Netflix και Disney Plus στην 4Κ Ultra HD TV σου!

by Zikou Stella

Η διαθεσιμότητα τηλεοράσεων 4K Ultra HD έχει αυξηθεί δραματικά. Το ίδιο και η διαθεσιμότητα του εγγενούς περιεχομένου 4Κ. Με το Netflix, το Amazon Prime και το Disney Plus να προσφέρουν μια πληθώρα περιεχομένου 4Κ μέσω Internet streaming, μπορείς πλέον να απολαμβάνεις ταινίες και σειρές με υψηλή ευκρίνεια, ανά πάσα ώρα και στιγμή. Αρκεί να διαθέτεις τον σωστό εξοπλισμό.

 

 

Τι χρειάζεσαι

Για να αξιοποιήσεις στο έπακρο το 4K streaming που προσφέρουν οι συνδρομητικές υπηρεσίες video streaming χρειάζεσαι, αρχικά, την κατάλληλη τηλεόραση. Δηλαδή μία smart 4Κ TV και μία γρήγορη και σταθερή σύνδεση στο διαδίκτυο. Στην περίπτωση του Netflix, θα χρειαστείς και το κατάλληλο πακέτο συνδρομής.

Εάν έχεις ήδη μια 4K Ultra HD TV και είσαι συνδρομητής σε κάποιες από τις παραπάνω πλατφόρμες, τότε είσαι σχεδόν έτοιμος. Ωστόσο, για να παρακολουθήσεις Netflix σε ανάλυση 4K, η τηλεόραση σου (αλλά κι εσύ) πρέπει να πληροί ορισμένες απαιτήσεις, τις οποίες και αναλύουμε παρακάτω.

 

 

Υποστήριξη HEVC

Η 4K Ultra HD TV πρέπει να είναι Smart TV. Οι περισσότερες σύγχρονες τηλεοράσεις είναι «έξυπνες», ωστόσο θα πρέπει να ελέγξεις μήπως έχεις παλαιότερο μοντέλο, ελέγχοντας αν διαθέτει ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή HEVC (High Efficiency Video Coding, κωδικοποίηση βίντεο υψηλής απόδοσης). Αυτό είναι το πρότυπο που επιτρέπει στην τηλεόραση σου να αποκωδικοποιήσει σωστά το σήμα 4K.

Αν τηλεόραση σου διαθέτει το πρότυπο DVB-T2, τη νέα τεχνολογία δηλαδή που καθορίζει τη δομή των πακέτων, την κωδικοποίηση του καναλιού και τη διαμόρφωση της ψηφιακής επίγειας τηλεόρασης, τότε σημαίνει ότι υποστηρίζει HEVC. Σχεδόν όλες οι τηλεοράσεις που κυκλοφόρησαν από το 2014 μέχρι σήμερα διαθέτουν το νέο δεκτή. Αν η Smart TV σου κυκλοφόρησε πριν από το 2014, τότε ρίξε μια ματιά στα τεχνικά χαρακτηριστικά της (στο εγχειρίδιο χρήσης, ή στο website του κατασκευαστή), ώστε να είσαι σίγουρος ότι υποστηρίζει HEVC.

 

 

Συνδεσιμότητα HDMI 2.0 και HDCP 2.2

Η τηλεόραση σου πρέπει να είναι συμβατή με HDMI 2.0 (ή και νεότερη έκδοση) και HDCP 2.2. Αυτό δεν αποτελεί μια συγκεκριμένη απαίτηση για να μπορείς ν’ απολαμβάνεις streaming μέσω Internet, αλλά οι 4K Ultra HD TVs με ενσωματωμένους αποκωδικοποιητές HEVC περιλαμβάνουν επίσης αυτή τη δυνατότητα (HDMI/HDCP), έτσι ώστε να μπορείς να συνδέσεις εξωτερικές πηγές 4Κ στην τηλεόραση σου.

Αυτές οι πηγές μπορεί να είναι οτιδήποτε από Ultra HD Blu-ray Disc players, ή αποκωδικοποιητές συνδρομητικής τηλεόρασης, μέχρι TV Box με υποστήριξη 4Κ, όπως π.χ. το Apple TV 4K, τα οποία προσφέρουν εγγενές περιεχόμενο 4Κ.

Το Netflix προσφέρει μια λίστα σχετικά με το ποιες συσκευές είναι συμβατές για μετάδοση περιεχομένου από το Netflix μέσω streaming- που ενημερώνεται τακτικά και μπορείς να την επισκεφτείς με ένα κλικ εδώ.

 

 

Η χρήση της υπηρεσίας Netflix απαιτεί μια συνδρομή

Στα περισσότερα μοντέλα που κυκλοφόρησαν από το 2014 και μετά, η εφαρμογή Netflix είναι προ-εγκατεστημένη. Επιπλέον, θα πρέπει να έχεις ενεργοποιήσει το σχετικό πακέτο συνδρομής για πρόσβαση στη βιβλιοθήκη περιεχομένου 4Κ του Netflix.

Για να έχεις πρόσβαση στο 4Κ περιεχόμενο στο Netflix, πρέπει επίσης να αναβαθμίσεις το πρόγραμμα συνδρομής σου στο Netflix και σου προσφέρει πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο της υπηρεσίας (HD και Ultra HD) καθώς και ταυτόχρονη παρακολούθηση σε έως και τέσσερις οθόνες.

Αν δεν είσαι σίγουρος ότι το μοντέλο τηλεόρασης, ή το πρόγραμμα συνδρομής Netflix που έχεις ικανοποιεί τις παραπάνω απαιτήσεις, τότε καλό είναι να επικοινωνήσεις με την τεχνική υποστήριξη (ή την εξυπηρέτηση πελατών) του Netflix για να μάθεις αν η τηλεόραση σου υποστηρίζει την εφαρμογή της υπηρεσίας streaming.

 

 

Το HDR κάνει τη διαφορά

Ένα άλλο θετικό του 4K streaming είναι το γεγονός ότι ορισμένες σειρές και ταινίες 4Κ είναι κωδικοποιημένες με HDR. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι, αν διαθέτεις μια συμβατή Smart TV με HDR, μπορείς επίσης να απολαύσεις βελτιωμένη φωτεινότητα, αντίθεση και χρώμα, που ανεβάζουν κατακόρυφα την εμπειρία θέασης.

 

 

Απαιτήσεις ταχύτητας Internet

Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεσαι για να απολαμβάνεις περιεχόμενο 4K από την πλατφόρμα που έχεις επιλέξει είναι μια γρήγορη ευρυζωνική σύνδεση. Το Netflix, για παράδειγμα, συνιστά να έχεις γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο. Συγκεκριμένα, απαιτείται ταχύτητα streaming / download περίπου 25mbps. Πιθανότητα να μπορείς να απολαύσεις 4K streaming και με μία ελαφρώς χαμηλότερη ταχύτητα, αλλά ενδέχεται να αντιμετωπίσεις διάφορα ζητήματα όπως buffering, «κολλήματα», ή να μειωθεί αυτόματα το σήμα ροής σου σε 1080p.

Σε συνδυασμό με μια γρήγορη ευρυζωνική ταχύτητα, θα πρέπει επίσης να συνδέσεις τη Smart Ultra HD TV σου στο Internet μέσω ενσύρματης σύνδεσης Ethernet. Ωστόσο, αν η διαρρύθμιση του χώρου σου δεν σου επιτρέπει να χρησιμοποιήσεις ενσύρματη σύνδεση, μπορείς να ενισχύσεις το ασύρματο δίκτυο σου με διάφορους τρόπους.

Ευτυχώς, χάρη στις σύγχρονες τεχνολογίες δικτύου, τώρα μπορείς να έχεις ποιοτικό Wi-Fi σε όλους τους χώρους του σπιτιού. Τα Access Points και Repeaters είναι συσκευές που μπορούν να επεκτείνουν την εμβέλεια του ασύρματου σήματος σε δύσκολα σημεία του. Μια ακόμη καλύτερη λύση είναι η αγορά ενός Mesh Wi-Fi System.

Μπορείς να δεις ακόμη