Η σειρά smartphones Samsung Galaxy S24 δείχνει το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης

by Manos Kavvalos

Η Samsung ανακοίνωσε τα νέα Galaxy S24|S24+|S24 Ultra και το μήνυμα που θέλει να περάσει είναι ότι το μέλλον βρίσκεται στην τεχνητή νοημοσύνη.

 

 

Τεχνητή Νοημοσύνη

To chipset του Galaxy S24 Ultra θα επιτρέπει την εκτέλεση μιας σειράς λειτουργιών που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη.

Το Κύκλωσε για Αναζήτηση στο Google είναι μία λειτουργία,η οποία βασίζεται σε χειρονομίες. Πατώντας το πλήκτρο Home ο χρήστης θα μπορεί να πλοηγηθεί, να επισημάνει και να κυκλώσει σε οτιδήποτε τον ενδιαφέρει πάνω στην οθόνη για να λάβει αποτελέσματα αναζήτησης από τη Google, όπως για παράδειγμα πληροφορίες που σχετίζονται με την τοποθεσία που εμφανίζεται σε μια εικόνα του Instagram.

Το Chat Assist, το Web Assist, το Note Assist και το Transcript Assist, είναι μία σειρά από λειτουργίες που όταν ξεκινήσεις να τις χρησιμοποιείς θα νιώσεις πραγματικά ότι έχεις κάνει ένα μεγάλο βήμα στον απίστευτα συναρπαστικό κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης. Τα τρία πρώτα θα υποστηρίζουν άμεσα την ελληνική γλώσσα.

Το Chat Assist θα σε βοηθάει να προσαρμόζεις τον τόνο της επικοινωνίας στην εκάστοτε περίσταση. Η επικοινωνία γίνεται πιο άνετη και εσύ μπορείς να εκφράζεις τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τη διάθεσή σου δίχως περιορισμούς. Θα προτείνονται απαντήσεις με βάση το περιεχόμενο του μηνύματός σου που θα είναι δυνατό να επαναδιατυπωθούν με διαφορετικό στιλ ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης μετάφρασης.

Το Web Assist θα σε απαλλάξει από τον κόπο να διαβάζεις κείμενα μεγάλου μεγέθους σε ιστοσελίδες. Διαθέτει όλη την απαραίτητη εξυπνάδα για τη δημιουργία περιλήψεων που αφορούν τους ιστότοπους που βλέπεις και επισημαίνει τα πιο σημαντικά σημεία. Και όλα αυτά μέσα από τον αγαπημένο σου web browser.

Το Note Assist προσφέρει μία δυνατή εμπειρία. Οργανώνει τις σημειώσεις σου για καλύτερη ροή, δημιουργεί εξώφυλλα με περίληψη με βάση το περιεχόμενο των σημειώσεων και αυτόματα στοιχίζει τα διαστήματα στα χειρόγραφα όταν χρησιμοποιείς το S Pen για να γράψεις. Επίσης, το Transcript Assist απομαγνητοφωνεί την ομιλία σε γραπτό κείμενο με άμεση μετάφραση και δημιουργεί γρήγορα περιλήψεις χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Speech-to-Text.

Ακόμα, το Android Auto θα σου προσφέρει τη δυνατότητα να λαμβάνεις περιλήψεις των εισερχόμενων μηνυμάτων σου και θα προτείνει απαντήσεις.

Στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, νέα φέτος είναι η ProVisual Engine και ένα ISP (Image Signal Processor) Block για μείωση του θορύβου. Η ProVision Engine είναι μία συλλογή από εργαλεία που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη. Μπορείς για παράδειγμα να σβήσεις αντικείμενα από ένα πλάνο-φωτογραφία και η AI να “γεμίσει” το κενό μέσω του Generative Edit. Επίσης, διαθέτει τη λειτουργία Slow-mo που προσθέτει επιπλέον καρέ για την ομαλή μείωση της ταχύτητας ενός video.

Οι νυχτερινές λήψεις θα είναι ακόμα καλύτερες χάρη στις δυνατότητες για οπτική σταθεροποίηση της εικόνας και την απορρόφηση των κραδασμών των χεριών. Το ISP Block που υπάρχει τόσο στη μπροστά όσο και στην πίσω camera θα αναλάβει να μειώσει τον θόρυβο.

Τέλος, το Super HDR θα δείχνει μία προεπισκόπηση σε ποιότητα HDR στο viewfinder του camera app πριν την αποθήκευση της φωτογραφίας και στο Gallery οι φωτογραφίες και τα videos θα εμφανίζονται επίσης με ποιότητα HDR.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Galaxy AI η υπηρεσία τεχνητής νοημοσύνης που θα ενισχύει τις λειτουργίες των smartphones Samsung Galaxy S24 είναι βασισμένη στο Google Cloud. Η Samsung θα είναι η πρώτη εταιρεία που θα υιοθετήσει στα smartphones της το Gemini Pro και Imagen 2 στο Vertex AI μέσω cloud.

Περνώντας στο κομμάτι του hardware, ξεκινάμε με μια αναφορά σε ένα κοινό χαρακτηριστικό για όλα τα νέα smartphones Samsung Galaxy S24|S24+|S24 Ultra , που είναι οι οθόνες Dynamic AMOLED 2X LTPO, με υποστήριξη για μεταβλητό ρυθμό ανανέωσης, από 1Hz έως και 120Hz.

 

 

 

Samsung Galaxy S24 | S24+

Μία από τις βασικές αναβαθμίσεις του Samsung Galaxy S24+ είναι ότι η οθόνη του, μεγέθους 6,7”, θα πιάνει ανάλυση επιπέδου QHD+. Το μέγεθός του είναι περίπου το ίδιο με αυτό του Galaxy S23+ και το ίδιο συμβαίνει με το βάρος του, παρά το γεγονός ότι η διαγώνιος της οθόνης του είναι μεγαλύτερη κατά περίπου 0,25 εκατοστά. Η μπαταρία του έχει χωρητικότητα 4.900mAh και φορτίζει ενσύρματα στα 45W και ασύρματα στα 15W μέσω τεχνολογίας Qi. Έρχεται με 12GB RAM με επιλογές για αποθηκευτικό χώρο 256GB ή 512GB.

Τόσο το Galaxy S24 όσο και το Galaxy S24+ θα κυκλοφορήσουν σε ορισμένες αγορές με το Snapdragon 8 Gen 3 chipset και σε άλλες, όπως στις ευρωπαϊκές, με το Exynos 2400 (10 πυρήνες και μέγιστη ταχύτητα 3,2GHz).

Περνώντας στο Samsung Galaxy S24, η οθόνη του έχει μέγεθος 6,2” και υποστηρίζει ανάλυση FHD+. Η μέγιστη φωτεινότητά του είναι 2.600 nits, με τη βοήθεια του Vision Booster, κάτι που ισχύει και για τα άλλα δύο μοντέλα της σειράς. Η μπαταρία του έχει χωρητικότητα 4.000mAh, προσφέροντας δυνατότητα για ενσύρματη φόρτιση στα 25W και ασύρματη στα 15W. Χρησιμοποιώντας έναν συμβατό φορτιστή USB αναπληρώνεται το 50% της μπαταρίας μέσα σε 30 λεπτά, ενώ στον ίδιο χρόνο το ποσοστό για το Galaxy S24 είναι 65%. Επίσης, το βασικό μοντέλο είναι εφοδιασμένο με 8GB RAM και 128GB αποθηκευτικού χώρου.

Τα Galaxy S24 | S24+ έχουν κύρια camera με αισθητήρα 50MP (φακός f/1.8 με OIS), υπερευρυγώνια 12MP (στις 120°) και τηλεφακό ποιότητας 10MP με 3x zoom (f/2.4). Η selfie camera διαθέτει αισθητήρα 12MP (με φακό f/2.2 80°).

O σκελετός των δύο αυτών smartphones είναι δημιουργημένος από αλουμίνιο και το μπροστινό, αλλά και το πίσω μέρος τους προστατεύονται από Gorilla Glass Victus 2. Έχουν πιστοποίηση IP68 για αντοχή σε συνθήκες υπερβολικής σκόνης και υγρασίας. Διαθέτουν επίσης Wi-Fi 6E και Bluetooth 5.3.

Κάτι επίσης σημαντικό είναι πως όλα τα Galaxy S24 θα λαμβάνουν υποστήριξη με ενημερώσεις του λειτουργικού συστήματος και διορθώσεις ασφαλείας ως το 2030. Κατά το λανσάρισμά τους θα τρέχουν το Android 14 σε συνδυασμό με το One UI 6.1.

 

 

Samsung Galaxy S24 Ultra

Το Samsung Galaxy S24 Ultra ναι μεν μοιάζει αρκετά με τον προκάτοχό του, υπάρχουν όμως μερικές αξιοσημείωτες διαφορές. Ο σκελετός του είναι κατασκευασμένος από τιτάνιο και όχι από αλουμίνιο, οπότε είναι πιο ανθεκτικός. Επίσης, είναι ένα γραμμάριο πιο ελαφρύ, 0,3 χιλιοστά πιο λεπτό και 1,1 χιλιοστό μικρότερο σε μήκος. Η οθόνη του προστατεύεται από Gorilla Glass Armor, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την πλάτη του, άρα η ανθεκτικότητά τους είναι τετραπλάσια σε σχέση με το παρελθόν και ταυτόχρονη μείωση των αντανακλάσεων κατά 75%.

Η οθόνη του Galaxy S24 Ultra έχει μέγεθος 6,8” και υποστηρίζει ανάλυση QHD+. Το chipset του είναι το Snapdragon 8 Gen 3 για Galaxy, ειδικά σχεδιασμένο και μελετημένο για όσα θέλει να προσφέρει στους χρήστες της η Samsung. Λέγεται ότι ο κύριος πυρήνας του έχει μεγαλύτερη ταχύτητα σε σύγκριση με τα συνήθη Snapdragon 8 Gen 3 chipsets και το vapor chamber στο εσωτερικό της συσκευής είναι πιο μεγάλο, για καλύτερη διαχείριση της θερμοκρασίας.

Στο πίσω μέρος του βρίσκεται η κύρια camera των 200MP (23mm f/1.7), ένας υπερευρυγώνιος αισθητήρας 12MP (13mm f/2.2 με AF) και τηλεφακός 10MP (69mm f/2.4). Δεν σταματάμε όμως εδώ μιας και το Galaxy S24 Ultra έχει και νέο τηλεφακό στα 50MP 5x (115mm) με οπτική σταθεροποίηση και φακό f/3.4. Ο αισθητήρας της έχει μέγεθος 1/2.52”. Η Samsung υποστηρίζει ότι η 5x camera μπορεί να τραβάει 10 φορές καλύτερες φωτογραφίες σε σύγκριση με το παρελθόν. Μην ξεχάσουμε και τη selfie camera στην πρόσοψη της συσκευής, που υποστηρίζει ανάλυση 12MP (26mm f/2.2).

Η μπαταρία του Galaxy S24 Ultra έχει χωρητικότητα 5.000mAh με ενσύρματη φόρτιση στα 45W και ασύρματη στα 15W. Η συσκευή έχει 12GB RAM, με τρεις επιλογές για αποθηκευτικό χώρο, 256GB, 512GB και 1TB.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη