MWC 2024: H Google αναβαθμίζει τις εφαρμογές με νέα AI και προσθέτει νέα χαρακτηριστικά προσβασιμότητας στο Android

by Manos Kavvalos

Στο πλαίσιο του MWC 2024, η Google ανακοίνωσε μια σειρά από updates για το λειτουργικό σύστημα Android, που περιλαμβάνουν την υποστήριξη του Gemini στα Messages και περιλήψεις μηνυμάτων με τη βοήθεια AI όταν οδηγείς. Από αυτήν την εβδομάδα κιόλας, οι χρήστες του Messages θα έχουν πρόσβαση στο chatbot της Google χωρίς να απαιτείται να βγούνε από την εφαρμογή. Το Gemini θα βοηθήσει το Messages στη διαχείριση βασικών εργασιών, όπως η σύνθεση μηνυμάτων, ο προγραμματισμός συναντήσεων, ακόμα και η χαλαρή κουβέντα όταν ο χρήστης δεν έχει κάτι άλλο να κάνει.

Η βοήθεια που θα λάβει το Android Auto από τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης έχει ως σκοπό να ελαχιστοποιήσει το ποσοστό των πηγών που είναι δυνατό να αποσπάσουν τον χρήστη την ώρα που οδηγεί. Σε περίπτωση που μια ομαδική συζήτηση έχει γεμίσει μηνύματα όταν είσαι στο δρόμο ή κάποιος σου γράφει την ώρα εκείνη την ιστορία της ζωής του, το Android Auto θα δημιουργεί αυτομάτως περιλήψεις και θα σου μεταφέρει την πιο περιεκτική έκδοση. Παράλληλα, θα προτείνει απαντήσεις και ενέργειες με βάση τα μηνύματα, όπως η αναμενόμενη ώρα άφιξης στο προορισμό σου, για να απαντάς απλά με ένα άγγιγμα στη συσκευή και αν επικεντρώνεσαι στο τιμόνι.

Οι παραπάνω ανακοινώσεις συνοδεύονται από ορισμένα νέα χαρακτηριστικά προσβασιμότητας για το λειτουργικό σύστημα Android. Μεταξύ τους, η δυνατότητα να δημιουργούνται λεζάντες στην εφαρμογή Lookout, με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης. Θα δημιουργούνται περιγραφές για εικόνες που βρίσκεις στο διαδίκτυο ή σου στέλνουν μέσω μηνυμάτων και θα τις εκφωνεί. Επιπλέον η λειτουργία Lens στο Google Maps αναβαθμίζεται με τη δυνατότητα ανάγνωσης του περιεχομένου της οθόνης, που θα επιτρέψει στους χρήστες να στρέφουν την κάμερα του smartphone σε ένα σημείο ενδιαφέροντος κοντά τους, όπως ένα εστιατόριο ή ένας σταθμός ανεφοδιασμού και να ακούνε άμεσα πληροφορίες.

Κάτι επίσης ενδιαφέρον είναι ότι το Android θα αποκτήσει νέα casting controls για το Spotify. Το Spotify Connect όπως ονομάζεται θα επιτρέπει τη χωρίς διακοπές εναλλαγή της ακρόασης ανάμεσα σε δύο συσκευές, όπως από τα ακουστικά στα ηχεία και το αντίστροφο. Σημειώνεται πως κάτι αντίστοιχο είναι ήδη διαθέσιμη στο YouTube Music.

Μπορείς να δεις ακόμη