
  • στρατιωτικές περιοχές και εγκαταστάσεις
  • αρχαιολογικούς χώρους
  • φυλακές
  • νοσοκομεία
  • σχολεία
  • περιοχές περιβαλλοντικής προστασίας
  • εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας

Οι πτήσεις σε τέτοιες περιοχές μπορούν να γίνουν μόνο υπό προϋποθέσεις.

 

Διάλεξε το μοντέλο που σου ταιριάζει

Αφού αναφέρθηκε το νομικό πλαίσιο που διέπει τη χρήση και οι υποχρεώσεις ενός ιδιοκτήτη drone, ήρθε η ώρα να σου παραθέσουμε κάποια χαρακτηριστικά τους που πρέπει να έχεις κατά νου, πριν επιλέξεις ένα μοντέλο.

Τα drones κατηγοριοποιούνται σε ανοικτής, ειδικής και πιστοποιημένης κατηγορίας.

Το Dji Mini 2 SE Drone είναι ιδανικό για αρχάριους.

Είναι μικρό αλλά πανίσχυρο… Ζυγίζει όσο περίπου ένα μήλο και χωράει στην παλάμη στου χεριού σου. Μπορεί να αντισταθεί στους ανέμους και να απογειωθεί σε μέγιστο υψόμετρο 4.000 μέτρων προσφέροντας σταθερές λήψεις ακόμα και όταν πετάει πάνω από ένα δάσος.

Με αυτό το μοντέλο εξασφαλίζεις μία εντυπωσιακή απόδοση, εκπληκτική ποιότητα εικόνας και δημιουργικά βίντεο σε κάθε σου πτήση.  Τέλος, έχει αυτονομία έως 31 λεπτά.

Με αυτό το mini drone μπορείς να συνδυάσεις κάποιο από τα ενδιαφέροντα προγράμματα Χειρισμού DRONE όπως το A2 EASA Course. Αυτό το μάθημα καλύπτει την εκπαίδευση ενός πιλότου που επιθυμεί να πετάξει στην υποκατηγορία Α2 της ανοικτής κατηγορίας της ΕΕ. Μέσω πρακτικής εξάσκησης πτήσης Drone SET Α1-Α3 & A2 Course θα αποκτήσεις τις βασικές γνώσεις που χρειάζεσαι. Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός δεν καθιστά υποχρεωτική την πρακτική εκπαίδευση στην ανοιχτή κατηγορία. Παρόλ’ αυτά, συστήνεται από τη σχολή Hellenic Drones είτε είσαι αρχάριος για να σε καθοδηγήσουν και να σου μάθουν τα βασικά, είτε είσαι πιο έμπειρος και θέλεις να αποκτήσεις «επαγγελματική» πτητική επάρκεια για να αξιοποιήσεις στο μέγιστο τις δυνατότητες του drone σου.

 

Το Kaiser Baas Switch Drone 720p είναι το ιδανικό drone για να το παίρνεις διαρκώς μαζί σου σε εξορμήσεις και να βιώσεις μια κορυφαία εμπειρία χρήσης! Ενδείκνυται για τους μικρούς σε ηλικία λάτρεις των UAVs αλλά και για τους μεγαλύτερους – πλην όμως αρχάριους- με χόμπι τα drones. Μπορείς να συνδυάσεις τα Μαθήματα Scratch με Tello Drone σαν εργαλείο μάθησης STEAM. Αυτό το πρόγραμμα σπουδών μπορεί να εφαρμοστεί σε ποικίλες ηλικιακές κατηγορίες και είναι εξαιρετικά ευνοϊκό για μαθητές μικρότερων ηλικιών, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους πάνω στον προγραμματισμό και τα μαθηματικά.

Αν ανήκεις ήδη στην κατηγορία των prο, με το Dji Mini 3 RC GL Drone θα ικανοποιηθείς από την πρώτη κιόλας πτήση. Πέταξε περισσότερο, με βελτιωμένη υποστήριξη μέσων κοινωνικής δικτύωσης όταν κάνεις γυρίσματα με το συγκεκριμένο drone. Σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά, το Mini 3 σπορ βελτίωσε την αντίσταση στον αέρα και τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, προσφέροντας έως και 38 λεπτά διαρκούς χρόνου πτήσης. Προσθέτει πραγματική κατακόρυφη λήψη, για να τραβήξεις κάθετες λήψεις που μπορούν να κοινοποιηθούν άμεσα σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Mε το μάθημα SET Α1-Α3 & A2 Course Χειρισμού Drone, καλύπτεις την εκπαίδευση ενός πιλότου που επιθυμεί να πετάξει στην υποκατηγορία A1-A3 & Α2 της EU Open Category για διασκεδαστικούς, εμπορικούς ή άλλους λόγους εναέριας εργασίας.

Μπορείς να επιλέξεις επίσης τον συνδυασμό SET Α1-Α3 & A2 Course & Πρακτική Εξάσκηση Drone, καθώς αυτό το μάθημα καλύπτει την εκπαίδευση στην υποκατηγορία A1-A3 & Α2 της EU Open Category και μαζί παρέχεται και πρακτική εξάσκηση πτήσης drone.

Το Mavic 2 Zoom, είναι το πρώτο πτυσσόμενο drone με οπτικό zoom. Η κάμερα των 12MP προσφέρει οπτικό zoom 24-48mm και επιπλέον ψηφιακό, αν χρειαστεί. Μπορεί να καταγράψει 4K video και φωτογραφία 48MP με την Super Resolution λειτουργία, στην οποία συνδυάζει 9 “ζουμαρισμένες” φωτογραφίες. Το Mavic 2 Zoom προσφέρεται για παρακολούθηση θεμάτων ενδιαφέροντος από απόσταση, χωρίς να ενοχλεί με τον θόρυβο, όπως της άγριας πανίδας.

 

Στην τιμή των μαθημάτων περιλαμβάνεται το διαδικτυακό περιεχόμενο εξετάσεων και σεμινάριο με ζωντανή καθοδήγηση εκπαιδευτή.

Στην πρακτική άσκηση συμπεριλαμβάνεται η ενημέρωση για τη σωστή χρήση του drone, συμβουλές για τη σωστή συντήρηση, πρακτική εξάσκηση πτήσης drone και εκπαίδευση.

Τα mini drones είναι μικρά σε μέγεθος και απευθύνονται περισσότερο σε αρχάριους και παιδιά, αν και υπάρχουν αρκετά ακριβά μοντέλα που προορίζονται για πιο έμπειρους χρήστες.

Είναι διασκεδαστικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και εντός σπιτιού. Οφείλεις να έχεις συνυπολογίσει ότι ίσως χρειαστεί επισκευή και αντικατάσταση τμημάτων που σπάνε κατά την πτώση καθώς και το μικρό βέβαια κόστος για την αγορά αξεσουάρ, όπως επιπλέον έλικες, μπαταρίες και τσάντες μεταφοράς.

Τα drones κερδίζουν ραγδαία φίλους και όσοι θέλουν είτε επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά να ασχοληθούν με το πιλοτάρισμα, θα χρειαστούν το σωστό μοντέλο και την κατάλληλη εκπαίδευση.

Βρες το πιο κοντινό κατάστημα ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ ή μπες στο www.kotsovolos.gr και ανακάλυψε μία ευρεία γκάμα μοντέλων drones καθώς και courses/tutorials για να γίνεις master στις πτήσεις.

Μπορείς να δεις ακόμη