Μύθοι για την καθαριότητα του σπιτιού

 

Υπάρχουν ορισμένοι «μύθοι» για την καθαριότητα του σπιτιού, που είτε πρόκειται απλώς για παρανοήσεις, είτε για συνήθειες που είχαν υιοθετηθεί στο παρελθόν και τηρούνται ακόμη και σήμερα. Σε κάθε περίπτωση είναι αρκετά πιθανό να σε οδηγούν σε λάθη που κοστίζουν σε χρόνο και χρήμα.

 

Περισσότερο απορρυπαντικό, αποτελεσματικότερο καθάρισμα

Πλέον υπάρχουν πλυντήρια ρούχων και πλυντήρια πιάτων που προσφέρουν τέλεια αποτελέσματα με λιγότερη ποσότητα απορρυπαντικού κι ενέργειας, σε σχέση με τα αντίστοιχα μοντέλα της περασμένης δεκαετίας. Παρόλα αυτά κάποιοι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν απορρυπαντικό νομίζοντας πως έτσι θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα πλύσης.

Αντί για πιο καθαρά ρούχα, η υπερδοσολογία απορρυπαντικού και μαλακτικού στο πλυντήριο ρούχων έχει ως αποτέλεσμα τα υφάσματα να μην ξεπλένονται εντελώς. Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για τα πλυντήρια πιάτων. Η υπερδοσολογία μπορεί να δημιουργήσει έντονη σαπουνάδα, με αποτέλεσμα τα πιάτα και τα σκεύη να μην πλυθούν καλά. Παράλληλα, ποσότητες του απορρυπαντικού συσσωρεύονται στις σωληνώσεις της συσκευής, αυξάνοντας την πιθανότητα να τις φράξουν και να προκαλέσουν βλάβη.

Επομένως, ο «χρυσός κανόνας» είναι ν’ ακολουθείς τις οδηγίες που αναγράφει το απορρυπαντικό στη συσκευασία του. Εναλλακτικά, υπάρχουν πλυντήρια ρούχων με τεχνολογία αυτόματης δοσολογίας απορρυπαντικού και μαλακτικού που μπορούν να σου “λύσουν τα χέρια” στο συγκεκριμένο θέμα. Αντίστοιχα, υπάρχουν πλυντήρια πιάτων με αυτόματη δοσολογία, ώστε να πετυχαίνεις τέλεια αποτελέσματα πλύσης με λιγότερο απορρυπαντικό. Με πολύ χαμηλές δοσολογίες χρήσης απορρυπαντικού, όχι μόνο εξοικονομείς ενέργεια και χρήματα, αλλά συμβάλεις και στην προστασία του περιβάλλοντος.

 

 

Η χλωρίνη είναι το απόλυτο καθαριστικό

Έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε χλωρίνη παντού, για τα πλακάκια, για την τουαλέτα, για το πάτωμα. Ωστόσο, η χλωρίνη δεν είναι καθαριστικό γενικής χρήσης. Καλό είναι να αποφεύγεις τη χρήση χημικών για απολύμανση και καθαριότητα στο σπίτι, ειδικά σε περίπτωση που εσύ ή κάποιο μέλος της οικογένειας πάσχει από αναπνευστικά προβλήματα, άσθμα, αλλεργίες, ή από πολλαπλή ευαισθησία σε χημικές ουσίες. Η ανάμειξη της δε με άλλα καθαριστικά μπορεί να έχει τοξικά αποτελέσματα.

Αντί λοιπόν να φοράς μάσκα, γάντια και… στολή αστροναύτη για να καθαρίσεις διάφορες επιφάνειες στο σπίτι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ατμοκαθαριστή. Για τα δάπεδα του σπιτιού, υπάρχουν καθαριστές δαπέδου, όπως το iRobot Braava Jet 240, για γρήγορο σκούπισμα και σφουγγάρισμα όλων των δαπέδων. Με αυτό τον τρόπο καθαρίζεις και απολυμαίνεις αποτελεσματικά, χωρίς κόπο, χωρίς χημικά και χωρίς να σπαταλάς χρόνο ή και χρήμα για προϊόντα καθαρισμού.

 

Η ηλεκτρική σκούπα καταστρέφει τα χαλιά

Η χρήση ηλεκτρικής σκούπας δεν καταστρέφει τα χαλιά. Αρκεί βέβαια να μην υπερβάλεις και να διατηρείς τη σκούπα σου σε καλή κατάσταση, όπως να αδειάζεις τον κάδο ή τη σακούλα πριν γεμίσει εντελώς και φρόντισε να καθαρίζεις τακτικά τόσο την ηλεκτρική σκούπα όσο και τα εξαρτήματα που τη συνοδεύουν. Ωστόσο, εάν είσαι κάτοχος μιας παλιάς και ταλαιπωρημένης ηλεκτρικής σκούπας, τότε, πράγματι, ενδέχεται να κάνεις ανεπανόρθωτη ζημιά στις ίνες των χαλιών σου. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει οπωσδήποτε να εξετάσεις την αγορά μιας σύγχρονης ηλεκτρικής σκούπας, με υψηλό δείκτη απόδοσης καθαρισμού σε χαλιά, ή εάν έχεις κατοικίδια ζώα, επίλεξε ένα μοντέλο που ενδείκνυται ειδικά για κατοικίδια, όπως το Hoover TX62ALG 011 Telios Extra, που είναι σχεδιασμένο για να απομακρύνει τις τρίχες τους από τα χαλιά ή τα έπιπλα.

 

 

Πρέπει να ξεπλένεις τα πιάτα πριν τα τοποθετήσεις στο πλυντήριο πιάτων

Πολλοί κατασκευαστές τονίζουν ότι δεν πρέπει να πλένουμε τα πιάτα πριν τα τοποθετήσουμε στο πλυντήριο καθώς έτσι μειώνεται η αποτελεσματικότητα του, πράγμα που σημαίνει ότι τα πιάτα δεν καθαρίζονται καλά.

Ακόμη, το προ-πλύσιμο των πιάτων βοηθάει μόνο όταν δεν έχεις σκοπό να βάλεις άμεσα πλυντήριο, έτσι ώστε να μην ξεραθούν τα υπολείμματα τροφών πάνω στα πιάτα. Ακόμα κι αν δεν θέλεις να βάλεις άμεσα πλυντήριο, υπάρχουν μοντέλα όπως το Pitsos DGS5538, που αναλαμβάνουν και το προ-πλύσιμο. Η συσκευή θα προ-πλύνει τα πιάτα και έπειτα θα ενεργοποιήσει την χρονοκαθυστέρηση. Γιατί να κοπιάζεις από τη στιγμή που έχεις ένα τέτοιο εργαλείο στην κουζίνα σου;

 

Μπορείς να πλένεις τα πάντα στο πλυντήριο πιάτων

Το έχουμε διαβάσει πολλές φορές. Προκειμένου να γλυτώσουμε χρόνο και κόπο, στο πλυντήριο πιάτων μπορείς να βάλεις διάφορα αντικείμενα, όπως τις βούρτσες μαλλιών, τα εξαρτήματα της ηλεκτρικής σκούπας, ακόμα και το κάλυμμα για το πορτατίφ. Αυτό είναι μέγα λάθος.

Τα πλυντήρια πιάτων δεν είναι σχεδιασμένα για να πλένουν τα πάντα. Τοποθετώντας στο πλυντήριο πιάτων διάφορα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να τα καταστρέψεις αλλά και να βλάψεις το ίδιο το πλυντήριο πιάτων. Το ίδιο ισχύει και για ορισμένα σκεύη κουζίνας. Τα εξαρτήματα ενός πολυκόφτη, για παράδειγμα, ενδέχεται να μην πλένονται στο πλυντήριο πιάτων. Εάν σκέφτεσαι, για μεγαλύτερη ευκολία, να τα πλύνεις στο πλυντήριο πιάτων, φρόντισε να διαβάσεις πρώτα τις οδηγίες χρήσης της συσκευής. Διαφορετικά, επίλεξε εργαλεία κουζίνας ή και μικροσυσκευές κουζίνας που ενδείκνυνται (τα εξαρτήματά τους, δηλαδή) για πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων.

 

 

Μπορείς να πλένεις τα πάντα στο πλυντήριο ρούχων

Είναι σίγουρα βολικό να βάζεις όλα τα άπλυτα ρούχα στον κάδο του πλυντηρίου ρούχων, να επιλέγεις το κατάλληλο πρόγραμμα και να περιμένεις να βγουν πεντακάθαρα και ευωδιαστά. Πράγματι, τα σύγχρονα πλυντήρια διαθέτουν μια πληθώρα προγραμμάτων και λειτουργιών, που σου επιτρέπουν ακόμα και πλύση με μικτό φορτίο. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα αντικείμενα και είδη ρουχισμού που δεν πρέπει να τοποθετούνται στο πλυντήριο ή στο στεγνωτήριο. Διαφορετικά θα καταστρέψεις τόσο τα ίδια όσο και τη συσκευή σου. Για παράδειγμα, ορισμένα ευαίσθητα υφάσματα από υλικά φυσικής προέλευσης ταλαιπωρούνται στο πλυντήριο και υπάρχει ο κίνδυνος να συρρικνωθούν, να τσαλακωθούν και εν τέλει να καταστραφούν ακόμη και με ένα πλύσιμο. Επομένως, διάβαζε προσεκτικά τις ετικέτες των ρούχων ή των αντικειμένων (π.χ. μαξιλάρια) που σκέφτεσαι να πλύνεις στο πλυντήριο ρούχων.

Επίσης, πέρα από τα χρώματα, χρειάζεται να κάνεις έναν επιπλέον διαχωρισμό των ρούχων σου με βάση το ύφασμά τους. Ο λόγος που συστήνεται να χωρίζεις τα άπλυτα σου με βάση το ύφασμά τους έχει να κάνει με την ιδανική θερμοκρασία πλύσης τους. Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο, προστατεύεις τα ρούχα σου από τα υφάσματα που αφήνουν χνούδι, όπως είναι για παράδειγμα οι πετσέτες.

 

Μία σόμπα αρκεί για να στεγνώσεις τα ρούχα μέσα στο σπίτι

Το στέγνωμα των ρούχων μέσα στο σπίτι, ακόμα κι αν έχεις επαρκή θέρμανση, μπορεί να προκαλέσει φθορά στους τοίχους και τα έπιπλα, λόγω υψηλής υγρασίας, ενώ ενέχει κίνδυνο και για την υγεία σου (π.χ. αλλεργίες). Είναι και επιστημονικά τεκμηριωμένο, ότι από μία μόνο δόση πλυσίματος εκπέμπονται δύο λίτρα νερού στην ατμόσφαιρα του σπιτιού, όταν τα ρούχα στεγνώνουν μέσα σε αυτό.

Η καλύτερη λύση για γρήγορο και ταυτόχρονα υγιεινό στέγνωμα των ρούχων είναι το στεγνωτήριο. Εναλλακτικά, τις ημέρες με έντονη υγρασία, ή τις βροχερές μέρες, άπλωσε τα ρούχα σου μέσα στο σπίτι και λειτούργησε τον αφυγραντήρα. Τοποθέτησε την απλώστρα με τα βρεγμένα ρούχα σε ένα δωμάτιο και βάλε τον αφυγραντήρα σε λειτουργία. Κλείσε την πόρτα και άφησε τη συσκευή να στεγνώσει τα ρούχα.

 

Μπορείς να δεις ακόμη