Με το ίδιο καλώδιο η μετάβαση σε USB 4 για απίστευτες ταχύτητες!

by Aggeliki Tsoukana

Το USB πρότυπο διασύνδεσης, οι αντίστοιχες θύρες και η σχετική καλωδίωση, είναι από τα πιο δημοφιλή στην ιστορία των υπολογιστικών συστημάτων και φυσικά η εξέλιξη τους συνεχίζεται, ειδικά ως προς το θέμα της ταχύτητας Άλλωστε, οι περισσότερες συσκευές και περιφερειακά συνδέονται μέσω USB, ενώ ακόμα και τα κινητά αξιοποιούν τέτοιες θύρες και για φόρτιση.

Έτσι, το σημαντικό νέο στον χώρο είναι οι πληροφορίες που ανακοινώθηκαν σχετικά με τη νέα USB έκδοση, την 4 version 2.0. Μάλιστα, διατηρώντας το καλώδιο USB Type-C που ήδη χρησιμοποιείς, θα έχεις μέχρι και διπλάσια ταχύτητα.

Ειδικότερα, τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου προτύπου είναι τα εξής:

  • Ταχύτητα μέχρι και 80 Gbps!
  • Υποστήριξη της υπάρχουσας καλωδίωσης (στην Type-C εκδοχή).
  • Συμβατότητα προς τα πίσω με προηγούμενες USB εκδοχές (και δη της USB 4 version0, USB 3.2, USB 2.0, αλλά και Thunderbolt 3).
  • Βελτιωμένα πρωτόκολλα και ενημερώσεις αρχιτεκτονικής δεδομένων, τα οποία ανάμεσα σε άλλα θα επιτρέπουν μεγαλύτερη από 20 Gbps ταχύτητα σε USB 3.2!
  • Ενημέρωση με τις πιο πρόσφατες εκδόσεις και πρότυπα DisplayPort και PCIe.

Σε αυτό το σημείο, μπορεί να αναρωτιέσαι αν υπήρχε USB 4 version 1 και τι απόγινε! Όντως υπήρξε, αλλά δεν πρόλαβε να κάνει ουσιαστικό ντεμπούτο, αφού ήδη ξεπεράστηκε από το 4 version (έκδοση) 2.

Επιπρόσθετα, μπορεί το τελευταίο USB πρότυπο να ανακοινώθηκε, αλλά θα χρειαστούν κάποια χρόνια ώστε να γίνει το απόλυτο στάνταρ και να ολοκληρωθεί η μετάβαση.

Τέλος, αν και το USB είναι εύκολο και χρησιμοποιείται σχεδόν παντού, εντούτοις υπάρχει ένα πρόβλημα και μία σύγχυση γύρω από τα καλώδια, τις θύρες και τις ταχύτητες. Ευτυχώς, η επιμονή στο USB Type-C και το νέο πρότυπο USB 4 έκδοση 2 φαίνεται να απλοποιούν τα πράγματα στην αγορά και στο μυαλό του μέσου καταναλωτή. Σε κάθε περίπτωση, η ουσία είναι ότι θα έχεις μεγαλύτερη ταχύτητα και συμβατότητα προς τα πίσω με την υπάρχουσα καλωδίωση.

Μπορείς να δεις ακόμη