Τέσσερις τρόποι όπου η τεχνολογία φέρνει την επανάσταση στο μαγείρεμα

Μετά από το πρώτο «κύμα» ηλεκτρικών συσκευών που απέκτησαν… ευφυΐα, όπως τα κλιματιστικά, η τεχνολογία έρχεται να αφήσει το αποτύπωμά της και στην κουζίνα. Έτσι, ολοένα περισσότεροι κατασκευαστές λανσάρουν «έξυπνους» φούρνους και εστίες, προσφέροντας έτσι πρωτόγνωρες δυνατότητες στο μαγείρεμα. Έτσι, στην αγορά θα βρεις hi-tech μοντέλα, τα οποία εγγυώνται ακόμη πιο νόστιμα πιάτα για εσένα και τους δικούς σου. Επίσης, τα μοντέλα αυτά διαθέτουν εντελώς καινούριες λειτουργίες, που θα σε βοηθήσουν να συνδυάσεις πιο εύκολα την προετοιμασία του φαγητού, με τις υπόλοιπες καθημερινές σου εργασίες.

Παρακάτω, περιγράφουμε αυτές τις «έξυπνες» λειτουργίες, που υπόσχονται να κάνουν πιο αποδοτικό τον χρόνο που περνάς στην κουζίνα, αλλά και πιο γευστικές τις συνταγές που ετοιμάζεις.

 

Έλεγξε τον φούρνο από το κινητό σου

«Μεταμόρφωσε» το smartphone σου σε τηλεχειριστήριο του φούρνου, για να μπορείς να παρεμβαίνεις στις ρυθμίσεις του οποτεδήποτε και από οπουδήποτε βρίσκεσαι. Έτσι, για παράδειγμα, αν διαπιστώσεις ότι θα αργήσεις τελικά να επιστρέψεις στο σπίτι, θα μπορείς να ενεργοποιήσεις την προθέρμανση, για να επισπεύσεις το μαγείρεμα.

Με την ίδια ευκολία, θα μπορείς να παρεμβαίνεις από απόσταση στις ρυθμίσεις του φούρνου, ώστε π.χ. να καθυστερήσεις την ολοκλήρωση του φαγητού αν έχεις στο μεταξύ πεταχτεί για ψώνια. Μέσω του κινητού, ο φούρνος θα σε ειδοποιεί μόλις τελειώσει το ψήσιμο, ενώ βέβαια δεν θα χρειαστεί ποτέ ξανά να ανησυχήσεις μήπως ξέχασες αναμμένη τη συσκευή. Κι αυτό γιατί θα μπορείς να το ελέγξεις σε δευτερόλεπτα από την οθόνη του τηλεφώνου.

 

Παρακολούθησε σε «ζωντανή αναμετάδοση» την εξέλιξη του ψησίματος

Πες αντίο στα συνεχή πήγαινε-έλα στην κουζίνα, αλλά και στο ανοιγοκλείσιμο της πόρτας του φούρνου, για να δεις σε τι κατάσταση βρίσκεται το φαγητό σου. Πλέον, υπάρχουν φούρνοι με ενσωματωμένη κάμερα, χάρις στην οποία θα μπορείς να παρακολουθείς ανά πάσα στιγμή από το smartphone ή το tablet σου σε… απευθείας μετάδοση πώς εξελίσσεται το ψήσιμο.

Χάρις στη συγκεκριμένη λειτουργία, θα ελαχιστοποιηθούν οι περιπτώσεις που θα χρειάζεται να ανοίξεις την πόρτα του φούρνου, για να ελέγξεις το φαγητό. Κάθε φορά που ανοίγει η πόρτα, μειώνεται η θερμοκρασία στο εσωτερικό του φούρνου, με συνέπεια η συσκευή να πρέπει να καταναλώσει ρεύμα και χρόνο, για να την αποκαταστήσει. Επομένως, με την ενσωματωμένη κάμερα θα γλιτώνεις ενέργεια και θα επιταχύνεις το μαγείρεμα. Αυτό, φυσικά, σημαίνει μεγαλύτερη ευκολία, αφού θα μπορείς να ελέγχεις το φαγητό χωρίς να χρειαστεί να διακόψεις τη δουλειά που κάνεις σε κάποιο άλλο δωμάτιο, ή τη χαλάρωσή σου στο σαλόνι. Και βέβαια, αν χρειαστεί για οποιονδήποτε λόγο να πεταχτείς κάπου, θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο πως δεν υπάρχει περίπτωση να πάει κάτι στραβά στο ψήσιμο.

 

 

Συμβουλεύσου τον φούρνο για τις ιδανικότερες ρυθμίσεις

Μαγείρεψε σαν επαγγελματίας σεφ, από το πρώτο κιόλας ψήσιμο. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αξιοποιήσεις την ευφυΐα του φούρνου σου, ο οποίος θα σου προτείνει τις ιδανικές ρυθμίσεις και τον χρόνο, για τη συνταγή που εκτελείς κάθε φορά. Μάλιστα, υπάρχουν μοντέλα που έχουν ένα «ρεπερτόριο» από ούτε λίγο ούτε πολύ 70 διαφορετικά προγράμματα μαγειρέματος, κάποιο από τα οποία σίγουρα θα είναι «κομμένο και ραμμένο» στο πιάτο που προετοιμάζεις.

Ένας «έξυπνος»φούρνος μπορεί επίσης να σε μάθει να μαγειρεύεις πιο νόστιμα, αν ακολουθήσεις βήμα προς βήμα τις οδηγίες που σου προτείνει για την προετοιμασία του φαγητού σου. Αντίστροφα, θα μπορείς να αποθηκεύσεις στη «μνήμη» του τα δικά σου προγράμματα ψησίματος, ώστε να εκτελεί τις προσωπικές σου συνταγές. Σε πολλά «έξυπνα» μοντέλα, οι παραπάνω δυνατότητες προσφέρονται μέσω του application του φούρνου για κινητά και tablet. Υπάρχουν επίσης φούρνοι με οθόνη στην πόρτα τους, από την οποία θα έχεις πρόσβαση σε αυτές τις λειτουργίες.

 

Αξιοποίησε τον… αυτόματο πιλότο των εστιών της κουζίνας

«Απογείωσε» τη γεύση του φαγητού που ετοιμάζεις στην κατσαρόλα ή το τηγάνι, αφήνοντας το «μάτι» της κουζίνας να προσαρμόσει αυτόματα την ισχύ του. Πολλές «έξυπνες» εστίες, κεραμικές ή επαγωγικές, διαθέτουν έτοιμα προγράμματα μαγειρέματος, όπως για βράσιμο, τηγάνισμα ή λιώσιμο. Επομένως, επιλέγοντας κάθε φορά το κατάλληλο πρόγραμμα, το «μάτι» θα αυξομειώνει χωρίς καμία παρέμβαση την ισχύ του, για να πετύχεις το ιδανικό αποτέλεσμα.

Όλες οι «έξυπνες» εστίες δίνουν παράλληλα τη δυνατότητα ελέγχου από απόσταση, μέσω του κινητού σου, ώστε να παρακολουθείς τη λειτουργία τους ή να ελέγχεις αν έχουν κρυώσει μετά τη χρήση τους. Επίσης, συνδυάζονται με συμβατούς «έξυπνους» απορροφητήρες, οι οποίοι ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται αυτόματα, ώστε να καλύπτουν ακριβώς τη χρονική διάρκεια του μαγειρέματος.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη