Στη λίστα που ακολουθεί θα βρεις πολύτιμες συμβουλές για το μίξερ σου και την αποθήκευσή του, όπως και άλλα ακόμη tips που θα σου κάνουν τη ζωή ευκολότερη.
Όλοι ξέρουμε ότι όταν κάποιος αγοράσει σήμερα ένα απ’ τα καλά «σταθερά» μίξερ που είναι διαθέσιμα στο εμπόριο, εκτός του ότι προσθέτει στο νοικοκυριό του ένα εξαιρετικά εύχρηστο εργαλείο που θα του δώσει πληθώρα δυνατοτήτων, τόσο (κυρίως) στη ζαχαροπλαστική, όσο και στη μαγειρική, αποκτά κι έναν «μπελά». Τα εν λόγω μίξερ πιάνουν αρκετό χώρο κι αν δεν έχεις τεράστια κουζίνα, η αποθήκευσή του ή και η τοποθέτηση του σε εμφανές σημείο (π.χ. πάνω στον πάγκο της κουζίνας), δεν είναι το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο. Άσε που –συνήθως- έχουν και σχετικά μεγάλο βάρος, κάτι που κάνει τη μετακίνηση, ή και το σήκωμά τους μια όχι και τόσο εύκολη υπόθεση. Στη συνέχεια θα βρεις μια σειρά από συμβουλές για την εργονομική αποθήκευση της συσκευής σου κι όχι μόνο:
1. Τοποθέτησε κάτω απ’ το μίξερ, είτε μια πετσέτα ανάλογου μεγέθους, είτε ένα πανί, ή ακόμη κι ένα μεγάλο χαρτόνι για να μπορείς να το μετακινείς σέρνοντάς το πάνω στον πάγκο της κουζίνα σου, σε περίπτωση που το έχεις τοποθετημένο εκεί. Έτσι γλυτώνεις περιττά σηκώματα, ή και το γρατσούνισμα της επιφάνειας του πάγκου.
2. Είναι πολύ καλή κι εργονομική ιδέα ν’ αποθηκεύεις μέσα στο μπολ του μίξερ διάφορα μικροπράγματα, είτε εξαρτήματά του, είτε ακόμη και τα διάφορα αντικείμενα που πάντα βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα μέρη της κουζίνας κι ενώ είναι ιδιαίτερα χρήσιμα, δεν είναι πάντα προφανές που μπορεί ν αποθηκευτούν. Και σίγουρα μπορείς να το εφαρμόσεις σε περιπτώσεις που πρέπει να κάνεις κάποια τακτοποίηση-«αστραπή».
3. Είτε το έχεις στον πάγκο, είτε αποθηκευμένο κάπου, όταν ξεκινάς να το χρησιμοποιήσεις δεν είναι κακή ιδέα να προγραμματίζεις τουλάχιστον δύο χρήσεις, για την παρασκευή διαφορετικών εδεσμάτων, ή εργασιών. Όλοι ξέρουμε ότι το πλύσιμο-καθάρισμα ογκωδών σκευών δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο, οπότε η χρήση του για διάφορες εργασίες, πριν μπει στο νεροχύτη για πλύσιμο και μετά στη θέση του μπορεί να σου γλιτώσει χρόνο. Για παράδειγμα, μερικές δουλειές που μπορείς να κάνεις μ’ ένα σύγχρονο μίξερ χωρίς ενδιάμεσο πλύσιμο:
• Άλεσμα ξηρών καρπών για προσθήκη σ’ οποιαδήποτε συνταγή και μ’ ένα γρήγορο ξέβγαλμα του μπολ είσαι έτοιμος ν’ αλέσεις λαχανικά για άλλη συνταγή, είτε να κόψεις/τρίψεις τυρί αν το μίξερ σου διαθέτει και κόφτη.
• Στην περίπτωση της ζαχαροπλαστικής, ή της παρασκευής ψωμιού μπορείς πολύ εύκολα να περάσεις απ’ το ένα στο άλλο, απλώς μ’ ένα γρήγορο ξέβγαλμα του μπολ.
• Το ίδιο συμβαίνει γενικά και κατά την παρασκευή ομοειδών εδεσμάτων μιας και το ξέβγαλμα του μπολ και ίσως και του αξεσουάρ είναι μια πάρα πολύ εύκολη λύση αντί για πλήρες πλύσιμο.
4. Εάν έχεις το μίξερ σου αποθηκευμένο σε κάποιο ντουλάπι, κάτι πολύ πιθανό σε περίπτωση που έχεις σχετικά μικρή κουζίνα, καλή ιδέα θα ήταν το ντουλάπι αυτό να βρίσκεται στο χώρο της κουζίνας κοντά στο τμήμα του πάγκου όπου πρόκειται να το τοποθετήσεις για να δουλέψεις ώστε ν’ αποφύγεις περιττές μετακινήσεις και σηκώματα. Μια καλή ιδέα, επίσης, είναι το ντουλάπι που θα επιλέξεις να βρίσκεται σε μεσαίο σχετικά ύψος για να μη χρειάζεται ν’ ανεβάζεις βάρος από χαμηλά, ούτε να το κατεβάζεις από ψηλά.
5. Όταν το μίξερ σου είναι μονίμως πάνω στον πάγκο της κουζίνας καλό θα ήταν να καλύψεις το μπολ του με κάποιο πλαστικό κάλυμμα (μια καλή ιδέα θα ήταν τα μιας χρήσης νάιλον καπέλα που χρησιμοποιούμε για να μην βρέξουμε τα μαλλιά μας στο μπάνιο). Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο αν έχεις ακολουθήσει τη δεύτερη -κατά σειρά- συμβουλή μας κι έχεις κάνει το μπολ χώρο αποθήκευσης.
Αφού λύσαμε το πρόβλημα της αποθήκευσης-εργονομικής τοποθέτησης, ας περάσουμε τώρα σε μερικές άλλες χρήσιμες συμβουλές-κόλπα που μπορεί να μην έχεις σκεφθεί ποτέ για το καινούριο, ή το παλιό σου μίξερ.
1. Χρησιμοποίησε το μίξερ σου όσο πιο πολύ μπορείς τις πρώτες μέρες μετά την αγορά του ώστε να εντοπίσεις τυχόν προβλήματα όσο ακόμα είναι εντός εγγύησης. Αν τυχόν η συσκευή σου έχει οποιοδήποτε πρόβλημα αυτό θα φανεί μέσω της έντονης χρήσης της, οπότε καλό θα είναι να τη χρησιμοποιείς συχνά στην αρχή. Φυσικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα απ’ τα διαθέσιμα προγράμματα επέκτασης της εγγύησης, για να έχεις το κεφάλι σου εντελώς ήσυχο.
2. Για ν’ αποφύγεις την… εκτόξευση των όποιων συστατικών κατά την ανάμειξη – κόψιμο ή όποια άλλη εργασία- απ’ το μίξερ σου, κάλυψέ το ενώ δουλεύει με μία πετσέτα, η οποία θα αιχμαλωτίσει τα όποια υλικά και θα σε κάνει να γλυτώσεις χρόνο από λερώματα και καθαρίσματα.
3. Χρησιμοποίησε τον αναδευτήρα σε σχήμα “Κ” για να κόψεις εύκολα σε πολύ μικρά κομμάτια-ίνες μαλακό μαγειρεμένο κρέας και ειδικά βραστό κοτόπουλο, το οποίο μπορείς μετά να χρησιμοποιήσεις σε σαλάτες, ή ως γέμιση σε πίτες. Ξεκινάς σιγά-σιγά βάζοντας το μίξερ στην πρώτη ταχύτητα και αυξάνεις σταδιακά όταν το κρέας αρχίζει να κόβεται, ώστε να διαχωριστεί σε ακόμα μικρότερα κομμάτια.
4. Αν θέλεις η σαντιγί που θα φτιάξεις με το μίξερ σου να βγει πιο αφράτη, βάλε το μπολ και το σχετικό εξάρτημα του μίξερ για λίγη ώρα στο ψυγείο πριν τη φτιάξεις και το αποτέλεσμα θα σ’ εκπλήξει.
5. Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις, το μίξερ σου χρησιμοποιεί λιπαντικό λάδι (βάσει νομοθεσίας, για ευνόητους λόγους, βρώσιμο). Επειδή, όμως, το εν λόγω λάδι έχει την τάση να διαχωρίζεται πιθανώς να υπάρξει και διαρροή στην πρώτη χρήση μετά την απραξία, μετά από μερικά λεπτά λειτουργίας. Οπότε αν έχεις πάνω από δύο μέρες να χρησιμοποιήσεις τη συσκευή σου, καλό θα είναι να την «προθερμάνεις». Αυτό μπορείς να το κάνεις αν την αφήσεις περίπου1-2 λεπτά στη χαμηλή ταχύτητα και κατόπιν για 1-2 λεπτά στη μεσαία. Έτσι θα είσαι ασφαλής από τυχόν διαρροές.
6. Γενικά τα σύγχρονα «σταθερά» μίξερ είναι απ’ τις πλέον ευέλικτες συσκευές που υπάρχουν κι αν το ψάξεις λίγο παραπάνω υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις μ’ αυτές που πιθανόν να μην είχες σκεφτεί ποτέ. Παραπάνω αναφέραμε το παράδειγμα της κοπής κρέατος για χρήση σε σαλάτες, πίτες ή οπουδήποτε αλλού. Ένα παράδειγμα για το πώς μπορείς να επεκτείνεις τη χρήση του μίξερ σου, είναι ότι αν πάρεις αυτό το κρέας και προσθέσεις τα μπαχαρικά-αρωματικά, ή όποια άλλα υλικά θέλεις και χρησιμοποιήσεις το στάνταρ συρμάτινο αναδευτήρα για περίπου 15 δευτερόλεπτα σε μέση ταχύτητα τότε έχεις έτοιμα, κομμένα και ανακατεμένα τα υλικά για τη γέμιση της πίτας σου.
7. Απ’ την άλλη, και ανάλογα με το μοντέλο που θα επιλέξεις, υπάρχει μια πληθώρα εξαρτημάτων που μπορούν να κάνουν το μίξερ σου να κάνει πράγματα που σε μια άλλη εποχή ίσως και να μην μπορούσαμε να τα φανταστούμε. Πλέον ένα τέτοιο μηχάνημα δεν είναι απλά για να φτιάχνεις ζύμη, σαντιγί ή αυγά. Υπάρχουν μίξερ στα οποία μπορείς να προσθέσεις ως ανταλλακτικό ένα εξάρτημα για το κόψιμο κιμά, για την παρασκευή λουκάνικων, ή για ραβιόλια, αναδευτήρα για παγωτά, ή και μηχανή για την παρασκευή μακαρονιών.
8. Για το τέλος κρατήσαμε άλλη μια χρήση που μπορεί να μην έχεις σκεφθεί για το μίξερ και που πάντα παίδευε και εμάς (και παλαιότερα κυρίως τις μαμάδες μας): το να φτιάξεις πουρέ. Αντί για το ογκώδες κι όχι πάντα εύχρηστο σχετικό εργαλείο, ή τη σκόνη που όσο να είναι δεν είναι και ό,τι πιο υγιεινό, βράζεις καλά τις πατάτες σου, προσθέτεις και όλα τα άλλα υλικά για τον πουρέ, και με το στάνταρ αναδευτήρα φτιάχνεις εύκολα και γρήγορα έναν εξαιρετικό πουρέ, που στο τέλος θα διαπιστώσεις ότι είναι και εξαιρετικά αφράτος.
Το σύγχρονο σταθερό μίξερ ή αλλιως κουζινομηχανή είναι ένα μηχάνημα που κάνει τη ζωή σου ευκολότερη και παρά τον όγκο του, τον οποίο και αντιμετωπίζουμε με τα παραπάνω tips αποθήκευσής του, μας «λύνει» τα χέρια ώστε να έχουμε περισσότερο χρόνο για να αφιερώσουμε στον εαυτό μας και όσους αγαπάμε. Γενικότερα μιλώντας είναι μια εξαιρετικά καλή επένδυση και μία απ’ τις συσκευές που κάνουν σίγουρα απόσβεση του κόστους τους.